Klima? Ja, det har vi.

Kloden vår er mellom 4,4 og 4,6 milliarder år gammel. Sies det. Nå har noen funnet ut at jorden er yngre enn først antatt. Jeg blar opp og leser. At det tok noe lenger tid før jorden var «Moden» og ferdig formet .– Vi estimerer derfor at Jorden er omtrent 4467 millioner år gammel – rene ungdommen sammenlignet med den 4537 millioner år gamle planeten vi tidligere så for oss, skriver  Dr John Rudge ved Cambridge University. Gammel med andre ord. Veeeldig gammel.

Men tilbake til klima, det har vi, det har det alltid vært og det har alltid endret seg. Været har også endret seg, man må ikke forveksle klima med vær, påstås det. Nok om det.
Dette klimaet har gitt oss varmt vær i perioder og kaldt vær i perioder. Med andre ord; Klimaendringer har funnet sted.

Den første representanten for nåtidsmennesket er i Europa Cro-Magnon-mennesket, oppkalt etter et funnsted i Frankrike. Der fant man de første restene etter disse menneskene i 1868. Cro-Magnon spredte seg trolig inn i Europa for omkring 40 000 år siden.
I jordens historie er dette i går.
Omtrent slik ser jeg for meg tiden etter menneskets inntreden. I førsten tutlet mennesket seg rundt og levde mer eller mindre i harmoni med jord og natur. Ikke store stresset med å få  seg mat. Nattely kunne nok være  et problem, men pytt pytt-. Man levde av det man kunne samle og jakte på. Menneskene ble vel ikke så fryktelig gamle. Men de hadde sin tid på jorden. Og de stresset seg nok ikke til døde.

Så kom landbruket. Med «egne» dyr og «egen» jord. Ikke et vondt ord om landbruket som sådan, men for meg virker det som om dette med å eie og å ikke dele startet der. Min ku, min melk, mitt kjøtt når kua døde. De aller nærmeste (klanen – ætten) som hørte til, fikk sin part, men det var ikke mye til overs for den/dem uten ku, som ikke tilhørte «dem». Mine vekster, min høst, avlingen er min. Samme visa. De som hørte til kunne underholdes, men de øvrige fikk klare seg selv. Kjøpe? Jo man begynte jo med det. Selv om det ble mest byttehandel. Og så ble de fleste bofaste og rangert etter eiendom og innkomst, samfunnsstrukturer  vokste frem og så var karusellen i gang.

Som samler og jeger var nok mennesket også en smule prisgitt klima og vær, men siden det ikke var snakk om å eie dyr og åkre, kunne de lettere flytte på seg. I motsetning til i dag. Om jeg vil tilbake til den tiden? Jeg er for domestisert og urbanisert, så det toget har vel gått?
Denne leveformen ser man fortsatt hos nomader, selv om de nå har dyrebesetninger med seg på ferden. Men disse folkeslagene blir også stadig færre.

Så var jeg på viddene igjen, kanskje med en nomadisk same? I et endret klima?

 

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Årstid - natur og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge