Søndag og hviledag

Det vil si at jeg kan sløve uten dårlig samvittighet. Rart med den samvittigheten, du. Den holder ikke fred. Kanskje like bra?

Hva samvittigheten reagerer på er vel avhengig av hvordan man er oppdratt? I alle fall er det slik for meg. Oppvekst preger. Og samfunnsnormene rundt.

Hadde jeg vokst opp i et annet land og under andre forhold, ville kanskje samvittigheten min reagert anderledes.

For å ta et lite eksempel. I vår lille, rare by er det mange nasjonaliteter og religioner. Flyktninger blir bosatt og skal inkluderes. Det er en toveisgreie. Men nok om det. Nå var det samvittigheten det var snakk om.

Jeg var en av fire pizzautdelere. Sommertorsdagene har sine arrangementer, gratis for deltakerne. Og denne gangen var det skravling, lek, kaffe og pizza på plakaten.

Jeg hadde ansvaret for «ost&skinke». Tre gutter, ganske små, kom igjen og igjen for å få mer pizza. Av meg. Det var tydelig at det smakte.

«Vegetarpizzaen» var utenfor i et ærend og observerte tre slukkørede smågutter og en litt oppøst pappa. Hun lurte på hva som var så ille. «Det var gris på pizzaen.» Det var ingen hemmelighet. Med store bokstaver var hver pizzatype navngitt. Det hjelper lite når små gutter som ikke kan lese blir frisluppet. Og finner mat som smaker godt. Da forsyner de seg.

Nå har hjernen tatt seg fri. Det er søndag. Klem til dem som vil ha 🙂

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Mormor og merket med , , . Bokmerk permalenken.

12 kommentarer til Søndag og hviledag

 1. Mathilda sier:

  ❤❤❤ für dich !!!
  Mathilda recently posted..Wenn die Sonne Pause macht….My Profile

 2. Anne-Mari sier:

  Du skriv om den evindelige samvittigheita som plaga oss som er opp i åra,
  den er direkte plagsom til tider og styre mykje av livet vårt.
  Eg tenkje ofte at eg er sjølvstendig og fri, men det er berre trua…
  Trasig for dei små gutane, ikkje lett det heller.

  God søndag.
  Her nyt eg søndagen med fyr i omnen, kle i maskina (fy fy før…)
  11 grader og regn ute.
  Godt å vere inne.
  Anne-Mari recently posted..Kveldstur til MuletuaMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Anne-Mari
   Trasig for de små, trasig med slike pappaer som ikke følger sine små. Jeg synes ikke jeg kan spørre om hva de har lov til å spise heller, det kan også misforstås (om man vil).
   Friheten vår er ganske så fiktiv i enkelte henseende 🙂 Men noen friheter har vi da 🙂 Heldigvis 🙂
   Klær i maskinen her også og bryr meg lite om fyfy lenger.
   Klem på en søndag 🙂
   mormor recently posted..Søndag og hviledagMy Profile

 3. Sigrid sier:

  Søndagsklem sendt
  Sigrid recently posted..Over skya…My Profile

 4. Samvittigheten har gitt meg noen tanker også. Kanskje noe grå hår, til og med. For lenge siden leste jeg at vi har en samvittighet. Enten er den god ellers så er den av det mindreårige gode slaget. Der leste jeg om noen som hadde svært lite og til og med manglet den helt. Jeg tror vi får være glade for at vi har den. Både den gode delen og den mindre gode. Enig? 🙂
  karl halvorsen recently posted..FRATATT EGET BARN – ANBEFALT AV STATEN SOM FOSTERHJEMMy Profile

 5. Donald sier:

  Jeg mærker også samvittigheden. I mange år mærkede jeg tiden kl.7 som dagens begyndelse. I nogle lykkelige år vågnede jeg lidt før og stod op og købte morgenbrød.

  Jeg begyndte for nogle år siden at prøve at lægge tiden fra mig. FB reklamerer for et ur, som hedder «slow» eller noget i den retning. Det viser kun hvert 20 minut 🙂

  De tre små drenge, som godt kunne lide pizza med ost&skinke er en af de ting, man kan ærgre sig over. Integration er en tovejs-historie. Jeg kender kun få, som kan fortælle om integrationens historie gennem århundrederne så man kan se at der er muligheder; – ellers er man (jeg) tilbøjelig til at mene det er omsonst. Men man må aldrig give op. Hvor mange dybt kristne findes i Norge? Og hvor mange mon der er i Danmark? Jeg ved det ikke. Men vi må fortælle om videnskab og læse både bibel og koran med historiske briller. Det er forfærdeligt fordummende at tale om «guds ord».
  Donald recently posted..UdsnitMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Jeg vet ikke hva integrering egentlig betyr lenger. For der jeg snakker om å leve side om side med sitt verdisett og ikke krenke den andres, snakker andre om «å bli som oss», assimilasjon er ikke det samme som integrere, i mine tanker. Mulig jeg tar feil og det ville vel neppe være første gangen 🙂

   «guds ord» er svært ofte en kamuflasje for maktønske, tror jeg. Eller kanskje jeg bare ble vaksinert mot religiøse dragelser? Jeg vet ikke lenger hva «dypt kristne» er, de har i så fall glemt både dekalogen og «den lille bibel». Vanskelig.
   Jeg tror vi må ha retningslinjer, men ikke true med død og dom hele tiden.

   Klem på deg 🙂 ❤
   mormor recently posted..Litt fukt ovenfraMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge