Snart 1. mai

I år blir det ikke noen tur til byen på 1. mai, tror jeg. Ikke fordi jeg mener at dagen har gått ut på dato, men fordi tingenes tilstand er som de er.

Det er i alle fall 2 paroler jeg gjerne kunne ha gått under, men som sagt, ikke i år. Jeg undrer meg på hvorfor det har blitt med første mai som med jul. Mange snakker og styrer og gjør, akkurat da. Men når det er over er alle gode tanker og forsett glemt.

La oss begynne med julen. Vær snill med dine medmennesker-tiden. Den tiden en del av oss tar seg bryet med å se at noen trenger litt selskap, en oppmuntring og litt mat. Og gjør noe med det. Så kommer tredje juledag, ikke fullt så mye omtanke igjen. Og vips så er hverdagen der, for alle.

1.mai, arbeiderens dag, den som skal stå i solidaritetens tegn og skarpe lys. Dagen hvor gode paroler skal utformes, dagen hvor togene skal vise bredden bak parolene og alle paroler skal ha til hensikt å bedre arbeidernes tilværelse og kår. Vel, dette er vel neppe helt sant? 1.mai har vært en stridens dag og brukes av en del til å rydde i hagen eller annet luggumt arbeid, til eget beste.
Det er kan hende ikke like opplagt som tidligere eller så lett synbart lenger. Hvem som synes at 1. mai har sin berettigelse og hvem som ikke har. For det er så få av oss som er villige til å være arbeiderklassen, det arbeidende folk. I stedet har vi en stor (relativt sett) middelklasse som delvis gir blanke i 1. mai som arbeidernes dag (flott med litt fri) og mener at en hver er sin egen lykkes smed. Og fagforeninger og toging, paroler og slikt bare er tull. For solidariteten er ikke der lenger.
Solidariteten som omfattet andre enn den nærmeste familien. Solidariteten  med andre arbeidere i andre land. Solidariteten på tvers av yrkesgrupper. Og solidariteten på tvers av kjønn. Finnes den bare som paroler?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Årstid - natur og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge