Herr Kirsebær

Herr Kirsebær er like gammel som Oscar den tredje. De to har sett på hverandre over enga hele tiden. Begge to ville være «kongen på haugen» selv om ingen av dem står på noen haug. Og de kives om hvem som er best, hele tiden. Kives betyr å krangle. Disse to er heller ikke dus, de sier De til hverandre. Men det gjorde man på den tiden de var småtrær og barn. Om dere er riktig stille om kvelden kan dere høre at de to krangler. Oscar den tredje er kranglete av natur, mens herr Kirsebær er mer omgjengelig, men han liker å erte Oscar den tredje.

«Har de fått solt Dem i dag, Oscar?» roper herr Kirsebær. Han vet godt at det mye mer solrikt der han selv vokser. «De er vel tørst, i dag igjen, De?» svarer Oscar den tredje. «De må da tørke fullstendig ut, der De står så utsatt til. Alle slags vinder får jo fatt i Dem. Har De sett noe til Tor?»

Herr Kirsebær var nok noe heldigere med voksestedet sitt, han hadde mere sol og nesten like mye væte og ble mye høyere enn Oscar den tredje, det lar han Oscar aldri glemme. At han er høyere, altså. Dessuten har herr Kirsebær mange flere barn enn Oscar den tredje. Det skryter han voldsomt av. Oscar fikk bare et barn, han, og det vokste ikke opp en gang.

«Hvordan går det med etterveksten da?» roper herr Kirsebær, «har De fått noen stiklinger? Nei, det er vel ikke å vente, De drar på årene, vet De» «De må holde øye med avkommet Deres, herr Kirsebær, de er jo i veien over alt», Oscar den tredje er lei av å høre om alle barna til her Kirsebær. «De er vel for opptatt med å ta Dem ut, til å snakke til stiklingene Deres, kan jeg tenke meg. Står der og soler Dem og vaier for de andre trærne.» Oscar den tredje synes at herr Kirsebær er forfengelig og selvgod. Det lar han herr Kirsebær høre, veldig ofte.

Som dere vet, har herr Kirsebær hatt en stor ulykke. Før den var han en ung og flott kar, det var ikke mange som kunne måle seg med hans utseende eller fruktbarhet. Han ga alltid menneskene sine (og fuglene sine) en overflod av kirsebær, søte og gode. Han har fortsatt å gi oss kirsebær i overflod, men han er ikke like rank og flott lenger. Han har bare ikke en stor og flott stamme lenger.

Da herr Kirsebær var i sin beste voksealder kom det et heidundrende tordenvær. Jeg tror til og med Tor med hammeren var misunnelig på herr Kirsebær. Tor kastet et lyn på herr Kirsebær og trodde nok at nå var han kvitt den fyren, for godt. Men herr Kirsebær var seigere enn som så. Han bøyde unna så godt han kunne, slik at han ikke skulle bli helt ødelagt. Stammen hans sprakk og om dere ser godt etter, kan dere se der lynet fra Tor traff. Oldefar passet på å ha noe på brannsårene og det hjalp godt, for ellers hadde vi ikke hatt herr Kirsebær her.

Etter hvert ble det flere stammer og enda flere grener og herr Kirsebær brisket seg litt over at Tor ikke hadde klart å knekke ham. «Ha», sier han, «nå er det mye mer av meg. Og om jeg ikke er like rank som før, er jeg like flott som før. Spør bare fru Stikk, fru Bær og enkefru Stikkelsbær. De snakker ofte om meg. Til meg også.» Det herr Kirsebær ikke sier, er at fruene klager mest på ham, fordi de mener at han forsyner seg litt for mye av både plass, sol og vann. Men når solen blir for intens og det blir knusktørt overalt, er de glade for skyggen han gir dem.

Herr Kirsebær er litt av en flørt, det vil si at han prøver å gjøre seg til veldig god venn med frøken Krossved. Han strekker seg på tå, synger for henne i vinden og prøver på alle måter å gjøre inntrykk på henne. Han flørter litt med de tre fruene også, men han foretrekker frøken Krossved. Ung og sped og vakker. Hun blomstrer så fint omtrent på samme tiden som herr Kirsebær og det legger han nok alt for mye i. Han liker også kniplingblomstene hennes, det er mer eleganse over dem, syntes han. De er nesten like fine som hans egne.

En ting har han til felles med Oscar den tredje. Han liker ikke at noen klatrer på ham.

«Bruk stige», sa han til meg, en dag jeg ville plukke noen bær som hang for høyt for meg. Han vil heller ikke at noen skjærer i ham eller slår spiker i ham. Så det får vi la være.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge