Hva venter du deg?

«Hva ventet du deg, du som brøt opp fra ditt hjemland og satte kursen mot Norge?»
Som asylsøker eller arbeidssøker.
Det er et spørsmål jeg aldri har fått noe skikkelig svar på. Hvilke forventninger har de som kommer hit av ulike grunner og fra ulike kulturer? Hva tror de vil skje dem? Etter at de har kommet til Norge.

Årsaken til at disse spørsmålene blir stilt her, er rett og slett at jeg aldri har fått «et begripelig svar» Begripelig for meg. Jeg har fått svar på hvorfor de dro. Hit. Krig, nød, forfølgelse og terrorisme har vært listet opp. Norge er et rikt land, blir også nevnt. Men hva de egentlig ventet av Norge og av meg, vet jeg ikke.

Ventet de at de kunne fortsette sitt tradisjonelle liv?
Ventet de å bli sett på med mistro?
Ventet de at det skulle bli fryd og gammen, bare de kom til Norge?
Ventet de at den store omveltningen ikke skulle være så stor?

Jeg vet ikke.

Jeg vet bare at når forventninger og realiteter ikke samsvarer blir det mye skuffelse. Og kanskje det er derfor mange trekker frem rasisme- og diskrimineringskortet? Kan hende i utide også? Grunnet misforhold mellom forventninger og realiteter. Og misforståelser.

For alt er ikke diskriminering eller rasisme.
Det tar en smule tid å knekke de ulike kodene, når man kommer til et nytt sted. Ikke bare for dem som kommer fra andre land og andre kulturer. Selv for en mormor med århundrelange røtter i bygde-Norge kan det være vanskelig å knekke koden i et ukjent miljø. I Norge. Ikke bare kodene for klær og det utvendige, men fordi man må skaffe seg et nytt, utvidet vokabular for å kunne forstå og kommunisere.
Det koster en smule arbeid og en smule velvilje fra alle parter. Men det lykkes som regel.

Har jeg noen forventninger til dem som kommer? Fra andre land og kulturer? En i alle fall. At vi kan være medmennesker.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge