Øyeblikkelig hjelp?

Øyeblikkelig hjelp? Hva er egentlig det? Grunnen til at jeg spør et av mine dumme spørsmål er som følger. Den beste av oss fikk en blødning, på en lørdag. Vi dro til legevakten og fremla problemet der. «Har du kontaktet fastlegen?» Var det første spørsmålet og det ble henvist til et oppslag i gangen : «Før henvendelse hit skal fastlegen være kontaktet».

Det hadde altså ikke blitt gjort og det var smatting og klikking med tungen og et litt misfornøyd ansikt i luken. Og skjemaer til utfylling. Alle opplysninger ble gitt og så skulle det vel være i orden? Rask legehjelp på plass? Akkja. En ung dame kom ifølge med sin mor og ble skyndsomt skysset inn. Kanskje moderen hadde vært i kontakt med fastlegen? Tiden gikk. Og for en som ikke har allverdens tålmodighet med regelrytteri var det vanskelig å holde tann for tunge. Nå, det ble endelig tid for undersøkelse av den beste også, men jeg undres stadig. Er såkalt tjenestevei og regeloppfyllende oppførsel kriteriet for å få «øyeblikkelig hjelp»?

Hadde dette vært unntaket, skulle jeg ha vært stille som makrellitomat. Men det er ikke noe unntak. Og hva er egentlig øyeblikkelig hjelp? Ikke spør noen som har hatt behov for øyeblikkelig hjelp ved A-hus. For der kan «øyeblikkelig hjelp» bety at du må vente i opptil 12 timer før du ser snurten av en lege. Så dermed blir dagen spørsmål: Hva er øyeblikkelig hjelp? Og hvor får man det?

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

24 kommentarer til Øyeblikkelig hjelp?

 1. Madam Ink sier:

  Du kan så saktens spørre!
  Kan ikke svare…. Dessverre.
  Madam Ink recently posted..På kant med ”barnevognmafiaen”.My Profile

 2. Det er jaggu meg et godt spørsmål!!
  Tar en morgenskål med kaffekoppen for deg, Mormor.
  ~SerendipityCat~ recently posted..Vårneglelakk 2013: China Glaze ~ Tranzitions CollectionMy Profile

 3. Godt spørgsmål. I DK skal man også kontakte lægevagten/skadestuen telefonisk, før man tager på afsted. Men det kan man jo komme til at glemme i skyndingen, og man bliver da modtaget alligevel, og så er det nok skadens omfang, der afgør, hvor længe man skal vente. Børn kommer dog tit først i køen, alene fordi de er børn.

 4. Lisa sier:

  Merkverdig. På ‘min’ legevakt tas man i mot. På en kommunal legevakt som i blant har vært negativt omtalt i pressen. Har sogar blitt oppringt dagen etter av lege med spørsmål om det går bra, og velkommen tilbake, bare en stri infeksjon.

  Hvem i all verden tenker på å kontakte fastlegen på en lørdag når det oppstår noe akutt? Undres over hvem som har laget en sånn bestemmelse.

  • mormor mormor sier:

   Lisa
   Han ble jo tatt i mot, men jeg stusser litt på dette at man skal kontakte fastlege i forkant, for vitsen med legevakt er vel at den er oppe når de ordinære legekontorene er stengt?
   Jeg skal over for å se om det har blitt endring på plakaten, for det ble tatt opp i en annen sammenheng.
   Her på stedet har man sjekket hvordan tilgjengeligheten til fastlege pr telefon fungerte også, det var begredelig lesning, så det kan vel hende at det skjer noe der, håper jeg 🙂
   Ha en fin dag 🙂

 5. Har blandede erfaringer med øyeblikkelig hjelp jeg også… Å kontakte fastlegen når fastlegen ikke er på jobb er jo ikke mulig (dvs. kveld, lørdag, søndag)… Jeg satt lenge på legevakten en gang, og så på de plakatene hvor det sto hvem som ble prioritert først. Jeg bestemte meg for å svelge en skiftnøkkel neste gang jeg trengte øyeblikkelig hjelp. Det hører med til historien at jeg dro hjem, men ble øyeblikkelig lagt inn på sykehus dagen etter. Etter besøk hos fastlegen. Og da ble jeg der like godt i 5 uker.
  De som sitter i skranken har ikke evnen til å vurdere alle sykdommer, samme hva man forteller… Men ellers er jeg fornøyd med helsevesenet 😉
  sa denne mormora til den andre, og kryper under dyna, for her er det litt feber i kropp, men det går over heldigvis 😀 Klem!
  Inger (mormoruniverset) recently posted.... barnekunst…My Profile

  • mormor mormor sier:

   Inger
   Det varierer veldig.
   Jeg hadde en periode med masse uhell (med litt kutt her og der) og har også varierende erfaringer. Best mottagelse fikk jeg i sommerbyen etter litt for nær kontakt med skjell og flaskeskår der det ikke skulle være skjell og flaskeskår. Tok båtturen og ti minutter før broderingen ble igangsatt.
   Sa denne mormoren til den andre og la ved en klem 🙂

 6. gamle ugle sier:

  Havnet selv på legevakta 1. juledag. Ble spurt om hvem min fastlege var ja, men ingen ba meg kontakte vedkommende på denne røde dag.
  Legevakta her har åpent når fastlegekontorene er stengt. Det er liksom vitsen det da, at folk skal ha noen å kontakte til en hver tid.
  Jeg slapp ganske fort inn da øyet mitt så fælt ut. Men det er ganske vanlig å få time en gang senere på dagen.
  Så dette var underlig mormor –

  • mormor mormor sier:

   Gamle ugle.
   Det har vært reist kritikk mot denne legevakten tidligere, men det kan vel hende det bedrer seg, etter hvert. Håper i alle fall det.
   Neste gang skal det ringes, ikke til fastlegen, men til legevakten og sies fra at nå kommer vi.
   Det var i alle fall en lærdom. Om jeg husker det, neste gang det er noe, det er en helt annen sak 🙂
   Klem på 🙂

 7. anjoe sier:

  Som ekstra kommentar til «Fruen i Midten»s skal bemærkes, at der har været flere groteske situationer på danske skadestuer efter indførelse af nævnte. F.eks. et par, der mødte frem uden telefonisk kontakt forud. Beskeden lød, at så måtte der ringes udenfor døren ind til skadestuen, førend adgang blev givet. Men da ingen af dem medbragte en mobiltelefon, ja så måtte de låne en af personalets, ringe op og kunne derefter lukkes ind. Hallo du, tiden med al det paragrafrytteri i en kritisk situation, og ikke at forglemme de personer, som vel indendøre også ventede på behandling/tjek.

  Jeg håber, at alt står vel til for Jer begge 🙂

  • mormor mormor sier:

   anjoe
   Det tusler og går. Men det tar så utrolig med tid å komme seg, nå når det er vinter. Jeg skylder gjerne på den 😆
   Mye som skal «lette bruken» letter ikke for den som har bruk for hjelp, bestandig.
   Og siden mange skrivebordsgeneraler blander seg, så kommer det rare bestemmelser.
   jeg husker jeg leste om dem som måtte låne mobiltelefon på øyeblikkelig hjelp for å ringe øyeblikkelig hjep.
   Jeg rykket ikke i et øyelokk en gang. Og rarere blir det vel.
   Klem på anjoe og et hei til Rimkogeren 🙂

 8. Mariane sier:

  Da jeg mistede min førlighed var jeg inde på hospitalet for noget andet – DA fik jeg øjeblikkelig hjælp, lægen kom løbende hen til mig (måske fordi jeg skreg højt?) men ellers vil man ikke få øjeblikkelig hjælp hvis man ikke har et hjertestop – hvis man ikke er blevet skudt, eller som barn at man ikke har slugt ætsende rengøringsmidler. Tidligere har jeg oplevet med mine børn er øjeblikkelig hjælp kom kun hvis der var meget stærke smerter (hvor det nu var) ellers har jeg oplevet at sidde både 2 og 3 timer på skadestuen. *suk* – Er det svar på dit spørgsmål?? … (Jeg behøver ikke øjeblikkelig hjælp i dag, da jeg har det godt og solen skinner hehe)
  Mariane recently posted..Weekly Photo Challenge: ResolvedMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Mariane
   Man kan bruke lang tid på skadestuen, her og hos dere tror jeg. Og så er det att på til snakk om å redusere legevaktstilbudet.
   Skjønner ikke noe jeg. Dumt er det i alle fall 🙁
   Godt å lese at det går fint med deg. Og at solen skinner, det gjør den ikke her 🙂
   Klem på en fredag 🙂

 9. Sirenia sier:

  God formiddag Mormor!
  Spørs om ikke øyeblikkelig hjelp er sånn øyeblikkeligøyeblikkelig
  med sirener og ambulanse og 113? Gudene vet?
  Håper den beste fikk god hjelp til slutt.

  Ellers så tror jeg det er åpent hos meg nå,
  de som har blitt godkjent før skal nå slippe inn 🙂

  Ha en god helg fri for behov for øyeblikkelig hjelp.
  Sirenia recently posted..Tåka letterMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Sirenia
   Jeg vet ikke jeg, men det er ikke morsomt å bli møtt med den attityden han ble møtt med.
   Legevakten skal jo ta seg av tinger og tanger som er feil, når det er etter kontortid og i helger.
   Var over og forsøkte, men jeg får ta en ny runde senere. Nå er det fortsatt innlogging som gjelder og jeg er jo logg inn 🙂
   Håper at denne helgen skal gå uten behov for hjelp av medicuser 🙂
   Passe på deg, og ha en fin ukeslutt 🙂
   Klem på en fredag 🙂

 10. Stine sier:

  Øyeblikkelig hjelp er vel når det er fare for liv og helse. Og i tilfeller der det oppstår en blødning anser jeg det for å være alvorlig og oppnåelse for øyeblikkelig hjelp!

  At de skal være så trangsynte og regelbesatte på legevakten synes jeg fint lite om!

  Håper det går bra med den beste!
  Stine recently posted..Pakke fra Zalando!My Profile

 11. Mor sier:

  Men i alle dager! Jeg er glad jeg ikke sokner til Ahus:O På St.Olavs i Trondheim venta jeg bare i fem timer da armen brakk… – men jeg blødde jo ikke. Den gangen jeg var midt i en abort måtte jeg også vente, i tre kvarter… Men da het jo sykehuset Regionsykehuset og det var i gamle dager;) En smule trasig likevel, å be om å allernådigst få hjelp i en blødense situasjon, uansett hvor man blør fra!
  Helgeklem:)

  • mormor mormor sier:

   Mor
   Det er ikke alle endringer som er til det gode- dessverre.
   Man blir redd, når noen blør, mye. Og å vente i lengre tid i en slik situasjon er ikke godt 🙁
   Nå kom han under legetilsyn, etter hvert, men ventetiden var guffen.
   Ha en flott helg 🙂

 12. Catalyzator sier:

  Ja… hva er egentlig øyeblikkelig hjelp ?
  Jeg ringte min mors fastlege og automtisk svarer oppgav et annet nummer da det var lunsj og at dette andre numret kun skulle brukes for øyeblikkelig hjelp. Jeg ringte dette «øyeblikkelig hjelp» numret og forklarte situasjonen og at legen måtte komme da jeg selv ikke hadde mulighet til å klare å flytte min Mor til legens kontor. En halv time senere ringte min Mors leges sekretær meg og opplyste at legen kan komme dagen etter, jeg sa det hastet men de hadde ikke tid og mente det kunne vente. Da legen kom dagen efter var det for sent. Jeg fulgte reglene … og jeg lurer også på hva som er øyeblikkelig hjelp.

  • mormor mormor sier:

   Hei Catalyzator
   Fint at du kom innom, velkommen.
   Det er ikke godt å vite hva øyeblikkelig hjelp er, bestandig.
   Før min svigermor ble så dårlig til å ivareta seg selv at hun måtte på omsorgshjem hadde vi mye krøll med leger, legevakt og lignende. Hun hadde diabetes i veldig mange år og den klarte man aldri å stabilisere av en eller annen grunn.
   Så det hende vi fant henne nesten død om morgenen eller på kvelden.
   En ambulansesjåfør ga oss sitt nummer og sa at vi kunne ringe ham og så ringe sykehuset for å si fra at hun var underveis. Ikke etter boken, men etter mange merkelige hendelser fant han ut at det var enkleste måten å få ordnet det hele på. Han hadde hentet henne ganske så mange ganger. Og forsto vårt problem.Heldigvis.
   Nå er hun ikke mer.
   Ha en fin kveld og finner du ut hva øyeblikkelig hjelp er, så fortell meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge