Det blåser i natten

Kroppen protesterer iherdig. Den liker ikke seg og meg. Søvnen lar vente på seg. Jeg hører vinden piske syrinbuskene mot veggen. Jeg står opp. Ingen vits i drive andre til vanvidd, det er noen som trenger søvn, mye søvn. Ny kur tar på, selv om han nok ikke har det ille. Ennå. Det er like nerveslitende hver gang. For oss begge tror jeg. På tross av flinke onkologer og fremgang.  Jeg tenner ingen lys, i alle fall ikke før jeg treffer salongbordet. Usj. Det var ikke godt. Et enkelt stearinlys står og blafrer mens jeg lager en kopp kaffe. Pc blir slått på og man finner ut at ting man kanskje skulle gjøre i morgen, heller skal gjøres nå.

Sørvestlig vind? I alle fall blåser det slik at trærne danser en intrikat dans og får gatelyset til å se ut som om noen slår det av og på, av og på. Regndråpene synger mot vinduet. En tone for hver dråpe. Om jeg legger hodet på skrå og titter ut, mot det blinkende gatelyset, ser jeg små bekker nedover vinduet. Regn. Igjen. Som sammen med vinden får kjølt ned luften.

Er luften varm, kan det være fint å sitte ute på verandaen. Det er den ikke. Så det som bør ryddes unna, blir ryddet unna. Før jeg går inn igjen. Jeg ser noe som vrir seg borte i hagen. Hengekøyene. For det er to nå. Småmors og min. Småmors måtte opp. «Kan ikke ha hengekøyen der, Mo!» var beskjeden. «Min skal henge der den pleide». Og så ble det slik. At mamma og lillemann brukte min var helt ok. Bare de ikke brukte hennes. For den hadde HUN fått av Moffen. At lillemann ikke var stor nok til slik hengekøye, i fjor, var underordnet. At de blir våte, tar jeg med ro, de tørker nok.

Livets dessert, pleier jeg å kalle dem. Småmor og lillemann. «Sjokoladepudding», sier småmor. Og så smiler vi.

Innimellom stilner vinden og regndråpene synger ikke. Jeg ser på klokken og lurer på om jeg kanskje burde sove litt. Men slår det fra meg. Tar en sving, klapper en katt, ser etter den andre. Han passer på han som sover. Returnerer til lyset og pcen. Tenker på dem jeg har lært å kjenne her i Blogglandia. På dem som er flinke til å lage spennende bilder. På dem som skriver så det rører en. På dem som tar meg med ut i verden. På dem som viser meg perler fra sine synsvinkler og som jeg gjerne «adopterer». På dem som skal leve videre og på dem som har mistet noen de var glade i. Og på dem som skal dø.

Jeg undrer meg alltid, ved nattetider, er det noen av mine? Mine er så mange. Ikke som nær slekt, men mennesker jeg setter pris på. De som bor i hjertet og tankene mine.

Langt om lenge blir det på tide å hviske god natt, ut i luften. Sov godt.

ett lys

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Fortellinger og annet rart og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

14 kommentarer til Det blåser i natten

 1. Bestemte meg også for å stå opp, mormor. Ikke alt fungerer som det skal her heller, men det var ikke meg jeg skulle snakke om. Fikk se det blinket på telefonen som sto på uten ringing, mormor har det ikke bra, var beskjeden.

  Etter hvert som jeg leste merket jeg mer og mer at det ikke var noe som det skulle være og at hun kanskje trengte noen ord som passet inn for natta og anledningen. Det er da ordene så ofte blir så vanskelig å finne. En vil så gjerne finne de riktige, de som kanskje gjør litt ekstra godt, det er lettere når det gjelder seg selv. Tenkte jeg.

  Så kom det for meg, at det gjør det jo også i høyeste grad. Når venner som selv iler til med støtte og hjelp, uansett hva det gjelder har det vondt, da får en det vondt selv også. For det fikk jeg, mer og mer mens jeg leste. Hadde det bare vært en roman eller et eller en mormor som slo ut med sine dikteriske evner, men frykter for at det ikke er det.

  Det gikk kaldt gjennom ryggen på meg, etter hvert som jeg leste. Fikk vinden omtrent ut av PCen og tok lyset som sto på bordet her også, tente det. For mormor og «den beste» Jeg kunne godt ha gått på verandaen, for her er det stille. Blikk stille ute i lufta og på alle vis. Bare klokka varsler nå med fem slag, det nærmer seg morgen igjen. Håper mormor har sovnet og får ei lang og god natt og med god og velgjørende viktig søvn og at alt kommer godt ut for dem. Natta, dagen i morgen og dagen fremover. Årene. At de skal få slippe det som forstyrrer og gjør tryggheten utrygg. Som du sier at livets dessert kan få nytes og lenge fremover. Det må det også søvn til.

  Bare jeg kunne ha gjort noe for dere, annet å tenke tanker som sendes via PC og på «åndelig vis», tenker jeg og tar meg litt i at lyset ble tent. Går det an å tenne et lys for og sammen med folk som lever? Vi bruker det, når nære går bort. Selvfølgelig gjør det det! Det er underlig hvilke tanker og hvor flakkende de blir, på natta og når stillheten er helt stille.

  Jeg lover og du vet, tankene går til dere fremover også, med de ønsker som jeg ikke lyktes så godt med å få frem. Nå skulle jeg ha ønsket at jeg greide å trylle frem et stort og varmt smil med mine tastetrykk. Det får bli med det vanlige og en virtuell klem når jeg ønsker deg fortsatt god søvn og hvile. 😉 Tenker på dere.
  Karl Halvorsen recently posted..I DAG ER JEG TRISTMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Karl
   Noen netter er vanskeligere enn andre. Og siden vi hadde livets dessert på besøk, ble det nok litt ekstra slitsomt for den beste av oss. Det skal så lite til, for tiden. Men det er vel en fase han skal gjennom.

   En fin ting er at man kan sette seg ned, la ordene finne skjermen og på det viset dele en smule bekymring og uro. Og vite at det er noen der ute, som tar meg og oss med i tankene. For jeg kan ikke akkurat ringe Brormin, midt i natten, hver gang. Selv om det også har hendt. Men da er det i regelen bekymringer på hans vegne som er årsak.

   Men her, i denne merkelige varme verdenen som man kan kalle Blogglandia, får man trøst og oppmuntring, når man trenger det. Heiarop og oppmuntrende tanker når man trenger det og noen deler alltid gleden.

   Takk for tanker i natten Karl. Du og dine er med i mine tanker også.
   Klem sønnafra Sinsenkrysset 🙂
   mormor recently posted..DA kom søndagen, bums med en katt.My Profile

 2. KRAM
  Monica o Jacob recently posted..FototrissMy Profile

 3. Madame sier:

  En vågenat som din – kender det så godt, hvor man ikke kan sove, og tankerne myldrer rundt. Man lægger planer, og tænker på alle dem, man har kær. Nu stod jeg op alligevel og vil lave kaffe. Sender klem og ønsker om en god og mild dag 🙂
  Madame recently posted..Gang i den her i HalsnæsMy Profile

 4. Hanne Bente sier:

  Godmorgen Mormor
  Så træls når man ikke kan sove – tankerne bare myldre r rundt.
  Ønsker dig en god søndag:) Knus Hanne Bente

 5. gamle ugle sier:

  Takk for en nydelig og klok tekst.
  God søndag til deg, håper kroppen får litt hvile. Klem –
  gamle ugle recently posted..ferdig med, trodde hunMy Profile

 6. Mor sier:

  Har hatt helg på hytta og leser meg litt opp på bloggverdenen- MÅ innom klagemuren da:) Kan ikke kommentere på alle innlegg, men valgte dette!
  Du skildrer slik at jeg føler at jeg er der sammen med deg – i natten. Kjenner meg igjen i slike nattetanker. Det er ikke så ofte jeg må opp. Mest om vinteren. Men i mørket og stillhetene er det som om tankene tar «melankolistien» og det er av og til litt rart å lese dagen etter, det man har tenkt i natten…
  Takk for tankene du sender til oss andre – tar det frekt og freidig til meg;)
  Ha en fin ny uke! Klem:)
  Mor recently posted..Om å feire stemmeretten for kvinnerMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Mor.
   Bare ta det til deg. Vi er flere med slike «nattetanker».
   Mine kommer noen ganger på en skjerm, nær deg 🙂
   Klem 🙂
   mormor recently posted..Blogg?My Profile

 7. erosy erosy sier:

  Sånn fremover Mormor – vil jeg ønske deg bedre nattesøvn – og bedre med ALT – fordi du fortjener det – rett og slett! 😛
  erosy recently posted..Erosy 93: Vurdering av erotisk bilde 90.My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge