Ingen forstår!

«Ingen forstår hvordan jeg har det!» Utsagnet er vel ikke ukjent? De fleste av har vel tenkt, om ikke sagt, dette? På sett og vis er det riktig. Ingen forstår eller vet hvordan en annen har det, til fulle. Av den enkle grunn at det er bare en av oss, alle. Selv eneggede tvillinger er hvert sitt menneske, med sitt erfaringsgrunnlag, sine følelser og sine tanker. Uansett hvor like de er og at de bærer på lik arvemasse.

Hvorfor skrive om dette lille utbrudd? Lange ører kombinert med handletur. Og en ikke helt lydløs tenåring med mamma. Jeg synes mamma’n var klok, hun feide ikke utsagnet unna med en floskel eller henviste til søstre eller andre. Hun sa kort og kort: «Nei, det vet bare du.» Hvordan samtalen forløp videre vet jeg ikke, det får være måte på nysgjerrighet også, tenkte jeg 🙂

Følelser er ikke objektive, de er minst 100% subjektive. Likevel finnes det et felles erfaringsgrunnlag for de fleste mennesker. Skjærer vi oss, blør vi, men hvordan vi reagerer ellers varierer. Noen går fullstendig av hengslene og blir liggende som hauger bortetter, mens andre ser om det bør sys og handler derfra.
Har vi ikke mat, blir vi sultne. Tilhører vi de heldige, som bare kan lage oss mat, gjør flesteparten av oss det. Mannen til en av mine venner, kunne sultet i hjel ved siden av brødboksen, men han hadde sikkert ringt etter en pizza eller gått ut for å spise. Dersom man ikke har tilgang på mat, forsøker menneskene å bøte på det, om så ved tyveri. Men sulten hadde alle kjent, på hver sin måte.
Fryser vi, så kjennes det, noen fryser ihjel ved + 10 eller pakker seg inn som til en nordpolsferd, mens andre bader i isvann. Likevel, på et givet tidspunkt eller ved en eller annen temperatur fryser alle.

Det er kanskje fordi vi deler erfaringsgrunnlag at vi kan trøste hverandre, og si: «Jo, jeg tror jeg forstår hvordan du føler» selv om vi ikke føler helt likt. For det er bare den som har skoen på som vet hvor og hvordan den trykker.

sko

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment, Barn - unger og merket med , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

22 kommentarer til Ingen forstår!

 1. Absolutt!

  Klok mor og klok moe-mor også!

  klem din veg, og treng du det så er der ullsjerf rundt 😉
  Refleksjon på livsvegen recently posted..HelgegledeMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Sigrid
   Noen ganger må man skrive selvfølgeligheter også 🙂
   Tror kanskje ullskjerf er på sin plass 🙂

   Ha en fin ettermiddag og en klem 🙂 Gjerne med skjerf 🙂

 2. gamle ugle sier:

  Enig mormor. Og all grunn til å skrive om dette. For i teorien kan det være selvfølge, kanskje. I praksis derimot, er det en annen skål, tror jeg –
  God ettermiddag til deg –
  gamle ugle recently posted..smertenMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Gamle Ugle
   I alle fall er det lett å glemme.
   At vi ikke er like i hvordan vi oppfatter og føler.

   Teori og praksis? Ikke alltid gode venner 🙂

   Klemmer en tirsdagsklem 🙂

 3. Bente sier:

  Sånn er det.
  🙂
  Glade klemmer er sendt fra henne som plutselig fikk en betalt tur til Lindesnes..
  Bente recently posted..Morgentanker.My Profile

 4. egedenne sier:

  Ingen vet helt hvordan det er for andre. Men i lignende situasjoner kan man si: Jeg tror jeg kan forstå deler, men full ut er det bare du som vet. For de som utbryter at andre ikke forstår, vil gjerne høre at noen har en forståelse for situasjonen og dermed ikke føle seg så alene.

  Klemmer 🙂
  egedenne recently posted..møbel utfordringerMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Ege
   Nå er det vel hensikten med slike utbrudd, tror jeg, å søke forståelse. Eller i alle fall en smule oppmerksomhet fra en eller annen.
   Så forsikringen om at man forstår, nesten, kan være nok 🙂
   Klem til to 🙂

 5. Ja
  Kamelrytterske recently posted..Reklamasjonsrett?My Profile

 6. Stine sier:

  Kloke ord og du har helt rett! 🙂
  Stine recently posted..Tilbake fra Oslo!My Profile

 7. Cassandra Cassandra sier:

  Tja, nå skal vi se om jeg husker denne da:
  Before you criticize a man, walk a mile in his shoes. That way, when you do criticize him, you’ll be a mile away and have his shoes.
  Det gjelder riktignok kritikk, men det kan ha gyldighet med litt omskriving synes jeg 😉

 8. Starbear Starbear sier:

  Jeg kan da ikke forlange at andre skal forstå hvordan jeg har det, når jeg ikke forstår det sjøl ❓ 😆 :mrgreen:

  Ha en uforståelig kveld.
  Starbear recently posted..Interessert i konkurranser? Meld deg på, NÅ!My Profile

 9. Donald sier:

  Empati, fraternisering, medfølelse, forståelse, sympati, er ord, som springs to my mind, på dansk, som rinder mig i hu … som jeg kommer til at tænke (-på), når jeg læser det, du skrev, jeg ved ikke hvad teenageren havde oplevet. Du hørte heller ikke resten, men kom til at tænke en masse ting, måske fordi du selv har oplevet noget lignende, måske fordi tonefaldet lød alvorligt, måske fordi udtalen sagde mere end sætningerne. Det er derfor jeg kan lide dramatik, skuespil, Shakespeare, Pinter, … flere.

  Men jeg kom også i tanke om noget andet, da du skrev om følelsen sult, og hvordan folk reagerer forskelligt på den. Calvin S. Hall skrev i 50’erne og senere nogle bøger om Freuds psykologi, grundbøger om psykologi, som stadig læses og anbefales; heri beskriver han barnets udvikling som følge af de behov, barnet opdager og de reaktioner det medfører. Man lærer måder at tilfredsstille sine grundbehov: mad, varme, husly, ømhed eller familie, børn.

  Men man kan lære mere – flere måder at reagere på behovene. Ja, følelserne er de samme, men vi må lære mere om dem hele livet. Følelserne er «vores håndtag til kroppen» og vores motivation og den kommer ikke ved at nogen «motiverer os» (det er en sproglig nydannelse, som betyder gulerod/stokkemetode!)
  Donald recently posted..På turMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge