Kaldt? Jo da.

Ikke for det. Det går vel over det også, som det meste annet. Og lave temperaturer i luften er bare det. Lave temperaturer i luften. Jo da, det sprer seg til jord også. Men årvisst tiner det opp igjen.

Det er verre med den kulden som oppstår mellom mennesker. Når vi fratar andre mennesker dere menneskelighet. Når det polariseres. Når små uskyldige stakittgjerder blir til skrekkinnjagende murer og skiller mellom vi og dere.

De små stakittgjerdene, ofte hvitmalte og ikke høyere enn at barn forserer dem uten vansker, var og er nyttige. Grenser er nyttige, men for å sitere en «ubåtkaptein» ; «Ser ikke grense under vann.» Og legger til, for egen regning, «Ser ikke, grense om ikke markert».

Jeg skrev at grenser er nyttige. Akkurat som kjøreregler i trafikken og andre regler og lover. Skapt for å gi oss viten om hva som er tillatt og hva som ikke er det.
Det endrer seg over tid. Før 1972 hadde vi lover og regler som sa at ugifte ikke hadde lov til å bo sammen. Folkelig kalt Konkubinatparagrafen. At denne paragrafen sov søtt noe år, før den ble avskaffet er så sin sak.
At menn ikke fikk elske en annen mann ble også avkriminalisert i samme år.

Men tilbake til gjerder, grenser og murer. Kjøreregler for et samfunn må vi ha. Anarki, i betydningen fravær av politisk autoritet, er ikke egnet som styreform. Demokratiet er ikke perfekt, men det er tross alt den beste styreformen vi har.

Nå har jeg nok sklidd langt ut på viddene i mine skriverier. Det begynte med kaldt, takket være minus 18 da jeg våknet i dag. Så kjørte jeg litt slalåm mellom kaldt vær og kulde mellom mennesker.
Det jeg egentlig ville si noe om, var jo polariseringen i våre samfunnsdebatter  som bringer frem «stabeistholdningene» i oss.
Men det får bli en annen gang. Nå skal jeg mate peisovnen min: Ha en fin mandag.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Kaldt? Jo da.

  1. Anne-Mari sier:

    Tankevekkjande innlegg.
    Snart mars og kulden fær forhåpentlegvis både slik og slik…

    Klem
    Anne-Mari recently posted..Kvitt i dagMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge