Kommentarer fra sidelinjen

Det er lett å sitte på sidelinjen og si at sånn og slik er det eller ikke. Jeg undres.

Nå sist er det metoo-hashtaggen som går som en farsott. Og en del har fått fy på lanken og andre steder for å ha utvist dårlig skjønn når det kommer til andres kropper og «handsaming» av disse.

Metoo – som omhandler seksuell trakasserier, har fått respons fra begge kjønn. Skulle bare mangle, etter min mening. Men så er det den samme visen igjen. «Litt må kvinnsen tåle».
Må kvinnsen det? Jeg synes ikke det er særlig stas med en meget kjennbar penis trykket mot korsryggen på trikken eller t-banen. Jeg misliker intenst å bli strøket over låret eller andre steder uten en klar invitt. Når unge menn (som kunne vært sønn eller dattersønn) strekker frem hånden og klemmer om brystet mitt kommer det en flat hånd midt i fjeset på den unge mannen.

Jeg skjems over å reagere så «håndfast», jeg burde ikke slå, men reaksjonen er intuitiv. Og vamle forsøk på å glatte over ved å vise til alkoholkonsum gjør meg slett ikke mildere stemt.

«Kleine sjekkestriks,» sier noen menn. «Klønete måter å opptre på for å fremkalle en reaksjon.» «Ikke så vondt ment» og «Det må da bare være bra å vite at noen finner deg attraktiv.» «Det er jo bare for moro».
Som kronen på verket sier de aller fleste at det er ikke sååå vanlig og at de aldri verken har sett, hørt eller foretatt seg noe som kan kalles for seksuelle trakasserier. Ikke har de venner eller kjente som gjør eller har gjort noe slikt heller.

Men kvinnene forteller en annen historie. Om en jente klager over gutten i klassen som tar på henne på en uønsket måte og snakker «litt våget» til henne får hun til svar: «Det er jo bare fordi han liker deg.» Klamme sjefshender som stryker over rumpe og bryst i en jobbsituasjon er alt for velkjent for mange. Og klager hun blir det enten blåst av eller så kan hun glemme avansement. Og tro nå ikke at det bare er sjefer og overordnede som oppfører seg som tosker. Kjente og ukjente menn tror at nesten en hver kvinnekropp kan berøres slik DE vil.
Det er lett å blåse i barten og kalle det hele bare tull så lenge man tilhører det kjønnet som i hovedsak står bak slikt.
Nei, ikke alle menn oppfører seg slik, men mange nok og jeg tror mange ikke en gang er klar over at deres muntre tilrop, catcalling og kommentarer, for ikke å snakke om de meget følbare «komplimentene» de drysser rundt seg, blir oppfattet som trakasserier.
Og det er dem som skal oppdra neste generasjon menn?
Derfor synes jeg det er greit at #metoo og andre måter å opplyse om hvor grensen går, kommer på en skjerm nær de fleste. Da kan man ikke gjemme seg bak uvitenhet.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Kommentarer fra sidelinjen

 1. Donald sier:

  Jeg har mindst en gang fået at vide af en kvinde at jeg ikke gjorde nok for at vise min interesse; jeg var også lidt bekymret, må jeg tilstå, over at hun havde haft en voldelig mand, som var eller havde været i fængsel. Hun var glad og snakkede godt, oversygeplejerske, dygtig, venlig, morsom. Men jeg havde ikke lyst til noget uden at kende hinanden bedre. Måske erfaringer spillede ind der.

  Jeg har ikke følt nødvendigheden at at klappe en kvinde i enden eller andre ting, men jeg ved at mange gør sig tanker i den retning, i dag hørte jeg en filminstruktør i radioen sige: Jamen hvad skal mænd så gøre?

  Jeg tror vi er nogle mænd, som foretrækker at tale med kvinder – så finder man nok ud af det hele. Men der er altså nogle mænd, som er opdraget til en underlig «macho» holdning til hvordan mænd skal være. Hvad skal vi gøre ved det?
  Donald recently posted..Spil Dansk – eller syng danskMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Det enkle er ofte det beste, snakke med hverandre. Bli kjent, se om interesse er tilstede.
   Jeg er ikke noe «klemmemenneske» som klemmer i vei på kjente eller mindre kjente. De menneskene jeg klemmer, betyr noe for meg (selv om klemmen bare er virtuell).
   Det har sine årsaker det også, dessuten blir jeg lettere oppgitt over dette klemmehysteriet.

   De aller fleste har en personlig grense, den er det ikke alle som får overskride. Det er den grensen som overskrides ved uønsket seksuell oppmerksomhet.

   Jeg savner å bli holdt om, klemt, klappet på kinnet eller noen ligge i skje med om natten. Så håper jeg at det finnes et menneske der ute som kan holde om meg og klemme meg, selv om de blir lite «skjeligging».
   Rart med hva et langt ekteskap vender en til.

   Det er rart å sove alene, men sove må jeg.
   Klem på deg 🙂
   mormor recently posted..Kommentarer fra sidelinjenMy Profile

 2. Donald sier:

  Godnat, Mormor – sov godt. Klem på dig 🙂 <3
  Donald recently posted..Verdenshavet, som det formodedes at have set ud af forskere og formidlere i 1953My Profile

 3. Lisa sier:

  MeToo har vist å være viktig. Den avdekker et overraskende stort problem. En nær og kjær har for første gang latt trollet komme opp i dagslyset. Utad vellykket kvinne, på alle måter – men sjelen har skår. Misbrukt av far som barn. Mistrodd av søsken, fortsatt. Så er det alle andre typer trakkaseringer, store og små. Som forties i skam. Den som forgriper eller tafser har mye makt, ikke minst fordi vi tier, med bøyd nakke. Jeg er veldig glad for dette raset som er satt i gang. Glad for at modige yngre og eldre kvinner står opp. De modige.

  • mormor mormor sier:

   Lisa
   Jeg liker prosjektet jeg også.

   Da jeg ikke anmeldte at jeg var voldtatt, hadde det mange årsaker.
   1. Jeg ble fortalt at det var jeg som ville (og trodde det var min feil)
   2. Skikkelige jenter ble ikke voldtatt.
   3. Ingen vil tro deg.
   4. Skam over å være offer.
   5. Min mor skulle dø og jeg ville ikke legge skam til skade.

   Slike ras kommer og går, de bør gjentas med jevne mellomrom og så må de gode mennene på banen.

   Klem og takk for at du leser. ❤
   mormor recently posted..Kort sagtMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge