Julehare?

«Vinter, desember, JUL, USJ!!» Herr Hare trampet med føttene da han sto innenforhuleinngangen. Han gikk videre innover. «Sa du noe, kjære?» spurte fru Hare. Hun satt i den luneste kroken, helt innerst i hulen og tygget på en gulrot.. Hun hadde på ett eller annet vis gulrotfått tak noen gulrøtter, siste gang hun var på tokt. «Det er en til deg også.» sa hun til herr Hare.

Herr Hare så seg rundt. Det var en god hule de hadde. Høststormen hadde blåst en stor gran over ende og det hadde vært lett å lage vinterbo. Tørt gress, myk mose og en nødutgang gjorden hulen helt perfekt, etter hans mening, til sommeren ble det ikke så farlig, da ble det hus under hver busk. Han satte seg, tok gulroten fru Hare hadde lagt frem til ham og tok en bit. «Jeg synes du sa noe?» sa fru Hare. «Og det lød som om du var misfornøyd. Hvorfor det?» Herr Hare svelget gulrotbiten og gjentok det han hadde sagt. «Jammen kjære deg, årstidene kan vi ikke gjøre noe med, men hva er galt med jul?» fru Hare tok en ny bit av sin gulrot.

«Jeg var i skogen, da kom Jensen med den ekle sønnen sin, han som kaster stein, vet du. Degrantopp hugget et lite grantre, skulle bli juletre til bestemor, sa Jensen. Hugge ned smågraner med tilgjengelig skudd. Skulle ikke være lov.» Herr Hare fnøs. «Vi hadde hatt fine, friske skudd i lang tid, om han ikke hadde hugget det ned. Tulling! Ja, det mener jeg, han er en tulling, både han og sønnen hans».

«Det er da vel hans skog?» Fru Hare skottet fort på herr Hare. «Og han har hugget før, uten at du har sagt et knyst om det. Nå, ut med språket, hva er galt?»

Herr Hare trakk på det, det var dette med JUL da. «Julen er da trivelig, da blir det alltid noe å finne hos menneskene, som vi liker» Fru Hare ristet på hodet, skjønte ikke hvorfor det var så ille med jul, dette året. Og spurte igjen om hva som egentlig var galt.

Og i rivende fart sa herr Hare: «Da er det populært med julenisser og julemus, reinsdyr og rotter, du har hørt sangen, om grøten på låven? Men harer nevner de ikke. Vi harer har ingen funksjon i forhold til julen. Jeg traff sønnen til Flippersen, han skulle være julemus hos musskomakeren. Men er det noen som har bruk for en hare? NEI! Det er en skam. Juleharer skulle være like greit som julemus og reinsdyr.»

Fru Hare lo høyt: «Du er misunnelig rett og slett. Men vi harer har jo påsken, med egg og gult og begynnende vår. Gåsunger på trærne og nye, saftige skudd, nesten over alt. Jeg tror jeg foretrekker den tiden, jeg.» Fru Hare konsentrert seg om gulroten igjen.

Her Hare begynte å gå frem og tilbake i hulen, mens han mumlet for seg selv. Fru Hare ba ham sette seg og snakke slik at harer kunne forstå, den mumlingen var helt unyttig. «Hva er så galt med å være påskehare? Det er en hyggelig jobb, gjemme egg, slik at ungene kunne finne dem og være avbildet på plakater, påskeegg, som små pynteting og …» fru Hare tygget videre på gulroten.

«Det er da vel ikke noe som sier at vi ikke kan være påskeharer OG juleharer? Og gult blir man veldig for lei av. Det er ikke det samme som rødt og grønt og glitter.» Herr Hare satte seg.

Fru Hare lurte på hva han trodde en julehare egentlig gjorde. Hva han kunne eller burde gjøre? Nissen tok seg av gavene, så det var ikke noe å dele ut. Reinsdyrene trakk nissesleden og det var vel egentlig ikke noen jobb for en hare? Musene var bare dekorative eller stjal ost og rottene ville jo kun ha grøten til nissen. Så hva skulle en julehare gjøre? Være til pynt? Påskeharer gjorde i alle fall noe mer enn å imagespynte opp. Dessuten måtte han ha hatt den latterlige, røde luen på seg. Hadde han tenkt på det?

Herr Hare så ned på fremlabbene sine: «Jeg har så lyst på en slik lue. Jeg er sikker på at jeg ville bli den flotteste haren du noen sinne hadde sett, om jeg hadde hatt en slik.»

Fru Hare reiste seg gikk bort til Herr Hare, trakk ham i det ene øret og sa: «Du er alltid den flotteste haren jeg vet og har sett, vet du, du vil bare se dum ut, med den røde luen». Da ble herr Hare veldig blid og glad igjen.

julehare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge