Og dermed var det Tors dag

Jeg trodde at jeg skulle føle meg søvnig, men har visst kommet inn i et farlig mønster.

I går var jeg på Språkkafé, det var hyggelig. Det kommer stadig nye ansikter og språk til. Denne gangen kom en tsjekkisk dame som ofte er på langtidsferie i Norge og en tysk dame som har bodd her noen år.
Og så snakket vi om begrepene vi bruker. Asylsøker, innvandrer, innflytter, flyktning. De aller fleste har en viss forståelse for betegnelsene, men dette med innvandrer og innflytter var litt merkelig.
Jeg er innflytter, jeg har bare bodd her i 35 år, men er altså innflytter, fortsatt. Det hjalp liksom ikke at den beste av oss var født og oppvokst her.
Grunnen til at innflytteren kom på bordet var en av de andre norske. Han har samisk bakgrunn og han synger en annen språktone enn meg, selv om vi bruker de samme ordene. Det oppdaget damen fra Tyskland og så ble det snakk om hvor man «egentlig» kom fra, om man er innflytter eller barnefødt.
Begge  begrepene ble behørig diskutert. Barnefødt var verst. En innflytter fra Trøndelag brukte begrepet og det var mange spørrende ansikter. For alle barn er jo født og noen vokser jammen opp også.
Men etter hvert gikk det et forklarelsens lys over en del ansikter. Etter en del krokveier og mye latter kom vi frem til at det var stedet hvor man ble født. Så sant mamma’n ikke måtte fraktes land og strand rundt, for å føde barnet sitt. Det hender seg det.
En søt dame fra Somalia knakk koden for innvandrer og innflytter.
«En innvandrer er også en innflytter. Innvandreren kommer bare fra et annet land i tillegg.» Genialt sagt.
Siden var det familiestrukturer og hvorfor de er så ulike.
Det er ikke gjort i en fei å forklare hvorfor og hvordan samfunn utvikler seg og hvordan lønnsarbeidet for alle påvirker familiestrukturen. Og hvordan religionen påvirker.
Diskusjonstoff for tider fremover.

Så får vi se, neste onsdag, om noen tar opp tråden fra i går. Det er nok andre ting som kommer opp da. Tror jeg.
Er du innflytter eller barnefødt?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Og dermed var det Tors dag

 1. Lisa sier:

  Spennende! Disse nyansene er s å viktige for forståelsen. Morsomt og nyttig tema du forteller om. Og måten dette foregår på ikke minst; språkkafé og undring og dialog – og latter- høres veldig hyggelig ut. For alle parter 🙂 . – Mine foreldre var ‘innflyttere’, i byen ved havet var nok det den gangen synonymt med ‘inntrengere’. Tror sannelig det fortsatt der snakkes om ‘våre egne’. – Synes du er toppen flink som går over dørstokken. Som utfordrer deg selv dette første aleneåret.

  • mormor mormor sier:

   Lisa
   Om jeg ikke skulle gå fullstendig i fillebiter måtte jeg gjøre noe. Og dette virket så meningsfylt. Det er jo det.
   Vi herfra lærer om de landene de nye kommer fra og vi kan oppklare en del ting og kanskje fjerne noen usikkerhetsmomenter. Og så er settingen herlig uformell.
   Jeg tror nok at det fortsatt er slik at er man innflytter så er man inntrenger.
   Kjenner det fortsatt.
   Nuvel, deres tap, pleide jeg å si til den beste av oss. Han bare smilte, han.
   Takk for at du leser og pass godt på deg selv.
   Klemmer om 🙂 ❤
   mormor recently posted..Og dermed var det Tors dagMy Profile

 2. Mariane sier:

  Jeg ved at jeg er barnefødt (vi bruger samme udtryk i Danmark) og opvokset her. Men … Da jeg blev ældre flyttede jeg til andre lande i kortere eller længere tid – Der var jeg indvandre (tror jeg eller «bare» besøgende?) – Så er spørgsmålet. Er jeg nu indvandrer eller indflytter da jeg kom tilbage for at blive i Danmark? – Gode ting du tager op i bloggen din 😉 Jeg læser altid men svarer nok ikke altid – Klem til du den allerkæreste <3
  Mariane recently posted..15.02.2017My Profile

  • mormor mormor sier:

   Mariane
   Så sant du ikke endret din nasjonale status så tror jeg nok at du er hjemflyttet. Byttet du nasjonalitet er du nok innvandrer 🙂 Vet ikke om uttrykket hjemflyttet brukes på dansk.
   Men det brukes enkelte steder i Norge. Og egentlig er det litt logisk, er man dansk og flytter ut for en tid og flytter tilbake til Danmark, flytter man jo hjem? Hjem som til fedrelandet og morsmålet ditt. Og så er du innflytter om du flytter inn i et område du ikke har bodd i tidligere. Tror jeg vi ble enige om.
   Litt utviklende å skulle bruke hodet for å forklare hverdagslige saker også.
   Klem allersøteste 🙂 ❤
   mormor recently posted..Og dermed var det Tors dagMy Profile

 3. Er nok innflyttar her…
  Borna våre er barnefødt her.
  Men for å vere ordentleg ….bygdar må nok forfedrer og formødre også vere barnefødt..
  helst i fleire ledd bakover…..sånn er det berre.. og
  innimellom føler ein seg som ein inntrengar 🙂

  Spennande tema!

  God helg!
  Refleksjon på livsvegen recently posted..KapitulereMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Sigrid
   Slik er det vel fortsatt mange steder og jeg føler meg også som inntrenger, noen ganger.
   Men nå bor jeg nå her jeg bor og det blir neppe noen endring på.
   så de må bare tåle 🙂
   Klem og god helg 🙂 ❤
   mormor recently posted..Og dermed var det Tors dagMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge