Mamma? Mamma?

Jeg ser det stadig er noen drypp om mulighet for å tillate eggdonasjon i Norge. Jeg liker det ikke. Liker ikke sæddonasjoner heller, men det er nå en annen skål. Surrogati er menneskehandel av først skuffe.

Man kjøper og leier. Leier et veksthus for det som skal bli et barn. En livmor. Har ikke sæd? Nei, men det kan skaffes, helt lovlig, her på berget. Men det er ikke sikkert at sæden er norsk, kanskje ikke nordisk i det hele tatt. For sæd er mangelvare.

Så var det egget da. Har egg, mangler sperm? Ikke så vanskelig, kunstig inseminasjon eller in vitro befruktning har pågått noen år. Og har man egg selv, må man kunne gå ut fra at man er kvinne og kan være både fødemor og genetisk mor og barnet kan med trygghet kalle henne mamma. Om hun har en mamma til er uvesentlig i dette tilfellet.
Har sperm mangler egg, da blir det litt vanskeligere. Da må man finne en kvinne med egg som er villig til å bli gravid med sædinnehaveren enten ved den gammeldagse måten eller inseminasjon eller in vitro befruktning.  Siden gå svanger i ni måneder og så frasi seg barnet sitt etterpå. Da er hun fortsatt genetisk mor, fødemor, men ikke mamma.
Mangles både egg og sæd må man ut på leiemarkedet. Leie av livmor. Befruktning skjer utenfor kroppen (in vitro) og så putter man de befruktede eggene inn i den leide livmoren. Og håper det beste. Resultatet bør bli et barn (eller kanskje to), for at utleieren skal kunne få sine avtalte penger og de barnegale sitt eller sine barn. Nå begynner det rare. Dette barnet, sikkert veldig etterlengtet (barnegale lengter etter barn) har ingen genetiske fellestrekk eller relasjon til dem som skal være foreldre. Men man har en fødemor, en genetisk mor og en juridisk mor og en donorfar og en juridisk far..  Forvirret? Tenk deg hvordan resultatet (barnet ) kan komme til å føle seg, når spørsmålet: «Hvem er jeg egentlig?» reiser seg. For det gjør det, før eller siden.

Surrogati tjener ikke barn, de tjener de voksnes krav om tilfredsstillelse. Ikke et eneste surrogatbarn har bedt om å bli født, men kommer som resultat av ivrige barnehandlere. I ulike format. 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Mamma? Mamma?

 1. Karl Halvorsen sier:

  Fullstendig enig med deg, mormor! Og vel så det. Vi har vel fikset og trikset litt i meste laget allerede. Med det meste. Skrev vel noe om det for flere år siden også om at det snart var bare å stikke innom «Supern». Vi er vel der snart…

  • mormor mormor sier:

   Karl
   Dette kommer jeg vel ikke til kunne venne meg til. Både du og jeg har skrevet et ord eller ti om dette tidligere.
   Når skal man innse at det ikke er noen menneskerett å få barn? Om man må ha, finnes det allerede fødte barn, som kan adopteres.
   Klem sønnafra Sinsenkrysset

 2. Donald sier:

  Jeg er også enig. Vi har i DR-TV en serie, som hedder «Sporløs», hvor man hjælper et adopteret barn med at finde sin biologiske mor og/eller far. Det er (selvfølgelig) TV med forstærket drama, nogen vil kalde det «følelsesporno», men følelserne er ægte nok og må vække eftertanke hos forældre, som ikke er biologiske forældre til deres børn. Dermed tænker jeg på forældre, som har benyttet æg-donation, som du nævner. Der er alle slags børn.

  Men som pragmatiker må jeg lige minde om at der er adopterede børn – og nu sikkert også æg-donerede børn – som får kærlige forældre. Jeg tror på at vi kan hæve os op over biologien, ikke uden problemer.

  Og så spørger jeg: Hvorfor hjælper man ikke børn i nød før man begynder at manipulere forplantningssystemet. Svaret er enkelt nok, der er mange kvinder og mænd, som anser det som en særlig god ting at få børn selv – og der er prestige i at være frugbarheds-læge. Er det forkert sagt?

  Hvem er jeg at kritisere hvad andre mennesker gør for at få børn? Hvem er jeg?
  Donald recently posted..Forårsfarver i køkkenetMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Hvorfor hjelper man ikke de barn som er født allerede? Det spørsmålet kan man gjenta og gjenta, men man får sjelden noe godt svar på det.
   Svarene man får henviser alltid til egne ønsker.
   Klart at barn kan få gode foreldre, både ved adopsjon, som fosterbarn eller «kjøpt» barn,

   Du peker nok på noe vesentlig, prestisje. Barn har blitt ett prestisjeobjekt, for noen. Dessverre.
   Nu kom der en katt og sa at tiden ved tastaturet var brukt opp. Klem på deg ❤
   mormor recently posted..Mamma? Mamma?My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge