Vi har forstått deg, Hareide

«Jeg har ikke forklart godt nok!» sier Hareide (Krf) etter at han kom tilbake til jobb. Det gjelder naturligvis reservasjonsretten eller reservasjonsmuligheten for fastleger når det gjelder å henvise en kvinne til abort. (eller sette inn prevensjonsmiddelet spiral)

«Jo da, Hareide; du har forklart godt nok. Vi gjennomskuet forslaget ditt,» sier jeg. Og legger til at jeg føler meg fornærmet på alle kvinners vegne av det kvinnesyn du legger for dagen. Du underkjenner oss. Indirekte sier du at vi ikke er i stand til å fatte beslutninger, vi vet ikke vårt eget beste og bør være satt under administrasjon. I alle fall om vi er gravide. Beslutninger av alvorlig karakter er vi ikke i stand til å fatte. Virker det som om du mener. Kvinner er ikke likeverdige menn. Jeg føler det som om vi er annenrangs mennesker.

Tro meg, jeg vet at kvinner kan, både administrere seg selv og fatte beslutninger av alvorlig karakter. Vi kan tenke og konsekvensutrede hva en graviditet innebærer. For oss selv, for det eventuelle barnet og for familien rundt oss. Det er ikke slik at vi føler oss en smule gravid, misliker det og iler til legen for å få abort. Beklager å måtte forklare det. Men det ligger omtanke bak beslutningen. Enten man vil fortsette svangerskapet eller avslutte det. Om man skal ha utført et svangerskapsavbrudd innen de 12 første ukene skal man ikke være nødt til å lete seg gjennom et register for å se om fastlegen har reservert seg.  Man skal kunne kontakte sin fastlege i forvissing om å bli ivaretatt på best mulig måte. For etter de første 12 ukene er man tilbake til det gamle nemdsystemet, fra tiden før kvinner fikk rett til selvbestemt svangerskapsavbrudd.

Det gjentas til kjedsommelighet at det ikke er noen abortkamp, men en samvittighetskamp for legenes del. Tenk det da, Hedda.

Fastlegeordningen skal sikre alle en god førstelinjetjeneste i helsevesenet. Man skal ha EN lege å forholde seg til. I førstelinjetjenesten, hvor man møter en almenlege. Hver enkelt kommune tegner en avtale med en lege om at han eller hun skal være denne førstelinjetjenesteyteren. Og betaler en sum, per capita, til legen. Kun for at navnet til pasienten skal føres på vedkommende leges liste. Så blir legen en fastlege. Min fastlege, min datters fastlege eller min datterdatters fastlege. Som skal ivareta meg, min datter eller datterdatter på beste måte. Uten moralske pekefingre, uten å påtvinge noen av oss «sin samvittighet». Men sende oss videre i helsesystemet etter hva vi har behov for. Dette ligger i stillinginstruksen for fastleger.

«Det er ikke abortkamp, rettighetene til selvbestemt abort ligger fast!» sier selvsamme Hareide. Men han har glemt en vesentlig del. Han har glemt at fastlegeordningen ikke er en rettighet. En hver lege kan være lege etter avlagt eksamen. Men ikke alle leger kan være fastlege. En almenpraktiker, som fastlegen, utfører ikke aborter. En almenpraktiker er en «allround»-lege. Og en fastlege er en almenpraktiker.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Helse, Politikk -samfunn og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Vi har forstått deg, Hareide

 1. Kjenr at jeg blir lettere irritert over at Hareide ungergraver evnen vi kvinner har til å tenke selv.
  For å ty til lettvint språkbruk: møkkamann.

  Klem 🙂
  Nina Elisabeth recently posted..På tide med oppussing.My Profile

 2. Donald sier:

  Er det værre end i USA? Jeg så en docu forleden hvor en kvinde fortalte om en legal abortklinik, som blev chikaneret af demonstranter. Hvorfor er nogle mennesker så ivrige efter at fordømme andre? Har vi overset noget i barnets udvikling? Hvorfor kan man ikke vende abortmodstand til hjælp til nødlidende børn? Hvorfra stammer kvindehadet? Er det mænd eller kvinder, som hader kvinder, der foretager en abort? Hvorfra stammer katolicismen og den had til prævention og abort? Jeg kunne blive ved. Jeg undrer mig bare, og somme tider bliver man bitter.

  Klem på dig 🙂
  Donald recently posted..Forår i HelsingborgMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Nei, det er ikke som i USA med egen abortklinikker eller slikt. Det er noen almenpraktikere som kalles fastleger. Disse har betaling fra kommunene for å ha lister med pasienter og være til rådighet for disse.
   De henviser til abort om det skulle være nødvendig. Men vi har et lite parti (Krf) som ikke synes det er riktig at alle fastleger skal følge stillingsinstruksen og vil
   ha «samvittighetsfritak» fra å hjelpe sine pasienter med prevensjon eller henvise til abort.
   Den almene kirke, (den katolske) er vel tuftet på en patriarkalsk og mannsdominert tradisjon, vil jeg tro. DA blir det mye rart når kvinner vil bestemme selv.
   Klem på deg 🙂
   mormor recently posted..Takknemlige fredagsordMy Profile

 3. Lisa sier:

  En stund sa politikere og samfunnstopper ‘dere har ikke forstått’. Kanskje de etter mye motstand innså hvor nedlatende og elitistiske de fremsto. Så ble flisa snudd. Nå heter det ‘jeg/vi har ikke forklart dette godt nok’. Men budskapet er likevel det samme.

 4. Freja sier:

  Så bra skrivet!
  Freja recently posted..Gilla Ett snyggt likMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge