Hvordan stoppe mobbing?

Tja, si det. Etter hver runde med «Stopp mobbing nå» vokser antallet som blir mobbet, ser det ut til. Stopp mobbing!
Ja, men da må de som voksne skal være, gå foran med gode eksempler. Ikke slenge rundt seg med nålestikk og stygge karakteristikker av andre. Ikke skrive stygge ting om andre i kommentarspalter eller på facebook. De aller fleste litt store barn kan lese. Og høre. Og ikke minst se. Se hvordan vi voksne vrir oss unna ansvar og god oppførsel, hvordan vi bruker drittslenging om andre som underholdning og kaller det satire. Se at man flokker seg om «de populære», uansett hva de er populære for. Oftest er det makt og penger.
De ser hvordan vi (de voksne) forkaster solidariteten med andre og fremmer egne interesser, ofte på bekostning av andre.

De ser vår nesegruse beundring for dem med fasadene i orden. Medmenneskeligheten får stadig dårligere kår. Makt og ikke minst, penger trumfer alt.  Solidariteten mellom oss mennesker blir stadig mindre og egoismen overtar.

Nå vil jeg ha slutt på ansvarsfraskrivelsen fra samtlige voksne (vi unnskylder gjerne våre egne barn, men andre blir kalt mobbere) Jeg vil ikke at «tilskuerne» skal slippe unna heller.

«Jammen h’n hverken sa eller gjorde noe», sa en mor til meg. «Nei» sa jeg. «H’n tok ikke til motmæle eller forsvarte den det gikk ut over heller. H’n gjorde ikke noe og er dermed delaktig». Milde malunka som jeg fikk høre at hennes barn var IKKE mobbere, hennes barn var hverken fysiske eller psykiske mishandlere. Hennes barn bare så på.

I taushet. Om fem år sitter jeg her og skriver akkurat det samme. Skulle ønske det ikke var slik.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Barn - unger og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge