Noen av oss og psykisk helse

La oss begynne med noe helt selvsagt. Alle har helse. Psykisk helse og somatisk helse.
Noen av oss setter likehetstegn eller forveksler god psykisk helse med alltid tilfreds og lykkelig.
På samme måte som noen av oss setter likhetstegn eller forveksler god somatisk helse med slank og veltrent.
Noen av oss tar feil.

 
God psykisk helse er en robust psykisk helse. Som tåler og takler kjærlighetssorg, skuffelser, krig og elendighet. God psykisk helse avhenger ikke av aldri å møte motgang. Den er bare mer robust. Den heler seg som hos en med godt grokjøtt, som har skåret seg.
Det er som en god somatisk helse. Det betyr ikke at du ikke kan brekke et ben, skjærer deg i fingeren eller bli forkjølet, men at du friskner til, fort, og fortsetter ikke livet med brukne ben, blødende fingre eller dryppende nese, for alltid.

 
Noen av oss har en robust og god psykisk helse. Noen av oss har ikke.

 
Jeg leser at fr. Solberg, i sin nyttårstale, sier at halvparten av oss vil ha en psykisk lidelse en eller annen gang i livet og at profylaktiske tiltak bør settes i gang. Og om det ikke hjelper, hvilket det sannsynligvis ikke gjør, så må etterarbeidet være godt. Men hva er en psykiske lidelse? Diagnostisering pågår og kriterier for diagnoser utvides. Om man leser kriterier for en diagnose kan man bli en smule skremt. I alle fall blir jeg det. Er man i ferd med å sykliggjøre alle livets fortredeligheter? Man er ikke vel psykisk syk om man er sjenert. De fleste av oss har vel en fortid som et sjenert lite eller stort menneske. Eller hissig? Temperament er vel ulikt fra menneske til menneske? Noen har maur i buksene og lopper i blodet, er man psykisk syk da? Eller tilbaketrukken og innadvent? Da kommer bokstavdiagnosene og biter deg i nakken. Psykisk syk! Medisinering!

 
Det er noe som heter selvoppfyllende profetier. Vi blir fôret med forventninger om et lykkelig og uproblematisk liv. Og er vi ikke lykkelig eller har problemer, så har vi psykiske lidelser. Ikke fyk opp. Jeg skal komme tilbake til psykisk uhelse. Men disse forventningene om et bekymringsfritt liv gjør oss i mindre stand til å takle tuer, både store og små, i livet.
Jeg sørger over en mistet kjær – jeg er syk! Jeg har opplevd noe vondt – jeg er syk! Livet mitt ble ikke som jeg tenkte – jeg er syk! Kjæresten min gikk fra meg, jeg har kjærlighetssorg – jeg er syk! Jeg har – opplever – mister- er en del av livet. Og livet er ikke sykt. Det er hverdager og festdager, det er gleder og sorger, det er hell og uhell. Og har man en robust psykisk helse, går det greit.

 
Men prøv å se på spådommer og selvoppfyllende profetier. Diagnostiserer man alt som kjennes ubehagelig og strømmer til med tilbud fra all verdens kanter og i utrolige former, får man en psykisk syk befolkning i større grad en tidligere. Roper man at dette fører til psykisk uhelse ofte nok og høyt nok, så blir det slik.

 
Det vil alltid være noen som ikke har en robust psykisk helse slik som det er noen som alltid får den siste virusen som flagrer forbi eller hjertefeil eller diabetes I.
For det er ikke slik at psykiske lidelser ikke finnes. Det gjør de. Man kan se det som med somatisk helse. Noen får alvorlige sykdommer og blir kronikere. Det er noen som blir merket for livet av hendelser og får en psykisk lidelse som de sliter med resten av sitt liv. Det finnes psykiske lidelser som krever kompetente leger og sykehus med anledning til å bli hjulpet. Det finnes psykiske lidelser som ligger i genene og som kan avhjelpes eller ikke.
Men en hver ulykkelig hendelse gjør ikke at en hver som rammes av den får en psykisk lidelse. Tror jeg, hva tenker du om det?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Helse og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge