Drømmen om fortiden

Den bærer vi i oss, om vår fortid har hatt noe gyllent over seg. Ikke for det. drømmen om fortiden kan fort utvikle seg til et mareritt. Det kan skje for enkeltpersoner og nasjoner.

Drømmen om fortiden er ofte besnærende, både for enkeltmennesker og nasjoner. For drømmer er just det, en drøm. Selv om man kaller det gullalder, vår beste tid eller hva. For det vanskelige, utfordrende og sårende/skadlige er glemt. Eller minimalisert eller snakket bort, sånn : Jo da, men …

Mange drømmer om en relativt nær fortid, både enkeltpersoner og nasjoner. Den tiden hvor menn var menn, kvinnen annenrangs og nasjonens ære stor. Og utbasunerer sine ønsker, forventninger og krav, til mennesker og nasjoner.

Tenk over dine ord, sa farfar. Da jeg var liten. Husk ord fanger også.

Han var klok, farfar. Han hadde sett kriger og konsekvenser. Han hadde sett ordkrig som ble til væpnet krig, væpnet krig som brukte gasskammere som våpen. Og så brøt freden ut. Den var ikke fredelig.

I dag er det ekkoord fra tidene som forsvant, som lyder på nytt. Ønsker om fortidens «gleder», retter og plikter triller ut fra mange tastatur. Ønsket om en «sterk leder» møter man daglig fra avissidene. Både i vårt eget lille land og i andre, noget større, land.
Fellesnevneren for alle disse ønskene er fortidens samfunn. Det samfunnet der ingen ville stille spørsmål om mannens plass i samfunnet, der det ikke ville komme et knyst når man bruker voldtekt som våpen (eller gasskammere i det skjulte).  Der hvor likeverd er et fremmedord. Jeg vil ikke dit, igjen. Vil du?

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Drømmen om fortiden

  1. Mariane sier:

    Det er så sandt så sandt. Drømmen om fortiden er at man har det svært i Nutiden eller er bange for Fremtiden. Fortiden var JO ikke så lykkelig som man «maler» den. Så jeg bliver her i Nutiden 😉
    Du har så ret i dine ord og jo jeg kender også det at ordet fanger. Det er ikke rart, derfor vigtigt at være forsigtig med ord. De dræber.
    Tak for at du skrev dette!!! Stort Klem herfra du allerkæreste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge