Vi må tørre å ta debatten

Et evig tilbakevendende utsagn settes frem, spesielt når det gjelder integrering, kriminalitet og kostnader i norsk politikk. Og det er særlig de som befinner seg rimelig langt på høyresiden som bruker det.

Utsagnet? «Vi må tørre å ta debatten».

Jeg vil gjerne debattere og jeg tror ikke jeg er den eneste. Men utsagnet blir litt misbrukt. For det blir sjelden debatt. Det ligner mer på en skyttergravskrig med ord og fasttømrede meninger.
Vi må tørre å ta debatten. Ja, så klart, men da må det være en debatt. Ikke stadige gjentagelser av fordommer, skjellsord og mistenkeliggjøring av motdebattanter.

Det blir ingen debatt. Om man ikke er villige til å lytte til argumenter som blir lagt frem. Om man ikke er villige til å gi slipp på tanken om man selv alltid har rett. Om man ikke kan la være å stigmatisere og mistenkeliggjøre «de andres» motiver.

Blir det noen debatt av å stadig hevde at man ikke får gjennomslag for egne tanker?
Blir det noen debatt av å skjelle ut eller nedvurdere andres meninger?
Blir det noen debatt av å være ensrettet i hodet?

Siste gang jeg snublet over utsagnet var i forbindelse med «turistreisen til Frp» til utvalgte bydeler i Oslo. Lyttet de til det som ble sagt? Nei, de skulle «se med egne øyne» hvor ille det sto til og hvor langt vi var kommet i nærheten av å få «svenske tilstander» med nogo-soner og alskens uhumsketer.

En liten innvending fra min side: «Svenske tilstander» betyr, for meg, at nynazister marsjerer i gatene. Men dro de til Kristiansand, der det var «svenske tilstander» for en tid tilbake? Neida. Holmlia og Stovner var målene deres. Det marsjerer ikke mange nynazister rundt der.
At bydelene har problemer med utenforskap, ungdomsvold og tragiske hendelser er sikkert nok. Men ikke bare. Og siden Madam Solberg peker på at det hadde blitt verre de siste årene, burde hun se etter hvem som har sittet i regjering disse siste årene.
Hvem krymper overføringene til kommunene? Hvem legger om politiets arbeid? Hvem har sørget for at gapet mellom de som har og de som ikke har har blitt større? Eller teller ikke dette i det store bildet?
Jeg leser at det er kommunenes ansvar. Men kommunene trenger penger eller skal det være opp til de frivillige til å ta tak? Igjen.
Det fordrer samarbeid på tvers av etater og mellom stat og kommune.
Det er kanskje der debatten må start. For vi må tørre å ta debatten. Eller?
Foto: Jarle R. Martinsen

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Vi må tørre å ta debatten

  1. nasha nasha sier:

    Uuu! Ikke bra i menneskepjusker sin forstand. 😮
    nasha recently posted..Internektet er en dust.My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge