Jeg spinner jeg også.

For  spinne videre på den tråden jeg startet, pent og pyntelig, riktig nok, men like vel.  Det ser ut til at man kaster journalistenes arbeid på skraphaugen og lager sine egne nyheter og er såre fornøyd med det.

«Snakk til deg selv, da får du stort sett det svaret du vil ha»; sies det. Og det er vel det man i stor grad gjør, på sosiale medier, som fb og Twitter og lignende. Der man er journalist, desk og redaktør på en gang. Krever ingen utdannelse, bare «sunt vett», sier noen.
Jeg vet ikke hvorfor man er så redd for utdannede journalister, bruker de for vanskelige ord?

Jo da, aviser har dekket over, akkurat som politikere og du og jeg har dekket over noe. Man kan ikke stole på «de blodrøde mediene», de lyver, forvrenger og underslår. Ja vel? Nå er jeg ikke helt sikker på hvilke medier som kvalifiserer til betegnelsen «blodrød», men NRK er visst det, Aftenposten er det og Nordlys er det, etter manges mening. VG er i alle fall blodrød og  bare ute etter å importerer lykkeriddere og hetse stakkar Frp. Skrives det.

Om man leser aviser (det bør man) kan det være lurt å lese ulike aviser. Ikke bare en. Det er kjekt å se etter hvor avisene har hentet nyhetene sine fra. Og lurer man på sannhetsgehalten i artikkelen, kan man sjekke ut en annen avis.

«Ha’kke tid,» sier noen. «Jammen det jeg interesserer meg for finner jeg mellom annet på fb,» sier andre. «Og mainstream media bare lyver. Bedre med alternative nyhetskilder, som document .no og lignende.» hevder noen.
Og så er det praktisk å kunne være sin egen redaktør. Blåse i kildekritikk. Cherrypicke hendelser. Utelate det som ikke passer i mitt nyhetsbilde.

Når vi da endelig har lagt god journalistikk død og fått det folkelige mangfold, uten filter, som nyhetskilder, hva da? Hvor skal vi finne troverdige og relativt sanne nyheter? Hvis det skjer noe, hvem skal da rapportere og hvor skal vi vende oss? Hvilket ekkokammer skal hjelpe oss da?

Vi har behov for utdannede journalister, som vet hva kildekritikk er, som vet hvor man skal finne de troverdige nyhetene, som graver og spør og ikke bare slenger rundt seg med påstander, men gir syn for sagn. Noen som kan. Er det det farlig med faglig kunnskap?

Vi trenger balanserte nyheter, vi trenger å vite hva som foregår, men da må det foregå i RL ikke bare i noens hode … Tror jeg, gjør du?

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Jeg spinner jeg også.

 1. Ja, jeg tror og er overbevisst om dine antydninger. Tenke selv har vel aldri vært noen ulempe. Få opplysningene fra flere hold og la det gå gjennom sine egne grå, sammen med egne erfaringer og godt gammeldags bondevett. Det er vel viktigere enn noen gang nå, og kommer helt sikkert til å bli enda viktigere i årene fremover.

  Nå må jeg se Petter uteligger, som gir meg mye. Dette innlegget likte jeg, mormor!
  Karl Halvorsen recently posted..DEN GYLDNE REGEL ER I FERD MED Å BLEKNEMy Profile

 2. Får ikke likt, prøver senere. 😉
  Karl Halvorsen recently posted..DEN GYLDNE REGEL ER I FERD MED Å BLEKNEMy Profile

 3. Ja, så absolutt. Me kjenner fjøra som blei til fem høns. Det kan skje i aviser også, men det er no ein gong ein slags kontroll. Etter eit langt politikarliv, er min kommentar når eg ser nyheter (som familien sikkert er lei av å høyra): «Eg vil no først høyra andre sida avsaka, før eg meiner så mykje.»
  Meir enn ei avis? Bra!
  marit elisebet totland recently posted..Eg skuldar Garborg ei orsakingMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Marit Elisebet
   Mer enn én avis er nødvendig. Skal man ikke bli enøyd.
   Man har en tendens til å lese der hvor man vet man finner enighet med egne meninger, det er farlig og enda farligere blir det, når man velger å se bort fra at det kanskje er flere sider .
   Klem 🙂
   mormor recently posted..Jeg spinner jeg også.My Profile

 4. Donald sier:

  Journalisternes har stadig meget arbejde i Danmark, måske netop fordi vi er et lille sprogområde, så er det vigtigt med mange gode journalister, – Aviserne er i tilbagegang, jeg abonnerer på en avis, som trykker filosofiske indlæg og analyser, og jeg får ikke altid læst det hele, men det er godt – det er gymnastik for hovedet.

  Vi kalder FB for et «ekkorum», altså som du siger, man snakker med sig selv.

  Jeg får også en gratis lokalavis, læser somme tider DR.dk, ser nogle af de gode nyhedsudsendelser med analyser og baggrundsstof.

  Det må foregå IRL – In Real Life og ikke i et «ekkorum». 🙂
  Donald recently posted..Fugleflok sætter sig i toppen af birkMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Journalister MÅ vi ha.
   Dyktige, spesielt viktig for oss som lever i små språkområder, som du skriver.
   Jeg abonnerer også på aviser og leser både det man kaller høyreorienterte og venstreorienterte.
   Og noen løssalgsaviser. Jeg finner ofte de samme hendelsene i ulike aviser og kommer som regel frem til at «sannheten», om den finnes, ligger et sted midt i mellom de mest outrerte.
   Selv om kommentarfeltene i avisenes nettutgaver kan ligne ekkorom så har man jo avisene i fast form å ty til.
   Klem på deg 🙂 ❤
   mormor recently posted..Så ble det en ny dagMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge