Ørkendyrbetvingersken kan også betvinge ord

Og det gjør hun her.  I dag har jeg en godbit å servere. For hun har skrevet noen Ragnhild august 13tankevekkende ord, som jeg får lov å legge ut på Klagemuren. Hun gir oss en smakebit på tanker hun gjør seg om erfaring og utdannelse eller kanskje omvendt. Så skjermen er din Kamelrytterske. Og bare for å ha skrevet det, jeg synes du er flott jeg. Nå. Jeg kjente deg ikke for en mannsalder eller no’ siden 🙂

Jeg og andre som leser kan bare si takk og legge igjen noen spørsmål eller svar.

Den gangen Kamelryttersken var ung og pen, det vil si for en mannsalder siden eller no tilsvarende, da skulle hun først ta veterinærhøyskolen og deretter Landbrukshøyskolen. Eller var det omvendt? *Blondinen rynker tenksomt på nesen*. Hefter ikke så farlig. For såpass måtte hun ha før hun kunne begynne som bonde i utkanten av en utkant. Mente hun ærlig og oppriktig.

Virkeligheten ble litt annerledes. Siden hun lever livet etter innfallsmetoden, den samme blondinen, som skulle bli både Veterinær og Sivilagronom. Agronom ble hun iallfall. Og Maskinførerskole ble det òg. Og gårdsdrift i en utkant av en utkant.

20 år i landbruket gir en del erfaring og en sliten kropp. Kjenner hun nå. 15 år etter at hun stengte fjøsdøra. Men hun har dem med seg. Begge to. Erfaringa fra lange arbeidsdager og mye slit. Mest lange dager, kanskje ikke så mye slit. Tenker hun. Men vet man hva slit er? Kanskje ikke når man står oppi det. Da er det om å stå han a og komme gjennom det som må gjøres. Og de lange arbeidsdagene? De var på sin måte en velsignelse, Å komme inn etter kveldsstellet, sliten, men også fornøyd og vite med seg selv at det var en god dag, den som hadde vært. Slitsom ja. Men ungene hadde det bra, og dyra hadde det bra, de lå og ørta på sine vante plasser, det var stille i fjøset. Bare den stille lyden fra kukjevene som tygde opp igjen maten. Etterpå komme inn og fyre i vedkomfyren. Brødene ble så mye bedre i den enn i den elektriske.

Men så blir det flytting. «Økonoman e dårlig fornøyd» sier Jan-Arill Skogholt i Bygdevisa si.

«Ta fram såkornet og bak oss et brød.

Vi skal feira vår avskil

om enn det er sårt

I fabrikkhallen trengs ikkje frø»

Sang Jack Berntsen

Men man kommer ikke langt med Landbruksskolen i byen. Iallfall ikke når tidsregninga går inn i et nytt årtusen og man lever i et av verdens rikeste land. Hvor utdanning fremdeles gir status og inntekt nok til å betale husleia.

Men man møter et tankekors når man kommer ut i arbeidslivet med en fersk utdanning. Man mangler erfaring fra sitt nye yrke. Nytter liksom ikke å si at man har jo erfaring. Med barnestell, saueklipping, melking, tømmerhogst og ellers alt som må gjøres på en gård. Ferdigheter som er dårlig betalt i bygatene, hvis man da ikke har blitt Dagmamma eller Førskolelærer. Noe Kamelryttersken ikke ble.

Men livet skjer. I rykk og napp. Man må ta valg. Valg som fører til utfordringer på arbeidsmarkedet, og man får ikke arbeide i sitt nye yrke likevel. På noen år. Man tar nye valg. Bevisste. På at man må kompensere for den erfaringa man ikke har fått. Fremdeles kommer man bakerst i køen.

Er da man begynner å tenke på hva som er viktigst, utdanning eller erfaring? Sannsynligvis begge deler. Men i forskjellig innbyrdes forhold, alt etter hvem som ansetter. For å opparbeide seg erfaring i et yrke må man nødvendigvis arbeide i det yrket. Samtidig må man ha erfaring for å få arbeid som det man har utdannet seg til. Det ordner seg jo. Men noen ganger kan det være utfordrende å se sammenhengen og få arbeidslivets allehånde tilskikkelser til å henge på et forståelig greip.

I dagens hurtige samfunn, hvor man har informasjon om alt mulig på en armlengdes avstand. På en skjem nær seg. Er utdanning ferskvare. Man regner med at det meste av utdanning, bortsett fra grunnleggende ferdigheter, har gått ut på dato etter fem år. Man skulle da tro at folk med relativt fersk utdanning, og som holder seg oppdatert på sitt felt, skulle ha en fordel i arbeidslivet. Muligens. I enkelte bransjer. Hos enkelte arbeidsgivere. Likevel er det de som mener at lengden på ditt aktive yrkesliv i yrket er det som skal telle i tilfelle man søker ny jobb. At man har videreutdanning av ny dato innenfor fagfeltet teller ikke. Men at man har vært i firmaet siden Adam gikk i knebukser i Paris.

Stabilitet er viktig. Mengde erfaring også. Men man må også ha lov til å påberope seg at man kan noe, at man har noe å tilføre arbeidsplassen selv om man ikke har allverdens med fartstid i firmaet.

Eller hva tror du?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

23 kommentarer til Ørkendyrbetvingersken kan også betvinge ord

 1. Sannsynligvis begge deler. Det tror jeg også som oftest. Hva er utdannelse, forresten? Erfaring er vel også en utdannelse. Det var vel slik de utdannet seg i tidligere år, på gårdene og på så mange områder. På andre felt igjen, er vel en utdannelse ofte helt nødvendig. Kamelryttersken er jo et godt eksempel på det. Riktig bruk og belastning av kroppens mange knokler må nok ha hjelp fra boka og de som vet hvordan dette er. Snekkere som bygger hus kan vel få til det, uten å vite alt om verdens historie. Hun kan jo også brukes i mange andre sammenhenger også som eksempel. Husker ikke i farta hva hun ikke har på menyen av arbeiderfaring. 🙂

  Om utdanning er ferskvare? Det kan det vel se ut som, men det er vel egentlig som det blir gjort til. Med erfaringer får en vel både lyst til og muligheten til å få oppdatert den kunnskapen en trenger også? Nei her var det mange ting å la tankene få arbeide med. Nå må jeg stikke til dusjen, for å ordne meg til et møte av stor verdi for meg.

  Jeg lover ikke å legge igjen de tankene som har startet hjemme. 😉 Fin dag til mormorer, ryttersker og andre utgaver av de som leser dette. Klemmer, gode tanker og smil vedlegges i store mengder, nok til alle sammen. 🙂
  Karl Halvorsen recently posted..I DAG KOM JEG TIL HUNDREMy Profile

  • Nei, du kan så si Karl, begynner å miste oversikta selv 😉
   Munn-mot-munn metoden er en fin måte å lære på. Og har vært det siden nevnte David gikk i knebukser. Eller var det Adam?
   Men den har sine begrensninger, derfor fikk vi skoler etterhvert. Som Platons gymnasium, hvor han også brukte munn-mot-munn metoden, i mangel på papirer å strø rundt seg.
   Det blir en vekselvirkning. Ofte. Mellom teoretisk kunnskap og praktisk erfaring.

 2. Nyttige tankar. Skulle vore lese av dei som tilsett folk. For dei skulle jo ha lyfta augo frå papira og sett etter kva livet har lært også. Kven ein er blitt, og kva ein kan stå for i ein ny arbeidsdag.

  Likte ettertanken om kva slit eigentleg er.

 3. Jeg er glad jeg ikke står i jobbkø, på vei inn i et nytt felt. I blant kan en lure på hva de som ansetter folk vektlegger, og hvorfor:

  http://www.psykologblogg.no/stille/

  Ha en fin dag.:)

  Bjørn

 4. Tusen takk Mormor, for hyggelig invitasjon, som avfødte noen refleksjoner om erfaringer fra arbeidslivet 🙂

  🙂 Klemz 🙂

 5. Kamelryttersken skriver alltid godt, og veldig flott bilde av henne også 🙂
  Det er ikke bare-bare med jobbintervjuer og tiltredelse av stillinger. Det sitter vel noen der som kun er utlært til å foreta nyansettelser og ikke noe mer…
  sa denne mormora til den andre – og hilser til Ørkendyrbetvingersken 🙂
  Inger (mormoruniverset) recently posted..…travle tider…..My Profile

 6. Åse Jenssen sier:

  Slutter meg helt til marit elisebet Totlands innlegg: Nyttige tanker som mange kunne trenge å lese.

 7. erosy erosy sier:

  Dette var noen sannhetens ord – som vi alle kan være enige om 🙂 Men – nu er jeg noget i villrede 🙁 Det virker som om det er Kamelrytterskens ord dette – på Mormors blogg? Mens jeg mener å vite – at Kamelryttersken har sin egen blogg annet steds – der også jeg – forsøksvis – har kommentert? Har jeg misset noget – i mine hyppige fravær fra hiet? Jeg vil gjerne bli oppdatert – om noen vil? Tusen takk i så fall 🙂
  erosy recently posted..Erosy 103: Vurdering av erotisk bilde 100.My Profile

 8. Mor sier:

  Får som regel sagt det du;)
  Vil bare si at de ikke alltid er like kompetente de som ansetter heller!
  Snakkes, Ragnhild:)
  Mor recently posted..PakkenellikerMy Profile

 9. Starbear Starbear sier:

  Vel talt Kameliadamen 🙂 Og artig å se deg «på trykk» HER i hiet 😉
  Starbear recently posted..Sant eller usant?My Profile

 10. Som nevnt over her så har bloggen min vært nede en stund.
  Etter noen e-poster på kryss og tvers i cyberspace, er http://karavanseraiet.no oppe og går igjen 🙂
  Kamelrytterske recently posted..Six word story challenge. VacationMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge