Havet

Du husker at vannet smakte salt? Det er fordi det er hav. Og havet er stort. Rundt hele jorden svinger havet seg. Det skal vi se på, når vi ser på globusen. Det er kanskje bare ett stort hav, selv om vi har mange navn på det. Noen ganger sier vi at man seiler på de syv hav, men det er nok det samme havet, hele tiden.

Uten havet, tror jeg ikke at det kunne ha vært liv på jorden. Når solen skinner på det, sender det mange, mange, bittesmå vanndråper opp i luften, som lager skyer og regn. Noen ganger blir alle vanndråpene kalde og fryser, da blir det hagl eller sne.

I havet bor det mye rart. Så vi må passe på at vi ikke har søppel i.  Ved brygga bor de små fiskene og krabbene, vi fisker dem opp i hoven og har dem i vaskevannsfatet og så heller vi dem ut igjen. Og så fisker vi dem om igjen, i morgen. Og det vokser små skoger av tang og gress. Der gjemmer det seg fisker og krabber og der finner de mat.

Ved skjæret bor skjellene, der går vi og høster. Så koker vi blåskjell, for dem er det flest av, og spiser dem. Det er godt. Det bor mange andre slags skjell i havet også. Og noen av skjellene har perler i seg. Sånne som mormor har i skrinet sitt.

Det bor skilpadder og havhester i vannet. De er fine, men vi ser dem ikke så ofte, her. Og maneter, noen er nesten som hvit eller gjennomsiktig gele og er ikke farlige, mens andre kan være oransje og slemme og svi deg. Så du må lære forskjellen.

Det bor noe som er mindre enn neglen på lillefingeren din i havet og noe som er større enn en bil. Digre haier og hvaler svømmer rundt, delfiner leker med hverandre og mennesker og mange andre slags sjødyr og fisk lever i havet. Det er skoger av dyr som ser ut som blomster, du finner stjerner på bunnen og kråkeboller. Kråkeboller er de runde som har pigger på seg. Seler og otere bor også i havet, men de må på land i blant.

Havet reiser rundt hele jorden og det vannet du stakk tåen ned i, kom kanskje med en hilsen fra en liten gutt i England, eller en liten jente i Danmark. Det har sust forbi India og fått vann med seg fra det de kaller hellige elver. Det har danset rund Island og sett på vulkanene og tatt med seg litt vann fra de varme kildene. Havet har bråkt fryktelig ved Ildlandet og stormet ved Kapp det gode Håp. Det har blitt kastet rundt av vinder og reist seg opp i store søyler av vann.

Når havet bråker og stormer får det hvite blonder på, ikke sånne små som du så, men store fine blonder. Og så blir de store som hus.

Havet kan bære mye på ryggen sin. Store båter som veier mye mer enn vi klarer å tenke på og små båter, slik som onkels og joller og gummibåter. Og når havet er i ulage og lager store bølger med blonder på, må de som styrer båtene passe på, slik at ingenting går galt. For havet kan godt finne på å sende en skute til bunns.

Det er mange båter som ligger på havets bunn og venter på at noen skal finne dem. I mens har mange av havets skapninger flyttet inn. Haier og rokker og blekkspruter tror jeg at liker seg i alle disse båtene. Og små fisker kan søke ly for store fisker. Og så kommer det sand og planter over båtene, akkurat som dyner og da blir det vondt å finne dem. Men det er kanskje like greit. God natt hav og båter på bunnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge