Espen Ottosen i farta

«Kan mennesker som ikke tror på Gud være gode?» spør han, nesten retorisk. Og etter mye tja og ha og rundtomsnakk ser det ut til at han kommer til en konklusjon.

Og den er langt fra overraskende. Nei, egentlig ikke, ikke gode nok. For hva skal en som ikke tror på Gud forholde seg til? Når de ikke har Gud som rettesnor?
Nå har vel menneskene alltid skapt sine guder når de trenger det. Kristendommen er ikke så gammel i menneskehetens historie og jeg nekter å godta at det ikke fantes gode mennesker før den tid.

Og er det ikke en smule arrogant å avskrive «De som ikke tror på Gud», som onde og ute av stand til å vite hva som er rett og galt? I alle fall moralsk underlegne. Det vil si at alle dem som levde før vår tidsregning, avskrives. Det vil si at alle de som tror på noe annet enn Gud, avskrives. Det ligger implisitt i Ottosens kronikk at dette er sekunda vare.

Den som avviser Gud får problemer med å fastholde en objektiv moral. Og all etikk er egentlig menneskelige konstruksjoner, menneskerettigheter (ja, akkurat det tror jeg på, for ingen er født like for Gud, for der er det bare å bøye nakken og knele, kanskje ikke så mye for «Gud» , mer for dem som påstår å representere gud.)

Plyndringen i forbindelse med «Harvey» i Texas blir trukket frem.  Moralsk integritet blir trukket frem, og den mangler så klart de kriminelle og de uten Gud. Men, akk og ve, man kan bli forledet til å foreta kriminelle valg under slike forhold, selv med Gud på laget, kanskje? Og hva med de dopede sykkelproffene på 1990-tallet? Umoralske?

Så kommer en merkelig passasje, synes jeg. Jeg kopierer den:

I slike situasjoner blir det viktig å holde fast på at det finnes noe som er virkelig, egentlig, objektivt rett og galt. Men hvordan begrunne dette uten Gud? Å tenke at jeg bør gjøre slik eller slik fordi flertallet har bestemt hva som er rett og galt, eller fordi genene mine er som de er, er neppe tilstrekkelig.

Jeg får lyst til å minne om beltespennene hos de nazistiske soldatene under den andre verdenskrigen Husker vel det?
Så å begrunne sine valg med Gud? Man behøver ikke søke etter flertallsmeningen om rett eller galt eller genenes innflytelse.
Jeg tror jeg holder meg til visdommen som alle de store religionene, både de med Gud og de med guder er sams om: Gjør ikke mot andre, det du ikke vil skal gjøres mot deg.

God søndag. Og trenger du en klem? Ligger her.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Espen Ottosen i farta

 1. Tar i mot klemmen og gir tilbake. Det ligger mye i de nevnte beltespennene du nevner, mormor. Tror det er alt for mange som går rundt med disse enda. Men ikke min jobb å dømme, den en eller andre.

  Behovet for å lære seg å lese mennesker å forstå innholdet, er vel mer nødvendig enn noen gang i dag. Et stort ja fra meg, de kan være vel så gode!

  God søndag, mormor! 😉

  • mormor mormor sier:

   Karl
   Jeg synes det blir vel enøyd og «jeg/vi alene vite» fra Ottosen.
   Klart det finnes gode mennesker, både med og uten Gud.
   Skulle ønske flere lot være å dømme. (sier hun som dømmer) Ottosen må så gjerne tro, men han får ikke lov (av meg) til å degradere sine medmennesker i sin tros navn.
   Klemmer sønnafra Sinsenkrysset 🙂
   mormor recently posted..Espen Ottosen i fartaMy Profile

 2. Klem mottatt og sendes – tusen takk ♥ Og ja – jeg er enig i dine kloke ord!
  Inger (mormoruniverset) recently posted..…det er av sine egne….My Profile

 3. gamle ugle sier:

  Godhet er nok jevnt fordelt, mellom de som tror på Gud og de som ikke gjør det, eller de som ikke har noen formening om det.
  Noe kan nok finnes, noe objektivt. Men siden vi mennesker er subjekter vil aldri noe være objektivt når det går via oss.
  Tro er tro, frivillig, og ikke til å bevise, mener jeg.
  God søndag, klem –
  gamle ugle recently posted..når det trekker utMy Profile

 4. Lisa sier:

  Det var en merkverdig artikkel. Lurte på hvorfor den ble publisert. Minte dessuten sterkt om en tåpelig diskusjon jeg virret meg inn i som ung student, foreleseren i etikk hadde lignende (tåpelige 🙂 ) synspunkter. – Godhet, tror den er uavhengig av tro. Gener? Eller miljørelatert? Vet bare at godhet kan gjenkjennes hos ulike mennesker. Finnes ikke fasit.

  • mormor mormor sier:

   Lisa
   Nei, den var snodig. Og jeg fastholder mine tanker. Godhet er ikke avhengig av noen gud. OG det finnes ingen fasit.
   Ottosen har en evne til å få alle piggene til å stritte hos meg, kan ha noe med ovenfra og nedad-holdningen jeg merker.
   Klem 🙂
   mormor recently posted..Espen Ottosen i fartaMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge