Anstendighetens pris

Er ofte latterliggjøring. Jo da, du leser riktig. Om man forsøker å være anstendig i ord og gjerning får man kaste rare ord etter seg. Jeg synes det er helt ok å bli kalt en smule naiv, det betyr (for meg) at jeg ikke har mistet barnets evne til å se hvert enkelt menneske som menneske.

Men at jeg er potensielt farlig for Norge, tror jeg ikke. Jeg tror heller ikke staten Norge går til grunne på grunn av min naivitet eller anstendighet. Skjønt det blir sagt, og skrevet.  Men det må da være mulig å være en smule anstendig, i ord og gjerninger? Man behøver vel ikke nedvurdere, stemple eller forakte andre?

Jeg ønsker meg mer medmenneskelighet. Jeg vil gjerne at det enkelte menneske får telle som 1 menneske, ikke en del av sekkesamling.
Og vær så snill. Ikke kom trekkende med Hitler, Stalin, Pol Pot, Kim Il Sung, Mao Ze Dong, fra den nære fortid. De var også mennesker, som deg og meg. De hadde verken horn eller hale. De var ektemenn, fedre, sønner og elskere. Men de hadde makt. Og makt korrumperer. Det ville også korrumpert meg å ha så mye makt. Kanskje deg også?

Tiden er rar, i mine øyne. Det er helt ok å sekkesamle mennesker. Braanen Sterri sekkesamler mennesker med Downs syndrom og fratar dem et leveverdig liv. Jeg lurer på om han har spurt noen av dem med Downs syndrom om de finner livet uholdbart og ulevelig? Kjenner han noen av dem? Er det Braanen Sterri, stipendiat som skriver under UiOs fane, som sitter på oppskriften på et fullverdig og leveverdig liv? Må det være likt hans? I det hele tatt, forvalter Braane Sterri den rene og uforfalskede sannhet? I think not!

Og så har vi det store ondet, for mange. Mennesker som elsker en av samme kjønn, mennesker som elsker andre mennesker av samme kjønn og det andre kjønnet. Mennesker som er født i feil form.  Samtlige forsøker å gjøre livet godt, for seg selv og den de elsker. Men regimer og religioner vender tomlene ned. «Den slags mennesker har vi ikke bruk for. De skal i fengsel, drepes og om ikke annet, skal de ikke de ikke synes. Det er mye regimer og religioner godtar så lenge det ikke synes.

Anderledeshet er en anstøtssten. Enten man ber anderledes, tror anderledes, tenker anderledes, ser anderledes ut, bort med det.
Big Brother er her for lenge siden og han arbeider flittig. Og jeg er redd. Er du?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

14 kommentarer til Anstendighetens pris

 1. Bente sier:

  Vel talt!
  Bente recently posted..Ny sjef i hus.My Profile

 2. AMEN!

  Og med det samme, nå ser jeg klarere enn på lenge mormors virkelige jeg, dukker opp. 🙂 Ha en fin dag!
  Karl Halvorsen recently posted..FRATATT EGET BARN – ANBEFALT AV STATEN SOM FOSTERHJEMMy Profile

 3. Lisa sier:

  På ett vis er du nok annerledes. Å være naiv eller godtroende eller kanskje til og med raus? regnes for tiden som ikke-så-smart. Anstendighet er mangelvare i Egoland. 🙂

  • mormor mormor sier:

   Lisa
   Født på feil tid og flasket opp med solidaritet?
   Mulig man blir anderledes av det? Gjør ikke så farlig. Men å tie og tåle tror jeg ikke på.
   Vakker vår og klem 🙂
   mormor recently posted..Anstendighetens prisMy Profile

 4. Nina sier:

  Bravo for tanker og ord fra hjertet satt på «papir» !
  Godt vi tåler forskjeller noen av oss !
  Klæm 🙂

 5. Donald sier:

  Enig. Tiltrædes 🙂
  Jeg er ikke sikker på at jeg forstår hvem Aksel Braanin Sterri er, men jeg slog op i Google og Wikipedia og kan se at han ønsker magt til et parti, som skal være folkets parti, og så tror han kanskje at det kræver at man taler til de laveste instinkter?

  Klem på dig ❤
  Donald recently posted..Forår på den anden side af JordenMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Han er også en spaltist og brer sine ord ut, der han kan komme til. Jeg er veldig sjelden enig med ham og synes at hans nytte/kost-syn på sine medmennesker er begredelig.
   Klem på deg 🙂
   mormor recently posted..Skrive litt? Ja, om 8. maiMy Profile

   • Donald sier:

    Ja, penge er godt til at hjælpe smeden, så han ikke behøver at bage brød selv, og bageren, så han kan købe hjælp fra smeden. Men penge og marked fungerer kun indenfor visse meget snævre grænser.

    Et cost/benefit syn på mennesker er afskyeligt dårligt, tanketomt, staldagtigt, afslører et overmenneskesyn, som er uden forståelse for livet og universet og alle de store spørgsmål.
    Donald recently posted..Forår på den anden side af JordenMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge