Uføretrygd, den røde kluten

Etter at Madam Ink skrev sitt innlegg om endelig å ha tatt til vettet og gå med på å søke om uføretrygd, kom det en del kommentarer som gjenspeiler en god del fordommer og som får meg til å undres. Hver gang det skrives NAV og uføretrygd i en blogg som havner på forsiden av VG kommer de til syne. Fordommene og misforståelsene. Og bloggtrollene. Jeg må bare beundre måten hun taklet disse på.

Jeg undrer meg på om de som skriver slikt som om at vedkommende burde stå på og komme seg i jobb, ikke bare late seg eller «det er mine skattepenger som betaler deg», vet hva de skriver om. Og å komme med hetsende bemerkning på det personlige plan, er direkte uoppdragent. For meg virker det som ordet uføretrygd er en rød klut for noen og at en del av disse bloggtrollene stormer frem som en okse på tyrefekterarenaen uten blikk for noe annet enn den røde kluten.

I likhet med tyren, vet de neppe sitt eget beste. For plutselig kan vedkommende selv komme i den lite misunnelsesverdige tilstanden at de må gjennom en sykdom eller skade som fratar dem arbeidsevnen. Med tilhørende utredninger, skjemavelde og ventetid. Og man skal erkjenne at man ikke lenger tilhører dem som kan inneha lønnet arbeid. Den siste delen er beinhard. For fokuset i dagens samfunn er på arbeid. Være i arbeid, delta i samfunnet på lønnet basis. Og plutselig kan man ikke, samme hvor høyt ønsket er.

Har man ikke en skade som synes, sitter i en rullestol eller på annen måte kan synliggjøre sitt handikapp, virker det som om det ligger en automatikk i å tro at da er det «vondt i viljen og sikkert bare nerver og psykiske problemer» som er bakgrunn for en søknad om uføretrygd. For ikke å snakke om at noen ikke leser det som er skrevet en gang. Bare skummer teksten og henger seg opp i en og annen detalj. Og de som snakker nedlatende om psykiske problemer og skader, vet overhodet ikke hva det dreier seg om.

For spøk foreslo jeg at alle de som var uføretrygdet uten synlige handikapp, skulle ha skilt med diagnosen sin, på seg. Båret lett lesbart. Og ble lettere sjokkskadet over tilslutningen dette forslaget fikk. På ramme alvor. For selv om jeg gjentok at det hele var en spøk fra min side og et tafatt forsøk på ironi. Så hjalp det ikke. Det var jeg som hadde «hengt bjella på katten» og funnet en «løsning».

«Greit». sa jeg. «Tenk dere følgende: I butikken, hun som sitter i kassen på en stillingsbrøk, fordi hun er ekskludert fra å ha en 100% stilling. Skiltet? Kaja, fibromyalgi. Eller ved et lunsjbord: Hans Petter, kols. Brita, kreft, Ole inkontinens og hun som kommer der med kaffen: Laila, slitasjegikt. Og du, depresjon. Hadde vært kos det. Og så kunne de andre gjestene som var tilstede komme og si sin mening. For da er det signalisert at vedkommende, altså noen av dere, har en diagnose og sannsynligvis er uføretrygdet.»

Det er noe merkelig med dette å se for seg en reell situasjon og sine egne tinger og tanger synliggjort. Så det var nok ikke en god idé likevel.

Tilbake til dette med bloggtroll. Og uføretrygd. En del av dem svever i den villfarelsen at det er bare å oppsøke NAV, si at jeg er syk, sånn og sånn og så får de uføretrygd. Nytter ikke det. Her skal det undersøkes, utredes, vurderes og man skal gå i skytteltrafikk mellom NAVs mange saksbehandlere, leger, sykehus og dokumentere alt, minst i triplo, og prise seg lykkelig når de sier at det er nok papir og dokumentasjon. Så skal det søkes og søknaden skal behandles. Er det gjort i en håndvending? Kan nok ta ganske så lang tid før alt er sett på, lest og vurdert av de rette instansene. Har man uflaks, så er det et eller annet som ikke følger deres skjema og så er det nye dokumentasjoner, utredninger og vurderinger. Sisyfosarbeid kan virke lett i forhold, for mange. Og vannvittig godt betalt.

Så når uføretrygd blir innvilget tror mange: Du svømmer i penger og lever herrens glade dager. Sitter og sløver på en kaffebar, reiser når du vil, sover når du vil og innretter dagen etter eget hode. Tror du på det? Er det slik det er. «JA,» sier mange, «jeg ser ham eller henne på konsert, ute på tur, på fotballkamp, på en pub eller i butikken. Det ser ikke ut til å mangle hverken helse eller penger.»

Jeg undres på om disse bloggtrollene ville bytte: Hverdagen for en uføretrygdet er ikke slik man tror. Smerter er manges følgesvenn. Men .. Smerter synes ikke. Kanskje urin eller avføring lekker, men lekkasjer av ulik art synes ikke fordi den som har dem vet når det er mulig å kunne være relativt trygg blant mange mennesker. Er vedkommende rammet av angst, depresjoner eller PTSD må dette balanseres i forhold til evne til å ferdes ute, for psykisk uhelse synes ikke.

Begrensningen som følger det vedkommende er uføretrygdet for, synes kort sagt ikke. Ikke den dårlige økonomien heller. Og så er det dette da. Når grunnen til at vedkommende er uføretrygdet virkelig er på sitt verste, synes ikke vedkommende. Han eller hun har mer enn nok med å overleve dagen og det gjøres hjemme eller kanskje på et sykehus..

Er det slik at en som er uføretrygdet bare skal sitte inne, være usynlig og om vedkommende drister seg ut, bør han eller hun i alle fall se syk ut? Eller?

Foto: JOHNNY HELGESEN

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Helse, Politikk -samfunn og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

746 kommentarer til Uføretrygd, den røde kluten

 1. Bibbi sier:

  Knakende godt innlegg Mormor, har ikke annet å si enn, takk 🙂
  Bibbi recently posted..Når sorg og sinne falmer…My Profile

  • mormor mormor sier:

   Bibbi
   Måtte bare skrives 🙂
   Ha en flott dag 🙂
   mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

  • monica sier:

   har ikke annet og si enn ..beste og klokeste ord og innlegg på lenge!!vitner om innsikt og medmennskelighet.Skulle ønske alle kunne ordne med sitt og seg så hadde verden vært et bedre sted!!:)

   FLOTT SKREVET 🙂

   • mormor mormor sier:

    Hei Monica
    Takk for gode ord og kloke ord.
    Ha en flott kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    Så du mener det er feil å være kritisk til at vi har så mange uføre i dette landet? At det eneste rette er å bare se stille på at trygdeutgiftene øker år for år?

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Jeg anbefaler deg å lese bedre og å lese kommentaren til Hilde.
     Ha en fin kveld 🙂

    • Anita S. sier:

     Kjære Duerlat (navnet avslører innstillingen din med en gang) Vi må for all del rette kritikk mot NAV og staten når det er sløsing med penger og mangel på grundig gjennomgang av saker. Men her er det snakk om personangrep mot enkelt personer. Personer som har nok å bære fra før av. Jeg er en av dem. Er en av de med usynlig sykdom som holder med hjemme og i seng mest part av tiden. Føler noen ganger at min verden består av familien min og internett. I går var jeg bedt på en hyggelig juleavslutning og det var moro å treffe andre. Men det er rart å høre ting som «nei, tenk at vi skulle se deg her» eller «så frisk og fin du ser ut». Merkelig hva en dusj og litt sminke kan gjøre gitt. Følte meg som en del av «the living dead». Jeg har nok gått i glemmeboken for mange. Håper virkelig at ingen misunner det livet jeg lever. Jeg eksisterer men har et inderlig ønske om a delta i LIVET igjen. Så for all del, rett kritikken mot de som ikke gjør jobben sin grundig nok og lar noen gli igjennom men vær så snill og la enkelt individer være i fred, vi har nok fra før av. Takk mormor for gode tanker og fine ord 🙂

     • mormor mormor sier:

      Anita
      Hei og velkommen på muren.
      Intensjonen med innlegget var å få fortalt at vi skal ikke skue hunden på hårene. Og slett ikke når det gjelder uføretrygdede. For de blir usynlige når de ikke orker, kan. eller klarer.
      Håper dagen i dag blir en god dag for deg . 🙂

 2. Bente sier:

  Sånn er det.
  Bente recently posted..Trøst kan være mye…My Profile

 3. Hoi, flott innlegg.:)

  Jeg har trygd. Jepp, jeg er en av dem.

  Livet mitt kom til en korsvei hvor helsa ikke fungerte lenger. Men det var en lang vei dit. Mange år hvor jeg gjorde det jeg kunne. Til slutt gikk det bare ikke lenger. Og jeg er veldig åpen om at jeg har uføretrygd nå. Også om hvorfor, som er angst, gjentagende depresjoner og ødelagte lunger. Å være åpen om det er et valg jeg tatt, fordi noen må ta det. Det er ikke spesielt bra om alle setter seg i en krok og forsøker å være usynlige fordi de skammer seg.

  Det at jeg ble uføretrygdet betyr ikke at livet mitt stoppet opp. Jeg jobber likevel tre dager i uka. Og jeg er stolt over hva jeg får til. Men jeg har fått tilrettelagt arbeidet og arbeidsplassen slik at jeg ikke må tjene penger på samme måten som før. Noe som i utgangspunktet er vanskelig nok når en er kunstner. Det vet jeg litt om, for kunstner var jeg også før jeg ble trygdet. Det med kunst er med andre ord ingen hobby jeg har tatt til meg fordi jeg ikke fungerer til noe annet. Jeg sitter ikke rundt et bord sammen med andre og lager trolldeigfigurer, og blir klappet nedlatende på ryggen og fortalt hvor flink jeg er. Jeg har en kunstutdannelse og en yrkesskarriere bak meg, og tar det jeg holder på med på alvor. En trygd forandrer ikke alt.

  Det er ikke alltid jeg kommer meg på jobb de dagene jeg skulle. Men det behøver heller ikke å bety at alt stopper opp. Jeg skriver blogg. Jeg planlegger utstillinger og annet, leter etter inspirasjon på nettet og fyller dagen min med et innhold. Blant annet er jeg opptatt av å formidle rundt om kring at det går an å leve på en ok måte selv om livet av en eller annen ble vanskelig.

  I tillegg har jeg barn, som mange andre, jeg har en kjærest og et liv som ikke handler om arbeid. Så en stopper ikke opp med å være menneske fordi en blir tilkjent en trygd. Og som mennesker har vi alle rett på respekt.

  At jeg har en uføretrygd, betyr ikke at jeg er rik. Jeg har nok langt mindre enn de som er i vanlig lønnet arbeid. Dama i kassa på Rimi har mer enn meg, antagelig ganske mye mer. Men jeg tilpasser meg. Og forsøker å leve etter evne i stedet for over evne. Så det går så vidt rundt. Jeg bruker penger når jeg har noen, og lar være når jeg ikke har. Og holder meg så langt unna gjeld som mulig, selv om jeg kunne ønske meg ting.

  Om noen har lyst til å titte på arbeidsplassen min finner de den under linken:

  http://www.gallerivox.no/vox/om-oss.aspx

  Ha en fin dag.

  Bjørn
  Bjørn Hølbakken recently posted..Skulptur.My Profile

  • mormor mormor sier:

   Bjørn
   Takk for fin lesning.
   Det er med på å få trollene til å sprekke, tror jeg.
   For det er mange myter, fordommer og misforståelser ute og går.
   Og så lenge det ikke blir skrevet om det, fortsetter villfarelsene.
   Fin arbeidsplass 🙂
   Ha en levlig og god dag 🙂
   mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

  • Duerlat sier:

   Jeg er også stolt over hva jeg får til, men det rare er at jeg i motsetning til deg ikke får noen tommel opp. Derimot de som er trygdet, får en masse skryt for alt de gjør.

   Jaja, utakk er jo verdens lønn.
   jeg ligger i det minste ikke samfunnet til byrde

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Slik jeg leser deg er du ganske bitter over at den som faller utenom faktisk får anledning til å overleve.
    Ha en fin kveld 🙂
    mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

    • Duerlat sier:

     Men så er du også en ganske blodteit person

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      At det var???
      Ha en fin kveld 🙂

     • Hanna sier:

      Jeg har lest igjennom alle kommentarene her, og det jeg får inntrykk av, er at Duerlat prøver alt hva han kan å framstå som en martyr. Han lider så utrolig mye, men han lider seg igjennom, så han kan framstå som bedre enn alle andre.

      Det er litt synd at du kjenner at du behøver å være martyr, og jeg håper at du en dag vil innse at du behøver ikke å kjenne at du være bedre enn andre syke mennesker.

     • mormor mormor sier:

      Hanna
      Hei og velkommen hit,
      Jeg tror ikke vi skal ta hr. Duerlat så høytidelig. Han vil bare provosere sa han, så han er sikkert uføretrygdet og har ikke annet å ta seg til.
      Ha en fin kveld.

   • Oberst sier:

    …..ligger nok ikke samfunnet til byrde, økonomisk iallefall. Men ut ifra dine kommentarer, ligger du samfunnet til byrde for mobbing og «jeg er bedre enn deg» holdninger. Da ville jeg heller ha bært byrda, med å være uføretrygda, enn å falle utenfor som krenkene mobber!! Penger har jo Norge nok av, går de ikke til nåtidens innbyggere. Så blir dem på bok til neste århundrer. DET skader ingen, men hovmod kan stå for fall….så pass på, man vet aldri når fallet kommer……..DA får man kjenne dobbelt opp, på å føle seg som samfunnets byrde.

    • mormor mormor sier:

     Hei Oberst
     Velkommen på muren
     Det er kanskje noen som kommer til å møte seg selv i døren.
     Og mobbing er et kjent maktvåpen.
     Ha en fin dag 🙂

  • Fjellcoachen sier:

   Spennende lesning, Bjørn!
   Fjellcoachen recently posted..Riktig god jul!My Profile

 4. EGEDENNE sier:

  Jeg vet jeg burde fortelle mer om min hverdag som uføretrygdet og hvordan det ble som det ble. Men når jeg ser all den hetsen som finnes rundt om så vet jeg ikke om jeg orker. Av 100 uføretrygdede, er det 100 ulike situasjoner. Men det virker som om mange IKKE vil se det. Jeg aner ikke hvor ofte jeg har fått høre: Ja men han / hun er også hørselshemmet og /eller døv, og er i full jobb.. Hvordan skal man da få forklart at min situasjon ikke er den samme som den andre personen?

  En dag skal jeg skrive om dette. Men ikke akkurat nå. Jeg må fortsatt bygge meg selv opp. Takk for at du skriver om temaet. Jeg skal linke.

  Klemmer 🙂
  EGEDENNE recently posted..being totally honestMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Ege
   Det er det som er. Man er ikke bare uføretrygdet. Man er en person som ikke kan gå ut i ordninært, lønnet arbeid 100%. Noen kan kanskje jobbe 10% eller 30 %. men likevel er skaden eller sykdommen såpass at vedkommende tildeles uføretrygd.
   Og så er det dette med sekkebetegnelser. Det er noe skikkelig herk. For, som du skriver, hos 100 forskjellige uføretrygdede eer det 100 forskjellige situasjoner. Ingen situasjone er den annen lik.

   Takk skal du ha.
   Klem til to 🙂
   mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

   • Cassandra Cassandra sier:

    Må bare føye til her, som hørselshemmet så er du ikke sikker på jobb hos NAV engang. Var nylig en sak i media om det. Så det er ikke bare enkelt å komme seg i jobb, hverken med synlige eller usynlige handikap.

 5. Hei!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 6. Duerlat sier:

  Jeg vet om flere uføretrygdede, som åpent sier at de kunne vært i jobb men de gidder ikke. De vil heller være fri til å gjøre som de selv ønsker.
  Mener du at vi bare skal akseptere dette? At det ikke er noen grunn til å la seg provosere?

  • mormor mormor sier:

   Hei Duerlat
   Velkommen hit.
   Kanskje det er noen som er late. Mange er det nok ikke. Noen er av det slaget som skal provosere også- og så sier man at man kunne nok, men gidder ikke. Det kan også være en form for selvhjelp. Men friheten er ikke så altfor stor som uføretrygdet. Jeg vet ikke jeg, men om du skulle bytte hverdag med en uføretrygdet, ville du nok ønske deg tilbake til arbeidslivet igjen. Og tror du friheten ville være så stor? For økonomien blir sterkt redusert.
   Ha en flott kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    Jeg kunne vært uføretrygdet om jeg ville det, men jeg har i stedet valgt å jobbe videre selv om ryggen er i elendig forfatning. Konsekvensen er at jeg ikke orker noe når jeg kommer hjem, i skarp kontrast til disse stakkars «uføre» som er aktive med så mangt. Pussig nok har de samtlige også både bedre bolig enn det jeg har, nyere bil og har seg stadig vekk en sydentur. Rart, ikke sant? Og nei, jeg er intet ødeland men er ikke i lønnstoppen. Ganske vanlig industriarbeiderlønn.
    Men jeg er av den gamle skole, som lever etter gjør din plikt, krev din rett. Mange i dag ler jo rått av den, og mener alt handler om å kreve (mer enn) sin rett.

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Før jeg ble pensjonist arbeidet jeg med leddgikt i mange, lange år. Og det var ikke så lett alltid. Men det gikk. Jeg tror mange av oss har for lett for å si at andre er late og utnytter systemet. Bare den som har skoen på vet hvor den trykker. Det synes jeg er et klokt visdomsord. Og sol og varme gjør godt for mange. Mellom annet leddgiktspasienter.
     Leit å høre om ryggen din. Håper den ikke plager deg for mye.
     Ha en fin kveld 🙂
     mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

     • Duerlat sier:

      Det er mange som ER late og utnytter systemet. Jeg har mang en gang hørt folk åpent si at nå må de passe på å få brukt opp egenmeldingsdagene. Folk som lang tid i forveien bestiller seg en langweekend på et hotell eller i Danmark, og i stedet for å jobbbe opp fritid eller spør seg fri, tar ut noen egenmeldingsdager. Og er det ikke rart at folk med så mye ryggvondt at de er blitt uføre har null problemer med å reise til Thailand (mange timer i fly) eller kan kjøre motorsykkel i timevis? (med min egen ryggtilstand er begge deler bare til å glemme, ikke vurdere tanken engang). Det forteller meg at de prioriter å ha fri på andres bekostning, mens f.eks jeg heller vil brødfø meg selv. Og det er helt sikkert mange som er langt dårligere enn det jeg er, som også er helt eller delvis i arbeid. Nei, latsabber finnes og det må folk tåle å høre blir kritisert.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Jeg synes du blander litt, for egenmeldingsdager er da noe annet enn uføretrygd? At det finnes noen, alltid, som utnytter et hvert system, betyr ikke at alle gjør det. Og om din rygg smerter om du skulle sitte på et fly en stund, betyr ikke det at alle rygger gjør det. OG det er kanskje slik at de kan få arrangert noe slik at reisen blir utholdbar. Om legen eller fysioterapeut anbefalte deg å reise, for eksempel til Thailand, for å slippe en periode med megaforbruk av smertestillende og med en kropp som fungerer ville du ikke «lide deg gjennom det» for å kunne få noen smertefrie og levelige dager?
      Latsabber finnes, både i og utenfor lønnet arbeidsliv. Og i alle slags stillinger.
      FOLK MÅ TÅLE, skriver du. så si det direkte til de latsabbene du kjenner og ikke skjær alle over en kam.
      Ha en flott kveld. 🙂

    • Mira sier:

     Så flott for deg at du faktisk klarer å jobbe til tross for dårlig rygg! Bare trist at du skal heve deg over alle som ikke klarer å stå i jobb lenger. Du høres nesten misunnelig ut for at de bor så mye bedre enn deg.

     Og alle disse du kjenner som snylter til seg uføretrygd og tar ut egenmeldingsdagene sine for å dra på flott ferie. Litt av en omgangskrets du har! Jeg kjenner ingen som tar seg en tredagers eller snylter til seg trygd. De drar seg på jobb så langt det lar seg gjøre, eller savner arbeidslivet og skammer seg ofte for at de mottar uføretrygd. Vilje er ikke alt er i verden, skjønner du!

     • mormor mormor sier:

      Hei Mira
      Velkommen hit.
      Det er kanskje en smule uvitenhet som ligger bak det han skriver.
      Ha en fin kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Det er nok feil, jeg hever meg ikke over noen og iallefall de som ikke klarer å jobbe lenger. De jeg derimot forakter er de som ikke gidder å jobbe.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Ikke? Og hvem er det som ikke «gidder» å jobbe?
      Og lenger, hvor lang tid skal man da leve i smerter, og med skader og sykdom før man kan «få lov» av deg til å søke om uføretrygd?
      Ha en fin kveld 🙂

    • Helle sier:

     Du kunne nok helt sikkert vært uføretrygdet ja, men ikke nødvendigvis på grunn av ryggen…….. Du kan da ikke dømme folk som må slutte å jobbe pga helsa? Å leve på uføretrygd er ingen lukrativ sak. Skjønner ikke helt hvor du får det fra? Har man opparbeidet seg masse pensjonspoeng og har betalt ned hus og bil er det en helt annen sak, men syk er man jo lell. Ingen sosiale hverdager, ingen å diskutere problemer og løsninger med… Er man syk er man jo for det meste bare hjemme, det er for dyrt å gå på cafe og som regel jobber alle man kjenner på dagene. Bytter gjerne med deg. Du tar min helse, økonomi og hverdag- jeg tar din. Ingenting ville vært bedre. Og jeg skulle ikke klaget en dag på at jeg betalte skatt til samfunnet (og deg). Med det sagt, så håper jeg virkelig du får det bedre med deg selv, for sånn som du skriver nå virker du bare vonbråten og sint, og det er nok heller ikke bare bare. Ha en fin dag 🙂

     • mormor mormor sier:

      Hei Helle
      Velkommen på muren
      Jeg tror den godeste «duerlat» har et så snevert sosialt liv at dette er måten han kan få respons på. Uten at jeg vet et døyt om det. Noen liker å provosere og andre blir provosert av at det finnes syke mennesker. Jeg er ikke helt klar over forskjellen på syk og «syk», men det får stå seg .
      Ha en flott dag 🙂

    • Marianne sier:

     Først og fremst: Tusen takk Mormor, flott innlegg 🙂
     Så:
     Kjære «Duerlat»
     Jeg skadet foten min i en alder av 5 år. Da jeg var 8 år sa legene at smertene kom til å gå over når jeg var ferdig utvokst. På grunn av dette tok jeg ikke hensyn til belastningssmertene da jeg som 15 åring valgte yrkesretning – kokk. Jeg holdte ut med smertene i full jobb frem til jeg var 30, da hadde jeg arbeidet meg oppover i systemet, var mellomleder i en jobb og på en arbeidsplass som jeg elsket.
     SÅ en dag på jobb sviktet foten under meg og jeg måtte bite i det sure eple, bli sykemeldt og få full utredning. Når jeg så hadde vært sykemeldt i ett år var kunne jeg ikke være sykemeldt lengre men gikk over til å være «Arbeidsufør» – det tror vel du var som en drøm for meg? Endelig kunne jeg slappe av og bare gjøre ingenting? Nånei, jeg gikk inn i en dyp depresjon og tunge selvmordstanker – FORDI at jeg var blitt ufør! Ikke fordi at jeg hadde fysiske smerter men fordi at jeg selv frem til da hadde akkurat de samme tankene som du fremviser her.
     Nå er det gått to år siden jeg ble sykemeldt, jeg har vært gjennom flere operasjoner men det endelige resultatet nå er at jeg ALDRI kommer til å bli smertefri. Jeg kommer aldri til å kunne gå turer i fjæra ilag med mine tantebarn eller min kjærestes barn, jeg vil for evig fremtid måtte bruke 4 dager på å vaske huset mitt, fordi jeg er utslitt etter å ha vært oppreist i en time! Det er også blitt konkludert med at dersom jeg IKKE hadde bitt sammen tennene og bestemt meg for at «det går bra mens jeg er på jobb, så da spiller det ingen rolle at jeg ikke klarer noe når jeg kommer hjem» de siste 5-6 årene men kontaktet lege ang det tilbake da hadde de muligens kunnet redde foten min og jeg kunne beholdt jobben lengre!
     Så neste gang du sier at folk bare skal holde ut – DET KAN FAKTISK GJØRE DET VÆRRE!!!

     HELDIGVIS innså NAV at jeg ikke hadde nok teoretisk utdannelse til å få meg kontorjobb, så jeg fikk innvilget 1,5 år med omskolering som er over til våren. Når jeg tar siste eksamen til våren har jeg tatt 150 stp på 3 semester – det normale er 90 stp på 3 semester. 60 stp av dette er jeg pålagt av NAV det resterende 90 stp tar jeg fordi at jeg vet jeg har kapasitet til å ta mer enn bare «normal» studie fordi jeg ikke har andre forpliktelser som f.eks. jobb på siden av studiene.

     Tenk over at alle mennesker er forskjellige, har forskjellige synlige og usynlige plager, og for noen kan en stygg kommentar være det som får det til å renne over for dem.
     De fleste av oss navere ønsker ikke å være en naver men gjør vårt ytterste for å komme oss ut av situasjonen!

     • mormor mormor sier:

      Marianne
      Trist med skader som ikke blir tatt hånd om i tide. Trist at ting er vanskelig og takk for din kommentar.
      «Godt gået,» som de sier i Danmark og det er ros.
      Ha en fin dag 🙂 Vel, kveld 🙂

  • mann sier:

   jeg også. Som langtidsferierer i Thailand eller er hjemme med barna. Helt greit med 60-åringer med KOLS eller slitasjegikt som er uføre, problemet (samfunnsøkonomisk) er alle unge, arbeidsføre som ikke gidder å jobbe siden det ikke lønner seg

 7. Støvkorn sier:

  Jeg skjønner ikke tankegangen om at folk som er syke ikke skal få kose seg med å gå på konsert, cafebesøk eller en tur i butikken. Disse trollene ser jo ikke hva aktiviteten koster i etterkant i form av smerter, utmattelse, migrener ++++ Og ikke er det som om de gjør det hver dag!! De har aldri vært syke, så de kan aldri forstå. Men folkeskikk har de ikke. Og bare så de vet det så betaler også uføretrygdede skatt, og har betalt det før de ble syke, så det er bare helt urimelig. Kjenner jeg blir lei meg :S
  Støvkorn recently posted..Serieanbefaling for romantiske dramasjelerMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Hei Støvkorn.
   Velkommen hit 🙂
   Helst skal man ikke gjøre noe, selv om det også regnes som galt.
   Man regnes ikke som menneske – bare uføretrygdet. Punktum finale 🙁
   Synd men det vises av kommentarer som blir gitt.
   Ha en fin kveld 🙂

  • Duerlat sier:

   Hvis de er i stand til slike ting, men får smerter etterpå.- Hvorfor kan de da ikke være i arbeid,. mot smerter etter endt arbeidsdag? Hvorfor skal noen stå fritt til å si at nei, jeg vil heller prioritere kos , hygge og underholdning, enn arbeid?

   • ung ufør sier:

    Uvitenhet kalles dette…Hvis du tror det er lukrativt å ha 10 000 i mnd i «lønnsinntekt» så tro nå det du, mange tusen av disse går i medisiner(ja, man trenger faktisk det når man lever med skader og smerter), velger du vekk kos og hygge for du jobber du kanskje??Dette er det mest dustete innlegget jeg har lest på lenge, du sier inndirekte at er man ufør trenger man ingen for m for soial aktivitet. Jeg har flere utdannelser, høskoleutdannelse osv osv, og flere år i jobb, tror du jeg valgte dette vekk mot ingenkollegaer, ingen jobb og en inntekt en ikke kan overleve på alene??? Bruk hodet ditt!!!!

    • mormor mormor sier:

     Hei ung ufør
     Velkommen hit
     Tiltredes.
     Lykke til videre. 🙂

    • Duerlat sier:

     Det finnes selvsagt de som er uføre, og ute av stand til å arbeide. Men man skal være ekstremt dårlig for å ikke være i stand til å arbeide noe. Og jeg aksepterer ikke uten videre at folk som er i stand til å være med på mangt og myue ellers, ikke skal være i stand til å ha en deltidsjobb. Da går det på prioriteringer, og noen vil heller ha litt mindre penger men samtidig slippe å jobbe. Jeg VET at det finnes mange av dem, så spar meg for pisspreiket

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Jeg spør igjen, som så mange ganger før. Hvor finner man disse arbeidsplassene og disse arbeidsgiverne som kan gjøre arbeidsdagene så fleksible at de kan tilpasses den enkelte. Deltidsjobb, ok? Samme spørsmål. Hvor og hvem vil ansette.
      Det er ikke nok å si at de burde kunne, det må finnes adekvate arbeids-plasser og tider. Vikartjeneste? Slik at det må tilkalles vikar for vikaren?
      Fin kveld ønsker jeg deg 🙂
      mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

     • Stine sier:

      Ja man skal være ekstremt dårlig for å ikke kunne gjøre NOE. Problemet der ligger i at samfunnet vårt ikke er tilpasset dette. Jeg har kranglet med nav i 1,5 år fordi jeg hvertfall vil gjøre NOE. Gi meg en plass jeg kan bidra. Trenger ikke lønn for det engang, bare la meg bidra. Men får jeg lov? NEI!

      Hjelper heller ikke å dra alle under en kam. Det er nok mange som utnytter systemet, ingen tvil. Men det er også mange som overhode ikke har arbeidsevne eller evne til å være sosial og gjøre underholdende ting som NAV likevel prøver å kaste ut igjen iarbeidslivet. Mens de som sitter å ønsker å bidra det de kan selv om de ikke har 100% arbeidsevne som ikke får hjelpen de trenger for å klare det. De blir ikke sett, og de blir glemt.

      Mye av problemet ligger i systemet, og de menneskene som utnytter. Men er det rett at dette skal gå utover de menneskene som overhode ikke gjør noe galt? Hvorfor skal uskyldige mennesker ta støyten for de «kriminelle» som utnytter der det utnyttes kan?
      Stine recently posted..Giveaway 3. søndag i advent!My Profile

     • mormor mormor sier:

      Stine
      NAVsystemet er blitt en mastodont og klarer ikke å se eller utnytte de potensialene som finnes. Og det er jo ikke bare å «kaste» et menneske ut i arbeidslivet. Selv om systemet gjerne vil det.
      Alt skal prøves først før det blir snakk om uføretrygd og dermed blir det mye rart-
      Så til arbeidsplasser. Noen arbeidsgivere er flinke og legger til rette slik at de med ikke 100% arbeidsevne kan få bruke de evnene de har.

      Det skal ikke gå ut over de som burde vært skånet.
      Ha en fin kveld 🙂

     • Mira sier:

      Får det deg til å føle deg bedre ved å sparke nedover på denne måten?

     • mormor mormor sier:

      Mira
      Noen må det for å føle seg god nok selv, synd for dem.
      Ha en fin kveld 🙂

     • Marianne sier:

      Jeg spør deg om du mener seirøst at jeg – den ene timen jeg kan stå pr dag – da skal jeg være på jobb?
      Hvem skulle da ha vasket huset og laget mat til meg?

     • mormor mormor sier:

      Marianne.
      🙂 Tror du har annet å bruke tiden til 🙂
      God kveld 🙂

     • super sier:

      Duerlat sier at de fleste syke burde kunne jobbe noe. Mange som deg mener de bør kunne jobbe 30%, 20%..kanskje 10%?

      Det er riktig. De fleste ønsker også dette selv.

      Kan du vise meg en arbeidsgiver som vil velge å ansette en person som ikke er frisk – fremfor en person som er 100% frisk?

      Vet du og dine meningsfeller at NAV i 2012 ikke har samarbeid med en eneste arbeidsplass som kan tilby:

      *fleksibel arbeidstid
      *mulighet for hjemmekontor

      ?

      Hva tenker du om det?

      Det er mange som er syke som i dag mottar støtte fra det offentlige som både ønsker å kunne arbeidet i redusert stilling, men slik er ikke virkeligheten.

      Denne gruppen har ikke en reell mulighet til å delta i arbeidslivet. Så før NAV tar inn over seg at de må samarbeide med arbeidsplasser som kan tilby hjemmekontor og/ eller fleksibel arbeidstid og arbeidsgivere er villige til å ansette syke mennesker…
      ….så til det skjer, oppfordrer jeg deg og andre som hetser syke som mottar støtte fra det offentlige til å rette aggresjon, frustrasjon til rett adresse!

      …og så må jeg bare kommentere det du skrev…om at du visste om uføre som hadde mye bedre bolig og bil enn deg.

      Sykdom og ulykker rammer ikke bare mennesker uten utdannelse, mindre intelligente mennesker eller ressurssvake mennesker.

      Mange som er i den gruppen du er sjalu på som står utenfor arbeidslivet og mottar støtte fra det offentlige (NAV) er høyt utdannede, har hatt en god jobb med god inntekt, har en høy inntelligens og er ressurssterke mennesker.

      Har du tenkt på at noen av disse uføre du omtaler som har bedre hus, bil og ferier enn deg sansynligvis er oppegående mennesker som har arbeidet i mange år, har hatt en god lønn…og på toppen har vært pengesmarte de årene de arbeidet?

      Hvis de syke disponerte sine penger klokt når de var i jobb, investerte i bolig og var mer opptatt av å betale ned gjeld enn å skaffe seg mer gjeld og forbrukslån, er det ikke usannsynlig at de ved et senere tidspunkt pga. nedsatt eller manglende arbeidsevne har måttet tre ut av yrkeslivet – både er gjeldfrie og har anledning til å få deg og andre i samme type sko som deg misunnelige:)

     • mormor mormor sier:

      Hei Super
      Velkommen hit
      Med en super kommentar.
      Ha en fin dag 🙂

    • Hans sier:

     Mange tusen i mnd. går i medisiner? Dette stemmer ikke.
     Egenandelstak er på 1980,- pr. år. 165,- i mnd. altså…

     • mormor mormor sier:

      Hei Hans
      Velkommen hit.
      Ikke alle medisiner gis på blå resept, så det kan fort løpe noen penger der.
      Ha en fin dag 🙂

     • Hans sier:

      Alle medisiner legen mener man må ha grunnet sykdom kan søkes om på blå resept, selv om de i utganspunktet ikke dekkes.
      Jeg har tre slike medisiner. Medisiner er dyre saker ja, så første gang når vedtak ikke var godkjent enda, måtte jeg betale alt selv; det ble dyrt, men fikk selvfølgelig alt over egenandelstak tilbakebetalt.
      Så lenge man virkelig trenger noe (som legen mener man trenger), kan man få det på blå resept, men det er ikke alltid leger opplyser om dette.

     • mormor mormor sier:

      Hans
      De livsviktige medisinene får man på resept. Da min mann (kreft og åreprotese) skulle ha antibiotika, ble dette ikke gitt på blå resept. Medisinkostnader utenom det som ansees for livsviktig kommer ikke på blå resept .Men takk for at du sa fra. Jeg skal bringe det videre.
      Ha en fin dag 🙂

     • Marianne sier:

      Behandlinger som f.eks. kiropraktor går ikke på egenadelskortene – hverken 1 eller 2 og der kan det gå bra mange tusener iløpet av et par mnd – 2 behandlinger i uka – 300-500 kr pr gang 6 uker= 4000 – 6000 kr!!!!
      Ikke kom å påstå at egenandelskortene fjerner kostnadene til kronisk syke!

     • mormor mormor sier:

      Marianne
      🙂
      Nei alt dekkes ikke av egenandeler, det er også en oppfatning mange har.
      Ha en fin kveld 🙂

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    Tja, hva ville arbeidsgiver si. På jobb en dag, syk med smerter ei to dager, på jobb en halv dag syk dagen etterpå?
    Er det så sikkert at alle prioriterer kos, hygge og underholdning fremfor å arbeide. Å ha et arbeid å gå til gjør noe med selvbildet og identiteten din.
    Ha en fin kveld 🙂

    • Duerlat sier:

     Bare til å velge vekk noe av alt det man insisterer på å være med på utenfor arbeidstid da. Men mange mener det er arbeidet som skal velges vekk, underholdningn og alt som er gøy skal man ha med seg. Så får andre holde liv i en.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Velge vekk noe? Hva da, foreldremøter, en sjelden konsert eller utstilling. Et hyggelig møte med tidligere kolleger eller venner ut? Skal mennesker med uføretrygd bare sitte «på kammerset og ha det vondt»?
      Jeg tror ikke det er mange som med vitende og vilje velger bort, karriere, arbeid, kolleger og identitet. FOR, når man er uføretrygdet blir man ikke ansett som noe annet «folk». som du skrev lenger oppe.
      Ha en fin kveld 🙂
      mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

     • Duerlat sier:

      Konserter, vennekvelder etc, er noe som bør komme etter det å holde seg i arbeid hvis man ikke orker alt og er nødt til å prioritere .

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Sosialt liv utenfor tiden 07.00 og 17.00 skal ikke forekomme?
      Prioriterer nok tenker jeg.
      Ha en fin kveld. 🙂

     • Hans sier:

      Jeg synes det er bra at det iallefall er en som virkelig mener noe annet her; det trengs noen til å provoser for at motparten skal reflektere litt mer over det de mener…
      Men ellers så vil jeg spørre:
      Hvis man f.eks. har energi til 4 aktiviteter på kanskje 2-4 timer ila. en mnd.
      Mener du da at man skal bruke dette til å jobbe 8-16 timer i mnd. og sitte hjemme og se i taket resten av livet?

     • Thor Erik Printz Brostigen sier:

      Det er veldig lett å skjønne hva du sier, mener og tenker og alle som har lest dine innlegg her inne har tatt poenget ditt nå.

      Hva ønsker du å oppnå ved å fortsette å si det samme om og om igjen?

      Alle mennesker er forskjellige og man kan ikke sånn uten videre bedømme eller dømme andre.

      Du er frustrert på de i din omkrets som du ser utnytter systemet og som etter din tankegang ikke er så sterke og gode som deg som biter tenna sammen og holder ut smerten mens du samtidig går på jobb.

      Jeg er glad på dine vegne at du har en jobb men hva er det du vil ved å se ned på alle de som ikke har jobb eller som ikke har muligheten til å ha det av forskjellige grunner hvor de fleste har med sykdommer osv å gjøre?

      Ta det opp med den/de det gjelder så slipper vi som ikke kjenner deg eller som veit hvem du er å måtte lese alt mulig her inne som rakker ned og fordømmer så alt for mange her i landet.

      De som må bekjempe et KORRUPT Nav system trenger ikke å måtte sitte i sin elendighet å lese de samme påstandene dine om og om igjen.
      Det holder veldig lenge med å si din mening en gang.

     • mormor mormor sier:

      Hei Thor Erik
      Velkommen på muren
      Lar kommentaren din få stå på egne ben.
      Ha en fin dag 🙂

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Det spørs kanskje hvor lang tid det tar før vedkommende er smertefri og kan fungere sånn noenlunde? Tror du ikke. En tur på konsert og en ukes smertehelvete i etterkant?
    Ha en fin kveld 🙂
    mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

   • Moroklumpen123 sier:

    Duerlat; kan ikke du bare holde kjeft? Sorry, men herregud hvor du syter

   • Sonja Ruud sier:

    Kjære deg, Duerlat, jeg har lest dine (provoserende) innlegg men ignorert dem (du er jo bare én av så mange) til nå.

    La meg stille deg noen spørsmål, som jeg håper du tar deg tid til å tenke over og besvare: Hvis en uføretrygdet skulle klare å ‘stå litt i arbeid’ som du skriver, istedenfor å dra på en konsert, et kinobesøk eller annet underholdende, hvilken arbeidsgiver vil gi denne vedkommende jobb?

    Ville du, hvis du eide en bedrift? La oss si at det kom en uføretrygdet innom din arbeidsplass innimellom (når vedkommende var i stand til å arbeide littegrann, ville du stilt deg villig til å lære opp vedkommende for den dagen? Vise vedkommende rundt og forklart prosessene? For deretter å se at vedkommende måtte dra hjem før endt arbeidsdag og bli borte i ukesvis før neste besøk? Gjort dette daglig for uføretrygdede som kom innom fordi de hadde litt arbeidsevne akkurat den dagen?

    Det er nemlig slik det ville fortont seg med en uføretrygdet på en arbeidsplass. Vedkommende ville kanskje klart å gå på jobb en gang i blant; kanskje to – tre ganger i måneden, men da ikke en full dag og slettes ikke avtalte dager, men dager vedkommende klarte å gå. Hvilken arbeidsgiver ville villig hatt slike i sin bedrift? Jeg utfordrer deg til å ta en ringerunde rundt og spørre flere bedrifter om dette. Ja, snakk med din egen sjef.

    Hansken kastet.

    • mormor mormor sier:

     Hei Sonja
     Velkommen hit.
     Hansken er kastet, vi får bare se om det er noen som tar den opp.
     Ha en fin onsdag 🙂

    • Hans sier:

     Oi… Gratis hanske!!! 😉
     Gratis arb.kraft to-tre ganger i mnd?
     Kom igjen, jeg har ledige vakter.
     I min bedrift kreves det lite opplæring, og ingen kompetanse, bare lysten på å jobbe.
     Hvis det er noen som ønsker å jobbe litt forsiktig av og til, er det kjempeknall for oss, vi har masse oppgaver for enhver person, og lønnskostnader er vår største utgiftspost, så hvis vi kan få dekket noen av våre sekundære og tertiære arb.oppgaver av NAV hadde dette vært en bra løsning for oss. 🙂

     Men fra spøk til marsipan:
     Dette er meget vanskelig-gjort av NAV, så om det finnes noen som har 10-20 % ubrukt arb.evne der ute; sitter det noen rotter på NAV og gnager den i stykker med byråkrati og ekstra-arbeid i form av papirer og bedøker og tlf. osv. osv. osv.; de er ikke alltid like lette å jobbe med for arb.giver heller…

    • Hans sier:

     Og en ting til:
     Du har lest hans innlegg og ignorert hans innlegg?
     Har du lest dem, eller ignorert dem, jeg blir litt usikker her… 😉

   • Anne sier:

    Duerlat:

    Jeg er en av de som skal søke ufør nå. Å jeg vil bare si til deg,vi kan faktisk ikke slutte å leve,selv om vi har mistet arbeidsevnen ! Kunne forklart deg i det vide og brede..Men vet du…Jeg føler jeg egentlig ikke trenger å forklare deg eller andre NOE SOM HELST! for du eller andre har ikke no med det…MITT liv,MIN sykdom,MIN avgjørelse. Jeg blei faktisk ikke født for å leve opp til DINE eller andres sine forventninger eller krav 🙂 Å jeg ble heller ikke født for å imponere eller underholde deg eller andre 🙂

    Å til dere som er samme båt som meg,gjør det som er best for dere,la andre feie for sin egen dør. 🙂 Vi er ikke slemme eller onde mennesker,vi har faktisk ikke gjort noen no..Bortsett fra å ikke leve opp til andres forventinger..Å det er visst skikkelig fæælt..huffameien.. Stay strong! Juleklem fra meg! 😀

   • Mia sier:

    Duerlat, det er tydelig at du har satt deg selv i en offerrolle, med at du ofrer alt pga ryggsmerter, og er sint og bitter på de som ser betydningen i å ha et liv ved siden av arbeidet. Du skrev at du stort sett ikke orket noe etter jobb, det gjør ikke jeg heller som kronisk syk, jeg jobber 50%. Men de gangene jeg orker å gjøre noe etter jobb, eller i løpet av helgen, spesielt av sosiale ting, så gjør det meg veldig godt, jeg får klatre et lite trinn opp fra det sorte hullet jeg ellers befinner meg i. Fordi å sitte og se på andre gjøre de tingene jeg før pleide å gjøre uten problemer (smerter/ beveglighet) eller energimangel når jeg ikke klarer er sterkt deprimerende. Når jeg vil løpe avgårde og hoppe i været, men knapt nok får med meg bena på å gå det korte stykket jeg ønsker og er utslitt etterpå, eller må betale med smerter og stive ledd etterpå for at jeg prøvde å gjøre noe jeg elsket før.
    Eller til tider daglig får høre at jeg ser ikke syk ut, eller «så frisk du ser ut», når jeg holder på å falle sammen av
    smerter eller utmattelse.
    Jeg er ikke ufør, og vil ikke bli, med mindre det er eneste utsikten til å kunne ha noen form for livskvalitet igjen.

    Uten livskvalitet, så svinner alt, du ender opp i depresjoner, depresjoner fører igjen med seg andre ting, eller kanskje som du, full av bitterhet mot andre som tør å hive inn håndkleet når de ser ting ikke går lenger, og har et håp om at de fremdeles skal ha litt kvalitet igjen i livet.

    Jeg er ung, noe jeg får banka inn langt oftere enn jeg vil høre det i negativ forstand, «men uff du er så ung, du burde jo ikke være syk, så synd du er syk, osv osv».

    Verken din bitterhet som sliter eller uvitendes og ignorante friske menneskers nedatrettede syn på de som tvunget naver eller må motta ytelser fra NAV gjør folk friskere. Det er ingen som ønsker å sitte i en skammekrok for noe de har som de aldri har ønsket seg! Jeg vet ikke hvor gammel du er, men uavhengig av hvor lenge du har igjen i arbeidslivet, så ville jeg kanskje vurdere de mulighetene som er for å fikse opp ryggen, og om den ikke lar seg fikses, så ihvertfall bremse ned litt før stresset smertene ubevisst fører med seg knekker deg helt en dag. Ja, man får mindre inntekt av det, men om du orker å gjøre noe etter jobben, så øker det ihvertfall livskvaliteten til noe mer enn i dag og du varer kanskje lengre i jobben istedenfor å få en brå slutt når ryggen plutselig gir opp.

    • mormor mormor sier:

     Hei Mia
     Velkommen på muren.
     «Duerlat» får svare for seg selv.
     Takk for kommentaren og ha en fin kveld 🙂

     • Mia sier:

      Takk! 🙂

      Veldig bra innlegg du har, for ikke å snakke om at du møter alle på muren med smil, høflighet og vennlighet, uansett meningen de har.

      Ha en god natt. 🙂

     • mormor mormor sier:

      Mia
      Hyggelig skrevet av deg.
      Høflighet gjør ikke vondt 🙂
      Ha en fin kveld og en god natt 🙂

    • Duerlat sier:

     Takk,, men jeg tar aldri mot råd fra latsabber

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      La være med å kalle mennesker for latsabber. Du vet ikke noe om deres situasjon annet enn de få dryppene du får og selv dem klarer du ikke å få riktig.
      Skjerpings 🙂
      Ha en fortsatt fin kveld 🙂

     • Mia sier:

      Alle som kjenner meg fra den jobben jeg klarte å gjøre før vet jeg ikke er lat, jeg ble advart av flere om å roe ned så jeg ikke ble utbrent. Jeg brant lysene i begge ender pga jeg var mer på jobb enn hjemme, og fikk på toppen en alvorlig kronisk sykdom.
      Innlegget til Oberst lenger ned på siden er kanskje nærmere enn man kan tro når det gjelder deg?

      Jeg har vært bitter og jeg er nok fremdeles en del av det, pga måten jeg har blitt behandlet på av alle, unntatt leger og sykehuspersonell som ser utfra prøver og undersøkelser hva som feiler meg, men som ikke synes utad annet enn når jeg har problemer med å gå, etc. Jeg har ingen mulighet til å bruke krykker når bena er dårlig, noe som stort sett får folk til å forstå litt, fremfor å ta deg for å være en misbruker siden man ikke klarer å gå ordentlig og ser utslitt ut når dagen er knapt halveis i de verste periodene.

      Kan jeg spørre hva som forårsaker smertene i ryggen din?

     • mormor mormor sier:

      Mia
      Jeg har stengt Duerlat ute.
      Han kom med personangrep og slibrigheter og hadde fått advarsler om at det ikke blir tolerert.
      Man kan svare ordentlig og ikke skjelle ut folk eller komme med ukvemsord.
      Han forsto ikke at det ikke var tomme trusler, så nå er han historie på muren .
      Men du får ha en god kveld likevel. 🙂

 8. Eg den Rødeklut sier:

  Her var det veldig bra skrivd i forståelse for oss røde kluter,når du kommer inn i dette sirkus er det ikke noe førståelse og få nei,og sirkelen i NAV er fryktelig da det ikke leses noe som helst ur journalen din og nye saksbehandlere hele tiden som ikke får noe til og fungere,har slitt i 11 år nå for revmatisk verk ,så den som sier at det er enkelt å få uføre haha glem det du blir sjekka i hue og r.v og til trots for det så har ingen satt sammen vad det står i dina papir og det koster flesk og dra til alle instanser atter og atter for din diagnose skal gå igjennom,var glad den som klarer muligens og komme seg på konsert eller julebord eller var det må være en gang var tredje monte muligens,takk for bra skriv

  • mormor mormor sier:

   Hei Eg den røde klut.
   Velkommen hit.
   Det er ikke så enkelt som bloggtroll vil ha det til.
   Håper ting har gått seg til for deg.
   Ha en flott kveld 🙂

 9. Camilla sier:

  Du har skrevet på en så utrolig bra måte akkurat hvordan det føles,
  tusen takk:)

  Camilla

 10. Madam Ink sier:

  Takk for at du sier det slik som det er for mange.
  Jeg vet ikke hvilke holdninger jeg møter i periferien rundt meg, om jeg kommer til å bli uføretrygd til slutt, det er jo ikke avgjort!
  Men jeg vet at min kamp ikke slutter der, jeg må nok stå «skolerett» for min stilling som uføretrygdet i fremtiden (om det ender slik) for mange, skjønner jeg…(jmfr bloggtrollene som «smøg» til seg spalteplass hos meg. jeg slapp de inn – så ingen grunn til å la være…)
  Kampen har vært så lang og nederlagene så mange, at den seieren det var for meg å innse at å komme tilbake i arbeid er umulig pr i dag – den seieren skal INGEN få ta i fram meg- hverken bloggtroll eller andre.
  Dermed basta!
  Imens flyter jeg videre på all den positive og støttende tilbakemeldingene jeg fikk.

  Klem til deg!
  Verdens beste blogg mormor!
  Madam Ink recently posted..Puster ut…My Profile

 11. Dag sier:

  Mormor i farta. Godt skrevet. Livet er ikke enkelt, det er vanskelig og forstå for en del som ikke har opplevd den relle verden! Men jeg sjøl er i 50 ufør/50 arbeid, men håper og at jeg klarer og komme tilbake i de 100% der en gang jeg var. Men først på kropp og sjæl komme til hektene. For kunne jobbe 10% eller 100% så må kropp og sjæl fungere, fungere dette ikke 100% sammen så er det ingen 100% jobb! Jeg tror etter 40 år i yrkeslivet at jeg sett det meste av problematiker som kan skje med et menneske. Men det aller største problemet er Nav systemet som undervurdere menneske som er i en sitvasjon. Heldigvis så er jeg en av de som ikke er redd for og si hvor skapet står henne. Det er et ord som heter LYTTE, den dagen en lytter så går det meste på skinner…….

 12. Marlene sier:

  Og ikke minst: det å gå igjennom den sinnsyke karusellen det er å søke uføretrygdet, hadde en fullt frisk person kommet til å sett på som slitsomt, så tenk på de SYKE så må komme seg gjennom den, for å kunne overleve (altså få det lille av penger de får)! Selv blir det en uføresøknad fra min side og, neste år, for jeg har ME, og blir neppe noe friskere på langlang tid, om jeg i det hele tatt er så heldig å kunne bli frisk.. Det er ikke noe kjekt det, når andre på min alder studerer i utlandet, drar på turer, er ute å fester og er sosial slik man skal være i 20årene sine…
  Marlene recently posted..Back to realityMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Hei Marlene
   Velkommen på muren.
   Leit å lese at du har ME, det er en av de sykdommene som ikke synes på utsiden.
   jeg håper det løser seg for deg og at de finner en kur for sykdommen.
   For det er vondt å stå på utsiden.
   Lykke til 🙂 og ha en fin kveld 🙂

  • Linda sier:

   Det er ikke lett å være ung i nav systemet.. man skal være ganske så frisk og oppegående for å få det man har rett på og se til at alt ble riktig. Er 21 år og akkurat kommet inn i nav systemet. har fibromyalgi. hadde vært overlykkelig om jeg kunne jobba og hatt et aktivt liv! men den gang ei..

   • mormor mormor sier:

    Hei Linda
    Velkommen på muren
    Nei, det er slett ikke lett.
    Og det er synd å bli satt utenfor i så ung alder.
    Håper det blir bedre med deg.
    Ha en fin kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    «Rett på» ja. Det er hva de fleste er opptatt av. Plikter får en kald finger

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Plikter får en kald finger, skriver du.
     Hvilke plikter har man i et samfunn, spør jeg.
     Ha en flott kveld. 🙂

     • Duerlat sier:

      Her kom det ja, tok sin tid. En klassisk «jeg har kun rettigheter, aamfunnet skylder meg alt, jeg skal kun gjøre som jeg vil»

     • Hans sier:

      Man har plikt til å følge de lover som er satt…
      Betale skatt, ikke plage andre og sånn…
      Har jeg hørt iallefall. 😉

 13. Duerlat sier:

  Poenget mormor (gikk ikke å svare mer i tråden ser det ut til) er at det finnes latskap, i rikt monn. Jeg har ingen problemer med å påstå at minst 50 % av de «uføre» har mest vondt i viljen, og sjekekr så godt de kan om de ikke har litt vondt et sted og gjør det mye verre enn hva det egentlig er. Nei, har man en rygg som gjør at man uten problemer hiver sge på flyet til Thailand, eller er i stand til å sitte timesvis på en motorsykkel, så er man i stand til å arbeide også. Uten unntak

  • morfar sier:

   Kanskje burde du vurdere å skifte ut de tre siste bokstavene i ditt nickname.
   F.eks. til D U og M ?

  • mormor mormor sier:

   Duerlat
   Nei, tråden ble litt kort, men du startet frisk opp igjen, fint.
   Å påstå er en ting. å vite er noe helt annet.
   Som jeg skrev tidligere. Ingen er like, hverken i sykdom eller i helse, om din rygg er vond på en måte, betyr ikke det at alle som har vondt i ryggen har det på samme måte.
   Bare et lite skråblikk: Jeg kan påstå til jeg blir grønn at jorden er flat, jeg kan kanskje overbevise noen med min påstand, men et lite svipp ut i verdensrommet vil øyeblikkelig vise at det kun er en påstand jeg har kommet med. Jorden er ikke flat.
   Ha en fin kveld 🙂
   mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

   • Duerlat sier:

    Så du mener at det ikke er noen grunn til å stille spørsmålstegn ved at en som er uføretrygdet pga dårlig rygg, er i stand til å kjøre sykkel i timesvis daglig i hele sesongen? At enhver trygdet er helt ute av stand til å arbeide? At det ikke finnes noen som rett og slett bare har vondt i viljen? Hva med de marokanske legene som solgte legeattester på «uførhet» til egne landsmenn som etter å ah fått innvilget trygden dro til sitt hjemland og levde rimelig greit der med norsk uføretrygd? Ingen grunn til å være kritisk?

    • mormor mormor sier:

     Duerlat.
     Jeg skulle ønske du leste hva som sto og ikke hva du tror står der.
     Jeg skrev: Noen vil alltid utnytte de systemer som finnes.Noen har en restarbeidsevne som kunne vært utnyttet. Men hvor, hvilken arbeidsgiver står med åpne armer for å ansette en som ikke vet om vedkommende holder dagen ut, to dager ti dager eller må snu i døren.
     Og til de marokkanske legene. Slikt skal og bør ikke forekomme, nettopp på grunn av at da kommer bloggtrollene krypende frem og kaster seg over samtlige uføretrygdede.
     Ha en god kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Hadde det vært så mange som vil jobbe delvis, og ikke være helt uføretrygdet, så hadde de gått i bresjen for tiltak som gjør at arbeidsgivere kan bli fristet til å ansette. Som f.eks lønnsstilskudd til arbeidsgivere som vil ta inn. Veldig mange arbeidsgivere har oppgaver som ikke er speseilt tunge, krevende, eller på heltid, som mange av dagens trygdede fint kunne utføre. Men de uføre vil ikke, skal de jobbe litt skal de ha full lønn selv om de bare kan yte 40 %. Og da kan det knappest være så overraskende at arbeidsgivere vegrer seg.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Du er sikker på at du har belegg for påstanden om at det er viljen hos de uføretrygdede det står på?
      Er du i arbeid la oss si 50%, får du ikke 100% trygd og 100% lønn. Det blir nøye avregnet av NAV og er det feil på en hundrelapp eller mindre, blir den uføretrygdede trukket, men ikke bare med en hundrelapp i trygden..
      Og så er det tilbake til dette med å legge til rette. For arbeidsgiveren vil det kunne koste ganske så mange å ta en uføretrygdet i arbeid, grunnet tilretteleggelse av arbeidsplass. Og det vil, uansett være ganske mange usikkerhetsmomenter inn i bildet.. Så det er ikke så mange arbeidsgivere som har råd til det. eller vilje.
      Ha en fin kveld:)

    • sigridpia sier:

     Jeg blir så ufattelig provosert av de, Duerlat!
     Jeg er glad på dine vegne, at du velger jobb fremfor sosialt liv, fritidsaktiviteter og så videre.
     Jeg gjør ikke det. Jeg har migrene, astma og en hel del annet som ikke synes på utsiden. Jeg vil gjøre mye for å få meg en jobb. Men det er ikke så enkelt. Jeg ble syk før jeg ble ferdig med studiene, og har slitt med å fullføre disse (har en grad, men ikke fullført den neste). Jeg har gått på jobbintervjuer, NAV-møter, vært hos fastlegen og diverse spesialister som ikke kan hjelpe. Jeg har prøvd arbeidspraksis og venter på ny praksisplass. Jeg kunne gitt opp. For lenge siden. Intervjuerne OG NAV sier det ikke er lett for meg å få jobb. Arbeidsgivere vil rett og slett ikke ha en som ikke kan love å komme på jobb hver dag, og gjerne jobbe lenger enn 7,5 timer. Jeg har for lengst innsett at 100% jobb ikke er for meg, og vil derfor teste 50%. Det hjelper ikke. Det er lite trolig at jeg klarer det også. Derfor vil jeg bruke tiden min på politikk, kor, menighet, kino, teater og diverse annet. Jeg har ikke mange penger (heller tvert i mot), men det handler om å prioritere. Jeg VELGER teater en kveld, selv om jeg da frykter at jeg ikke klarer skole/jobb dagen etter, men jeg har iallefall hatt en fin opplevelse. Klarer jeg begge deler, svever jeg på en sky av lykke over å ha klart det! For meg å ha en migrene det ikke er mulig å forebygge, tro meg, jeg har prøvd, er ikke bare en belastning for samfunnet som må betale medisiner og aap-penger (som jeg FAKTISK skatter av), men for meg selv, som blir liggende i senga, kanskje i flere dager, for min familie (jeg ringer hjem til mamma for å få råd og støtte) og mine venner som jeg kanskje må gå på butikken eller apoteket for meg. Tror du det er noe jeg virkelig vil? Absolutt ikke!! Men det er heller ikke min feil at en arbeidsgiver ikke vil ansette meg, fordi jeg VET jeg ikke kan levere det som forlanges.

     • mormor mormor sier:

      Hei Sigridpia
      Velkommen hit
      🙂
      Ha en god kveld

     • Duerlat sier:

      Jeg kunne også gitt opp, for mange år siden. Hvorfor skal jeg da akseptere at andre tar den lettvinte løsningen og forventer at andre skal finansiere ens livsopphold? Attpåtil sutrer mange trygede over hvor lite de har, de mener altså at de fortjener mer….. Yrkesaktive bør altså skatte mer, det er i praksis hva man da sier.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      At du ikke ga opp er jo prisverdig. Men hva sier at det som er det gode liv og riktig for deg, automatisk er det gode liv og riktig for andre?
      Og tro meg. Det er langt fra noen lettvint løsning, selv om du synes å tro det.
      For lavt skattenivå i Norge?
      Veel… Trygdede betaler også skatt, men det vet du vel??
      Ha en fin kveld 🙂

  • Stine sier:

   Men hva da med de 50% som ikke faker? Fortjener de å bli sett ned på og hetset med? Fortjener de å føle seg stigmatisert og full i skam? Fortjener de å være redd for å vise seg utenfor døren fordi de ikke vet hva som venter dem?

   • mormor mormor sier:

    Hei Stine
    Velkommen skal du være.
    NEI,de fortjener ikke det. Mennesker skal møtes med respekt .
    Ikke stigmatiseres eller påføres skam.
    Ha en god kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    Har ikke nevnt de med et ord jeg. De som tar seg nær av mine kommentarer, gjør det av en grunn. Gjett hvilken

    Sannsynligvis ikke av den grunnen du tror. Mormor

    • Åge Olsen sier:

     Hei Duerlat 🙂

     Jeg er uføretrygdet og koser meg veldig med det.
     Når det er blitt slik at jeg likavell ikke kan jobbe,hvorfor skal jeg ikke få lov å kose meg?

     Jeg har i tillegg arvet en pen slant penger så jeg reiser til varmere strøk hver vinter og nyter solen.

     Denne vinteren blir det Cuba som skal besøkes 🙂
     Husk du er heldig og skal på jobbe imorgen!
     Må ikke sitte her og skrive så mye att det går utover nattesøvnen din 🙂
     Ha en fortreffelig aften der du slipper å irritere deg over uføretrygdede 🙂

     • mormor mormor sier:

      Hei Åge,
      Velkommen på muren.
      Jeg blir glad over at du har det bra 🙂
      Kos deg på Cuba og ha en fin kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Måtte du aldri komme tilbake fra Cuva, vi har ikke bruk for subb som deg her hjemme

      Advarsel: Man kaller ikke mennesker for subb. Mormor

  • Bringly sier:

   Hva er grunnlaget ditt for å påstå at minst 50% av de uføre ikke er reelle uføre? Det eneste jeg har funnet i dine kommentarer hvor du refererer til dette er anekdotiske bevis fra din egen omgangskrets. Noe som ikke vil være holdbart for generalisering.

   Det hadde vært interessant å se hvilket grunnlag du benytter for å generalisere en så stor del av de uføretrygdede.

   • mormor mormor sier:

    Hei Bringly
    «Seconhand stories» og formodninger gir som regel fordommer. Det meste bunner i uvtenhet, tror jeg.
    Og det er noe man kjemper i mot, nesten forgjeves.

    Båssetting og generalisering er lett å gjøre.
    Så skal man huske at en selv er ens egen målestokk.

    Ha en god kveld 🙂

    • Duerlat sier:

     Nok en gang ser man at du egentlig mener misbruk ikke forekommer

     • Bringly sier:

      Nei, Mormor gjør ikke det. Selvfølgelig forekommer det misbruk. Men ikke nødvendigvis i den målestokk som du hevder.

     • Åge Olsen sier:

      Hei igjen,Duerlat

      Ja,om jeg bare blir værende på Cuba for resten av livet så lever jeg fortsatt av den norske stat og du er like irritert på meg fortsatt.

      Hva godt kommer utav att du skal sitte og irritere deg over de trygdede?

      Er helt sikkert noen som har fått trygd og kanskje «lurer systemet» men de tror jeg er i fåtall.

      Sålenge man har ett velferdssystem av Norges kaliber så vil det alltid være noen som vil prøve å utnytte det.

      La oss tenke tanken;ingen uføre i Norge.
      Likavell måtta du betale skatten din og se på att politikere av og til skusler vekk millioner på feilslåtte «prosjekt»

      Du hadde nok da sittet og vært minst like irritert….

      Vil anbefale deg og ikke bruke så mye energi på noe du ikke kan gjøre noe med,kom deg ut av sofaen og ta deg en tur og og smil til verden så vil den nok smile tilbake!

      Duerlat har nok valgt feil navn
      Duerpottesur hadde passet bedre!

      God bedring 😀

     • mormor mormor sier:

      Åge
      Jeg tror nok at den nevnte herre hadde klaget fortsatt.
      Håper oppholdet blir bra 🙂
      Ha en fin kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    Du kan jo sikkert garantere at enhver trygdet faktisk ikke er i stand til å jobbe?

    • Bringly sier:

     Hvorfor ikke legge frem dokumentasjon for påstanden din fremfor å benytte ad hominem-argumentasjon?

     • Duerlat sier:

      Det er jo ikke så lett å dokumentere da, er jo ikke akkurat slik at det lages offetlige registre over slikt. jeg kunne jo sikkert gjort opptak i smug og slikt, men ville vel neppe slått an om jeg la ut slikt.
      Du og dine får bare påstå at misbruk ikke finnes, Jeg VET at det foregår i rikt monn.

     • Bringly sier:

      Jeg har ikke påstått at misbruk ikke finnes. Dette er bare ad hominem-argumentasjon fra din side. Derimot stiller jeg meg sterkt tvilende til påstanden din om at 50% av de uføre ikke er reelle uføre. Det vil ikke overraske meg om at det har blitt gjennomført forskning innen dette området, og at denne kan fortelle at påstanden din er ukorrekt.

      Hvis du hadde gjort opptak i smug ville dette ikke hjulpet ettersom du ikke ville kunne benytte disse opptakene for generalisering. Disse opptakene ville være kvalitativ metode, og som de fleste med kunnskap om vitenskapelig metode vil kvalitativ metode ikke være fruktbar for generaliseringer.

 14. Bibbi sier:

  Gratulerer Mormor med innlegget ditt på Lesernes VG.
  Ut i fra kommentarene her inne, så kan det se ut til, at noen tror, det er enkelt å få seg en uføretrygd, og penger og feriereiser står nærmest bare og venter.
  Kan ikke si jeg kjenner meg igjen i det. Det går rundt, men ikke mer enn det, og ferie, det var en reise jeg husker vagt for 12 år siden.
  Jeg kjenner også andre uføre, og noen av dem reiser på ferie, drar på konserter, teaterstykker m.m. , men jeg vet, de sliter med helsa, og jeg unner dem all den adspredelse de kan få. De trenger den.
  Jeg tror ikke det er noen grunn til å misunne uføre mennesker, selv om de tar seg en tur til fjernere strøk og ferierer.
  Vi er ulike mennesker, med ulike utgangspunkt, og det står vel ikke skrevet noe sted, at uføre ikke skal gjøre annet enn å være hjemme?
  Kjenner heller ingen som har kommet seg lett til en uføretrygd. De fleste har lange fartstid med både helsevesen og Nav før så skjer.
  Bibbi recently posted..Når sorg og sinne falmer…My Profile

  • Duerlat sier:

   Hva er galt med at det er en lang vei å gå før man får uføretrygd? Fortsatt er den på ingen måter lang nok, og det er knapt noen som burde innvilges permanent uføretrygd. Det burde ikke handle om andre enn de man sikkerhet kan si aldri kan komme tilbake i arbeid, og det er relativt få.

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Jeg håper at du har medisinsk utdannelse nok til å skrive dette.
    Og at du aldri, aldri kommer så langt at du må gjennom NAVkvernen.
    Ha en fin kveld 🙂
    mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

    • Duerlat sier:

     Jeg kunne som sagt vært der for lenge siden, hadde jeg vært en latsabb som lyttet til legens anbefalinger hadde jeg vært trygdet for mange år siden. Men jeg er i (faktisk mer enn) full jobb. Det interessante er at de som går på trygd åpenbart ser det som urimelig at jeg får beholde såpass mye av min lønn som jeg gjør, ref at de mener de burde få økt trygd

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Hva vet du om deres «lønn»? Har du sjekket?
      «Beholde» av lønnen.
      Det skattes av uføretrygd, aap-utbetalinger og alderpensjoner.
      Beklager, men jeg forstår ikke helt hva du mener med dette.
      Ha en fin kveld 🙂

     • DuerLat selv sier:

      Duerlat, har ikke nok vondt i ryggen til å få en uføretrygd, det er sikkert litt trist for deg. Så dermed vil du at alle andre skal synes synd i deg. Det vil du heller aldri klare å få en uføretrygd på. Slike hypokondere som deg finnes det mere en nok av, heldigvis kommer dere ikke til å få uføretrygd. Om du hadde kommet deg til en lege, ville han anbefalt deg noen turer i ulendt terreng, eller noen piller mot hypokonderi. Nei, la oss høre fra de som har vondt hvordan det er å være uføretrygdet i stede for deg som bare er hypokonder og synser.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat selv
      Hei og velkommen hit
      Ikke mye å legge til den kommentaren.
      Ha en fin dag 🙂

     • Elisabeth sier:

      duerlat, har du tenkt på dine egne priotiteringer kan være feil? Burde ikke noe av det viktigste i livet være å passe på sin egen helse? Skjønner du ikke at hvis man ikke tar vare på sin egen fysiske og psykiske helse kan man jo verken jobbe eller ha det gøy lenger? ( ofte er også de «morsomme aktivitetene» du nevner og er irritert over noe som hjelper å menneskers psykiske og fysiske helse) Mulig du også trenger å ta vare på din egen helse hvis du har veldig vondt i ryggen?
      Mener du at alle skal pine seg gjennom livet og ignorere sine egne sykdommer etc, ( som btw ofte kan løses hvis man tar tak i problemet å ikke ignorerer det) Og for å prøve å løse og ta tak i det må nok folk noen ganger ofte slutte i jobb etc og endre sin egen rutine, for å så forhåpentligvis fortsette med et normalt liv etter det.

     • mormor mormor sier:

      Elisabeth
      Hei og velkommen
      Takk for kommentar 🙂 og ha en flott dag 🙂

  • mormor mormor sier:

   Bibbi
   Som du ser så er det ikke like lett å forstå bestandig.
   Men det er tydelig at noen blir provosert av at uføre (ikke-arbeidsdyktige) får trygd og at samtlige, vel 50%, lever herrens glade dager.
   Du vet, jeg vet og mange vet at det ikke er slik.
   Og jeg tror at mange faktisk ønsker at uføretrygdede ikke syntes eller at de i det minste ikke hadde noen lyspunkter i tilværelsen sin.
   Ha en god kveld Bibbi og en klem 🙂
   mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

   • Duerlat sier:

    Synes du det er urimelig å bli provosert når man selv kjemper for å holde ut i arbeidslivet, ser at folk som umulig kan ha det noe verre heller velger å gå for uføretrygd? Skal vi ha et samfunn hvor alle skal gå på trygd?
    Hadde enda de som får trygd vært en smule taknemlig for at de faktisk får slik at de kan leve rimelig greit, men nei – det er bare syting over hvor lite de har. (Underforstått, de mener yrkesaktive burde betale mer i skatt slik at de som ikke jobber skal få mer)

    • Dag sier:

     Duerlat! Du skriver: Synes du det er urimelig å bli provosert når man selv kjemper for og holde ut i ARBEIDSLIVET!! Det tyder på at du har et misunnelseproblem. Jeg tolker det slik at du ser opp til deg selv for at du holder ut. Men jeg tror at du har et helseproblem på den måten du utaler i de ordene jeg har gjenngitt. Så må du rakke ned på andre som har et relevant problem. Det foreteller det meste.
     Mvh. Dag 40 år i arbeidslivet, no 50% ufør/50% arbeid

     • mormor mormor sier:

      Dag
      🙂 Kanskje du er inne på noe?
      Ha en fin kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Når jeg har klart det, og jeg er intet unikom, hvorfor skal jeg ikke kunne stille de samme krav/forventninger til andre?
      Jeg fikk nærmest ordre fra min gamle fastlege for mange år tilbake om at jeg måtte slutte i jobben, og han ville anbefale at jeg fikk innvilget søknad om uføretrygd.
      Jeg byttet selvsagt lege, og har hold ut i jobben. Derimot har jeg måttet kutte ut langt det meste av det gamle sosiale livet, da jeg må bruke kveldene og helgene til å hente meg inn igjen.
      Og dette valget burde alle ta, når man må velge mellom jobb og fritidssysler.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Unnskyld et lite øyeblikk.
      Skal jeg forstå det slik at du bare arbeider og så utfører de tres-ene. Spiser, skiter og sover?
      Og mener at det er den mest høyverdig form for liv?
      Jeg leser deg slik.
      Ha en fin kveld 🙂

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Provosert.
     Hvorfor blir du provosert av at noen mennesker er syke og ikke kan delta i arbeidslivet.
     Du synser i vei, om folk som sitat «Umulig kan ha det verre» sitat slutt.
     Hva bygger du dette på?
     Takknemlig for at det finnes et sikkerhetsnett er sikkert alle og du vil vel gjerne ha sykepenger om du skulle bli så plaget at du måtte sykmelde deg?
     Men INGEN skal stå med luen i hånden og takke deg for sin uføretrygd.
     Ha en fin kveld 🙂
     mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

     • Duerlat sier:

      Jeg er ikke provosert over de syke. Det er de «syke» som provoserer meg

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Og du vet selvsagt hvem de «syke» er.
      Da er det vel bare en ting å gjøre? Misbruk av velferdsgoder er ikke lov. Trygdemisbruk kalles det. 🙂
      Du får anmelde det til NAV.
      Ha en fin kveld 🙂

     • Dag sier:

      Mormor 🙂

     • Oberst sier:

      TIL DUERLAT…..HMMM DU SYTER OG KLAGER OVER DENNE RYGGEN DIN?? HMM HAR DU EGENTLIG VONDT I RYGGEN, ELLER SYTER DU? HMM HVORDAN KAN DU JOBBE Å HA SÅ VONDT I RYGGEN SOM DU SIER? HVORDAN ORKER DU Å HA VENNER/OMGANGSKRETS MED UFØREMENNESKER HUSK(SI MEG HVEM DU VANKER MED, SÅ SIER JEG HVE DU ER). TROR UFØRE SOM VIRKELIG HAR VONDT I RYGGEN, FNISER AV DEG FORDI DU IKKE VET HVA RYGGVONDT EGENTLIG ER?? DU ER SIKKERT ELLER KANSKJE EI SYTEHØNE, SOM SKULLE GJERNE VÆRT «DER» SJØL, MEN FÅR IKKE IGJENNOM SØKNADEN FOR UFØRE. DET JEG MENER HER, ER AT DU HELE TIDEN HAR BESKYLT UFØRE FOR Å JUKSE, JUGE OG «SOLE SEG I THAILAND». TENK OM FOLK MENER SLIKT OM DEG OG DINE RYGGSMERTER, SKADER ELLER SMERTER…AT DU JUKSER, JUGER ELLER VÆRE DEN SOM LIGGER I THAILAND Å GAPER PÅ EI STRAND,MENS TRYGDEN KOMMER RUSLENE INN TROFAST OG GOD 20 I HVER MND UTEN DESEMBER DA DEN KOMMER 12…..SIST JEG SJEKKA;) HA EN GOD NATT……SNART TAR JEG THAILAND I JULA.FLYTUREN TAKLER JEG MED 2 PARLAGIN, PGA SMERTER. SLIKT KAN MAN JO IKKE TA I JOBBSAMMENHENG. SELV OM DET ER VEEEEELDIG MANGE SOM KNASKER SLIKT FOR Å TAKLE JOBBPRESSET I DAGENS LIV….HUFF OG BRRR…GOD JUL

     • mormor mormor sier:

      Oberst.
      🙂
      Ha en god tur 🙂

 15. Duerlat sier:

  Få latsabbene i arbeid, verre er det ikke.

  • mormor mormor sier:

   Duerlat.
   Ikke verre?
   Og hvilke løsninger har du?
   Ha en fin kveld. 🙂

   • Duerlat sier:

    Bedre ordninger for arbeidsgivere som vil ta inn de som ikke kan yte 100 %, samt at de dette gjelder aksepterer at de faktisk ikke kan få 100 % lønn ved 50 % innsats. Formidabelt mange arbeidsgivere har oppgaver som gjerne skulle vært uført, men som ikke er en hel stilling og/eller blir noe kostbart å lønne 100 % for.

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Og formidabelt mange arbeidsgivere «prøver ut «ansatt på prøvetid og tiltak» og kvitter seg med dem når de ikke er innbringende via tilskuddordninger.
     Men det vet du vel også?
     Ha en fin kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Nettopp derfor må tilskuddsordningene opprettholdes.
      Enkelt eksempel
      En person er 100 % trygdet, og har trygd tilsvarende 100 kroner timen.
      Går i stedet ut i arbeid 50 %.
      Får trygd videre tilsvarende 50 kroner timen. Arbeidsgiver får tilskudd tilsvarende 30 kroner timen, og legger til 30 selv slik at vedkommende lønnes med 60 kroner timen, i tillegg til de 50 kroner timen fra trygden = 110 kroner timen.
      Men det offentlige slipper unna med 80 kroner timen.

      Men dette aksepteres ikke av de trygdede. For selv om de bare er i stand til å jobbe 50 %, skal de ha 100 % lønn. Og da går det jo selvsagt ikke.

    • Andreas sier:

     Jeg er faktis irritert på det du skriver her Duerlat! vis du har blitt uføretrygget så har du vært på ferie og kino,teater som du sier dem som går på uføretygg gjør…. men du privoterte jobben.

     Som andre sier så gjør dem som er uføre å gå på kino for å kose seg men blir sliten etter på.
     Jeg har jobbet på værnet bedrift i 5 år og siste 2 årene sykmeld i 60% og første 3 årene så jobbet jeg 100% og fikk uføretygg og 14kr timen og det gikk så vidt rundt.
     nå har jeg ikke jobb men vil jobbe men får det ikke til. så man må gjør det beste ut av situasjonen 🙂

     Hilsen andreas

  • Bibbi sier:

   Hei Duerlat,
   du mener mye, og jeg ser du «vet» hvem de trygdede er. Sterke påstander du kommer med her, og antar da, at disse påstandene kan solid begunnes ut i fra annet enn synsing, og hva du mener å vite at naboen gjør?
   Bibbi recently posted..Når sorg og sinne falmer…My Profile

    • Bibbi sier:

     Klem til deg Mormor, håper det stilner av her snart 🙂
     Bibbi recently posted..Når sorg og sinne falmer…My Profile

     • mormor mormor sier:

      Bibbi
      Takk for klem, det gjør alltid godt.
      Det går over dette også 😆
      Ha en fin kveld da 🙂

     • Marisol sier:

      Jeg fikk slag for ett halvt år siden og ble skviset ut på AAP av min arbeidsgiver av ulike årsaker som er for omfattende å komme innpå her. Har ikke hørt fra min arbeidsgiver siden. Har prøvd å kontakte fagforeningen for hjelp til å komme i dialog med dem, men ikke de engang svarer. Legen min er oppgitt, nav kontorets ansatte synes arbeidsgivers oppførsel er skremmende…. Jeg vil jo bare tilbake i jobb igjen, ihvertfall 50% selv om jeg taper inntekt. Det lille ekstra jeg får mer vil gå bort i bensinutgifter, bompenger og parkering, men det er verdt det for å få tilbake ett sosialt liv. Men, min arbeidsgiver er etter 12 år hos dem ikke interessert i meg lengre. De må jo tenke på sitt rykte. Jeg ødelegger jo fraværsstatistikken deres og siden jeg ikke vil klare å produsere så mye som mine,kolleger fordi de kan jobbe 110%, mens jeg bare 50% så er ikke det jeg kan yte verdt en dritt…min arbeidsgiver er….gjett? NAV….så slik behandler de sine egne ansatte, de som burde gå frem med ett godt eksempel.
      Hadde jeg vært rik så hadde jeg engasjert advokat for lenge siden, men det har jeg Jo ikke råd til, så da får jeg vel bare godta å gå her hjemme å råtne og ikke duge lengre. Ikke har jeg krefter til å ta opp kampen, ingen vinner over NAV, ihvertfall ikke når de er ens virkelig arbeidsgiver, :'(

     • mormor mormor sier:

      Hei Marisol
      Det var en begredelig historie.
      NAV burde jo være den første arbeidsgiveren til å holde folk i arbeid.
      Nei, det er ikke beint å være mindre enn 100%.
      Håper det går deg godt 🙂

   • Duerlat sier:

    Sikkert like mye som du kan garantere at ingen av de trygdede er i stand til å jobbe

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Nå synes jeg du er litt dum, siden du ikke leser hva som blir skrevet.
     Ingen har sagt det ikke er noe som utnytter systemet. Ingen kan garantere at det ikke har vært, er eller kommer til å bli noen som gjør det-.
     I livet finnes det ingen garantier, men heldigvis finnes det noen sikkerhetsnett.
     Fortsatt fin kveld 🙂
     mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

     • Duerlat sier:

      Jeg er på ingen måte mot at vi har et sikkerhetsnett, og unner de som virkelig er for dårlig til å jobbe menneskeverdige liv. Men jeg aksepterer overhodet ikke å betale så mye skatt for at subb skal leve herrens glade dager, bare fordi de ikke gidder å jobbe. Hva fanken er galt med det?
      Og jeg prøvoseres også over sytingen over at de har så lite, som mange av de uføre vitterlig driver med

   • Duerlat sier:

    Er det rimelig at en som er uføretrygdet er i stand til å kjøre motorsykkel i timevis daglig i hele sesongen?
    Er det rimelig at en uføreyrgdet er i stand til å (svart) kjøre vogntog på fulltid?
    Dette er ting jeg VET ja, og er også en dev bildet
    HVA ER GALT med å være kritisk til slikt?

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Om du kan bevise dette er det jo bare å henvende deg til NAV og politi for å anmelde det? Ikke sant?
     Ikke noe galt i å være kritisk, det som er galt er å være fordomsfull og uvitende.
     Fortsatt fin kveld 🙂
     mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

     • Duerlat sier:

      Poenget er jo at når jeg, som en enslig sjel, vet om en drøss med lignende tilfeller. Hvor mange finnes det på landsbasis?

    • Søppelmannen sier:

     Hva med og gjøre din plikt og melde fra istedetfor og skjule denne kriminelle aktiviteten ?
     Er det fordi disse snylterne er vennene dine ?
     Hva med og rette litt kritikk mot dem ?
     Hvis det er sånn og forstå at disse herrene som du har nevnt en del ganger jobber svart snylter uførekroner og lever livets glade dager mens du lider din kval så skjønner jeg at du er blitt litt bitter,men du er jo like ille som dem som vet om dette,men ikke gjør en dritt med det.
     Du er medskyldig.

  • Madam Ink sier:

   Duerlat!
   Så flott at du setter det å være i arbeidslivet foran alt annet. Du vil for mange gå foran som et god eksempel de gjerne skulle ha vært i stand til å følge. Meg selv inkludert. Jeg skulle ønske jeg selv hadde den muligheten, men dessverre det går ikke. Jeg prøvde, men feilet durabelig. Når det til slutt blir så ille at arbeidsgiver ber deg slutte å jobbe pga din sykdom/skade fordi du er en belastning for arbeidsgiver og særdeles lite til nytte, hva da?
   Skal en bare finne seg en annen jobb med den «attesten» i hånden?
   For noen er ikke dette (å komme tilbake i jobb) realistisk å oppleve og en må innse det og forholde seg til det, selv om det for mange tar lang tid å komme dithen. Små gleder i hverdagen som kafebesøk, en handletur, en konsert, en motorsykkeltur (som du så innbitt fordømmer) osv kan være en viktig motivasjonsfaktor til å håndtere den hverdagen en står i. Du må huske på at alt av sykdommer/skader synes ikke på utesiden.
   Å sette seg selv på en pidestall, kan gjøre vondt om en brått ramler ned og kommer i en situasjon der en ikke har noe valg og må krype til korset og be om godt vær. Husk det!
   Døm ingen – det har de ikke fortjent!
   Madam Ink recently posted..Puster ut…My Profile

 16. Madam Ink sier:

  Hva skal en si, mormor?
  Når alt som sies kan, sies, men ikke høres eller forstås?
  Prisverdig av deg å stå oppreist i stormen. Måtte den stilne snart.

  Klem

  • mormor mormor sier:

   Madam Ink
   Hva skal man si. Man får nok bare gjenta og gjenta realitetene. 🙂
   Det går fint. Mormor har vært ute en vinternatt før.
   DIGER Mormorklem 🙂

 17. Ingen sier:

  Veldig bra skrevet mormor.

  Er desverre utrolig mange som tror dem er så mye bedre en andre, bare for at dem velger å jobbe med smerter. Alle har forskjellige plager/sykdommer å hånterer disse forskjellige, det vil ikke si at dem er noe mindre vert, eller prøver å utnytte systeme. Er man uheldig, så skal man kunne få et verdig liv å respekt. JA det er folk som lurer systeme, MEN hva med dem som ikke gjør det. Fortjenner disse menneskene å bli stempla…

  • mormor mormor sier:

   Hei Ingen
   Velkommen hit.
   Takk skal du ha.

   Mange sliter kanskje unødig mye, på jobb og utenfor jobb.
   Og likeverd er nok ikke det man setter høyest bestandig. 🙂 Dessverre.
   Det finnes brodne kar over alt og noen vil alltid utnytte et hvert sikkerhetsnett.
   Vi mennesker er ulikt innstilt 🙂
   Ha en flott kveld 🙂

 18. Ung og ufør sier:

  Hei.
  Blir veldig provosert av Duerlat. Jeg er selv ufør. Er i 20-årene og har prøvd i flere år med forskjellige jobber for og se om jeg kan fungere i noen, men det går ikke. Jeg kan kanskje jobbe i 2 uker og deretter ha så store smerter i kroppen at jeg nesten ikke kan gjøre noe i flere uker etterpå. Hvis noen tror dette er gøy så tar de skammelig feil. Jeg kan unne meg en kveld på byn med noen venner og ligge rett ut den neste uka, jeg kan gå en litt for lang tur og deretter ikke sove på 2 døgn pga smerter. Men jeg gjør det!! Man ser ikke sykdommen min, men det betyr ikke at den ikke er der!! Jeg var veldig aktiv før sykdommen min og vet med sikkerhet 1 ting!! Hvis jeg ikke kan gå ut og unne meg ting, møte venner, ta en ridetur eller dra og handle fordi jeg er på vei til å bli uføretrygded så kan man bare låse meg inne på et sinnsykehus. INGEN blir friskere av å ikke gjøre noe eller komme seg ut innimellom, tvertimot man blir værre for din mentale helse blir værre og blir man deprimert og nedfor (mer en det man allerede er fordi man vet at man ikke kan gjøre ting andre kan) ved siden av en kroppselig sykdom blir den kroppslige sykdommen bare forverret!!!
  Vi gir ikke opp og lever livets glade dager fordi vi er syke, man ønsker jo og jobbe, tjene mer penger og alt, men noen ganger er det ikke mulig! Og derfor er man latsabber??? Det er absurd!! Det har ingen ting med og være lat og gjøre, men om din egen livskvalitet, det er ikke et liv og jobbe evt 3 dager i uka og ikke orke å gå ut av døren resten av tiden fordi man har smarter, ikke møte venner fordi man rett og slett er for dårlig!! Tror man at det er et liv man vil ha, leve med smerter og sykdom daglig?? Klart ikke!!! Man vil fungere, jobbe og gjøre alt det der!! Det er bare det at vi kan ikke uansett hvor mye vi vil!!

  • mormor mormor sier:

   Hei Ung og ufør
   Velkommen skal du være.
   Det er alltid noen provokasjoner ute og går. Men mye bunner nok i uvitenhet om hva og hvordan.
   Jeg tror ikke at mange vil bytte med en uføretrygdet, på tross av alt de sier og skriver.
   Å være syk betyr å ha smerter og bruke mye penger på medisiner og å stå på sidelinjen av det sosiale livet mesteparten av tiden.
   Håper kvelden din blir god 🙂

  • Duerlat sier:

   Nei, man er ikke nødvendigvis lat. jeg har ikke sagt at det gjelder 100 % av de trygdede, jeg har sagt at det gjelder mange av dem. Lær deg forskjellen.
   Derimot, at du reagerer som du gjlr – det tyder på at jeg traff spikeren veldig solid

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    Hyggelig at du modererer dine utsagn litt.
    Du var ganske bastant, synes jeg, i starten.
    Fortsatt fin kveld 🙂
    mormor recently posted..Uføretrygd, den røde klutenMy Profile

    • Ung og ufør sier:

     Bare fordi jeg ble provosert betyr ikke at jeg er en av de du kaller latsabber!!! Du må jo innrømme at du er tydeligvis selv provsert av denne bloggen, hvorfaor kan da ikke andre bli provosert av hva du skriver? Jeg ble provosert fordi du sier at selvom folk har smerter og gjør andre ting enn å sitte hjemme, kan de jobbe. Skal vi legge oss ned og dø da fordi slike som deg ikke ser at vi er syke når vi er ute blant folk? Klart det er folk som utnytter systemet, men vi som ikke gjør det har lov til å si ifra og ta igjen når noen kommer med slike utsagn. Jeg skrev jo også at det er klart vi vil gjøre nytte av oss, men når det ikke går så går det ikke. Jeg vil ikke tilbringe flere uker i seng for og jobbe litt, selvom det er godt og føle at men gjør no nyttig og det gjelder nok alle med kronisk sykdom. Hvis det eneste du fikk ut av det jeg skrev var at jeg ble provosert og da traff du spikeren på hodet så leste du ikke ordentlig hva jeg skrev. Det er forskjell på at man vil og prøver men det funker ikke og at man ikke gidder å prøve i det hele tatt. Har man en kronisk sykdom prøver man lenge og kjempe imot og være en del av arbeidslivet, til den dagen da man ikke kan lenger. Når man når det punktet er man ikke stolt av det akkurat!

     • mormor mormor sier:

      Ung og ufør.
      Du har rett til å si fra, akkurat som han. Han fikk skrive sitt og det skulle bare mangle om ikke du fikk skrive ditt tilsvar.
      Ha en god natt 🙂

     • Duerlat sier:

      Det er bare det, at jeg aldri har sagt at ALLE av dagens uføre burde være i arbeid. Jeg har ALDRI nektet for at det finnes mange som rett og slett ikke er i stand til å være i noe arbeid. Hva jeg PÅSTÅR, og glatt står for, er at det også er MANGE som fint kunne være i arbeid om de bare gadd. Nei, kanskje ikke i drømmejobben, men i en jobb.
      Jeg VET at det finnes mange som misbruker systemet, og hva fanken som er galt med å kritisere dem lurer jeg virkelig på.

     • mormor mormor sier:

      Hei igjen Duerlat.
      Oppe og ikke gråter.
      Er ryggen plagsom i dag?
      Jeg henger meg litt opp i dine egne ord «Hva jeg PÅSTÅR og glatt står inne for» «Jeg VET at …»
      Trygdemisbruk er straffbart og da bør du gjøre noe med det du VET, anmeld det.
      Og påstander er påstander ikke noe annet, inntil du står der med bevis for at dine påstander er sanne.
      Ha en fin arbeidsdag da 🙂

   • Mira sier:

    Typisk. At man blir provosert av sånne fordomsfulle idiot-uttalelser som du kommer med, er liksom alltid et bevis på at man traff spikeren på hodet. Hørt den mange ganger før.

   • Mia sier:

    Duerlat, for meg kan du minne om ungdomspolitikeren som sa i avisa en gang at han om så gjerne skulle ha jobbet i kassa på Rimi om han hadde kunnet, for så å sette resterende uføre og trygdede i bås for å være late. Husker ikke navnet på han, men han har vært med i en dokumentar på tv og, han er vel 98% funksjonshemmet pga en medfødt sykdom, som gjør at han kun kan ligge på en seng når det kommer til fysiske ting. Noe som må være det verste som er, uansett om man er født med det eller ikke. Og jeg nevner ikke han for å rakke ned på han, men fordi jeg kunne ha skjønt hvorfor han er/ ville blitt innbitt bitter.

    • mormor mormor sier:

     Mia
     Jeg antar at du sikter til SPs ungdomspolitiker. Men den saken er historie. Han hadde bare spissformulert seg, sa han i etterkant. Mange skriver mer enn de mener og uttrykker seg krassere. Bitterhet må være vondt å føle.
     Ha en fin dag 🙂

  • Linda sier:

   Jeg er i akkurat samme situasjon. og det er veldig frustrerende at folk snakker med en gang man er ute på byen en kveld eller gjør mye hyggelig. ikke vet de hva som skjer etterpå! jeg ligger i flere dager etter en kveld på byen, men velger å gjør det, for det å være sosial og kose meg er noe jeg liker. sykdommen syns ikke på utsiden og da er man liksom lat og vil være sykemeldt og uføretrygdet for moroskyld.. skulle nesten hatt med meg journalen til en hver tid for å faktisk bevise at jeg er syk……

   • Duerlat sier:

    Jeg er nldt til å bruke fritiden til å hente meg inn igjen etter jobben, og har ofret det sosiale ved siden av. Det er forskjellen på deg og meg, jeg gikk inn for å holde liv i meg selv, du har sendt regningen til oss andre

    • Linda sier:

     jeg er nødt til å hente meg inn for å gjøre noe som helst! det er forskjellen på meg og deg….

     • Duerlat sier:

      Men du har valgt at det sosiale skal du ha. Jeg har valgt jobben.

     • Linda sier:

      Betaler skatt av pengene jeg får. er 21 år. tror du jeg blir uføretrygdet fordi jeg vil det selv? det er LITT mer som skal til.. man blir ikke uføretrygdet når man er frisk eller bare ikke gidder å jobbe.

     • mormor mormor sier:

      Linda
      For noen er det å skulle komme seg ut av sengen like anstrengende som 8 timers hardt arbeid.
      Ha en fin kveld 🙂

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Er det derfor du vil at alle skal ha det som deg? Om du må gi avkall på alt sosialt liv ved siden av?
     Ingen skal ha et annerledes liv enn deg?
     Ha en fin kveld 🙂

     • Linda sier:

      Mormor: ja det er desverre slik. noen har faktisk en kamp hver dag bare for å gjøre det mest dagligdagse. og derfor blir jeg så provosert for at uføretrygdet blir sett ned på og blir kalt samfunnets byrde. er faktisk ingen som har valgt å komme i den situasjonen selv!

     • Duerlat sier:

      ja, jeg blir provosert over at når noen er i stand til å gjøre noe, så velger man kos og fjaseri i stedet for å jobbe.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Da er vi ved nullpunktet igjen
      DU VET. skriver du, at noen velger kos og fjaseri i stedet for å jobbe.
      Når du vet, så anmeld, ikke sant?
      Ha det fint i kvelden 🙂

 19. Starbear Starbear sier:

  I likhet med Madam Ink, er innlegget ditt i toppklasse ❗ At «Ignoranttrollene» dukker opp som paddehatter, er vel som forventet, da disse ikke besitter verken toleranse eller empati 👿 Men slike NULLER er det bare å overse, og hold på det du STÅR FOR 😀

  Ha en uangripelig kveld.
  Starbear recently posted..Sex i politikken: Det er gammelt nytt!My Profile

  • mormor mormor sier:

   Starbear
   Takk og takk Koselig å lese.
   Det var ikke uventet nei, men det tåler jeg godt, vet du.
   Opplysningstiden er ennu ikke forbi – ikke så lenge jeg har nettilgang og tastatur.
   Ha en opplyst aften 🙂

  • Archimedes sier:

   Det er disse «nullene» som betaler regningene for de 20% (!!!) av alle nordmenn i yrkesaktiv alder som mottar trygd helt eller delvis istedet for å jobbe.

   Så kanskje du rett og slett skal passe den ufyselige kjeften din litt.

   • mormor mormor sier:

    Hei Archimedes.
    Velkommen på muren.
    Fint at du tallfester, men hvor har du tallet fra?
    Og du, språket passer vi på.
    Ha en flott dag 🙂

    • Archimedes sier:

     Uff ja… men å snylte på andre er i det minste greit greit, bare så lenge man ikke bruker sånne ukoselige ord.

     Viktig å ha prioriteringene på plass!

     • mormor mormor sier:

      Ardhimedes
      Lev opp til navnet ditt.
      Man behøver ikke skrive stygge ting, man får frem sine meninger for det.
      Kan du være så snill å si hvor jeg har skrevet at det er ok å bedrive trygdemisbruk??
      Et sted at det er med min velsignelse. AT man viser forståelse er ikke de samme som at man sier OK.
      En liten detalj, men kanskje verdt å ta med seg??
      Ha en fin kveld 🙂

 20. Takk, takk, takk og takk igjen for et flott innlegg.
  Jeg er uføretrygda, ufrivillig på grunn av sykdom som jeg aldri ba om. Hadde ikke hjulpet med skilt på meg heller. Måtte forklart veldig. Sykdommen er sjelden.
  Jeg kaller de som ser ned på uføretrygde for uvitende. Det er dem det er synd på.
  Jeg ville gjerne ha bytta med noen som er arbeidsføre. Men det går dessverre ikke…
  Jeg er ikke lenger flau over å vise honnørkort. Amen.
  Ja dette sa denne mormora til den andre i dag 🙂
  Inger (mormoruniverset) recently posted..Tips til jule-CDMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Inger
   Tviler sterkt på om noen ville bytte med deg.
   Men det vet vi jo, mye om.
   Nu over for å se på tips til jule-CD sa denne mormoren til den andre. 🙂

  • Duerlat sier:

   Og dette gjelder ALLE som er uføretrygdede? Ingen av dem er i stand til å jobbe? Ikke med noe som helst?

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    LES! vær så snill.
    Ikke bare sleng rundt deg med udokumenterbare påstander og synsing.
    Jeg tror ikke du vil bytte.
    Ha en fin kveld 🙂

    • Duerlat sier:

     Kanskje du også burde lese. For du har fortsatt ikke forstått at det er ikke de syke jeg angriper, det er de «syke»
     Men som god SV-er så er du vel ikke i stand til å forstå noe som helst

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Så anmeld alle disse «syke» du vet om, kan da vel ikke være vanskelig det?
      SV-er, kjære noen da.
      Nå er du på villspor.
      Ha en fin kveld 🙂

 21. gamle ugle sier:

  Jeg har hørt sagt at misunnelsen er større enn sexdriften. Og kanskje misunner man folk det man tror de har –
  Ellers hører det med til historien at arbeidslivet har hardnet til. Arbeidsevnen måles ift det som forventes. Lett å glemme det, i kampens hete.
  gamle ugle recently posted..kaffe og klementinerMy Profile

 22. ikkelat sier:

  takk for at du tar opp dette, og skriver om det på en ærlig og realistisk måte. det er ingen luksus å være uføretrygdet. hvor idyllisk er det å kunne sove så lenge man vil hver morgen etter morgen etter morgen etter morgen. for så å stå opp til ingenting, dag etter dag etter dag. uke etter uke. måned etter måned..så år… ensomheten vokser seg større for hver dag. selvbildet krymper.. kanskje er det ikke slik for alle, men ganske mange,tror jeg. jeg kjenner flere som har motvillig måtte kastet inn hanskene og fulgt legens råd. det handler ikke om å skulle offre liv og lemmer for å få tapper-medaljen (noen skriker høyt etter over her), men å ta ansvar for egen helse.

  • mormor mormor sier:

   Hei Ikkelat
   Velkommen hit
   Det er mange vonde aspekter ved å være uføretrygdet. Som nok ikke overveies av andre enn dem som kjenner til det.
   Det skrives mye fagert om å ta ansvar for egen helse. Men det er ikke like populært at ALLE gjør det.
   Ha en trivelig kveld 🙂

   • ikkelat sier:

    takk det samme 🙂
    jeg er glad for at det har kommet en ny gjeng innenfor bloggverdenen :de hjertevarme trollene, de kloke uglene og den trygge mormoren. en hærlig gjeng med velvalgte ord, dybde og som gir rom for refleksjoner. takk!

    • Duerlat sier:

     Ja, er vel hyggelig med folk som stryker deg ved hårene, og forteller deg at du skal surfe gjenom livet du stakkars, tenk du hadde jo vondt her om dagen.

     • ikkelat sier:

      kjære duerlat.

      slik du har skåret over alle og enhver her i kveld, kan jeg ikke si annet enn: du har et problem inni deg selv du bør ta tak i. det sinnet og bitterheten du viser må komme fra ett sted. kanskje du faktisk skulle jobbe MED DEG SELV istedet for å hele tiden påpeke alle oss andre. ser du ikke hva hele denne diskusjonen handler om??????

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Surfe seg gjennom livet?
      Du avslører en uvitenhet som gjør vondt.
      Beklager på dine vegne 🙂
      Ha en fin kveld 🙂

     • Marita sier:

      Du som lenger oppe her gang på gang forteller at dette du sier ikke gjelder alle, bare de som er «syke», hvorfor i all verden angriper du alle uføre slik som dette med en gang de sier noe? Hva vet du om hva som feiler akkurat denne personen og om det er en «syk» eller syk?!

     • mormor mormor sier:

      Hei Marita.
      Velkommen hit.
      Du kan spørre, men om du får et godt svar, vet jeg ikke.
      Ha en fin dag 🙂

  • Duerlat sier:

   Nei, vi skal vel heller ha et samfunn hvor litt vondt skal utløse uføretrygd. Hele samfunnet på trygd, det hadde vel gjort seg?

 23. Lady sier:

  Hei Mormor :O)
  Flott skrevet!
  Jeg kunne vært uføretrygda før jeg fyllte 30 år pga PTSD. Min daværende sjef var så kritisk til min situasjon at han nektet å tilrettelegge arbeid til meg… Dette fikk alle rundt meg til å riste på hodet. Jeg endte opp med ett års sykemelding, for deretter å få valget; ufør eller teste ut om det fungerer med studier.

  Nå sitter jeg som student på AAP… Høres jo fint og flott ut det?! Sannheten er at jeg ikke kan jobbe noe som helst utenom studiene. Ikke bare skatter jeg av AAP, men jobber jeg utenom så trekkes det nesten 50% skatt + at Nav trekker meg for antall timer i jobb. Ergo taper jeg penger på å jobbe.

  Jeg prøvde å ha jobb en sommer, men oppdaget måneden etter at jeg tapte nær 2.500kr på det! Så da sitter jeg heller hjemme med det lille jeg har av penger… Skulle mye heller ha jobba, men hvem vil jobbe når man blir psykisk syk OG man taper økonomisk??

  Kritiser meg gjerne, men det er sannheten!

  • mormor mormor sier:

   Hei Lady
   Velkommen på muren
   Det er vel ubestridelig faktum at man må ha penger for å leve.
   Jeg har ikke tenkt å kritisere deg. For din situasjon kjenner du best. Kropp og sinn skal vedlikeholdes. Og dersom man blir sykere og enda blakkere av å jobbe, så tror jeg nok de aller fleste hadde gjort som deg.
   Lykke til med studiene 🙂

  • Bedrageri? sier:

   «Taper penger på å jobbe» klarer du å jobbe SKAL du jobbe. Å spekulere i å ikke jobbe fordi du ikke tjener MER er bedrageri. Enten kan du jobbe (noe) eller så kan du IKKE jobbe. Arbeidsevnen skal ikke reguleres av hva som lønner seg!
   DU ØDELEGGER FOR OSS SOM IKKE KAN VELGE Å JOBBE! SNIK!

   • mormor mormor sier:

    Hei Bedrageri
    Velkommen hit
    Om man kommer under en minstestandard ved å arbeide, må man søke på penger fra NAV for å overleve.
    Ha en fin kveld 🙂

 24. De som har vært så helige å tjent opp full pensjonspott, kan få over 20 000 kr pr mnd utbetalt. Mens det som ikke har pensjonspoeng må nøye seg med litt over 10 000 kr. Jeg mener det er for store forskjeller, og at en heller bør gi samme trygd til alle, alle som ikke er i jobb og som er uføretrygdet.
  Thomas Nilsen recently posted..De Kristne klarte underskriftskravet. Nå går KrFs eks-leder Dagfinn Høybråten knallhardt ut mot konkurrenterMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Hei Thomas
   Og velkommen på muren.
   Du tenker noe i retning av borgerlønn med flatere profil?
   Det har vært luftet tidligere av ulike politikere, men støyen blir høy, de ulike oranisasjonene i arbeidslivet er ingen tilhengere av dette. Og mange vil nok si at «det skal være forskjell på folk».
   Ha en fin kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    Er det rimelig at man ikke skal ha noe igjen for å betale inn til systemet gjennom yrkesårene?

    • mormor mormor sier:

     Duerlat.
     Ha igjen? Du har forsikring på det du eier? Skatt og trygdeavgift er forsikringen som betales.
     Du tenner vel ikke på for å «få igjen» forsikringspremien?
     Ha en fin kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Nei, men jeg forventer faktisk å få igjen om uhellet skulle være ute, iht det jeg har betalt inn i forsiking. Har jeg betalt inn til en innboforsikring på 800`, ville jeg like det svært dårlig om jeg ble avspist med 400`om uhellet skulle være ute.
      Men du mener åoenbart at det man har betalt inn skal være helt urelevant. Klassisk sosialist mao

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Nå leser du inn noe jeg ikke har skrevet.
      Du forsikrer kamera, la oss si det, betaler inn premien 1 gang og så blir kameraet stjålet.
      Ville du ha avfunnet deg med at forsikringsselskapet sa: Jovisst, kameraet kostet 6 000,- kroner, men du har bare betalt 1 gang, så du får 200?
      Ok? Klassisk sosialist. Feil gutten min eller jenta mi 🙂
      Ha en fin kveld 🙂

  • Duerlat sier:

   Så de som gjerne jobber i 35 år og skader seg slik at de ikke lenger kan jobbe, skal ikke ha noe mer igjen for det enn de som ga F som 25-åring?

  • ratakin sier:

   har ca 20 000 i mnd i uføretrygd. men lever ikke i sus og dus fordet:
   2500 ,- i skatt
   9670,- i husleie (kommunal leilighet)
   og oops der var vi under sosialnormen!
   i tillegg kommer Strøm, telefon, internett (som man må ha med barn i skolen)
   og forsikring.
   vet at jeg er heldig og har fått høy uføretrygd. men vil bare sette tallene litt på plass.

   • mormor mormor sier:

    Hei Ratakin
    Velkommen hit.
    Det høres mye ut, ikke sant, men når man skreller ned, blir det ikke mye igjen, tross alt skal det mat på bordet og klær på kroppen +++.
    Fint at du tallfester.
    Ha en god dag 🙂

 25. gamle ugle sier:

  Jeg tror tante Sofie har sneket seg inn her med sitt: Hvis bare alle var som meg, da ville alt bli bra –
  Hilsen en som jobber 60% grunnet helseproblemer, men som IKKE belaster fellesskapet med de 40%. Selv om skatt og trygdepenger er betalt inn i tiår etter tiår.
  gamle ugle recently posted..kaffe og klementinerMy Profile

 26. Jan Thomas sier:

  Ikke andeledes her enn under andre tema.
  Fordommer ruler!

  Se bare holdningene som kommer opp når kampen mot fedme skal føres også gjennom bruk av forbud (En annen tråd VG)

  Likte innlegget. Bra framført argumenter.

 27. Turbo sier:

  Ikke bare manglende arbeidsevne men ofte en tøff sykdom/handikap/funksjonsnedsettelse man skal håndtere hvert sekund av livet, som kan være en tøff nok «heldagsjobb» i seg selv.

  Jeg må f.eks. prioritere de få kreftene daglig på enten eller:
  «Skal jeg prøve å ta ut av oppvaskmaskinen i dag eller proritere å prøve å ta en dusj hvis jeg klarer å gjøre noe?» Begge deler går sjeldent. Ofte: «Klarer ikke lage middag idag, hva kan jeg spise som er lett å lage og bra nok?» (Har ikke hjemmehjelp – vil ikke ha, foreløpig)

  Mine foreldre har jobbet et langt liv og betalt millioner av skatt. Uføreforsikringer fantes ikke da. Bl.a. min ung ufør pensjon er fra skattepengene foreldrene mine har betalt inn – nettopp for at jeg skal overleve.

  Ofte unner jeg trakassererne å bli rammet av sterke invalidiserende kroniske smerter over tid, eller tung depresjon med innleggelser, i det minste 5-6 måneder slik jeg har livet gjennom for at de skal kunne jekke seg ned. Akkurat som de «unner meg» å føle meg som en verdiløs løgnaktig snylter og et generelt dårlig menneske. Er nok bare et spørsmål om tid før en eller annen ufør setter fyr på seg selv og dør i protest mot trakkseringen.

  Er ikke til å stikke under en stol at mange kjeltringer har uførepensjon basert på løgn og bedrageri. noen år siden MANGE i et helt (……) miljø gikk til samme lege, betale den gang kroner 15 000/ 20 000 for en falsk uføreerklæring fra egen lege. SKAM!

  • mormor mormor sier:

   Hei Turbo
   Velkommen hit.
   Å kunne kjøpe seg uføretrygd er skammelig. Og får bloggtroll til å krype frem. hver gang den røde kluten blir vist.
   Håper det bedrer seg 🙂
   Ha en fin kveld 🙂

  • Duerlat sier:

   FYI, jeg har daglige smerter, som gjør at jeg ikke er i stand til noe utover det å jobbe. Og jeg blir faktisk provosert når jeg vet at mange av de «uføre» er høyt og lavt hele tiden, men jobbe kan de ikke.

  • Duerlat sier:

   Men det er jo bla de du nevner i siste avsnitt jeg angriper. Fatter ikke at det skal være så provoserende.

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    Jeg skjønner deg fortsatt ikke.
    Vet du om noen som mottar urettmessig trygd, så må du anmelde det.
    Det er da ikke verre enn det?
    Ha en fin kveld 🙂

    • TURBO sier:

     Leste i avisen om et miljø som betalte for falske erklæringer. Ikke lett å anmelde disse når jeg ikke vet hvem det er!

     • mormor mormor sier:

      Turbo
      Om du tenker på disse legene som ble anmeldt, så ble det nok etterforsket.
      Svindlere finner du. Men ikke skjære alle over en kam for det.
      Det er dyrt å kjøpe seg falske legeattester og selv om det skulle legges inne søknad, kan du regne med at det ble avslørt en del under søknadsprosessen.
      Ha en fin kveld 🙂

 28. Elisabeth sier:

  Jeg vil, jeg vil, men jeg får ikke til. Det er også en situasjon mange har. Som meg.
  Jeg vil, jeg vil så jeg har vondt. Jeg vil så gjerne gå ut og levere en søknad og få en jobb, og så ha den jobben, tjene mine egne penger. Men siden jeg har «issues» så går ikke det. Så da sluttet jeg på studiet som jeg ikke mestret og startet i fulltidsbehandling istedet, for å kunne mestre et studie senere, for å komme i jobb til slutt. Men det ser ikke verden, verden ser noen som går til «behandling» to dager i uka, og derfor godt kunne klart å jobbe noen av de andre dagene.
  Men det er som du sier, på de dårlige dagene synes vi ikke. De ser ikke at når jeg kommer hjem klokka 12 så kan jeg legge meg og sove og sove til dagen etter. Eller at jeg når jeg bodde alene kunne jeg gå på luft og vann (bokstavelig talt) fordi butikken var en umulighet, et uoverkommelig hinder.
  Så da skaper de seg et bilde av en lat jente, som tusler til behandling 2 dager i uka, og sikkert bare later seg resten av tida. Og så overser de fullstendig jenta som sliter seg sønder og sammen for å kunne komme i jobb en dag, og slippe uføretrygd. Jenta som vil og vil men ikke får til. Ikke enda ihvertfall
  Elisabeth recently posted..ThanksgivingMy Profile

 29. Duerlat sier:

  Til mormor
  Du er ei lat ****, og kan dra til helvete

 30. Dam It sier:

  Til DUERLAT:
  Jeg er uføretrygdet,vil veldig gjerne ha en jobb -og ønsker å komme i kontakt med deg da det ser ut til at du kan trylle fram en jobb også til slike som meg:
  Jeg var i full stilling, stadig sykemelt, enten på fulltid eller halv sykemelding. Andre ganger klarte jeg ikke å møte opp før langt ut på dagen. Til slutt ba arbeidsgiver meg slutte da de måtte ha en arbeidstager som var i stand til å møte opp regelmessig. Det kunne ikke jeg som stadig lå i sengen med migrene og oppkast, muskelsmerter og stiv nakke. Jeg får i overkant av 10.000.- utbetalt pr. mnd. Du synes kanskje dette beløpet er i en slik størrelsesorden at jeg synes det er ok å gå hjemme å late meg i stedet for å ha arbeidsinntekt, gode kollegar, være en del av et pulserende liv -og tjene opp pensjonspoeng.

  Så derfor: Gi meg beskjed om hvem som vil ansette en arbeidstager som de aldri vet om når på dagen vedkommede er i stand til å møte opp på jobben -hvis jeg i det hele tatt er i stand til å møte opp. Jeg har gitt trygdekontoret beskjed om at jeg ønsker en deltidsstilling. Ja til og med spurt om jobb på selve trygdekontoret, men de vil ikke ansette en person som de aldri vet når kan møte om, men det virker som du vet om utallige arbeidsgivere som kan tilby slike som meg en stilling. De dagene jeg ikke er i stand til å møte opp kl. 09.00 eller 12.00 -er jeg kanskje kommet såpass til hektene at jeg kan møte opp ved 16.30 tiden.
  Jeg forventer at du har flere arbeidsgivere som ønsker kontakt meg meg og mine likesinnede og gleder meg til å oppsummere disse på denne bloggen..

  • mormor mormor sier:

   Hei Dam It
   Velkommen på muren, men for et nick, usj 😆
   Hadde vært fint 🙂
   Ha en fin kveld 🙂

  • Duerlat sier:

   Jeg har ikke sagt at ALLE snylter, har jeg vel?
   Nok en gang, det er ikke de syke og uføre jeg angriper, det er de «syke» og «uføre»
   men det at du føler deg så truffet, det er for meg en erkjennelse av at du ikke er i nærheten av å være så dårlig som det du hevdre å være.

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    Jeg vet ikke hvem som skal føle seg truffet, men jeg gjør det slett ikke.
    Hvorfor har jeg skrevet om tidligere.
    Ha en fin kveld 🙂

   • Dam It sier:

    Jeg føler meg overhodet ikke truffet -og har heller ikke gitt uttrykk for det. Jeg har gode dager innimellom, hvor jeg er i stand til å jobbe, men ingen vil ansette en person som de aldri vet om når er i stand til å møte opp. Du vet tydeligvis om utallige slike arbeidsgivere -og jeg ba deg tipse meg om slike da mitt høyeste ønske er å ha en jobb å gå til når jeg er i stand til det.
    Jeg venter fortsatt på tips om potensielle arbeidsgivere -ikke at du stempler meg som løgner ved å hevde at jeg ikke er i så dårlig som jeg hevder å være, for det vet du ingenting om. Derom du ikke kan komme med et saklig og opplysende svar, så la være å kommentere

 31. Duerlat sier:

  Til mormor
  Nei, i tillegg til å spise, sove og skite, så er jeg altså i jobb.
  jeg skulle gjerne tatt meg en fest iblandt, en tur til et fiskevann, kanskje en Danmarkstur, på fotballkamp eller kino.
  Men det orker jeg ikke, jeg er nødt til å hente meg inn igjen og gjøre ryggøvelser slik at jeg kan komme meg gjennom arbeidsdagene.
  kan du fortelle meg hvorfor det er galt av meg å ikke heller gå for uføreyegd, slik at jeg kan gjøre de andre tingene der? Uten at jobben stjal mine kroppslige ressurser, så kunne jeg nok klart det nemlig.

  • mormor mormor sier:

   Duerlat
   Har jeg skrevet at det er galt og du, jeg tok med arbeidet.
   Men om det bra for deg er det ikke sikkert det er bra for andre. 🙂
   Fortsatt fin kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    og da mener du altså at det er helt greit om noen velger å gi beng i å jobbe, og heller bare hevd trygd og ellers kose seg

    fytte rakkeren

    • mormor mormor sier:

     Duerlat.
     Gi beng i å jobbe? Har jeg skrevet at det er ok?
     Jeg skriver at det finnes mange fordommer, mye uvitenhet og at man skal ha skoen på for å vite hvor den trykker.
     Jeg har skrevet at jeg velger ikke å forbanne eller fordømme noen.
     Ikke deg heller.
     Alt godt for ryggen din 🙂

     • Duerlat sier:

      Du mener jo åpenbart at det ville være helt ok om jeg i stedet for å jobbe heller gikk for trygden, slik at jeg kunne gjøre de andre tingene der.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Å, er det det???
      ja. ja man leser med de brillene man har på 🙂
      Ha en fin kveld 🙂

  • Cassandra Cassandra sier:

   Du er lat!
   Nå har du sitti foran pc-en din i temmelig mange timer i kveld. Tenk om du heller hadde brukt den tida til noe kos du, det ville vært noe det 😉

 32. Bibbi sier:

  DUERLAT, i kveld har du fått oppmerksomhet, masse av den, og jeg tror i grunn, at det ikke er saken i seg selv, som interresserer deg. Godt mulig, tar du deg slike runder rundt på andre blogger også, for oppmerksomhetens skyld. Kanskje du burde ha din egen blogg, har du tenkt på det? Ikke sikkert så mange vil lese disse meningene dine, men det dukker sikkert opp et eller annet menneske.
  Der kan du kverulere så mye du vil, sikkert ikke like morsomt for deg, men nå håper jeg du tar kvelden snart, for du skal vel tidlig på jobb?
  Bibbi recently posted..Når sorg og sinne falmer…My Profile

  • Duerlat sier:

   Sover fem timer for natten, og skal ikke på jobb før 8 så ingen fare. Jeg nyter at jeg har klart å provosere dere latsabber

   • Cassandra Cassandra sier:

    Nåja, ikke meg, jeg synes bare synd på deg.

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Kjære noen.
    Det har vært en fornøyelse å lese dine sure oppgulp.
    Sove godt 🙂

   • Hanyoumaru sier:

    Her skal du høre en liten interessant historie. Jeg er kategorisert som ufør, men det interessante her er at jeg HATER å ikke gjøre noe, jeg ville ikke ha penger, jeg ville ha en jobb. Men jeg har allerede flere psykiske problemer som inngår i hvorfor jeg ikke funker sammen med andre, Paranoia basert på 13 års Ubehagelige skoleår har gitt meg et hat for mennesker generelt, 5 ubehagelige voldssaker skjedde i disse årene. Jeg hadde heldigvis hjelp og jeg jobber for tiden to ganger i uken, Men for meg er det mere om jobb en penger, så hvordan skal du bedømme MEG for å være den late her? Den eneste grunnen til at jeg ikke jobber mere en det jeg gjør er mest faktum at anledningen har ikke bydd seg. Så hvordan er JEG den dårlige her?

   • Regina sier:

    Synd for deg at meg klarer du ikke å provosere, jeg skjønner faktisk ikke at noen i det hele tatt gidder å kaste bort tiden med å svare på noe du skriver. Du vet, det er ikke noen vits i å diskutere med idioter, de drar deg ned på sitt nivå og slår deg med sin erfaring.

 33. Duerlat sier:

  Da skal jeg glede dere latsabber med at jeg forlater bloggen, og overlater den til dere som gråter så fint i kor over historiene om hvor «ille» dere har det. Er jo ganske åpenbart at det bare er de som er velkommen her uansett, men har har da fått sagt mitt og fornøyd med responsen.

 34. Ragnhild sier:

  Jeg skulle ønske alle som synser og vet så fryktelig mye kunne fortelle hva som er forskjellen på den er syk og den som er «syk» (som en annen her kaller det).

 35. Starbear Starbear sier:

  DU-ER-LAT:
  Et lite paradoks dette du, ettersom din første kommentar her kom Kl. 16,4o, og din (hittil) siste kom Kl. 22,35. I min verden tilsier det s.g.s. 6 (!) timers kommentering ❗ Og du skal (angivelig) jobbe imorgen, og «søler bort» SEKS timer på kommentering ❓ Noe skurrer her…. Men klart, enkelte «mørkemenn» har KUN et slags «sosialt liv» ved PC’n, og i mange tilfeller særs når de finner et «offer» eller fler som kan anklages for noe! Egentlig bør du nå bysselalle, så du er fit for fight på (en imaginær?) jobb imorgen 😆
  Starbear recently posted..Mye «trygdealvor» her idag, så: Her er noe for lattermusklene!My Profile

 36. Julia B. Lyon sier:

  Tusen takk.

 37. Ung og ufør sier:

  Jeg vil bare få fram en ting nå 🙂
  Lykke til til alle som har har skrevet her idag 🙂 Vi ville i bunn og grunn ha frem at for oss som folk ikke ser er syke, er alltid det daglige livet en kamp, men vi gir oss ikke for det 🙂 Og takk til mormor for det fantastiske innligget 🙂 Ja ble litt provosert tidligere, men hvis ikke vi unner oss de sosiale tingene vi gjør, selvom vi er syke, blir vi ofte værre og får ofte større problemer psykisk, istede for og ligge hjemme ensomme, deprimerte og frustrerte så velger vi at ja noen dager med ekstra smerte er verdt det. Vi prøver så godt vi kan, eller hva folkens? 🙂
  Ha en god natt alle sammen 🙂

  • mormor mormor sier:

   Ung og ufør
   Tusen takk for ros.
   Jeg tro man kan skrive innlegg på innlegg om ikke å skue hunden på hårene og at det er den som har skoen på som vet hvor den klemmer.
   Sove godt og I morgen er det en ny dag. Håper den blir god 🙂

  • Duerlat sier:

   Så du tror ikke at de som er i jobb, også har sine harde dager? At ingen av oss har store smerter, og kjemper for å komme gjennom dagen? At noen av oss er stolte over å trosse smerter for å være selvforsørgende?

   • Ung og ufør sier:

    Men herregud da!! Hvis du i det hele tatt har lest noe av det jeg har skrevet så er det jo ikke det jeg sier i det hele tatt. Jeg skrev generelt om de med kroniske sykdommer, ikke bare de som ikke jobber. klart det gjelder de som jobber å. Men du vil jo ikke høre eller burde jeg si lese ordentlig hva folk skriver. Du bare langer ut uten å prøve å ha litt forståelse, har skjønt for lenge siden at du er stolt av å jobbe og det er det nok mange som er, og at folk snylter på nav, du har fått frem poenget ditt! Flere ganger. Slutt å lang ut etter oss andre bare fordi vi også har meninger, men det er tydeligvis at du er bitter fordi vi også mener at det sosiale livet mennesker har skaper bedre livskvalitet og dermed gjør det lettere å takle med sykdommen og smertene. Sånn er det ihvertfall for meg. Klart jeg ikke er stolt av at jeg ikke kan jobbe! Kommer aldri til å være det, men jeg har prøvd og prøvd igjen og det er jeg stolt av!

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Sikkert mange som sliter seg gjennom arbeidsdagen med smerte og har det ille.
    Harde dager rammer alle.
    Men jeg ser ikke noen grunn til at du skal sable ned noen. Fint at du er stolt av å være selvforsørgende og vit at det er mange som gjerne ville være i dine sko.
    Ha en fin dag 🙂
    mormor recently posted..Onsdagmorgen og kaldtMy Profile

 38. Heidi-Marie sier:

  Først vil jeg bare si tusen takk for at du skrev dette, og tusen takk for måten du ordla deg på. Det ga meg litt håp å se et sånt innlegg blant alle haterne der ute.

  Jeg er 23 år gammel. Snart 24. Jeg ble utsatt for en legetabbe da jeg var 12 år gammel, som grodde i meg og spiste meg opp fra innsiden. Den ble ikke oppdaget før åtte år senere. Da den endelig ble oppdaget, var jeg altså 20 år gammel, og jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle overleve. I tillegg viste det seg at jeg er arvelig belasted med en bindevevssykdom som ble trigga ekstra mye av sykehustabben, slik at jeg er en av få her i landet med EDS. En sykdom som ikke har noen kur, og som ikke det er særlig mye kunnskap om i Norge. Kort sagt går den for min del (det er flere typer av den. Den jeg har er mest smertefull, minst dødelig) ut på at ledd og sener flytter på seg og går ut av stilling ofte. Legene har sagt tusen forskjellige ting om meg og min tilstand, og ingen som sto bak tabben da jeg var 12 har villet stå for det. Jeg har ikke engang fått ett «off the record» unnskyld. Jeg begynte å bli skikkelig syk rundt den tiden da jeg var 16. For hvert år som gikk, skjedde det noe mer galt og ingen forsto noen ting.

  Jeg gjennomførte videregående på fem år. Og det er ikke riktig gjennomført, engang. Det er et såkalt kompetansebevis som viser noen av karakterene jeg fikk, og noen kommentarer fra lærere. Det vil antakelig ikke få meg inn noe annet sted. I tillegg har jeg ikke fått lov til å prøve å jobbe, og ikke prøve å gå videre med skolen. Da jeg var 19, gikk jeg med på å gå til NAV for å få noe som helst hjelp og støtte til hjelpemidler og slikt, og det har blitt et helvette uten like. Saksbehandler på saksbehandler, papirer herfra til månen. Jeg hater det. Det er ingenting jeg heller vil enn å få en utdannelse og en jobb. Og det er ingenting som er så vondt som å bli kalt en skattesnylter.

  Det er en desperat verden. Det er fortvilende å være syk når så mange er så voldsomt i mot deg bare fordi du er syk. Ja, det finnes dem der ute som virkelig utnytter systemet. Jeg kjenner et par selv. Det er ikke kult. Det er provoserende så det holder. Jeg kjenner mange som meg selv også, som er syke, som trenger hjelp til å klare seg. Barnefamilier, unge voksne, osv. Folk som har hatt det helt fint til det en dag smalt. Og folk som alltid har hatt det tungt. Jeg fatter ikke hvorfor det skal være så vanskelig å være medfølende. Hvorfor det er så vanskelig å rekke ut en hånd.

  Jeg hadde utallige drømmer. Jeg visste hva jeg ville. Hva jeg skulle. Livet mitt skulle bli noe helt spesielt. Også smalt det og jeg måtte legge vekk alt sammen. Jeg kan ikke reise verden rundt. Jeg kan ikke leve av å være skuespiller/artist (Det var drømmen min fra jeg var fire år gammel. Det var det jeg skulle bli..) Jeg kunne klart det om kroppen min sa ja. Flere av barndomsvennene mine fra teatermiljøet lever av artisteri nå. Går på fancy skoler, tjener nok til livets opphold, utretter ting. Og de er yngre enn meg, flere av dem. Så jeg vet jeg kunne klart det. Nå har jeg en ny drøm. Jeg ble tvunget til å se på andre løsninger. Andre ting jeg faktisk kan bruke kroppen til. Og jeg fant det. Så fort jeg er ferdig med alle disse utredningene jeg stadig må igjennom, skal jeg rett til skolen og ta spesialpedagogikk. For barneskole. For hodet mitt er det ikke noe galt med. Jeg kan lære bort språk til barn som sliter med å uttrykke seg. Det kan jeg gjøre sittende, så det kan jeg gjøre.

  Poenget er. Jeg tror ikke på et sekund at noen frivillig går til NAV for å få uføretrygd. Jeg har fortsatt ikke uføretrygd, selv om jeg er i NAV-systemet. De skal ha meg ut i jobb hele tiden, men jeg får ikke lov, så jeg blir dratt i alle retninger. Det helvettet man må igjennom for å få en økonomisk trygghet via NAV. Det er ikke verdt det. Ikke i det hele tatt. Jeg er snart 24 år gammel. Jeg bor fortsatt hjemme med foreldrene mine. Alle vennene mine er ferdig med bachelorgradene sine, ute i jobb, stifter familier, reiser verden rundt, osv. Jeg tror ikke et eneste sekund at folk med helseproblemer av noe slag tar lett på å få en form for trygd. Det er et så sjukt stort nederlag å svelge.

  • mormor mormor sier:

   Hei Heidi-Marie.
   Velkommen hit
   Jeg er lei meg for at du har det vondt. Smerter er vondt og det å vite at det kunne vært unngått eller i det minste ikke så ille, er også vondt.
   Hodet ditt er det nok ikke noe i veien med og å arbeide med og sammen med barn er en velsignelse.
   Det er lett å sette seg ned å deppe når man i ung alder ser den ene drømmen etter den andre bli knust. Men du har vilje til å få til noe.
   Og jeg ønsker av hele mitt hjerte at du klarer å nå de målene du har satt deg.
   Det er mye uvitenhet og mange fordommer ute blant menneskene. Og derfor måtte dette innlegget skrives.
   Jeg ønsker deg all lykke fremover, med å unngå for mye smerte og med å nå målene.
   Ha en god natt og takk for at du er deg.
   Sove godt 🙂

 39. Terapeut sier:

  Heisann 🙂

  Har lest meg gjennom innlegget, og ikke minst gjennom all responsen det har fått.. Skal ikke «halshugge» hverken den ene eller den andre, men heller fortelle kort om hvor jeg står i livet nå. Så får man se hvilken tilbakemelding en får..

  Jeg selv, er en kar med godt over 20 mulige år igjen i arbeidslivet. Eller, det vil si, jeg ble utsatt for en yrkesskade for litt over seks år siden. Trodde aldri det skulle skje meg.. Jeg har høyere utdanning innen sosialt arbeid, og mer enn nok sosialfaglig kompetanse for å f.eks jobbe innen Nav 😉 Jeg har jobbet med og for mennesker med ulike utfordringer siden jeg var ferdig utdannet midt på 90-tallet, og har alltid likt utfordringer. Så, en dag på vakt ble jeg utsatt for en brutal episode hvor jeg faktisk kjempet for eget liv og helse. Det var så intenst, at jeg siden den dagen ikke har hatt «normal» hvilepuls. Livet mitt snudde helt om den dagen..

  Jeg jobbet til tross for dette i nesten to år. Med mer og mer sykemeldinger. Livet var en daglig kamp, og er det den dag i dag. Det er ikke nødvendig å gå mer i detalj, annet enn jeg ble langtidssykemeldt. Er det pr i dag også… For ett år siden ble det etter mange runder en godkjent yrkesskade. Jeg fikk bekreftet min mistanke, jeg sliter med ptsd. Jeg går inn i julen, og vet at jeg mest sannsynlig må gå den tunge veien og søke om uføretrygd. Iallefall i overskuelig fremtid. Jeg har altså gått den lange veien, og endt opp på andre siden av bordet! Ja, jeg har faktisk jobbet innenfor sosialtjenesten også, allerede før Nav eksisterte. Føler meg ikke akkurat på toppen her jeg sitter…

  Mine nære og kjære vet hva jeg sliter med, eller, de vet iallefall min «status» ang arbeid. Men de færreste som kjenner meg vet hva jeg slåss med hver en dag. Jeg hadde betalt mye for å ikke vært på vakt den dagen det smalt! Og når det gjelder inntekt? Ja, jeg har aldri hatt så lite å rutte med som jeg har etter det smalt jeg..

  Så til slutt, jeg har lært mye om offentlige systemer, mer enn jeg noengang har gjort i løpet av min karriere innen den offentlige sektor. Og skulle jeg kunne komme meg tilbake i jobb, selv om jeg ikke igjen kan jobbe innenfor den type arbeid jeg har jobbet innen i mange år, så håper jeg at min egen lærdom kan bidra til fortsatt å kunne hjelpe andre..

  Dette ble stykkevis og delt, men det er bare en respons til dere andre som har det tøft i hverdagen, og ikke minst til de som mener at en ufør, det er en som snylter…

  Uansett hvilke «hatter» dere har på, sosialfaglig humor, så håper jeg dere får en så fredfull natt som mulig….

  • mormor mormor sier:

   Hei Terapeut
   Velkommen hit.
   Det er vel kanskje som jeg skriver, at man skal ha skoen på eget ben for å vite hvor den klemmer.
   Takk for fin kommentar. den skal få stå på egne ben. Jeg håper det retter seg for deg og så har jeg bare en hatt, en mormorhatt.
   Ha en god natt 🙂

  • Ingen sier:

   Tusen takk for dette innlegge, da er natten kommet for å sove, å tankene går til dem som ikke får sove.

 40. Terapeut sier:

  Det skal iallefall være sagt, at en lærer så lenge en lever… 😉 Jeg har ikke til vane å «utlevere» meg selv, men etter å ha lest innlegget, og ikke minst, responsen, så ønsket jeg å nyansere litt ved å fortelle min historie. Det føles faktisk godt å skrive noen ord om det.. En mormor-hatt er ikke den verste hatten en kan ha på 🙂

  (En liten detalj som ikke kom med.. Ja, jeg har ennå min stilling i behold, men må mest sannsynlig slippe tak i den innen året er omme pga arbeidsgiver nå skjønner at det er lite trolig at jeg kan tre inn i den igjen… :/ )

  Da skal iallefall jeg trekke meg rolig tilbake og prøve å sove litt.. Det går litt sånn i bølger med søvn, noe jeg tror mange sliter med…

  Ha en så trygg som mulig natt alle sammen…

  • mormor mormor sier:

   Terapeut
   Hm .. det gleder meg at du føler at det gjorde godt å «utlevere seg» litt. Hender det hjelper å skrive, men det vet nok en del om, tror jeg.

   For en mormor er det bare mormorhatter om duger. 😆

   Håper du får en rolig og søvnfylt natt. 🙂

 41. Fjellcoachen sier:

  Nå har jeg skummet meg gjennom hele lista, og er fascinert over utholdenhet i debatten:-) Det jeg egentlig skulle, var å takke deg, mormor for et nyansert og velskrevet innlegg. Så kunne jeg tenke meg å skrive litt om begrepet «restarbeidsevne» som har vært mye brukt de siste årene. God tanke, siden folk flest ønsker å være til nytte og tilhøre et arbeidsfellesskap.. Utfordringer:
  Hvordan skal denne restarbeidsevnen vurderes, er den som «du er lat» skriver, slik at all kapasitet du har skal gå til jobb, selv om du da ikke har noe å gi på fritida? Eller skal den balanseres mot familie/privatliv? og…
  .. Hvilke arbeidsgivere har et godt nok system til å ta denne muligheten i bruk på en konstruktuv måte for alle parter?
  Fjellcoachen recently posted..Riktig god jul!My Profile

  • mormor mormor sier:

   Fjellcoachen
   Der ligger det mange hunder begravet, tror jeg. For det er de færreste som har muligheten til å tilrettelegge for restarbeidsevner. Det koster penger, Dessuten er det alltid usikkerhet knyttet til hvor stor restarbeidsevnen egentlig er. Og det erogså et trist faktum at enkelte arbeidsgivere forbruker de med restarbeidsevner, får tilskudd til avlønning etc, for en viss tid og når tiden nærmer seg utløpt, så kan ikke vedkommende på prøve brukes lenger og så er det inn med en ny.
   Egentlig tror jeg ikke «duerlat» hadde de meningene han ga. Jeg tror jeg skrev noe om det et eller annet sted i virvaret lengre oppe.
   Jeg tror han er et av de bloggtrollene som bare skriver for å provosere. Fordi han kanskje er i en situasjon hvor det er den eneste responsen han får. Men det blir jo bare spekulasjoner.
   Ha en fin natt 🙂
   mormor recently posted..Mormor slapper av med musikk.My Profile

 42. Ole sier:

  Er til dels enig med Duerlat. Han/hun har rett i veldig mye. Det er mange som åpenbart kunne hatt en liten deltidsjobb i tillegg til trygden, men de er redd for å tjene for mye , for da mister de trygden. Det er også de som går og skryter av hvor mye gratispenger de får. Mange får også bostøtte i tillegg. Vet jo selvfølgelig om noen som fint kunne jobbet, men skylder på alle mulige slags lyter, for de gidder ikke. Men mange har også krav på trygd. Noen kan ha vært utsatt for en ulykke, ha store psykiske plager, eller andre grunner. Selv er jeg ute i arbeid, men jeg må innrømme at det er vanskelig å svelge å se at folk i beste alderen sitter på krakker ute om sommeren midt på en vanlig blåmandag og slapper av. Noen går turer hele dagen, bytter ofte biler, reiser til syden osv. Men man må bare svelge det og godta det.

  • mormor mormor sier:

   Hei Ole
   Velkommen på muren.
   Det forekommer, har forekommet og vil forekomme at noen utnytter systemet. Slik er det alltid. Et hvert system som kan utnyttes vil alltid bli det. Jeg har en liten metafor på lager: Dett er forsikringer på det meste. Noen utnytter dette ved for eksempel og kjøre bilen sin i et tjern. For å få forsikringspenger. Men jeg tror ikke noen fordømmer samtlige forsikringstagere eller bileiere for det, eller regner med at forsikringssvindel er bakgrunnen når noen kjøper ny bil. Ikke sammenlignbart? Jeg synes det, for forsikringspremiene stiger på grunn av slikt. Og det må vi også tåle 🙂
   Jeg tror at det finnes dem som utnytter systemet. Og vil bare gjenta det jeg skrev tidligere. Vet man om trygdesvindel, får man anmelde det.
   Ha en fin dag 🙂

 43. Vidar sier:

  Jeg ble etter en yrkeskade arbeidsufør i tyve år uten å få en eneste krone uføretrygd. Så for min del kan NAV og hele Norge gå under.

  • mormor mormor sier:

   Hei Vidar
   Velkommen hit
   Det var ikke bra.
   At du ikke fikk noen økonomisk kompensasjon etter yrkesskade.
   Så det er en del som skulle ha hatt, men ikke fått.
   Jeg tror jeg vil at Norge skal bestå en tid til jeeg.

 44. Minx sier:

  Hvis duerlat har det så forferdelig med helse som han påstår, så blir han nok en av oss uføretrygdede før eller senere. Slikt velger man ikke selv. Merker jeg gleder meg for hvert et troll som må svelge hårete kameler.

 45. Linda sier:

  Heia mormor!

  Duerlat, jeg tror jeg forstår hvor du kommer i fra. Javel, så har du tatt ditt valg og må ta følgene av det, og antageligvis har du egentlig også fått en ny, ukjent diagnose på grunn av dine valg. Det er fordi du har valgt bort det sosiale livet. Det er derfor du er bitter. Innerst inne er jeg sikker på at du vet at noe psykisk henger over deg, selv om du ikke vil innrømme dette, men heller henge ut andre som prøver å ta vare på seg selv så godt som de kan. Det har ingenting med latskap å gjøre, men om livskvalitet! Og å ellers holde seg så frisk som mulig.

 46. Pippi sier:

  Til «Duerlat»!
  Du har nok lagt deg, men ikke sikkert heller siden du kun trenger 5 timer søvn pr natt…?
  Om du hadde jobbet litt mindre, og heller tatt deg en fisketur, kinobesøk eller gått på fotballkamp innimellom hadde du kanskje hatt et bedre liv og ikke vært så vrang i humøret og sett ned på alle andre…?? 😉

 47. Tja... sier:

  I enhver debatt om uføretrygd virker det som at syke blir provosert av at noen mener enkelte får trygd uberettiget. Det burde jo være i alles interesse, også syke, at de som ikke skal ha trygd ikke får det. Vi er det landet med høyest antall trygdede, et stadig økende antall. Hvordan skal vi klare å finansiere denne ordningen i fremtiden?Hvorfor skal man ha full lønn når man er borte fra jobben noen dager?

  Jeg kjenner personer som har fått tilrettelagt arbeid, så det er fullt mulig. De kan ta sykedager akkurat når det passer, og da er det NAV som betaler slik at arbeidsgiver ikke lider noen last. Vedkommende kan yte det de er i stand til, flott!

  Jeg skjønner godt at mange som jobber og sliter, blir provosert. Kjenner personer som har uføretrygd, men som er i stand til å gå tur i timesvis og feste til langt utpå morgenkvisten. Mulig at vi hadde vondt i ryggen for 15 år siden, men nå har vi visst ikke det lenger…….

  Det tar lang tid og er en lang prosess å få uføretrygd….flott, det må det være. Blir det for enkelt, blir det enda flere som utnytter systemet.

  De som virkelig er syke skal ha trygd. Spørsmålet er om ikke det er altfor mange som av de som får trygd som kunne ha jobbet. Men, det lønner seg jo i mange tilfeller ikke, for da får man visstnok redusert trygden?? Hvis det er slik at man får mindre utbetalt ved å jobbe, ja da må jo trygdesatsene være for høye?

  Selv så jobber jeg 50% fordi det ville bli alfor tøft å jobbe 100% med 3 barn. Da hadde jeg ikke orket noen ting etter arbeidstid, og det går ikke med 3 barn. Men jeg forlanger ikke at det offentlige skal betale meg resterende 50% lønn. Jeg tror mange stille altfor høye krav i dag, vi skal være superopplagt hele tiden og ha energi til alt. Det går ikke det.

  Selv om «duerlat» kommer med noen utbrudd innimellom, så må jeg si meg litt enig med han. Det er mange på trygd som kunne ha jobbet litt, man skal være veldig syk for ikke å kunne gjøre noen ting. Vi må få flere ut i arbeidslivet ved å tilrettelegge arbeidsplasser. Arbeidsgivere må slippe å betale ved sykefravær, og ansatte må faktisk betale litt selv, når de er borte fra jobben. Jeg synes det, at hvis jeg er borte fra jobben en dag, skal jeg trekkes 200 kr. i lønn.

  Det er faktisk de som jobber, som betaler for de som ikke jobber. Og det er flott, man kan selv bli syk en dag. Men det må være lov å stille spørsmål ved et så høyt antall uføre som det vi har i dag og jeg skjønner godt at noen reagerer på aktivitetsnivået som enkelte av de syke har.

  Vi har gode ordninger i dette landet. Kjenner Amerikanere, og der er det ikke en krone å få om man er borte fra jobb og trygdesatsene er ikke til å leve på gata av engang.

  Jeg er ikke økonom, men det må lønne seg å arbeide. Ingen kan noe for at de blir syke, og på sett og vis blir man jo straffet økonomisk. Men slik må det bare være, for å unngå enda flere trygdemisbrukere.

  Og til dere som er syke og har rett på trygden: Nyt livet med god samvittighet 🙂

 48. Tove sier:

  NAV er ikke en bank som trykker sine egne pengesedler. Derfor er det viktig at NAV gjør grundig research før en person innvilges varig uføretrygd. Trygd og andre ytelser finansieres av skatten folk betaler inn, faktisk er det slik om man vil eller ikke. Fortsetter trygdeutbetalingene i samme takt som den er nå, så må vi betale enda mer skatt enn vi gjør i dag. For pengene som kommer ut må også komme inn et sted. Det er viktig at man ikke skjærer alle over en kam, de fleste som har fått uføretrygd fortjener det og vi skal være glad vi har et slikt system. Det er et gode for oss alle. Men vi kan heller ikke stikke under en stol at mange faktisk kan jobbe litt. Og klarer du feks. å bruke hele høsten på å jakte elg når du er uføretrygded pga ryggen, så lurer jeg jammen på om du ikke kan jobbe litt også, eller kanskje bytte ut elgjakta med en eller to dager på et verksted eller et kontor i uka. Og skatt på uføretrygd/pensjoner o.l. er jo bare flytte av penger fra ett statlig budsjett til ett annet.

  • mormor mormor sier:

   Tove.
   Nei det er ikke en bank eller seddelpresse, og ja, det forekommer misbruk.
   Men ikke så massivt som mange ser ut til å tro.
   Ha en flott dag 🙂

 49. Jenny sier:

  OJ!

  Her har det vært fest. Og jeg har gått glipp av den.

  Det er deesverre mye uvitenhet ute og går, og altfor mye synsing. Tilgi dem, for de vet ikke hva de sier.

  God morgen mormor! Ha en fin dag. Og kos deg med en kaffekopp! Klem.
  Jenny recently posted..Bloggyoga – Kom i bloggformMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Jenny
   Dett har vært Tjo og hei og «hæla i taket» en stund
   Koser meg med kaffen.
   Har du ull på deg? Det er kaldt.
   Morgenklen og god kaffe 🙂

 50. MandagsMor sier:

  Jeg skjønner ikke hvor folk tar det fra – at det skulle være «lett» å få uføretrygd? Eller at det går an å få uføretrygd uten at en har redusert arbeidskapasitet og sliter med helsa? Den som får innvilget uføretrygd får det ikke på grunnlag av en kort, enkel søknad til NAV. Vi snakker om måneder og år for enkelte, med redusert inntekt, flere runder hos leger, saksbehandlere og veiledere, arbeidsavklaring og vurdering av restarbeidsevne… – før de KANSKJE får innvilget uførestønad. Og da kanskje som et kortvarig tiltak, før de må gjennom samme mølla på nytt. Det er å leve i en slik usikkerhet, økonomisk (og sosialt) i flere år er for mange verre enn å bli syk.

  (http://mandagsmor.wordpress.com/2012/12/07/det-som-ikke-syns/)

  • mormor mormor sier:

   Hei MandagsMor
   Koselig å «se» deg på muren.
   Det er en del uvitenhet ute og går. Og «alle» vet om trygdemisbrukere.
   Merkelig at de som vet så sikkert ikke gjør noe med det.
   Men misunnelse er kanskje drivkraft for noen av synserne 🙂
   HA en flott onsdag 🙂

 51. PMS sier:

  Er ikke rart at det er en viss skepsis til «navere», alle har vel en bekjent som utnytter seg av nav systemet av en eller annen grunn som helt fint kunne vært ute i jobb. Jeg mener selvfølgelig at de som virkelig trenger det skal få den hjelpen de trenger og vell så det, de bør ikke lide noen nød. Jeg mener at snillismen i Norge er skylden til at folk blir mistenkeliggjort, hadde det vært utført god kontroll av alle som mottar en eller annen ytelse fra NAV, ville all mistenkeliggjøring av de resterende som virkelig trenger det falt bort. Det at det er forbundet med en viss tabu og motta sosialstønad virker som er det eneste som gjør at vi ikke har flere på NAV, blir på en måte kontroll systemet som virker mangelfullt. Jeg har igjennom min tid mange eksempel på folk som har havnet i NAV systemet som helt fint har kunnet prestere fysisk og psykisk på hjemme bane, men er utenfor arbeidslivet.
  NAV bevilger penger til sletting av studielån, leilighet osv. Dette helt uten betingelser i forhold til om de noen gang kommer inn i arbeidslivet eller ikke igjen. Jeg mener også at det ikke skal være en menneskerett at staten skal betale dine alkohol vaner. Se på pubene rundt omkring rundt den 20, som er dagen det utbetales apanasjen til de «heldig» utvalgte.
  Rydd opp i NAV systemet! Gi de som trenger det pengene de har behov for, resten har vi ikke bruk for! Ta gjerne en opprydding internt i NAV også, kast ut og bring inn kompetanse. Betal bedre eller gjør det som må til for tiltrekke seg kompetanse

  Har jeg løst NAV floka nå? 🙂

  • mormor mormor sier:

   Hei PMS
   Velkommen hit.
   Jeg skulle virkelig ønske at alle de som vet om trygdemisbruk virkelig gjorde noe med det.
   Det er enkelt nok. Bare varsle NAV og politi.
   Men så er det dette med at noen mennesker vil alltid misbruke rettigheter. Det er synd.
   Og da får man skepsis og fordommer og man ugleser dem alle 🙂
   Ha en flott dag 🙂

 52. Postulator sier:

  Applaus for god artikkel! 😀
  Postulator recently posted..Søndagsåpne butikker?My Profile

 53. Helle sier:

  Flott innlegg!! Blir veldig engasjert, på grensen til det utmattende 🙂 Er ufør og har vært det siden jeg var 40- 8 år nå. Har EDS og ileus noe som gjør det nærmest umulig å jobbe. Men hadde jeg fått en jobb der jeg kunne kommet og gått som jeg ville hadde jeg klart det fint. Noen dager kommer jeg opp av senga, andre dager ikke. Det er ikke ett problem lengre, bare en utfordring.
  Skjønner bare ikke åssen folk klarer seg? Økonomien er ikke bare stram, den er jo umulig.
  Man må jo leie hybel, det går jo ikke an å eie noe hvis man er alene om inntekten, og sånn det er i dag får man jo svært lite hjelp. Håper ikke det blir flere innstraminger og «straffer» for å være syk fra sittende regjering, for da er jeg redd for at uføre ikke klarer seg i det hele tatt, spesiellt unge som må etablere seg. Temaet må diskuteres og revurderes uansett hva surmaga egoister har å si!! Fytti som de bør skamme seg. » Man skal ikke tåle så inderlig vel- den urett som ikke rammer en selv». Urettferdighet finnes overalt, men vi må aldri slutte å ta vare på hverandre lell.

  • mormor mormor sier:

   Hei Helle
   Fint å «se» deg.
   Mange tåler nok all den urett som ikke rammer dem selv, veldig godt.
   Og det er det mange som dessverre får lide for.
   Håper dagen din blir god 🙂

 54. AJ sier:

  Duerlat
  Til og med NAV mener at å faktisk «ha et liv»,er viktigere enn å være i jobb. Nå er det slik at mange av oss desverre ikke kan velge hvor syk en faktisk er. Synes du burde få litt fakta på bordet,istedet for å sitte i en krok-grønn av misunnelse og slenge dritt. Jeg har selv en nesten helt usynlig sykdom, EDS. (slik at du kan lese deg opp) Det stemmer overhode ikke det du sier. En som har jobbet «hele livet» får mye mer i alders-pensjon,enn en som blir ufør tidlig. Det er derfor det heter å tjene PENSJONSPOENG. 25år tok det før de greidde å gi meg den riktige diagnosen,TOLV år var jeg i det fantastiske NAV systemet. Utallige kurs,arbeids-utprøving,utplasseringer osv,osv. Jeg er en av de få heldige som har greidd å skaffe meg en jobb,den tar meg omtrent 10 minutter om dagen,men det er godt betalte 10 minutter. NAV mener den jobben tilsvarer 15% stilling,og har derfor gitt meg 85% uføretrygd. Jeg kunne hatt 100,men valgte å beholde jobben og blir straffet for det. Reglene er desverre slik at jeg kunne hatt 100% i tilegg til jobben,men da hadde jeg måttet sagt opp før jeg søkte,og gått ledig et år. Jeg betaler også 50%skatt av den lønna… og av uføretrygden betaler jeg 36%. så jeg vet ikke hvor langt en kommer på 10 200 i mnd,jeg kommer meg til å betale regninger og å handle mat! Hvem skal ta seg av ungene,om jeg hadde jobbet 2 timer om dagen? skal de lide fordi en av foreldrene er syk? Hadde jeg fått diagnose tidligere,hadde jeg ikke fått barn! Og om det stemmer det du sier,bør du være forsiktig med å gå for hardt ut. Plutselig greier du ikke mer,hva da?? Kansje du plutselig sitter der med en uhelbredelig tilstand,må gå til fysio resten av livet,og har et medisinskap på str med et middels kjøleskap. Da tenker jeg du kommer til å kjenne på stigmatiseringen av hele gruppen du også. For det er akkurat det de fleste reagerer på,at alle blir uglesett! Mange er ikke så heldige at de faktisk får en diagnose,de finner rett og slett ikke ut av det. Hva med de? De får ikke riktig medisin/behandling. Jeg ser på meg selv som heldig,til tross for en (iflg NAV )»alvorlig og varig tilstand» Den er medfødt,og jeg kan bare håpe på at det blir verre så sakte som mulig. Derfor møter jeg opp hos fysioterapeut èn gang i uka og trener,kjører en time for akkurat det. Selvfølgelig er det sikkert noen som ikke gidder,som du så fint kaller det. Men å kalle de late? Vil kalle de ganske utholdene,om de gidder slåss mot NAV i mange,mange år,for så å leve på det absolutte minimum. Uten diagnose,er uføretrygd nesten umulig å få. Og om diagnosen din ikke står på NAV sin liste over «varige og alvorlige tilstander» har du også store problemer med å komme gjennom. Derfor er skjønner jeg ikke helt at du tør gå så hardt ut,det høres jo ut som du er på tur inn i mølla selv. Joda,jeg kunne sikkert jobbet et par timer om dagen. Både jeg og NAV har prøvd å finne noe jeg kunne greidd,i tilegg til å ha et nogenlunde verdig liv. De gav opp. En skal greie å lage middag,vaske klær og holde huset beboelig i tilegg til en jobb. Det er det de legger i å ha et liv! Jeg kan ta en tur ut,en sjelden gang. Men det er ingen bedrevitere som sjekker hva jeg er i stand til de kommende dagene. Jeg må fint droppe f.eks 17mai tog,og masse jeg burde gjort sammen med ungene. Tror du det er gøy å si at jeg ikke kan? For hver ting jeg sier ja til,hvor mange ting tror du jeg slår fra meg? Joda,har vært èn tur til «syden»! Var tilnærmet frisk i en hel uke,så jeg skjønner godt de som sitter på fly lenge for det. Hva er 12timer på reisefot,mot kansje 2mnd uten medisin og smerter?? Jeg kan ikke gjøre sånt,men skulle ønske jeg kunne det. Om jeg hadde en feit uføre-forsikring,ikke hadde hatt unger og andre forpliktelser,så hadde jeg glatt bodd i varmen halve året. Kansje pengene rekker lenger også der? Så slutt å spy galle om ting du faktisk ikke aner noe om. Vet du hvor mye medisiner han som reiser til syden tar for å greie turen? Det hender også at en psykisk opptur,hjelper på smerter og andre problemer også. Kansje en MC tur,eller noe annet du brenner for kan hjelpe en liten periode? Hva vet du?? Jeg vet ikke,men jeg prøver å se ting fra flere sider enn èn. Og joda,skjønner din side også,men du har ingen fakta å komme med. Har noen sagt til deg at de «ikke gidder jobbe»? i så fall,annmeld!

 55. Phrao sier:

  Jeg leste gjennom nesten alt som er kommentert og publisert i denne saken.
  Å ja, jeg føler at jeg også endelig kan skrive noe her, i staden for å presse det inne i meg. Faktisk første gang på snart 5 år.
  Jeg mistet sønnen min for snart 5 år siden. Å som selvstendig næringsdrivende i en årrekke ( lite firma), så klarte jeg ikke vise andre at jeg slet med dette.
  Jeg halverte min egen lønn, for at firma skulle ha råd til å ansette en til å ta over mine oppgaver. Men ikke nok med det. Jeg kjøpte en ekstra firmabil, slik at jeg framdeles kunne bruke firmabilen til og fra arbeidsstedet mitt.
  Men dette gjorde jeg for at naboer og alle andre skulle se at jeg drog på jobb. Men i realiteten så kjørte jeg fra hjemmet, å til en hybel jeg hadde leid. Å når det var tid for å avslutte arbeidsdagen, så kjørte jeg til mitt hjem.
  På en slik måte kunne «alle andre» se at jeg kjørte fra hjemmet til faste tider, å kom hjem på faste tider. Å om noen skulle kjøre forbi min arbeidsplass, jo der stod jo den helt like som min, men nye bilen jeg kjøpte.
  Jeg trodde alle trodde at jeg var på jobb som før.
  Men ingen viste at jeg gjemte meg på en hybel i skam.
  Slik holdt jeg det gående i over et år. Med at bare min kone og han jeg ansatte i min stilling viste om dette.
  Men så ble jeg avslørt. En venn skulle overaske meg med noen billetter, å hadde fulgt etter meg fra hjemmet en morgen. Han ble sjokkert da han fant ut hva som egentlig hadde skjedd.
  Det endte meg medisinering, psykolog og NAV. Men siden jeg hadde halvert lønnen min, så beregner Nav ut fra siste periodes inntekt. Så jeg taper fremdeles stort på å gå til Nav. Nå har jeg bare 60% (ca) av den halve lønnen jeg hadde i utgangspunktet.
  Jeg klarer ikke leve av det.
  Så jeg har solgt huset, kjøpt liten leilighet, mistet konen og «buret» meg inne i hjemmet i ren skam. Jeg reiser bort i lengre perioder, å det er ikke for å flotte meg.
  Om jeg tar 3 måneder i Brasil, så er det mye billigere å leve der, inkludert reisen, enn hva det koster å leve i Norge på leiligheten min. Høres merkelig ut for noen, men faktisk en realitet at jeg må dette for å få endene til å møtes. Firmaet går ikke så bra med annen ledelse, å Nav nekter meg å ta ut litt lønn der for å klare meg.
  Skulle ønske jeg klarer å komme over det som har hendt, men det er ikke så lett.
  Innleggelse på psykiatrisk avdeling i perioder, er jo ikke det som hjelper å komme seg tilbake til en krevende jobb. Mulig det hjelper over tid, men da har jeg blitt for «gammel», å har ikke holdt meg oppdatert i markedet.
  Jeg har sletet med Nav fra dag en, å det er så mye unødvendige kontroller og skjema og møter og alt annet de klarer å finne på. Jeg har ingen ønsker om å fortsette i denne situasjonen, men har ikke klart å komme meg opp av «gropen» enda.
  Alle utfordringene Nav har gitt meg, hjelper i alle fall ikke. Det har gjort meg mye dårligere.
  Når jeg er på mine reiser, så klarer jeg i alle fall å leve. Jeg klarer å vise meg ute blant folk. Være sosial. Ta egne turer. Om ikke alle dagene, men mulig 2 til 3 dager i uken. For der borte er det ingen som vet noe om det som her hendt. Jeg lever der. Men her i Norge klarer jeg ikke å vise meg utenfor leiligheten. Skammen er så stor at jeg flere ganger har vurdert å avslutte alt sammen.
  Men legen min har støttet meg i det meste, å mener jeg må holde ut litt lengre.
  Så hvordan kan denne «duerlat» personen påstå mye av det han skriver?
  Ja jeg klarer de lange flyreisene, ja jeg er brun når jeg kommer hjem. Men er det egentlig verdt å komme med slike kommentarer, i en blogg som er «full av» personer med diverse plager og lidelser?
  Håper «duerlat» vil våkne opp en dag, å forstå at ikke alle er som han. Jeg forsøkte så lenge jeg kunne å arbeide videre etter at min sønn gikk bort, jeg tok konsekvens av situasjonen å lar andre drive firmaet mitt. Siden jeg ikke har hjerte til å gjøre mine ansatte til arbeidsledige. Men alt går jo bare ut over meg selv til slutt.
  Men «duerlat» kan jo takke meg for at jeg gikk ned fra 700.000 til 300.000 kr i lønn i et drøyt år, for da blir han sikkert å begynne å regne ut hvor mye jeg har «spart» samfunnet / hans lommebok for i årene som er gått, å muligens årene framover.
  Jeg er nok mulig blitt latere i de her åra, det er mulig, siden jeg ikke har min gamle stressende jobb lengre. Men å «dømme» meg som snylter, er å gå for langt. Mitt firma betaler mer i arbeidsgiveravgift for mine ansatte, enn jeg får i støtte fra Nav.
  Håper andre også kan stå litt mere fram å fortelle litt om hvordan de klarer seg i hverdagen.
  Så mulig vi klarer å få bukt med denne stigmatiseringen som skjer rundt slike som oss.
  Jeg har aldri vært sykmeldt før dette skjedde. Har stått på å skapt arbeidsplasser for andre. Men jeg klarer ikke å jobbe. Mulig om en stund.
  Tilpassing av arbeidsplassen er ikke mulig, det er ikke noe å tilpasse min situasjon.
  Ikke i dag, men mulig i morgen. Men morgendagen kan bli lenge før den kommer….

  • mormor mormor sier:

   Hei Phrao
   Velkommen på muren.
   Kondolerer med sønnens bortgang. Jeg blir rørt av historien din og lei for at du føler at du må skamme deg og gjemme deg bort.
   Samtidig er jeg glad for at du viser frem din hverdag. som ikke er så lett, her i Norge.
   Jeg håper du kommer deg. Men tap av et barn følger en hele livet, det er naturstridig, føler man, at barn dør før foreldre.
   Mye følger i kjølvannet av slikt.
   Jeg skal ikke skrive «stå på», men jeg vil ønske deg fremgang helsemessig og at ting blir bedre. For deg.
   Ønsker deg en fin dag 🙂

 56. Linda sier:

  Med det systemet vi har, kan det umulig gå an at det er så mange snyltere! Må faktisk bare minne dere på at det ikke er alt som synes på utsiden, ting som ikke blir fortalt pga skam eller slike fordommer, og igjen at det er totalt unaturlig å gi opp det sosiale liv fordi man er syk. Det er fullstendig lov og burde være akseptabelt å ta seg en øl å skravle på puben om det er det man trenger. Trygd gir IKKE god råd, og hva de trygdede bruker sine egne penger på, er det sannelig ingen som har noe med.

  Man kan heller ikke sammenligne trygdede med «navere» – disse har svært lite til felles.

  Jeg ser selvfølgelig poenget til skeptikerne, og før fantes det nok mange som utnyttet systemet, men i dag er systemet et helt annet og siden jeg selv har sett mennesker slite år etter år med dette har jeg faktisk stor tro på at ytterst få slipper igjennom med tull.

  Diskusjonen om utenlandske statsborgere som utnytter systemet er derimot ganske interessant. Jeg har selv sett hvor god råd enkelte av dem har i motsetning til de syke, og hvor langt noen av dem er villig til å dra det. Ja, en gang så jeg en mann som fikk penger til gardiner uten å skrive en eneste bokstav på papir. Der ligger det nok en del uutnyttet arbeidskraft.
  Jeg er absolutt ikke rasistisk, men snakker vi system, må vi ta med alt.

  Ha en riktig fin dag, mormor – og takk for at du setter lys på dette! 🙂

  • mormor mormor sier:

   Linda
   God morgen til deg.
   Systemet endrer seg og det er ikke alltid til det bedre.
   Diskusjonen om utenlandske statsborgere tar vi en annen gang 🙂

   Ha en flott dag videre og takk for kommentaren:)

 57. tom svendsen sier:

  God Morgen !

  Heisann Mormor håper du har en fin morgen,leste litt i bloggen din og bare måtte kommentere *duerlat*,jobber fulltid og er veldig glad for det,men det å se ned på mennesker som sliter,vel det tar kaka..håper dere som er uføre ikke på noen måte blir sett ned på av oppegående mennesker,litt leit at slike som *duerlat*skal stå igjen som en representant for oss som er så heldige å være i full jobb….men nå skal det jo sies at *duerlat*var mest opptatt av å få frem hvor fælt han selv hadde det…huff mangel på empati og frståelse for andre mennesker er ikke lett å leve med !
  Ønsker absolutt alle en fin uke ! og husk det handler om å ta vare på hverandre enten det er sånn eller sånn..
  God Jul Alle Sammen !
  MvH Tom

  • mormor mormor sier:

   Hei tom
   Velkommen på muren og god morgen til deg.
   Her er det hutrekaldt, men det er slik det er, det også.
   Jeg håper dagen din er god og deler ditt ønske om at menneskene blir flinkere til å ta vare på hverandr.
   Ha en deilig dag 🙂

 58. Eva sier:

  Det kommer alltid til å være mye misunnelse ang. dem som mottar uføretrygd, eller annen trygd. For det er i mine øyne hva det dreier seg om, misunnelse! At noen tilsynelatende skal «slippe» å jobbe, og likevel mottar de «lønn». Men smerten og forsakelsene kan de ikke se for seg de som er misunnelige.
  Selv har jeg vært på arbeidsavklaringspenger i flere år nå, og er i arbeidspraksis. Jeg orker knapt halv stilling, men har bestemt meg for ikke å gi opp enda. Men om jeg må gi opp, så ser jeg ikke det som et nederlag. Men gruer meg for veien videre. Siden jeg med selvsyn har fått innblikk i prosessen å komme seg til den uføre trygdearenaen. Jeg vet rett og slett ikke om jeg har krefter nok til å gå den veien. Så til dere misunnelige der ute, dere kan jo prøve dette selv, så kan dere se hvor kjekt og lettvint det er for dem som faktisk har kommet seg så langt….just saying!!!!!
  Eva recently posted..Ferie / VacationMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Eva
   Hei og velkommen på muren.
   Mye bygger på misunnelse og på troen at «mitt liv» er det beste livet.
   Håper du får det bedre og takk for at du ikke har kastet inn håndkleet.
   Ha en fin dag 🙂

 59. Baron sier:

  Ville bare takke for et usedvanlig velskrevet og reflektert innlegg, mormor. 🙂

 60. Monica sier:

  Til Duerlat (og dere andre)

  Historien om min «late» mann.
  Mannen min havnet i rullestol da han var 18 år. Han har en muskelsykdom som det kun finnes 8 beskrevne tilfeller av og ikke en gang har noe navn. Han fikk ikke støtte av NAV fordi han ikke hadde en DIAGNOSE.
  Han begynte på universitetet. Satt i rullestol. Kunne ikke lese da øyemusklene ikke orket. Måtte ha elektrisk rullestol da armene ikke kunne dytte ham rundt. Men han kunen fint hoppe opp og løpe 100 meter!

  Han søkte om lese- og skrivehjelp på universitetet. Det tok et år. Derfor tok han matematikkeksamen kun ved å HØRE på foreleser og se hva han skrev på tavlen. Han fikk ikke gjort annet enn en innleveringsoppgave som var obligatorisk (Han gjorte bittelitt og tok mange pauser samt fikk noe hjelp). Han fikk 1.0 på eksamen (beste karakter).

  Så fikk han endelig invilget sekretær. Men ingen penger fra NAV. Han hadde kun tatt et fag i semesteret og derfor fikk han ikke fullt stipend, heller.

  Etter to år kom endelig NAV inn i bildet. Han fikk betalt studenthybel som var tilrettelagt for rullestol og flyttet hjemmefra. Han kunne fremdeles gå opp og gå noen meter (f.eks ned en trapp) og veldig mange ugleså ham. Men hele kroppen var påvirket og han lå stort sett i sengen hele helgen og hørte på lydbok.

  Legene måtte lage en diagnose på ham, så han fikk til slutt penger fra NAV. Men studietiden hans var ødelagt. Han fikk nå eksamenshjelp og plutselig løsnet ting. Han tok doktorgraden i informatikk et halvt år FØR normert tid og fikk jobb straks etter. På denne tiden begynte han å bli bedre og bedre fordi de fant ut mer om sykdommen og kunne gi medisiner og riktig diett (som var motsatt av det vi vanligvis hører i dag: han kan kun leve av karbohydrater og ikke fett).

  I dag lever han i beste velgående og er ute av rullestolen. Han har i løpet av sin karriære hatt et helt år der han var sykemeldt og ble da veldig uglesett. Men resten av tiden har han jobbet minst 120%.

  Han snakker om hvor ille det var de to årene før han fikk hjelp fra NAV. Man må virkelig være sterk for å være syk her i landet. Det kunne gått rett vest om han ikke hadde kunnet bo hjemme hos sine foreldre og slikt.

  Det jeg vil si med denne historien er at det å være uføretrygdet er ikke noe man blir lett i Navsystemet. Det tar uhorvelig tid. Og selv om man er så syk som min mann var (Sengeliggende det meste av tiden) så ble han skikkelig buet ut hvis han gikk hundre meter når jeg trillet rullestolen (før han fikk elekstrisk). F.eks gikk han ned trappen. Da trodde alle at han bare snyltet.

  Slutt å se ned på de som er syke. Kanskje er det noen som snylter, men hva har det med deg å gjøre? Alle får velge sine egne liv, så hvis de vil snylte så dem om det. Og ikke kom med skattepengerargumentet for du hadde betalt det samme i skatt uansett.

  • mormor mormor sier:

   Hei Monica
   Velkommen på muren
   Takk for en fin kommentar og så godt at de endelig fant ur hva som kunne gjøres for at din mann kunne få et bedre liv.
   Ha en flott dag 🙂

 61. Gunvor sier:

  Godt skrevet, mormor
  Alle disse som sier det er deres skattepenger som betaler for andres «latskap»,hva tenker de på? Jo,kun seg selv. Andres skattepenger dekker deres barns barnehage, gratis skole og tannlege. Så kan mor og far jobbe, tjene penger, bruke dyre treningsstudio og drikke sin caffe latt med god samvittighet. Angrep er som kjent det beste forsvar. ha en fin dag

 62. Gestus sier:

  Jeg skulle ønske at det var like mange på NAV som jobbet med å få folk ut i jobb som de som tar de ut fra jobb. Syk eller ikke så gir det bedre levevilkår å ha mening i livet annet enn å sitte i dette venterommet som kalles uføretrygd. Det er ingen verdens grunn til at Norge skal være den sykeste nasjonen i verden.

  • mormor mormor sier:

   Hei Gestus
   Velkommen hit
   Det var det med å få folk i jobb igjen da.
   Det ER bedre å ha en jobb enn å være uføretrygdet.
   Ha en fin dag 🙂

 63. Anita Bekkevold sier:

  I dag er det 12.12.2012 Idag sprekker alle troll!!!!!

 64. idioten sier:

  Jeg jobba en gang,men så gadd jeg ikke mer. Fikk omskolering( lett og grine seg til,var ingnting gale med meg egentleg),starta på ingeniør. Fikk sykt mye skatte penger når jeg gjikk på ingeniør, ifhorhold til de stakkars normale studentene med stipend. Jeg levde livet, fikk reist gjor nett det jeg ville! går fortsatt på nav, er jo så deiligt å såve lenge og gjøre nett det jeg vill med prioritering. Slike som phrao skal få støtte og fortjener det! Men det er for mangen idioter som meg. skjønner mormor? Vi har det alt for fint i norge 🙂

  • mormor mormor sier:

   Hei Idioten
   Velkommen skal du være.
   Jeg håper at du blir etterforsket og må tilbakebetale det du fikk, for din «ikke – gidde- å -jobbe».
   Fint at enkelte av de som ikke gidder kommer frem også.
   Ogt så vil jeg si takk på vegne av alle de uføretrygdede at du gjør hverdagen letter for dem.
   Alle handlinger har konsekvenser, vet du 🙂
   Ha en god dag 🙂

  • Phrao sier:

   Takker for litt støtte fra deg.
   Men hadde det vært færre som deg, så hadde det mulig vært enklere for slike som meg å klare å lettere å leve med den skammen som jeg føler av å ikke kunne bidra direkte. Mulig jeg hadde vært i fult arbeid nå, om jeg hadde turt å be om hjelp med en gang.
   Å mulig jeg ikke hadde følt meg så uglesett når jeg står der på nav med papirer, å ingen klarer å se på meg at jeg har noe problem.
   Har ingen gips eller bandasje eller rulator eller noe annet synlig som viser at jeg trenger hjelp.
   Mulig jeg bare skulle avslutte det hele siden det er det veldig mange som mener. At jeg burde slutte å «ta» skattepengene fra andre.
   Mulig like greit, å skaffe seg en to kvadratmeter «tomt» på en kirkegård.
   Så bare fortsett å snylte du, blir sikkert bedre for slike som meg da.

 65. Archimedes sier:

  Egentlig bare trist å lese slikt uhederlig vås som dette.

  Konflikten handler om en eneste ting: Hvilke kriterier som skal til før man har rett til å sende regningene sine til andre. Ingenting annet, det er ren løgnaktighet som gjør at debatten vris bort fra dette.

  Jeg skal gjerne være med på å betale regningene til folk som faktisk er syke. Men her er det jeg ikke er villig til: Å betale regningene til dem som ikke faktisk er for syke til å ta hånd om seg selv. Det er ingenting galt i dette, det gjør meg ikke til en ond person, og det er direkte motbydelig at du prøver å fremstille det slik.

  Sannheten, uansett hva dere som er så livredde for å ikke være «varme» nok har lyst til å akseptere, er at rundt 20% av befolkningen i yrkesaktiv alder mottar trygd helt eller delvis istedet for å jobbe. Med andre ord: Hver femte nordmann mellom atten og noen-og-seksti er angivelig helsemessig ute av stand til å være i full jobb!

  Alle – du også! – vet at dette ikke gjenspeiler virkeligheten. Jada, i et land med fem millioner mennesker vil det være mange som ikke kan jobbe, men det er ikke det vi snakker om; nå snakker vi om hver femte voksne nordmann under pensjonsalder. Og skrøpelige er faktisk ikke det norske folk – det vet jeg, det vet du, og det vet alle andre også.

  Hva enda verre er: Andelen er voksende. Og da er vi nødt til å foreta oss noe.

  Så kom gjerne med påvist revmatoid artritt, parkinson, kreft, hjerteproblemer, kronisk infeksjon, eller hva som helst annet hentet fra det vidtfavnende medisinske leksikon… og jeg skal med den største selvfølge være med på å betale trygden din.

  Jeg vil bare ha meg frabedt at folk kommer og skal sende meg regningene sine fordi kroppen deres etter eget utsagn «ikke vil» (hva f**n betyr det???), og at jeg på en eller annen måte er et «troll» hvis jeg nekter å bla opp uten å mukke.

  Hvis du ikke forstår og kan respektere såpass, da bør du rett og slett avstå fra å kommentere slike saker.

  • Sonja Ruud sier:

   «Så kom gjerne med påvist revmatoid artritt, parkinson, kreft, hjerteproblemer, kronisk infeksjon, eller hva som helst annet hentet fra det vidtfavnende medisinske leksikon… og jeg skal med den største selvfølge være med på å betale trygden din.»

   …Og hva tror du uføretrygdede har gjort FØR de fikk innvilget uførepensjon? Gakket inn på nærmeste NAV-kontor og forlangte uføretrygd? Du skriver reflektert og intelligent, men inneholdet i det du skriver viser at du ikke er så gjennomtenkt.

   • Archimedes sier:

    Går du, edru og i fullt alvor, rundt og tror at hver femte nordmann i yrkesaktiv alder er i denne situasjonen?

    Neivel. Så spar oss for slike tåpeligheter en annen gang.

    • mormor mormor sier:

     Archimedes.
     Du får lese på statistisk sentralbyrås sider.
     Der differensieres det noe
     Ha en fn dag 🙂

     • Archimedes sier:

      Jeg har lest mye på SSBs sider. Og jeg har ikke funnet noe som motsier mine påstander. Men for all del, jeg inviterer deg gjerne til å henvise til noe konkret… konkrete sideadresser, f.eks?

    • Duerlat sier:

     Noen insisterer jo på at misbruk knapt finnes, at alle uføretrygdede er stakkars sjeler ingen skal kritisere, stille spørsmålstegn ved.

     Pussig at de bagatelliserer misbruk sånn, det tyder på en eneste ting – De er selv aktive misbrukere av systemet

     • Archimedes sier:

      Selv dokumenterbare og glassklare fakta som beviser misbruk i stor skala hinsides enhver rimelig tvil blir forsøkt kostet under teppet.

      Men jeg vet faktisk ikke hvorfor det gjøres, og nøyer meg med å konstatere at enkelte ikke ønsker en ærlig debatt om de faktiske forhold.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Lunsjpause?
      bagatelliserer ikke. MEN blir ikke særlig imponert over at det er ditt forsvar at de som skriver noe du ikke er enig i antas å være trygdemisbrukere selv.
      Ha en fin dag 🙂

   • mormor mormor sier:

    Sonja
    Det er en del som tror det, faktisk.
    Ha en fin dag 🙂

  • mormor mormor sier:

   Archimedes.
   Fortsatt vet jeg ikke hvor du tar de 20% fra. men om du regner sammen alle som mottar en eller annen form for trygd eller stønad fra NAV kan det nok hende at man kommer opp i 20 % .
   Skal vi se. Jeg tro jeg har skrevet det før: Den som har skoen på, vet hvor den trykker.

   Jeg tror nok at det finnes svindel og bedrag i forhold til ytelser fra NAV. Slik er det, slik blir det. Men å gå bastant ut fra at vi har en så vannvittig høy andel av trygdemisbrukere, det er jeg ikke villig til. Så er det dette med med sikkerhet å vite at det foreligger trygdemisbruk, er man det, har man en plikt til å anmelde det, som med andre lovbrudd.

   Jo, det finnes sikkert noen som har vondt i viljen. Om du føler deg som troll, beklager jeg.
   Jeg er får min lønn fra NAV og er glad for det. Så jeg er sikkert en del av statistikken Men på den annen side, jeg har passert 67 år. 🙂 gjemt bort i en krok.
   Ha en fin dag 🙂

   • Archimedes sier:

    Strategien med å trekke tallene i tvil er sjanseløs. Alle kan selv sjekke f.eks. Nasjonalbudsjettet fra Finansdepartementet for 2011. Denne stien bør du virkelig ikke prøve å forfølge videre.

    Å «ikke være villig til» å akseptere en høy andel av misbruk er bare tom retorisk akrobatikk. Hadde vi snakket om 5%, så ok. 10% – ja, kanskje. Men 20%…??? Du VET, like godt som både meg og alle andre, at vi ikke er i noen situasjon der hver femte (!!!) nordmann i yrkesaktiv alder er helsemessig ute av stand til å være i full jobb. Så dårlig er det rett og slett ikke stilt med Ola og Kari.

    At du derimot kanskje ikke er villig til å innrømme det, snakke ærlig om det, og akseptere konsekvensene av det, kan godt tenkes. Men det handler kun om hederlighet, ikke om hva sannheten er.

    • mormor mormor sier:

     Archimedes
     Nasjonalbudsjettet skal fingranskes. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det.
     Sjekket du statistisk sentralbyrå i samme slengen.
     Og for å ha sagt det. Nei trygdemisbruk skal ikke forekomme.
     Godt du VET hva jeg vet 🙂
     Innrømme, snakke ærlig og akseptere konsekvensene av din retorikk, er det det jeg skal gjøre.? Eller kan jeg få lov å undersøke selv?
     Jeg vet derimot at å skrive om uføretrygd er en rød klut for mange og en del leser det de vil skal stå, ikke det som står. Med egne briller på. For det er nå en gang slik at man leser med egne briller og tolker subjektivt.
     Ha en flott dag 🙂

     • Archimedes sier:

      Har som nevnt tilbragt en god del tid på ssb.no og lest med stor interesse alt jeg har kunnet finne om dette temaet.

      Venter spent på konkret henvisning. For jeg går ut fra at du ikke mener jeg skal iverksette noen ørkenvandring etter uspesifisert informasjon som du påstår finnes men som jeg ennå ikke har funnet og du ikke vil gi meg link til…?

      Du må gjerne undersøke selv. Det bør du faktisk gjøre – alle bør det. Men når du finner fakta, da må du være snill å akseptere dem.

      Hva måtte tallene fortalt for at slike som deg skulle akseptere de harde realiteter? 40% – ville dette være nok til at du innrømmet at noe er alvorlig galt? 60%… 80%… må vi opp på 99% for at debatten kunne bli seriøs?

      Eller ville du fremdeles sittet og skvaldret om at «den ene prosenten som ikke er for syk til å jobbe» er slemme og fæle når de «mistenkeliggjør andres sykdom»…?

     • mormor mormor sier:

      Archimedes.
      Veel – hvem var det som startet talldansen??
      Ikke jeg og hadde du lagt til lenker til relevante opplysninger, så hadde det nok vært lettere.
      Men det gjorde du altså ikke, annet enn å henvise til statsbudsjettet.
      Jeg har da ikke nevnt med en stavelse at det ikke forekommer trygdemisbruk og jeg har heller ikke tallfeste noe.
      Trygdemisbruk er galt. Og bør anmeldes. Er det klart nok?
      Ha en fin dag 🙂

     • Archimedes sier:

      Ikke Statsbudsjettet: Nasjonalbudsjettet for 2011, fra Finansdepartementet- et helt konkret dokument som du finner ved et enkelt søk på Google, og som du kan laste ned fra Regjeringens nettsider:

      http://www.regjeringen.no/pages/14270074/PDFS/STM201020110001000DDDPDFS.pdf

      Så påtatt hjelpeløshet var neste strategi på listen?

     • mormor mormor sier:

      Archimedes
      Takk for lenken.
      Skal titte på det :). Litt senere.
      Ha en fin dag videre. Jeg må kjøres en tur til butikken 🙂

   • Archimedes sier:

    … forøvrig er det du om omtaler slike som meg som «troll».

    • mormor mormor sier:

     Archimedes
     Har jeg stemplet deg som troll? Det beklager jeg at du føler.
     Jeg ser du sier slike som meg. 🙂
     Ha en fin dag. 🙂
     mormor recently posted..Onsdagmorgen og kaldtMy Profile

     • Archimedes sier:

      Fjollete kommentar. Jeg går ut fra at du klarer å lese ditt eget hovedinnlegg.

      Men du fremstår rett og slett som et skrullete menneske som har låst seg inn i sitt eget lille ekkokammer der «varme» er viktigere enn sannferdighet. Så jeg tenker jeg sier meg ferdig med denne «diskusjonen».

     • mormor mormor sier:

      Archimedes.
      Siden det hele er så fjollete, regner jeg med at du har ledd godt. Det gjør man av fjollerier, vet du.
      Ha en flott dag 🙂

 66. Lita sier:

  Bra inlegg, og litt av en vegg og lese igjennom av kommentarer etterpå. Jeg er litt som mr «Duerlat», jeg kunne vert ufør, men jeg jobber. Den store forskjellen på oss to, er at jeg ikke ser ned på de som faktisk er syke, og trenger uføretrygden. Jeg priser meg heller lykkelig for at jeg, hvor enn lenge det varer, klarer jobbe fulltid, men alle de gode delene som det bringer med seg. (Bedre økonomi, det sosiale, følelsen at man utretter noe). Jeg har til og med et sosialt liv utenom jobben, noe fordi jeg har verdens beste venner som godtar en kosekveld i sofaen, med hjemmelaget mat og gode filmer som minst like bra som å gå ut, og fordi jeg på toppen av det er en ekte gamer geek, og bruker mange timer på mumble sammen med morsomme personer jeg spiller sammen med (Ja, det er sosialt det og!)

  Ja, jeg er enig i en ting, det er de som misbruker systemet, sånn er det bare, men jeg har det ikke noe bedre av å rakke ned på dem. Det overlater jeg til NAV og håndtere, og sutrekopper som Duerlat til å klage over.

  Ha en flott dag Moromor, og alle dere andre og 🙂
  Lita recently posted..Marzipan and slackyness!My Profile

 67. middelveg sier:

  HEI
  Bra innlegg. Det finnes litt mange påstander om uføre. Før kunne man førtidspensjoneres, men da jeg som 55 åring ikke klarte lære meg nye arbeidsoppgaver på jobb, måtte jeg gå da det ble nedskjæringer, og etter to år på dagpenger, ble det til slutt, etter kritisk og omhyggelig sjekking fra Nav, om hvor syk jeg egentlig var blitt på disse to årene, og hva jeg egentllig har krav på, tilslutt funnet grunner til at jeg skulle søke uførepensjon. Først hadde jeg søkt på andre jobber, og fikk avslag etter avslag. Deprimerende. Men siden jeg har høye utgifter i hverdagen, har jeg alt økonomiske problemer. Kanskje blir også jeg ufør.

  • mormor mormor sier:

   Hei Middelveg
   Velkommen på muren
   Huff da. Det er ikke lett når man kommer utfor nedskjæringer i «voksen» alder og må gå.
   Jeg håper det går greit for deg, med økonomien.
   Penger må man ha for å leve.
   Ha en fin dag.

  • Duerlat sier:

   Det er jo slik det har blitt
   «Skal vi se, du er blitt såpass gammel ja, og ting er litt vanskelig. Nei, da skal vi hjelpe deg ser du, her har du stemplet og resten av livet er du sikret en mnd sjekk uten å gjøre noe. «

   • middelveg sier:

    Hadde det enda vært noe jeg kunne jobbet med, kanskje i fiskeindustrien, skjæære torsketunger. Men det fins ikke her. Men nå er det jo bare 2 år igjen til jeg er 62 og blir pensjonist… Vil du jeg skal ut på gata og tigge? Kanskje det

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Der satte du deg på pidestallen igjen: «Skal vi se, du er blitt såpass gammel ja, og ting er litt vanskelig. Nei, da skal vi hjelpe deg ser du, her har du stemplet og resten av livet er du sikret en mnd sjekk uten å gjøre noe.»
    Jeg antar at du vet alt om å ha kommet godt opp i årene, miste arbeid, søke arbeid og få avslag på avslag?
    Ha en fin dag 🙂

 68. Duerlat sier:

  Til mormor

  selvsagt bagatelliserer du, du hører jo ikke på det øret engang. Hele ditt fokus går på at ingen skal stille spørsmålstegn ved at noen er uføretrygdet, ingen skal ha lov til være kritisk til noen av dem eller mene at det er rart at vi skal ha så mange syke og uføre i dette landet.

  • mormor mormor sier:

   Duerlat.
   Jeg bagatelliserer hva?
   Setter jeg fokus på at ingen skal stille spørsmål ved at noen er uføretrygdet.
   Har du overhodet lest noe av det jeg har skrevet for ikke å si innlegget?
   Ha en fin dag 🙂

   • Duerlat sier:

    At det finnes misbruk av trygdeordningene
    Det eneste du er opptatt av, er å fjerne retten folk har til å stille spørsmålstegn ved den voldsomme mengden uføre i dette bortskjemte landet

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Fjerne retten til å stille spørsmål? Det vil jeg da ikke (på sidelinjen man stiller spørsmål og setter spørmålstegn ved noe), Det jeg gjerne vil er at ikke alle puttes i en stor sekk og at det ikke bare er fasaden man dømmer ut fra.
     Ha en fin dag 🙂

 69. Jacob A. Gulbrandsen sier:

  Det er vanvittige holdninger som kommer fram her, blant annet signaturen «Duerlat». Prøv selv å gå i kronisk sykes sko, alle som aldri har vært i nærheten av å være så syk at arbeid er vanskelig. Samtidig ser jeg hvordan velferdssamfunnet KAN – kan – i visse tilfeller være med på å passivisere folk, som nok kunne ha jobbet litt, men dette gjelder ikke alle. Og dette har også vel så mye med arbeidsgivere å gjøre. Til alle som blir rammet av fordommer fra ikke-trygdede: Tilgi dem, for de vet ikke bedre.

  • mormor mormor sier:

   Hei Jacob
   Velkommen på muren
   Det er ikke sikkert han virkelig har disse holdningene. Noen skriver bare for å provosere og være uartige. Men de fortjener å få svar.
   Holdningene er ikke alltid like gode.
   For det er lett å overse at dem som det hakkes på er mennesker som alle andre.
   NAVs systemer er ikke alltid like gode. Det ligger et stor forbedringspoteniale der.
   Ha en fin dag 🙂

  • Duerlat sier:

   FYI, det er mange år siden min daværende fastlege sa at dette går ikke lenger. Men jeg er fortsatt her
   Noen gir ikke opp ved den minste motstand

 70. Phrao sier:

  Kjære Mormor.
  Om du slutter å kommentere det «Duerlat» skriver, så mulig han slutter.
  Han holdt det gående i 6 timer i går, skryter av å jobbe mye, rakker ned på oss, i den fritiden han har.
  Personlig synes jeg det er rart at en som jobber så mye, har tid til å bruke så mye tid på bloggen til en søt Mormor.
  En som jobber mye, slik som jeg gjorde tidligere, jobber så mye å er sliten etter arbeidsdagen, å bruker fritiden på familien.
  Men «Duerlat» er sikkert ansatt offentlig eller i et firma der han ikke trenger prestere noe. Siden han tydeligvis har så god tid i arbeidstiden, at han kan bruke den også på å skrive nedlatende om andre.
  Mulig han har en tilrettelagt arbeidsplass, der han kan arbeide når han har mulighet for det. Å skrive på nettet resten av dagen.

  • Duerlat sier:

   Det kalles å arbeide turnus, noe du kanskje hadde ant hva var for noe om du ikke var opptatt av å snike til deg trygdekroner

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    «Det kalles å arbeide turnus, noe du kanskje hadde ant hva var for noe om du ikke var opptatt av å snike til deg trygdekroner» Nå er du ute etter å fornærme noen igjen .
    Ikke gjør det.
    Turnusarbeid eller skiftarbeid er det mange som har 🙂
    Og det trenges virkelig i mange yrker.
    Ha en flott dag 🙂

    Ha en fin dag

   • Phrao sier:

    «Duerlat»
    Jeg bare leste hva du skrev i går, om at du skulle på jobb kl 8 i dag.
    Men det er vel mulig at det var en unnskyldning for at du ikke hadde noe mer å «tømme» deg for. Du fikk jo beskjed fra andre om at du burde gi deg. Både for kvelden, å for dette forumet.
    Jeg er ikke opptatt av å snike til meg noe som helst. Jeg / mitt firma betaler mer i arbeidsgiveravgift enn hva jeg får fra Nav i måneden. Å jeg gikk i langt over et år før min lege tvang meg til å akseptere en sykmelding.
    Jeg har arbeidet både turnus, natt dagtid. Både på land, plattform og på land. I Norge, Brasil og India.
    Selvstendig firma mange av de årene, men også som ansatt.
    Men i alle de årene jeg har arbeidet, har jeg aldri hatt mulighet å dra på jobb kl 8, å så sitte foran en skjerm å trakassere andre i den tiden andre betaler min lønn. Å om du kaller det å arbeide turnus det du gjør? Så tror jeg at ikke alt som er skrevet er sant.
    Turnus fra 8 til 11, jo da har du virkelig lange dager, å med 3 timers dag, så kunne vel de fleste skrytt av at de jobber litt ekstra i ny og ne.
    Jeg har i dag 16.000 i måneden, minus skatt.
    Da jeg var aktiv hadde jeg 58.000 fast i måneden, minus skatt.
    Det er en tøff omstilling økonomisk.
    Om du har lest hva jeg skrev tidligere, så er jeg i dag, uten mitt barn, uten min kone, uten mitt hus å jeg må reise bort i perioder, for at pengene skal strekke til.

    Så ikke kom å angrip meg på den måten.
    Jeg, i det minste, vet hva jeg skriver, å ikke bare «gulper» opp det jeg tror…

  • mormor mormor sier:

   Phrao
   Jeg vet ikke så mye om «duerlat» annet en det h*n selv skriver.
   Mulig han ikke har noe annet å gjøre. Ikke vet jeg.
   Men du får ha en fin dag og ikke føle deg overkjørt 🙂

 71. Hans sier:

  Vil gjerne kommentere noe på egen erfaring.
  Jeg har en kronisk sykdom, som medfører en del helseplager og et ganske heftig medisinforbruk (som igjen medfører masse plager).
  Jeg er en del på sykehus. (tre ganger ila. en mnd nå).
  Der bor jeg med mange med tilsvarende plager, og da sykehushverdagen er ganske kjedelig, og man til tider er nektet frigang (fordi man blir behandlet som døds-syk), blir det ofte med samtale om sykdom.
  Det jeg erfarer er:
  Flere av de som er de: er der oftere enn meg (omtrent bor der), de ser ut som om de i skal dø i morgen, mange er 100 % sykemeldt/jobber ikke (de sier ikke mer);
  men de er biologisk sett i bedre form.
  Jeg blir selv fortalt av leger o.a. ofte om hvor syk jeg er. Jeg føler meg dog ikke så syk, og er veldig opptatt av å få være hjemme mest mulig, som jeg også er.
  Jeg ønsker også å gå på jobb så ofte som mulig, og det gjør jeg (ja, jeg har en fleksibel arb.giver; det hjelper. 🙂 )

  Dette synes av både medisinsk personell og medpasienter til å være meget uvanlig. Når man blir fortalt man er syk, så skal man helst sitte i ro, og ikke gjøre noenting.
  Det er meget lett å bli sykelig-gjort av seg selv, andre og medisinsk personell når det feiler enn noe.

  Det finnes to kjente effekter som spiller stor rolle når folk er syke:
  Placebo(gjør en friskere) og Nocebo (gjør en sykere).
  De som tenker positivt om seg selv, om sykdommen, og ikke alltid er veldig opptatt av det verst tenkelige med deres sykdom; de føler seg friskere og er oftere i aktivitet.
  De som er mest opptatte av sykdommens utvikling, hvor lang tid de har igjen, verst tenkelige scenarioer og kjenner godt etter hvor syke de er hele tiden; følger seg ofte meget syke, og er sjelden i aktivitet.

  Dette tror jeg gjelder over hele linja, både for fysiske og psykiske plager.
  Dess sykere man tenker man er, dess sykere blir man og omvendt…

  Ergo:
  Spis bra, beveg deg så mye som mulig, og tenk postivt; da blir det lettere å være syk.
  Og moralen:
  Ikke bruk livet på nett-krangling om hvem som er syke og ikke; det stjeler tid en kunne brukt på noe gøy! Ut i snøen og lage snø-engler f.eks.

 72. roger robberstad sier:

  Hei! Flott, Riktig, og Særdeles vellskrevet. Personlig kan jeg underskrive på hvert orda av det du skriver! Stå på.

 73. Løvetann sier:

  Jeg har lest innlegget ditt, og mange av svarene.
  Det var litt tøft, siden jeg selv akkurat har fått innvilget uførestrygd. Det og lese at det ikke lenger er noe «håp» for bedring er ikke noe morsomt.
  Det er ikke noe morsomt å lese om alle fordommer som finnes mot de som har en usynlig sykdom. Det gjør ikke at man føler seg bedre tvert i mot, man ønsker bare å bli enda mer usynlig.

  • mormor mormor sier:

   Hei Løvetann
   Koselig nick du har og velkommen hit.
   Jeg er lei for at det gjør det ille til mote å lese her. Men det er alltid håp og det må man ta med seg.
   Lykke til videre.
   Ha en fin dag 🙂

 74. Cathrine sier:

  Uføredebatten er i blant helt merkelig – nå er det noen smartinger som har funnet på at uføre skal være… i full jobb! Nei, kødder ikke, se her: http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2525563.ece
  Cathrine recently posted..Barkebille Blues: En sint og skuffa ME-pasient i dag.My Profile

  • mormor mormor sier:

   Catherine
   Leste det, men må nok lese en gang til.
   For noen er det heldøgnsjobb å bare holde seg i live og å kunne stå opp noen timer hver dag.
   Håper du har det bra.
   Mormorklem 🙂

 75. Hans Berthel Olsen sier:

  At så mange her i landet er uføretrygdet sier jo også om hvilket arbeidsmarked vi har. Da jeg falt ut av arbeidsmarkedet og hadde vært gjennom diverse obligatoriske «ritualer» sa min rådgiver følgende til meg:
  «Du har uten tvil en viss restarbeidsevne – men hvilken arbeidsgiver tror du vil ansette sånne som deg ??» – Forsåvidt «reine ord for penga»
  Har jobbet i samme bransje siden jeg var 17 1/2 år gammel – med liten skolering. Ingen formell kompetanse. All skolering og kompetanseoppbygging var jobbrelatert – jeg kunne ikke lenger stå i den jobben jeg hadde av helsmessige årsaker.
  Aldersmessig lå jeg også dårlig an mht. skolering – ville vært nær 60 år før jeg hadde sjanse til å idetheletatt kunne nådd formell studiekompetanse.
  Fysisk arbeid var utelukket.
  Ble derfor permanent uføretrygdet da jeg var 57 år.
  Enkelte tror visst det er bare å ta seg en tur til lege – og så spassere på NAV og forlange trygd – sånn er det ikke.
  Langtfra alle uføretrygdede lever «herrens glade dager». Kjenner faktisk til folk som har tatt livet av seg etter å ha falt ut av arbeidsmarkedet.
  Mange har også temmelig ussel økonomi.
  Selvvalgt situasjon ?? Javel – de som sitter med den oppfatningen må gjerne gjøre det for meg. Bryr meg katta i sånne personer – og deres vrangforestillinger.
  .
  «Salige er de fattige i ånden – thi Himmelriket er deres»
  .
  Forøvrig er meget godt innlegg… god beskrivelse av virkeligheta.

  Ha en toppers dag 🙂
  M V H Hans B.

 76. Ove Kristian sier:

  Å være uføretrygdet er ingen dans på roser. Man er da ikke i stand til å jobbe hele tiden for en arbeidsgiver som ønsker seg friske folk som kan stå på. En ønsker seg en som kan yte best mulig og da er det ikke rart at folk faller utenfor arbeidslivet. Det finnes folk som har læreproblemer, som blir fortere sliten i hodet sammenlignet med normale folk av å utføre det samme arbeidet, og det finnes personer som er nokså ustabile av seg. Samt en blanding av alt.

  Og de aller fleste som har full uføretrygd skulle gjerne ha jobbet som det normale mennesker gjør. Men problemet er at arbeidslivet ikke er tilpasset de svake, men heller de sterke, de som er istand til å jobbe full tid og etterpå klarer å ta vare på familien sin uten å gå nede for full telling. Det er flere som er uføretrygdede som bare klarer å eksistere for halv maskin og bare såvidt ta vare på seg selv. Har man for eksempel store psykiske problemer så kan det hende at hygienen lider, husarbeidet utsettes og søvnen forskyves. – Og hvem ønsker å ansette en slik person?

  • mormor mormor sier:

   Hei Ove Kristian
   Velkommen på muren
   Jeg tro at de aller fleste ville ha gått på arbeidet med glede.
   Om de hadde hatt et arbeid å gå til.
   Ha en fin dag 🙂

 77. megja sier:

  Tror nok du tar feil mormor,de som jeg vet(som går på nav), kunne lett ha jobbet visst de hadde gidda. Seff er det en stor del som også ville gjort alt for og komme i arbeid. Men jeg ville ikke ansatt en person som var syk eller har lite utdannelse. Framfor en som har både utdannelse og som ikke er syk. Det er vell rett og. Og godt er det at man ikke kan spassere bort til nav og få trygd. Problemet er jo at det er mangen snyltere,da er vell kansje systemet skeptisk til og få ting gjort kjapt og på en rettferdig måte.

  • mormor mormor sier:

   Megja
   Hei og velkommen hit.
   Jeg får skrive til deg som til andre Vet du om trygdemisbruk er det din plikt å anmelde det.
   Det er snyltere, det har vært snyltere og det vil fortsatt komme til snyltere. Det er slik det er. For noen velger alltid den letteste utveien.
   Ha en fin dag 🙂

 78. Så bra at mormors ord fekk vinger. Godt at fleire legg til kommentar,som veit kor skoen trykker. Kankje nokon får eit meir nyansert syn på saka.
  marit elisebet totland recently posted..Skal ordet «nave» gå inn i språket vårt?My Profile

 79. Marisol sier:

  Vet ikke helt hvorfor mitt innlegg la seg under en annen sin, litt dumt, men slik går det når man ikke helt vet å klikke på de riktige knappene 🙂

  Ser at mange er veldig opptatt av at alle kan jobbe litt hvis de bare ikke hadde vært så lat. Jeg også er det, men som jeg nevnte i mitt innlegg lengre opp så vinner jeg ikke noe økonomisk på det og det synes jeg også er en del av drivkraften med å stå i jobb. Jeg måtte flytte på grunn av dårlig økonomi etter at jeg kom over på arbeidsavklaringspenger i forbindelse med mitt slag. Nå kan jeg som nevnt jobbe, ihvertfall 50% i følge min lege og nav lokalt, men jeg har da 3 mil å kjøre til jobb. Klarer ikke å ta offentlig transport pga sykdommen. Med bensinprisene idag så har jeg da utgifter på 2000 i bensin, 480 i bompenger og 800 i mnd i parkering på jobben. Dette er da totalt 3280 i mnd. Ved å jobbe 50% og gå på AAP 50% som er 66% av inntekten din så sier det seg selv at noen ganger så er det økonomisk billigere å være hjemme. Dette faller på sin egen urimelighet spør du meg. Ikke kan jeg flytte nærmere jobben heller for hvem har råd til å bo singel i Oslo, ihverfall ikke jeg. Og med AAP så kommer jeg ihvertfall ikke inn på boligmarkedet, ingen banker gir deg lån. Tror de som mener at det er enkelt for folk å gå over på uføretrygd er som du nevner mormor, de har ikke snøra peiling på hvilke konsekvenser sykdom gjør med deg, både av smerter, depresjoner, økonomisk, sosialt. Det er så mange faktorer som spiller inn at for de fleste, jeg poengterer….de fleste og ikke alle så er det en lang dørsteppmil å gå for å bli uføretrygdet. Jeg hadde gitt mye for å slippe å være syk. Det å jobbe gir trivsel på mange områder, ikke minst det å evne å gjøre noe, det sosiale, større økonomisk trygghet. Tror virkelig folk at vi ønsker å miste dette på grunn av latskap? Det skuffer meg at det finnes slike holdninger hos folk idag som noen viser til av innleggene her, men slike folk vil det alltid være. Hadde en nær slektning som var likedan…pipen har fått en helt annen låte nå som h*n selv er uføretrygdet på grunn av en sykdom ingen ser. Nå møter h*n selv de samme holdningen som h*n utviste tidligere.
  Jeg sier bare «You get what you give»!

  • mormor mormor sier:

   MArisol.
   Det skjer saker og ting på en blogg som ikke alltid er helt forståelig.
   Jeg lar være å kommentere for dette klarer seg fint på egne føtter.
   Ha en fin dag 🙂

 80. Christian sier:

  Det som er så synd for dere som sliter og er uføretrygdet av gode grunner er at alle de som ikke er det er så mye mer synelig. Det er på samme måte med innvandrere, det er et mindretall som er kriminelle, men pga at de alltid får media dekningen, så ser det ut som det er majoriteten.

  Jeg håper jeg aldri må slite og at jeg kan jobbe hele livet igjennom, for meg hadde det vært et mareritt å ikke kunne jobbe og tjene penger, noe jeg er sikker på at er tungt for mange av de som faktisk blir uføretrygdet. Kampen mot NAV er ikke enkel, og hvert tilskudd er en kamp, det vet jeg fordi jeg har et søskenbarn (som er som en bror for meg) som sliter noe fryktelig. Han var et arbeidsjern av rang og var allerede utsett av sjefen til å bli linjeleder hvor han jobbet, men så smalt det og mannen sliter i dag så tungt at det er tragisk å se på. Du er prisgitt at vedkommende på NAV faktisk klarer å gjøre jobben sin, alt for mange ganger har NAV rotet bort papirer slurvet med utbetalinger og regelrett løyet til han. Jeg har ved flere anledninger vært med han på NAV og sørget for å få kvittering på innleverte papirer med signatur fra vedkommende som mottok, merkelig hvordan det alltid ender opp med å fungere. Selv legen hans er helt oppgitt over hvordan NAV takler saken og har selv tatt tak i saken, det er uutholdelig.
  Jeg er glad at det er et sikkerhetsnett som jeg kan falle i skulle ulykken være ute, det lar meg arbeide med fred i sinnet så får de som klager på at andre utnytter systemet bare klage, for hvem vet når man selv er i uføret…

  • mormor mormor sier:

   Christian
   Dette er en kommentar som får stå på egne ben.
   Man vet aldri når en selv blir rammet og det gis ingen garantier.
   Takk.
   Ha en fin dag 🙂

  • Duerlat sier:

   Enda en som synes misbruk av trygdeordninger er helt ok, og at det er utenkelig at det finnes noen arbeidsevne blandt de flere 100 000 som i dag surfer gjennom livet på første trygdeklasse

 81. Line Ruud sier:

  Heisan. Har hatt en ledig stund her på jobben nå og dumpet borti denne bloggen og har lest innleggene med stor interesse. Selv er jeg velsignet med god helse og god jobb, men mangler da hverken sympati eller empati og kan villig forestille meg hvor alldeles forferdelig det må være å stange hodet i veggen da situasjonen blir så ille at det er tvingende nødvendig å innse at uføretrygd er alternativet…. Jeg synes det er direkte VONDT å lese DUERLATs innlegg i debatten. Vet du, – da livet begrenser seg til å irritere seg over andres sykdom og elendighet, så misunner jeg dere som er kronisk syke men faktisk har evnen til å glede dere over de som gleder i livet…. Jeg renger med at mye av det DUERLAT skriver er skrevet for å provosere, men jeg synes oppriktig synde på personen. Stå på alle dere som må kjempe hver dag mot smerter og fordommer, – men som allikevel har en livsgnist som kan beriks andres hvedag 🙂

  • mormor mormor sier:

   Hei Line
   Velkommen på muren
   Mye rare holdninger ute og går. men slik er det bare.
   Jeg vet ikke hvor mye den nevnt mener av det som skrives. men man får ta det med humør.
   Ha en flott dag 🙂 og velkommen tilbake 🙂

  • Duerlat sier:

   Det er pussig at de som har bra med smerter men likevel er i jobb ikke skal ha meningsrett.

   Som sagt hadde jeg forlengst hatt uføretrygd om jeg skulle fulgt SV-legens klare ord. Mange hadde nok jublet og tenkt «endelig, målet er nådd»

   Noen gir seg derimot ikke ved minste motstands vei

   • Marisol sier:

    Jaja, hadde vi vært tilbake i middelalderen igjen så hadde du helt sikkert vært opphøyd til en gudeskikkelse og vi ville alle ha tilbedt deg, for det er slik mitt inntrykk av deg er at vi skal oppfatte deg.

    Se på meg alle sammen!! Jeg er egentlig så syk at alle mener jeg bør være uføretrygdet, men jeg JOBBER…sett meg på deres høyeste pidestall for dere fortjener jeg å være.

    Jaja, lykke til i livet, jeg tror at du en dag kommer til å trenge det. ^^. Så nå fikk du til og med 15 sekunders oppmerksomhet fra meg også. Ære være deg for det 🙂

    • Duerlat sier:

     På ingen måte. Jeg er ikke i nærheten av å være noe unikum. Jeg vet at det er mange som har det langt verre enn meg som er helt eller delvis i arbeid.

     Fellesnevneren er at vi ikke har valgt minste motstands vei. Vi har en dose ære og setter den inn på å så langt nulig være selvforsørget.

     Den er totalt fraværende blandt mange (ikke alle altså, på langt nær) av de uføretrygdede.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Men må du likevel spy edder og galle. Slik at det fremstår som om du skjærer alle over en kam?
      Pass ryggen 🙂

     • Sunnmøringen sier:

      Duerlat: Jeg ser du har en fantastisk, fiktiv jobb. Er ikke mange som har tid iløpet av en arbeidsdag å kommentere en blogg hele dagen. Skumleste gjennom hatet ditt du har lagt ut her, og tenker bare; For et patetisk menneske, som syter og klager over en liten kink i ryggen. Landet vårt har for mange som deg ville jeg heller si, de som ikke jobber, men sitter og kommenterer en blogg i flere timer. Og jeg leste at du må «komme» deg… Herre, en som er uføretrygdet reiser på sykehuset og gjennomgår omfattende operasjoner, kanskje ikke en gang heller, for å i det hele tatt komme seg ut av sengen om morgenen. Og det er disse menneskene mormor blogger om, ikke de som snylter, ikke de som ikke gidder. Du må slutte å la det lille av hjernen som du har igjen bli forpestet av media. Ikke alle svindler, men du, DU, forsøker å svindle til deg sympati… Ingen bryr seg, fordi du har sytet for lenge.

     • mormor mormor sier:

      Hei Sunnmøring
      Velkommen hit.
      Det er godt du ser hvem jeg egentlig snakker om. Takk skal du ha 🙂
      HA en fin kveld 🙂

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Om du har det bra, med smerter i din jobb, er det jo bra og jeg synes vel at du har fått anledning til å spre dinemeninger, i ganske så rikt monn.

    Jeg må smile av din hang til å gi politiske merkelapper. 😆

    Jeg lurer på hvor mye ros du egentlig vil ha?
    Ha en fin dag 🙂
    mormor recently posted..Onsdagmorgen og kaldtMy Profile

 82. Mor sier:

  Kjære mormor!
  Takk for ditt innlegg. Og takk for mange andres fortellinger om en vanskelig hverdag som jeg kjenner meg igjen i. Det er bare så vondt at det blir ødelagt av en slik håpløst usaklig «debatt». Det tar nesten helt motet fra meg og jeg vil bli enda mer forsiktig med å fortelle at jeg er ufør. Det er fremdeles skambelagt. Og kommer til å være det for mange i mange år ennå.
  Jeg vil bare si at jeg var som deg «Duerlat», – jeg jobba helsa av meg. Selv hvor vondt jeg hadde det. Jeg trodde også at det var mange late blant de uføre, og jeg trodde prosessen med å «få» uføretrygd var alfor enkel. Jeg kunne ikke tatt mer feil! Heldigvis holdt jeg disse holdningene skjult for andre. Det var ikke morsomt å møte seg selv i døra til slutt, – og skammen ble nok større hos meg enn hos mange andre.
  Jeg vil gi deg et godt råd: Ti still nå. Før det er for sent. Det er så vondt, skjønner du…

 83. Ulva sier:

  Flott skrevet!

  Selv gikk jeg i mange år før de (Nav) endelig skjønte at afasi etter hjerneslag ikke kan kureres…

 84. megja sier:

  Marisol,nettopp. Drivkraften til og være i jobb er det økonomiske. Men så skriver du og at du måtte flytte pga du ble syk for det ble tungt økonomisk. Og at du ikke har råd til en leileghet i oslo eller nære jobb. Motsier jo deg selv,forventer du at du skulle hatt råd til alt det du hadde når du ikke kan jobbe ? Tror mangen hadde plutseleg hatt vondt i ryggen hadde naboen hatt samme hus og økonomi som meg visst han gjikk på nav.

  • Marisol sier:

   Megja jeg har valgt å ikke skrive om hvorfor jeg måtte over på AAP etter mitt hjerneslag fordi det vil gjøre at jeg blir gjenkjent av mine kolleger som garantert leser innlegget her. Jeg er jo selv ansatt i NAV så det er ikke så vanskelig å se hvem jeg er. Min arbeidsgivers behandling av meg er årsaken til at jeg måtte flytte. Jeg lå lenge på sykehuset etter slaget, jeg hørte ikke fra min jobb på hele den tiden, ingen dukket opp og jeg fikk ikke en dialog med dem i det hele tatt. Det måtte en sosionom som banket svært hardt i bordet før de reagerte og da truet hun med å gå til avisa. Alt dette gjorde at jeg måtte flytte, er vel logisk det når man plutselig mottar bare 66% av lønna som du opprinnelig hadde. Jeg hadde ikke nok til å leve etter å ha betalt husleie. For å få råd til å eksistere så måtte jeg flytte 3 mil utenfor Oslo og det å nå komme tilbake i jobb vil økonomisk bli veldig dyrt for meg. Men, jeg er villig til å betale den prisen for å være til nytte og føle at jeg evner noe igjen. Selv med mine plager etter slaget. Problemet er bare at NAV vil ikke ha meg tilbake i jobb….jeg er bare en belastning for dem og det synes jeg er veldig trist. Jeg har arbeidsevne og jeg vil gjerne yte noe tilbake til samfunnet de siste årene jeg har igjen å jobbe. Bytte jobb kan jeg bare glemme, ingen ansetter folk på min alder, det er jeg for gammel til. Så slik jeg ser det så blir jeg skviset ut av arbeidslivet av våre kjære NAV og ender vel opp på uføretrygd jeg også selv om jeg ikke ønsker det. 🙁

   Fint at du vet alt om meg til å føle at du kan uttale deg, du må ha noen enorme synske evner 🙂
   Marisol recently posted..Onsdagmorgen og kaldtMy Profile

   • mormor mormor sier:

    Marisol
    Det må være fint å være synsk, kanskje?
    Ha en god dag 🙂

    • Duerlat sier:

     Du er vel ganske synsk du også
     For du vet jo åpenbart at alle som forteller gråtehistorier her inne forteller sannheten, og at det er er umulig for dem å være i arbeid.
     Mens du hevder at jeg bare lyver, eller i beste fall overdriver

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      Fortelle gråtehistorier?
      Gjør ikke du også det? Gråter over din tapperhet og stayerevne?
      Skal jeg ikke tro på deg?
      JA. bare så det er sagt. Jeg tror de fleste overdriver sin kjennskap til trygdesvindel. Og som jeg har skrevet tidligere.
      Kjenner du til så har du faktisk plikt til å melde fra.
      Ha en fortsatt fin dag. Og misforstå meg helt riktig. De som tror at jeg synes at trygdesvindel er OK, de må tro omigjen. Det er faktisk et lovbrudd.

    • Marisol sier:

     Ja, det kunne vært deilig å være ekte synsk, da hadde jeg sikkert unngått slaget og alle de som tror 90% av alle uføretrygdede er late hadde jo kunnet gjennomskuet oss easily, så kjekk verden ville ha vært da, ihvertfall for NAV 🙂
     Marisol recently posted..Tanken 6My Profile

 85. Kjære mormor. Takk for innlegget, et viktig et! 🙂 Og tydelig et som engasjerer enormt. Har lest meg gjennom det meste her nå, og jeg må VIRKELIG berømme deg for at du klarer å holde en vettug tone på dine svar gjennom alt det her! Flott mormor K!!

  Onsdagsklem
  bare lille elin recently posted..VINNERNE AV BLOGGLOTTERIETMy Profile

 86. megja sier:

  Marisol, jeg vet ingenting om deg. Men jeg skrev utifra det lille du skrev. At jobber man bør det være en økonomisk gevinst. Asso, poenget er at slutter man og jobbe av en årskak. Så kan man ikke forvente og ha det like godt økonomisk så naboen med 40 arbeidstimer i uka,er nok av snyltere som hadde komt da.Dette gjelder ikke deg. Men enig med deg, det er ubruklegt at du skal føle deg som en belastning når du faktisk kan yte noe tilbake. Men slik er det, og det er forståligt. Visst man setter seg i arbeidstakeren sin posisjon.

 87. Terapeut sier:

  til Duerlat: Jeg har hittil valgt å ikke kommentere dine innlegg, men velger nå å kommentere en gang. Og det blir mitt første og siste innlegg til deg. Jeg ser jo helt klart at du er ute etter å provosere, og det lykkes du ho iallefall delvis med. Men måten du skriver på, er usmakelig, og når du går tom for meningsfylte setninger, så går du over til skjellsord… Du skriver om din situasjon, og at du har ære og holder ut. Har du egentlig tenkt deg at du kanskje bare har en brøkdel av ubehag i forhold til andre, og at du kanskje ikke kvalifiserer til uførestatus? Uansett, så skal alle meninger kunne ytres, men prøv å hold en viss standard da så det kan bli en noenlunde ryddig dialog.

  Ellers, så håper jeg at dere alle får en fin ettermiddag 🙂

  • Duerlat sier:

   Jeg har mange ganger sagt at det er mange som har det verre enn meg, mye verre også. Inkl folk som er helt eller delvis i arbeid.

   Også som sagt, mange år siden legen sa rett ut at dette går ikke lenger, ryggen din er ødelagt og jeg vil skrive en anbefaling om uføretrygd.

   Det er altså ikke MINE ord, men min daværende fastleges

   • mormor mormor sier:

    Duerlat.
    Din daværende fastlege anbefalte deg å søke om uføretrygd, men hva vet du om den hadde blitt innvilget? Det er slett ikke sikkert du hadde fått uføretrygd, selv om legen tenkte at du skulle søke. Det er en lang prosess og ikke alle slipper gjennom nåløyet og det er ikke sikkert at NAVs leger hadde vært enig med din fastlege.
    Det finnes ingen automatikk i fastlegers uttalelser og innvilget uføretrygd, om det er det du tror.
    Men jeg synes jeg forstår hva du tenker i den sammenheng, Jeg skrev synes, så du ikke skal tro at jeg vet dine tanker.
    Ha en fin kveld 🙂

  • Duerlat sier:

   Glemte å ta med at ditt ønske ikke gjengjeldes

 88. Bentemor sier:

  Det er synd ikke NAV hjelper folk bedre til å jobbe. Det er så utroliog viktig – også for helsa – å ha kontakt med arbeidslivet. Går du bare hjemme og ikke får tilbakemeldinger fra andre miljøer blir man bl.a.a veldig selvsentrert (stort sett). Derfor er det faktisk bedre å bruke kreftene på arbeid enn sosiale greier. Kjenner dessverre mange uføretrygdede (gamle og unge, inkludert min mann). Min mann har en veldig alvorlig sykdom, men klarer 20% i en IA-bedrift. Det holder ham oppe, tror jeg, selv om det tapper ham for krefter.

  • mormor mormor sier:

   Bentemor
   Det er vanskelig for mange som ha en restarbeidsevne å finne en arbeidsplass.
   IA-bedriftene er ikke i overtall. Så det ligger et stort potensiale der.
   Ha en fin dag 🙂

 89. Cathrine Grine sier:

  Hei, Mormor 🙂 Tusen takk for innlegget ditt!

  Her var det mange meninger og ytringer…
  Dersom noen av dere der ute har en jobb til meg jeg faktisk klarer å utføre er det bare å rope ut… Jeg er ikke uføretrygdet, selv om legene jeg har vært hos mener det er det jeg bør gjøre. Men siden jeg både er opplært til at man skal jobbe for sin føde og jeg prøver alle utveier for å bli frisk nok til å arbeide, så avventer jeg…
  Jeg er plaget med sterke smerter og klarer ikke sitte/ gå/ stå for lenge. Joda, hodet er klart men resten av kroppen vil ikke følge med… Dette har fulgt meg siden tidlige barneår, og jeg har presset meg selv (noe jeg er sabla god til!) og jobbet frem til den store smellen for 4 år siden. Jeg klarer ikke engang vaske huset…
  Det å måtte gå til Nav for å be om penger til livsopphold er svært nedverdigende… Jeg stod i 2 timer utenfor bygningen før jeg i det hele tatt klarte å gå inn der…
  Det er trist at trygdesnyltere ødelegger for de som virkelig trenger hjelp. Og det er kanskje derfor terskelen for nettopp å spørre om hjelp blir så mye større for de som trenger det mest… For de som virkelig ikke ønsker å sitte i en slik situasjon…

  Ønsker dere en fin kveld. Måtte 2013 bli et år uten smerter, sykdommer og plager…

  • mormor mormor sier:

   Cathrine.
   Hei og velkommen hit.
   Jeg tror kommentaren din snakker fint for seg selv.
   Lykke til i forsøket med å finne en arbeidsgiver 🙂

  • Duerlat sier:

   Her kom det første innlegget fra en person det fint går an til å respektere. Trolig er du den klart sykeste av alle som har uttalt seg her inne, men du prøver. Det skal du ha kred for

 90. Hans Berthel Olsen sier:

  Etter Duerlat sin oppfatning er det tydeligvis nok med en attest fra sin lege (SV-er eller ikke) som er nok for å «oppnå» det himmelrike det er å bli uføretrygdet.
  Dette er direkte tull og tøys. Det er flere faginstanser som skal inn i bildet – deriblant spesialleger – rådgivende lege fra fykleshold mm… Hvert enkelt kasus skal vurderes i flere faser – herunder også utprøving og kartlegging av restarbeidsevne.
  Selv om min sak var ganske opplagt, så hadde ikke verken min fastlege eller NAV- rådgiver stort de skulle ha sagt i det første avklaringsmøtet som ble holdt. De ble regelrett «valset over» av rådgivende lege fra fylkeshold. Denne kom med direkte feilaktige og misvisende konklusjoner ang. min diagnose – som forøvrig var meget godt dokumentert fra spesialisthold.
  Saken ble dermed trenert i 3 måneder – hvor jeg ikke mottok noensomhelst form for ytelser. Lyder vel som musikk i Duerlat sine ører ??
  Så – denne personen som skjuler seg bak dette «nicket» kan neppe tas seriøst – vedkommende veit kort og godt ikke hva saken dreier seg om. Har tydeligvis kun et sterkt markeringsbehov som kommer til uttrykk gjennom kleine kommentarer og påstander.
  Vedkommede er farlig nær ved å snuble i sitt eget saklighetsnivå – så lavt ligger det.
  .
  Jeg føler ikke behov for å skjule min identitet bak noe «nick» Dette da jeg fullt og helt står for det jeg sier og skriver.

  Ha en utmerket kveld videre 🙂
  M V H
  Hans B.

  • Duerlat sier:

   Jeg vet utmerket godt at det skal mer til enn en erklæring fra fastlegen. Siden du åpenbart mener jeg er smertefri (siden jeg ikke er uføretrygdet, og der går jo skillet ifølge dere verdensmestere), så må det jo nesten bety at din sak ikke var så opplagt som du ville ha det til heller da. Siden du mener min gamle leges ord ikke betyr noe, så må det jo det sporet følges videre, eller?

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Ingen har vel nevnt noe til deg om at du skulle være smertfri.
    Slutt med det gnålet nå.
    Jeg har levd med leddgikt og smerter i over 30 år. Jeg har arbeidet og nå er jeg for gammel til det.
    MEN jeg klaget aldri over at andre fikk uføretrygd.
    Ha en fin kveld

   • Hans Berthel Olsen sier:

    Tror du har fulgt særdeles dårlig med i timen for å si det mildt.
    .
    Har JEG i innleggs form her påstått at JEG hadde en opplagt sak-eller ??
    Har JEG påstått at DU er smertefri ???
    Har JEG påstått at din gamle leges ord ikke betød noe ???
    .
    Seriøst… du har malt deg inn i et hjørne med direkte tullete og usaklige påstander…enten med eller mot bedre vitnde..
    .
    Ang. min saksgang – jeg tok kontakt med spesialist etter møtet. Der fikk jeg bekreftet at de påstander som rådgivnde lege framsatte på møtet i beste fall kunne anses som ren ønsketenking. (Tenderte mot løgn i forhold til hva som var medisinsk dokumentert) Dette ble så påklaget formellt. I neste runde ble det ikke noe avklaringsmøte.
    Dette skulle vel tale for seg selv eller ???
    M V H
    Hans B.

  • Terapeut sier:

   Du beskriver nok saksgangen ganske så korrekt her ja. Og det er slitsomt bare å se hva en skal begynne på over nyttår… Selv med godkjent yrkesskade fra Nav etter undersøkelse av prof.dr.med på Blindern osv, så blir det nok noen irrganger en skal gjennom.

   Utover det så er det godt at noen står frem med navn. Dette er ikke noe jeg orker pr. i dag..

   Når det gjelder usaklige og usmaklige innlegg, så faller de på stengrunn for min del. Jeg har ikke noe behov for å ta slikt innover meg uansett.. 😉

   🙂

   • Duerlat sier:

    Stakkars. Tenk så frekt det er at ikke folk kan avgjøre selv om de skal ha trygd eller ikke. Det er jo slik det burde vært, ikke sant? Stikke inn om NAV og si at «du, jeg er litt lei av å jobbe nå, så jeg tar heller uføretrygd»

   • mormor mormor sier:

    Hans
    Via deler av mitt arbeid og på andre måter har jeg nok fått litt for godt innsyn av sakene sett fra pasienters side,
    Lykke til fremover
    Ha en fin kveld 🙂

  • mormor mormor sier:

   Hans
   Jeg er redd du ikke er alene om den saksgangen.
   Men det er godt det ordnet seg tilslutt.
   Ha en fin kveld 🙂

 91. Duerlat sier:

  Ellers er det jo en konkret misbruk-saken i retten i disse dager. Og vi ser hva advokaten til vedkommende mener , det er slemt å melde fra om mistenkt trygdesvindel

 92. Terapeut sier:

  Rent generelt så SKAL en sak som omhandler uførhet grundig saksbehandles, noe annet er ikke riktig. Jeg skriver dette generelt, for jeg ønsker ikke å vekke ymse troll som tråler rundt på nettet :p

  Meg er det ikke synd i. Jeg har jobbet i mange år, opptjent pensjonspoeng, og hatt ett rikt arbeidsliv til skaden oppstod. Tjente godt i mange år, og klart som langtidssykemeldt så har jo inntekten ikke akkurat økt. Men jeg klarer meg jeg.. Kjører tilogmed motorsykkel i timesvis i sesongen 😉 (Tog du an?)

 93. Duerlat sier:

  Utrolig så latsabbene har samlet seg rundt denne bloggen. Mye berme samlet her ja. Millionutgifter for AS Norge, som bermen surt tar imot. Surt, fordi de mener fortjener mye, mye mer.

 94. Terapeut sier:

  Fordi jeg kjører motorsykkel? Hohoo 🙂 Noen er skikkelige skøyere… Noen derimot, skulle jeg gjerne gitt en omgang med ris på blanke messingen! Har ikke vært borti og skrevet noe særlig på blogger før, men skjønner nå hva folk mener med troll/trolling :p

  Lavmål…

  • Duerlat sier:

   Er man i stand til å kjøre motorsykkel, er man også i stand til å arbeide minst deltid. Det er ikke engang et diskusjonstema. Folk som uføreetrygdes burde bli fratatt førerkort for både bil og sykkel

  • Cathrine Grine sier:

   Ja, skjønner du ikke. Vi skal ikke ha et liv dersom man ikke klarer å jobbe… Da skal man sitte inne og råtne i sine egne tanker…
   Nyt sesongen på sykkelen du. Unner deg virkelig det! Hadde trollene her i denne tråden hatt kun en dag i en av våre «trygdesnylteres» sko hadde nok uttalelsene vært totalt annerledes.

   • Duerlat sier:

    Ja, for det er jo som kjent bare dere som har smerter og plager. Vi som jobber har det jo helt greit

   • Terapeut sier:

    Ja, de som mottar uføreytelser burde egentlig hatt egne idkort slik at man kunne innført begrensninger på mye av det som skjer for de andre i samfunnet… Hva med at de ikke får være ute etter kl 23? 😉

    • Duerlat sier:

     God ide. Er de ikke i stand til å jobbe og bidra til samfunnet, burde det også begrenses hvor mye de skal være ute og slite på det samme samfunnet. Så inndragning av førerkort, strømkvote på f,.eks 12000 kwh på et år, og matkuponger regnet ut såvidt over eksistensminimum er gode ideer som bør vurderes

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      🙂 😆 😆
      Ha en fin kveld 🙂

     • Lei av løgner.. sier:

      Duerlat. Hvis det er «byrden for samfunnet» du er så redd for så må du huske på at ingen blir friskere av å ha det vanskelig og vondt. Når folk blir enda sykere så koster det faktisk enda mer penger i form av sykehusinleggelser, legebesøk, etter frikort, helsekøer osv… Uføretrygd er ikke nødvendigvis ment å være en «livstidsdom» folk må ha lov til å bli friskere, og prøve å komme til bake i arbeid etterhvert, og dette er faktisk sånn uføre reglene er, og fungerer ( teoretisk i alle fall ). Hvis dette skal være mulig så er syke folk nødt til å ha sjangs til å bygge seg opp igjen, og da må de ha påfyll, ikke bare slite. De trenger å sosialiseres igjen, begynne å gjøre normale ting som å handle egen mat, eller gå en tur ut, besøke folk, oppleve noe, gå på kino, ol. rett og slett begynne å kjenne på at de lever igjen! Dette er ingen luksustilværelse, det er bare snakk om et naturlig og verdig liv. Dette er aktiviteter som andre folk tar for gitt, men som sånne som deg reagerer på med en gang en uføretrygdet er med på. Jeg mistenker at du liker å tråkke på andre, at du innbiller deg at du føler deg bedre når du vet at det til en hver tid finnes folk du kan rakke ned på. Mulig du lærer en dag… Ellers så vil du gå i graven og finne ut at du aldri egentlig har levd, du har bare hvert redd for å leve, kastet bort tiden din ved å rakke ned på andre i stedet for å ta tak i ditt eget liv.. Det må være en ensom tilværelse… Men du velger det selv.
      DU har valgt å være ensom. Mange syke har ikke noe valg. Enten så forlater alle dem fordi de ikke har krefter eller penger til å være med på ting lenger, eller så blir det bare sånn fordi folk flytter, eller venner dør, eller blir syke de og. Men du gidder ikke å sette deg inn i hvor pengene egentlig blir av, du vil bare ha noen syndebukker å skylde på for at du selv ikke gidder å ta tak i ditt eget liv, og begynne å leve! Du tør ikke å protestere mot makten og de korrupte politikerne som egentlig sørger for at du er slave i ditt eget liv.. gjeldsslave, lønnsslave, slave av utgifter, slave av å holde tritt med naboen… Men livet ditt blir ikke bedre av å rakke ned på andre. Du lever på en livsløgn. hvis du vil endre på tilværelsen, så må du begynne med deg selv, finne tid til å leve, gå ut og bli kjent med nye mennesker, så kan du engasjere deg politisk for å rydde opp i splitt og hersk kulturen, og gå inn for et mer harmonisk og rettferdig samfunn der alle er verdt noe, og alle har muligheter, et samfunn der vi sammarbeider, står sammen og hjelper hverandre, i stedet for å sette folk i båser og frykte hverandre. Så før du gjør alt dette så har du ingen rett til å uttale deg om «byrder for samfunnet» Du er pr. i dag en like stor byrde fordi du ikke tar annsvar, eller gjør noe som bedreer situasjonen, du bare bidrar til å øke den, eller i beste fall opprettholde splittelsen i samfunnet, men du gjør ingen noen tjenester ved å holde på som du gjør!

     • mormor mormor sier:

      Lei av løgner
      Takk for en god kommentar.
      Ha en god dag og så håper jeg at det blir en fin fremtid 🙂

   • Terapeut sier:

    Det skal jeg, og hadde det vært mulig, så skulle du fått vært med på tur Cathrine Grine 🙂

   • Archimedes sier:

    Husker jeg var syk en gang. Ja, sånn ordentlig syk, altså – sånn syk at jeg ikke kunne jobbe. Sykemeldt-syk, med sykepenger og hele pakka. Og det absolutt siste som kunne falle meg inn på det tidspunktet var å bedrive fritidsaktiviteter eller pleie sosialt samliv.

    Vet du hvorfor? Jo: Fordi jeg var syk. Sånn ordentlig syk, altså – sånn syk at jeg ikke kunne bedrive fritidsaktiviteter eller pleie sosialt samliv. Ikke sånn tulle-syk at det eneste jeg ikke kunne gjøre var å gå på jobb.

    Det er jammen forskjell på folk, er det ikke?

    • Terapeut sier:

     Om det er meg og min motorsykkelkjøring som irriterer deg, så kan jeg fortelle deg at de timene på sykkel, er de eneste timene jeg føler jeg kan mestre noe skikkelig… Det merkes godt på min mentale form at jeg er ute og kjører litt… Sosial aktivitet er ett fremmedord for meg de siste årene. Og om du hadde gidda å faktisk satt deg inn i hva ptsd innebærer, så hadde du ikke engang begynt å skrive det innlegget der….

     • mormor mormor sier:

      Terapeut-
      Trening og sosial aktivitet er det nye «vindundermiddelet» mot nesten alt, skjønt ingen har foreslått å bruke det mot brukne ben, foreløpig.
      Ha en god tur. 🙂

    • mormor mormor sier:

     Aechimedes.
     Og da er man «ordentlig» syk og bare da?
     Nå ja. Var godt du ikke hadde noe som satte varige spor da, for da kunne det jo kanskje hende at du hadde måttet søke uføretrygd. Om du hadde fått det, vet vi ikke noe om.
     Så de som skal innvilges uføretrygd skal etter din menning var sengeliggende og ute av stand stil noen ting?? Seriøst?
     Jeg tror ikke på deg 🙂
     Ha en fin kveld 🙂

     • Terapeut sier:

      Trening og sosial aktivitet fungerer i noen settinger… Men vet nå litt om miljøterapi etter endel år i bransjen. Vet iallefall nok til hva som bør og ikke bør gjøres i flere settinger… 🙂

     • mormor mormor sier:

      Terapeut
      Da vet du hva du bør gjøre og hva du må holde deg unna 🙂
      Flott.
      Ha en fin kveld 🙂

 95. Terapeut sier:

  Det blir forøvrig min siste kommentar til trollinnlegg rent generelt! 😀 Ha en fin kveld folkens 🙂

 96. Duerlat sier:

  Jeg mener at de som uføretrygdes burde bli fratt førerkort og pass. Pass kan utleveres kun i de tilfeller en ufør trenger å reise til solrike strøk, og da kun etter anbefaling fra en lege i tillegg til fastlegen.

 97. Syns du har et ganske bra innlegg her.

  Tommel opp.
  Julien Brightside recently posted..DraugMy Profile

 98. Terapeut sier:

  Hehehe…… Nå begynner det å ta av her, og da kan en ikke annet enn å le litt… Godt å smile litt når en har en litt uggen dag 🙂

 99. Duerlat sier:

  Det kuleste av alt, er at det virker å være opptil flere her inne som faktisk tror jeg mener alt jeg har kommet med 🙂

  Slapp av folkens, det er ikke fullt så ille :))))

  • mormor mormor sier:

   Duerlat.
   Flere har vel hintet noe om din troverdighet?? men empati mangler du fortsatt 🙂
   Ha en fin kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    Jeg har ikke empati med trygdemisbrukere og de som først og fremst har vondt i viljen. Det står jeg for ja

    • mormor mormor sier:

     Duerlat.
     Så du ser ikke at det du har skrevet kan være vondt å lese for den som er syk og ikke «syk» som du yndet å skrive?
     Ha en fin kveld 🙂

     • Duerlat sier:

      Nei, i grunn ikke. De som vet at de faktisk er for syke til å arbeide, har jo ingen grunn til å føle seg truffet

      Mormor her. Jeg synes det mangler en smule på din innsikt i hvordan mennesker fungerer. Ikke for at jeg er verdensmester. Men dog.

     • mormor mormor sier:

      Fikk denne på e-post og har gjort som Madam Ink ba om

      @Duerlat
      I følge deg:
      Jeg har gitt opp ved den minste motstand.
      Jeg er lat.
      Jeg er en snylter.

      Hvilke belegg har du for å si slikt??
      Jeg tenkt å legge mine fakta på bordet til deg:
      Jeg fikk livet blir snudd på hodet pga en fødselsskade. Dvs jeg ble skadet da jeg skulle bli mor og pga det lever jeg med avføringslekkasje med tilleggsproblemer de fleste ikke kan forstå.
      Jeg gikk tilbake i jobb til tross for problemet, men med X antall ”ulykker” over lang tid, hvor en står foran andre ansatte med avføring til knea( og av og til ned i skoa) var ikke noe jeg prissatte så veldig høyt akkurat. Skammen var ekstrem, selv om de ble orientert om situasjonen/skaden min.
      Underveis i disse årene har jeg fulgt alle behandlingsmuligheter som er tilgjengelig og som har blitt vurdert som aktuelt for meg pr i dag.
      Hadde jeg valgt å høre på legen som forutsa at jeg var så skadet at dette (ikke kunne klare å jobbe med problemet) kom til å skje, da hadde jeg nok innsett mye av det jeg nå har slitt med å akseptere, for lenge siden.
      Men; Jeg ville og vil fortsatt jobbe, men det går ikke slik det er pr nå.
      Jeg har håp om at jeg med tiden kan klare å komme i en liten jobb selv om omfanget av mitt problem er så stort at det er utenkelig at arbeidsprosenten kan bli særlig stor. Men litt er bedre enn ingenting tenker jeg.
      Jeg har ikke gitt opp helt, bare begynt å legge grunnmuren på plass til at jeg kanskje kan komme tilbake på egne premisser med det jeg kan klare.

      Jeg lever med en skade som ikke synes, jeg dømmes nord og ned av deg for det.
      Fordi de få gangene jeg tørr ta sjansen på å bevege meg ute med venner på cafe, eller ute i lag med mine barn på deres aktiviteter og for en stakket stund være som andre mødre, blir jeg synlig og jmfr deg burde jeg da klare å jobbe.
      Du skulle bare ha visst at jeg da har brukt halve natten eller hele dagen med å forberede meg på å gjøre disse tingene og klarer det ved å bruke div hjelpemidler. Men opplever allikevel ulykker.
      Disse forberedelsene gjorde jeg også da jeg var i jobb, uten at det gjorde det mulig å fungere.

      Mener du fortsatt med fullt alvor at jeg gav opp ved den minste motstand?

      Vennlig hilsen en litt oppgitt
      Madam Ink

 100. Terapeut sier:

  Det tror jeg virkelig ikke at de tror, for slikt ett ekstremt syn på mennesker er det ikke noe oppegående medmenneske som har… Norge er ett samfunn med høye skatter og avgifter, og derfor også ett samfunn som er i stand til å ta vare på de som av ulike grunner faller mellom to stener i livet… Så, ja, jeg har i mange år klaget over toppskatt osv, men ser jo nå at når jeg selv behøver hjelp, ja da er den der…

  • Duerlat sier:

   Ikke destro mindre har vi besynderlig mange som uføre i dette landet. Mange i ung alder. Dette kan ikke bare få skure å gå uten at man prøver på tiltak.

   Jeg gir meg ikke på at det finnes misbruk, og at en del av de som er innvilget uføretrygd først og fremst har vondt i viljen.

   Jeg tror samtidig at det finnes mange som sitter hjemme med et stort ønske om å få jobbe litt. Både av sosiale, økonomiske og behovet for å føle at man trengs årsaker.

   Utfordringen ligger selvsagt i hvordan organisere dette. Hvordan finne sysselsetting til de som er i stand til å jobbe litt, men kanskje ikke hver dag eller like mange timer hver dag. En ting er sikkert, skal man ha noen sjanse til å få dette til – må de det gjelder innse at de faktisk ikke kan få lønn tilsvarende de som er i full jobb. Det må likevel selvsagt lønne seg kontra trygden, det å arbeide må uten unntak lønne seg

   • Terapeut sier:

    Selvfølgelig er det noen som misbruker ett system. Menneskeheten er slik… Derfor skal det utredes, innenfor rimelighetens grenser, hva en kan og ikke kan. Det er mange som vil, og ikke får muligheten også…

    Jeg skulle som sagt betalt mye for å ikke vært på vakt den dagen min skade skjedde.. For jeg skulle mer enn gjerne vært litt furten for å betale toppskatt, gledet meg over å ha faglige diskusjoner med gode kollegaer…. Det er jo ett savn..

    Vel, da blir det stille fra meg her en stund iallefall… Nei, jeg skal ikke ut å kjøre snøscooter eller stå på nedoverski… 😉

    • mormor mormor sier:

     Terapeut.
     Ha det fint der ute i den virkelige verden.
     Håper du skal gjøre noe hyggelig 🙂

    • Archimedes sier:

     I 1995 var hver åttende nordmann i yrkesaktiv alder trygdemottaker. I 2011 gjaldt dette hver femte. Og det vokser stadig.

     Hvor lenge skal dette få lov til å pågå før vi omsider kan begynne å snakke ærlig om at dette ikke er reelt?

     Kan du gi et tall? Vil du akseptere at noe rett og slett er galt når hver fjerde nordmann i yrkesaktiv alder mottar trygd? Skal vi opp på hver tredje før det demrer? Må vi faktisk i en situasjon der annenhver nordmann mellom atten og noen-og-seksti mottar trygd før vi kan snakke ærlig om tallene ikke gjenspeiler de faktiske forhold? For vi er på vei i den retningen – hvor lenge skal det få fortsette før vi våkner?

     Få høre: Kan du i det minste svare på nårtid du vil være villig til å se virkeligheten i øynene?

     • Duerlat sier:

      Det er nettopp denne utviklingen som er høyst urovekkende,. Og den kommer i en tid da vi aldri har hatt det slappere på jobb, aldri jobbet mindre, aldri hatt mer hjelpemiddel. Aldri flere velferdsgoder.
      Kanskje en sammenheng?

      Uansett, denne utviklingen kan ikke bare uhindret får fortsette.- Tiltak må ganske komme, først for å stanse, derned revere utviklingen. Vi burde ikke ha noe mer enn maks 0,2 % i yrkesaktiv alder på uføretrygd.

     • mormor mormor sier:

      Duerlat
      At det er en lite gunstig utvikling er så sin sak. Og » maks 0,2 % i yrkesaktiv alder på uføretrygd»
      Du er nå rimelig bastant i din tallfesting. Og hva så? Om du var den personen som fikk tallet til å bli for lite. Nei, du får ikke?
      Nå vet jeg ikke hva revere utviklingen er; men jeg tror du mener å revurdere eller revidere.

     • Archimedes sier:

      Ja, og ikke bare det: Nå kommer eldrebølgen, med historisk rekordlav pensjonsalder, historisk rekordhøye utbetalinger og historisk rekordlang forventet levetid.

      Da er en historisk rekordstor og voksende andel av befolkningen i yrkesaktiv alder på trygd rett og slett oppskriften på noe som blir skikkelig ille. Dette er forutsigbart som en klokke.

      Det burde da være mulig å få disse dumsnille hønsene til å forstå hva det er for en elendighet de steller i stand for kommende generasjoner?

     • mormor mormor sier:

      Archimedes
      Og de som er/blir eldre har ikke betalt sin skatt og trygdeforsikring? Noen av dem?
      Bare spør?
      Ha en fin kveld 🙂

     • mormor mormor sier:

      Archimedes
      Hva vil du at jeg skal si: «JA det er et massivt misbruk av trygd». Jeg gjør ikke det. Jeg sier at det er trygdemisbruk og at en hver som vet dette har plikt til å anmelde. Hvor mange av disse er det som ikke er «heltrygdet» hvor mange er i 10%, 30% 50% arbeid. Men alle er med i statistikken. Og utgjør 1- om det er så at det er mer enn en ytelse til en person, så er begge ytelsen regnet som en hver. Bildet er ikke så enkelt. Det er ikke bra nok å si at hver fjerde nordmann i yrkesaktiv alder er på «på trygd». Finn ut hvor mange unge som er uføretrygdet grunnet skade, medfødte lidelser, hvor mange som er på brøkytelser, hvor mange som går på aap og så bortover.
      At det er så og så mange som mottar ytelser/trygd fra NAV betyr kort og godt ikke at alle er uføretrygdet på 100% trygd. Bildet er nok litt mer nyansert.
      Vær glad du bor i ett land med et sikkerhetsnett som kan ta deg i mot, om du skulle ha behov for det.
      Ha en fin kveld 🙂

     • Archimedes sier:

      Spiller ingen rolle om du sier det eller ikke. Det er et blendende åpenbart faktum, og om du har lyst til å dumme deg ut ved å late som om du ikke ser hva som skjer må du bare gjøre det.

      Ditt problem er at du foretrekker en hyggelig løgn fremfor sannheten, og forholder deg kun til en hermetisk forseglet debatt; et ekkokammer av deg og dine manisk dumsnille likesinnede. Og da er det ikke vits i å bruke mer tid på deg.

     • mormor mormor sier:

      Archimedes.
      Jeg har alltid betalt min skatt, ikke med glede, men med penger til den norske statskassen, jeg betaler fortsatt min skatt, heller ikke nå med glede, men med penger. Hva mer vil du at jeg skal gjøre. Skal jeg oppsøke hvert menneske jeg ser og si, «du må ikke få trygd, du må bare bite tennene sammen for Norge har ikke råd til å betal trygd». Eller spørre om de noensinne har betalt skatt. Vet du, det kommer jeg ikke til å gjøre. For å repetere meg selv for gudene vet hvilken gang: Det er misbruk og det finnes noen som snylter, men bildet er ikke så svart/hvitt som du trekker opp.

      Lukker øynene og tror på en løgn, etter dine utsagn. Jeg lever ikke i noe ekkokammer, jeg har jo deg her 😆
      Deg om det.
      Jeg tror jeg står over manien og å være blåøyd, naiv eller dumsnill.
      🙂 Fin kveld til deg. Og takk for besøket 🙂

  • mormor mormor sier:

   Terapeut.
   Det er noe med å være der selv 🙂
   Ha en fin kveld 🙂

 101. Duerlat sier:

  Men mormor
  Vi skal altså bare stitte stille og se på at trygdeutgiftene øker og øker, uten noen former for mottiltak?

 102. Duerlat sier:

  http://stavrum.nettavisen.no/100-nye-ufore-hver-dag/

  Gunnar Stavrum er som vanlig god
  Venstresiden verner trygdeytelsene, mens høyresiden ikke tør gå løs på problemet. Resultatet er at antallet uføre vokser og vokser. Bare i løpet av årets ni første måneder er det 23.000 nye uføre.

  Dette kan ganske enkelt ikke fortsette

  • mormor mormor sier:

   Duerlat
   🙂 Har lest:

   Hvorfor ikke akseptere følgende:

   De rødgrønne verner ikke trygdejuks, men slår ring om rettigheter.
   De blågrønne brutaliserer ikke, men vil ha bedre kontroll med pengene.
   Så kan man bruke kreftene på å foreslå løsninger. sitat fra Gunnar Stavrum.

   Brutaliseringer forekommer for hver omdreining av effektivitetsskruen i arbeidslivet. Så er det skrevet også 🙂

   🙂 God kveld 🙂

   • Duerlat sier:

    For de som ikke fatter at det ikke bare er til å trykke opp nye sedler fortløpende, så er slikt sikkert vanskelig å forstå.
    Anbefaler deg å starte opp en bedrift, og vise verden hvordan det skal gjøres å drive en bedrift der det å drive effektivt og med overskudd er helt urelevant.

    • mormor mormor sier:

     Duerlat
     Men det kan altså du. Nå ja trykke penger, kan du vel neppe, med mindre du har en karriere som falskmynter. Men denne forsto jeg ikke helt.
     «Anbefaler deg å starte opp en bedrift, og vise verden hvordan det skal gjøres å drive en bedrift der det å drive effektivt og med overskudd er helt urelevant»
     Hva sikter du til?
     Ha en fin kveld 🙂

 103. Hilde sier:

  «Sett i et internasjonalt perspektiv er yrkesdeltakingen
  i Norge høy, ikke minst blant kvinner og
  eldre. Arbeidsstyrken er godt kvalifisert og arbeidsledigheten
  er lav. Samtidig har det gjennom
  mange år vært en betydelig vekst i antallet mottakere
  av helserelaterte ytelser. Ved utgangen av
  2009 mottok om lag 20 pst. av befolkningen i yrkesaktiv
  alder sykepenger, arbeidsavklaringspenger,
  en uføreytelse eller AFP. Det er et sentralt mål
  for Regjeringen å legge til rette for et inkluderende
  arbeidsliv der alle kan delta. Arbeid gir den enkelte
  økonomisk selvstendighet og er det viktigste
  virkemiddelet for å motvirke fattigdom, utjevne
  sosiale forskjeller og oppnå likestilling mellom
  kvinner og menn. Arbeidslivet er dessuten en viktig
  arena for sosial inkludering. Arbeid er avgjørende
  for velferden både for den enkelte og for
  samfunnet.»

  Dette sto i linken som ble lagt ut; om at 20% av befolkningen var uføretrygdet. Og det stemmer jo ikke. 20% har mottatt ytelser iform av sykepenger, AFP og AAP osv. i 2009. Det betyr ikke at 20% er 100% uføretrygdet. Mange har %-vis uføretrygd og jobber noe. Mange får sykepenger eller AAP for en periode – kort eller lang. At trygdemisbruk skjer skjønner jo alle, (som du sier mormor 🙂 ) og skal meldes (som du påpeker) . Syns bloggen din er flott – og enda bedre svarene du gir – og du har en tålmodighet som er beundringsverdig. Jeg syns som du at det ikke er bra at en utsatt gruppe som de uføretrygdede skal få den ekstra belastningen å måtte forsvare og dokumentere hvorfor de ikke kan jobbe og hva de eventuelt kunne jobbet med for Gudoghvermann. Her er det NAV og systemet som må bli bedre – for å utelukke «de late», og for å klare å gi jobb til de som kan jobbe litt og kunne behandle fortere (og bedre) uføretrygd til de som bør få det. – OG til arbeidsgiverne om å gi jobber til deltidsansatte om de kan det, og tilrettelegge om det er mulighet for det.

  Takk mormor – og ha en fortsatt god dag 🙂

  • mormor mormor sier:

   Hei Hilde og velkommen hit.
   Lar kommentaren din stå alene.
   Fin kveld og takk 🙂

  • Duerlat sier:

   ja, NAV må bli bedre
   For personlig ansvar er det jo intet som heter

   • Hilde sier:

    jo, selvfølgelig har alle personlig ansvar – både for jobb, familie og seg selv. MEN IKKE FOR ALLE ANDRE !!!!

    • Duerlat sier:

     Men hvorfor sier du at det er NAV som må bli bedre? Du nevner jo ikke med et ord noe om folk som prøver seg uberettiget.

     men eller er det helt greit. Siden man ikke har ansvar for andre, så vil jeg betale mye mindre i skatt, da jeg ikke ønsker å bidra til finansieringen av uføretrygden

     • mormor mormor sier:

      Duerlat.
      Hvorfor skal hun skrive noe om dem?
      NAV har ansvaret for berettigede og uberettigede søknader.
      Oj da, vil ikke betale skatt? I alle fall mindre? Og tror du dine skattepenger er øremerket «uføretrygd»? Betal forsikringen din du, som andre.
      Det er et fromt ønske fra de fleste, om mindre skatt, .
      Ha en fin kveld 🙂

     • Hilde sier:

      Alle uføretrygdede har ikke ansvar for alle andre. EN uføretrygded har ikke ansvar for at en annen mottar uføretrygd uberettiged. Det er det som er poenget – å gjøre noe med de som mottar uberettiget – og de som ønsker å jobbe – men ikke får. Dette kan og skal NAV (og du – om du vet om noen som mottar uberettiget trygd) . Og hva med de som ikke får behandling i utlandet fordi det er for dyrt ? Eller må vente altfor lenge på behandling ? Men dette er «offentlige instanser» som ikke svarer når du utgyter deg – det er enklere med uføretrygdede de er MENNESKER – ofte mennesker som allerede er svake i samfunnet – og føler at de må forsvare at de HAR RETT PÅ uføretrygd. Sånn skal IKKE samfunnet være. 🙂 syns iallefall jeg.

     • mormor mormor sier:

      Hilde.
      🙂
      HA en fin dag 🙂

   • mormor mormor sier:

    Duerlat
    Hvor har du det fra.
    Personlig ansvar har vel alle? Du også.
    God kveld til deg 🙂

 104. blekkulf sier:

  Alle kan jobbe, uføretrygd er for folk som ikke vil ta en annen jobb fordi det ligger for «lavt» for dem. så da er det heller bedre å drive dank og heller pusse opp huset, legge fliser og gjøre arbeid som de kunne gjort i arbeidslivet.

  Vet til og med om folk som har lagt helt nytt tak på huset sitt etter at de ble uføretrygda.

  • Hans Berthel Olsen sier:

   Hvilken oppsiktsvekkende observasjon Blekkulf !! Dette gjelder selvfølgelig ALLE uføretrygdede i din – Duerlat – Archimedes m.fl. sin tilnærmet paranoide, navlebeskuende verden.
   Dere imponerer meg virkelig med den fleksibilitet som anvendes i argumantasjonen. Her hoppes det fra påstander om manglende vilje – ork – giddesløshet – simulering – systemsvikt – udugelige leger – legers politiske tilknytning – takreparasjoner – pengetrykking og Gud vet hva…. Ingen av dere har evnet å følge en eneste tråd særlig lenge – da på en noenlunde saklig og anstendig måte.

   Tilfeller av misbruk forekommer. Dette er noe alle veit. Forstår ikke vitsen med å drive å «male» på dette i det uendelige. Eneste grunn er vel at dere er tom for saklige argumenter og dermed må slenge ut påstander om dette i hytt og pine.
   Dere må jo kort og godt kvæles av deres egen selvrettferdighet. Livet som yrkesaktiv antas ganske traumaiserende all den tid dere må bidra til å fø på pakk som meg ??

   Noterer meg imidlertid at ingen av dere har «balls» nok til å stå fram med navn.
   Det har derimot jeg. Det var ikke mitt eget valg å bli syk. (Tro det eller ei)

   M V H
   Hans B. Olsen

  • mormor mormor sier:

   Hei Blekkulf
   Velkommen hit.
   Jeg forstår at du vil provosere. 😆
   Når du vet, så har du en plikt. Du skal melde fra om trygdemisbruk,
   Gjorde du det?
   Ha en fin dag 🙂

 105. Jens petrus sier:

  Blir så eitrande forbanna og høre på alle disse bedreviterne i denne steinrøysa.Har selv uføretrygd pga leddgikt og føre detta jobbet i nordsjøen i mange år. Jeg bor nå i en annen kommune enn min hjemmekommune og når folk spør meg hva jeg jobber med sier jeg det rett ut at jeg er ufør men har jobbet tidligere i nordsjøen. DAAA,syntes de det er liksom greit at du har en eller annen unnskylding for at du har blitt UFØR fordi du har tross alt jobbet der halvparten av det missunnelige norske folk vil jobbe.Nei,hold kjeft til de som ikke har annet enn å gjør enn å snakke skiit om de som ellers sliter med helsa.

 106. Marta sier:

  Dette var et godt innlegg i en debatt som ofte tendenserer mot det svart/hvite. I dagens DN kunne man lese følgende artikkel: http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2525563.ece .

  Hvis det stemmer at de aller fleste på trygd ønsker seg tilbake i jobb, må jo dette være en god begynnelse?

 107. sårart sier:

  Restarbeidsevne – så rart ord. Hvor syk skal du være for å motta uføretrygd?
  Mann, over midt i livet,ingen kjæreste/kone/barn/barnebarn/foreldre. Jobber 100% med vond rygg, resten av tiden ligger han i strekk eller henter seg inn for å klare neste arbeidsdag. Klarer ikke å dra på ferie/fest/tur (selv om å gå – spesielt i marka er dokumentert bra for vonde rygger). Hva med husarbeid/vasking/matlaging?

  Kvinne, 2 barnsmor, har mann som jobber turnus, syk mor. Jobber 100% med vond rygg. Skal hjelpe barna med lekser, dra med de på fritidsaktiviteter, delta i organisering av fritidsaktiviteter, innsamling av penger til dette (for det er ikke samfunnets ansvar må vite), middag og generelt mat må lages hver dag, matpakker, vasking av klær/må hjelpe syk mor med handling/vasking/div. «Du kan da ikke være så syk – for du jobber jo full tid – du kan være foreldrekontakt på skolen/hente far fra sykehjemmet/stille opp rett og slett»

  De har begge like vondt i ryggen. Er de like – kan begge velge å jobbe 100% ?
  Hva vil «samfunnet» ? Hva med egenverd ? Hvem «fortjener» uføretrygd ? Hvem fortjener å bli frisk 🙂 – kan man like gjerne spørre.
  Hvem av dem vil sannsynligvis gå til angrep på uføretrygdede ? (svaret står lengre oppe 🙂 )

  • mormor mormor sier:

   Hei Sårart
   Velkommen hit.
   Hvem skal motta uføretrygd? Det er det vel NAV og dere byråkrati som avgjør?
   Og som jeg skrev tidligere.
   Ingen situasjon er den annen lik.
   Takk for kommentar.
   Ha en god dag 🙂

  • Robert. sier:

   Jeg liker innlegget ditt, og ja svaret står helt klart lenger oppe.
   Tror denne nissen må finne seg noen venner som kan fylle fritiden, fremfor å gro inne med sine egne tvangstanker om at alle på trygt er sleipe slimåler som suger all energi ut av samfunnet.

 108. mimi sier:

  Hei! Så enig i alt du skriver!!!du må være et fantastisk godt menneske:))

 109. jofrid sier:

  heisann! jeg er ei 21 år gammel jente i NAV systemet, jeg fikk/får (pga jeg fremdeles søker) meg ikke lærlingplass, sånn har det vært i 2 år snart, jeg har mine diagnoser og vell så det! men jeg har nektet NAV å gi meg uføretrygd pga att jeg vill jo så gjerne, men det er ingen som gir meg kjangsen foruten om i 3 måneders utplassering via NAV der jeg får sånn CA, 6000 i måneden! Når å hvis stønaden min kommer til tiden den skal komme på! for det er ikke selvsagt! jeg har søkt på 500 stillinger å vell så det for jeg har sendt ny søknad til de samme bedriftene når de trenger nye folk. men jeg får meg ikke jobb å det vet nav! det vet jeg, men jeg bor hjemme i barndomshjemmet å jeg har somsagt diagnoser som gjør det vanskelig for meg å snakke «normalt» å jeg trenger ekstra tid på å gjennomføre fra tanke til praktisk arbeid! jeg har ADD med en dæsj av angst, depresjon, stamming, dårlig motorikk i kroppen. +++ dårlig rygg, bekken å dvs annet! men jeg vill jobbe i det jeg er utdannet som, logistikkoperatør. men jg har prøvd i 2 forbanna år på egen hånd å med NAV sin «hjelp» jeg er somsagt 21 år gammel å jeg har å er i ett limbo som fungerer som ett personlig hælvete jeg hverken kommer meg videre på noen som helst måte, jeg har skiftet saksbehandler i nav 3 ganger, jeg vill faktisk ha ett liv! jeg vill flytte ut fra mamma å pappa sine varme hender å gå ut i verden å si att nå kan jeg stå på mine egn ben, men kansje det er på tide å innse til meg selv att verden ikke vill ha sånne som meg på en 100% stilling i ordinært arbeid, kansje jeg må skaffe meg ett liv med uføretrygda å få en stødig inntekt, jeg kommer ikke til å ha råd til thailand reiser osv. jeg kommer såvidt til å ha råd til salt i min egen gryte, så hvis noen der ute sier att alle unge 20 åringer er late så får de tro om igjen for jeg er ikke lat, jg har søkt å kjørt rundt til 500++ bedrifter flere ganger i løpet av disse 2 årene jeg bor på karmøy/Haugesund så det er ikke mer enn det tilbudet her. jeg har søkt på alt det går å søke på. så ikke kom her å fortell meg att familien min har det bra når vi lider pga att jeg ikke får meg arbeid å flytter ut sånn som «vanlige» ungdommer gjør!!!!!!

  • mormor mormor sier:

   Hei Jofrid
   Velkommen hit.
   Jeg får vondt av å lese din historie.
   Jeg skulle ønske det ikke var slik, men det er det.
   Ønsker deg alt godt. Og håper dagene dine blir bedre.
   HA en fin dag i dag 🙂

 110. Lillerare meg sier:

  Jeg er ung uføre, men blei ikke uføre før eg var godt over 30.
  MIn sygdom kan ikke ses, de eneste som faktisk kan se den er psykologen som jeg ser to ganger i uka. Og mannen min som må leve med meg. Tror ikke du kan fårstå enkeli hvordan mange av oss utføre sliter.
  Det er hardt å stå å se på mnnen din gå på jobb og må kansje ha to får å kune få økonomien til å gå rundt.
  Eller når han må sitte våken med me for eg har angst for min egen seng. Eller når vi skal ut og kose oss og pluseli kan ikke gå ut døra og må avlyse. Det er mangen gruner for folk er uføre. Ja NOEN jukser seg til å bli uføre, men de blir tat det kan gå et par år men så blir de tat. Men duerlat spyter ut feil anklagelser. Vis du er så pysete at du ikke kan ta dette opp med dine venner så er det din egen feil. Eller kansje du får angst på tanken å myste de vennen hvem vet. Jeg hvet ikke og de svar og forklarninger virker mer som du skriker etter å få snaket ut om ting, men ikke hamre på oss som faktisk ikke kan leve et normaldt liv, vi skriker etter å kune gå på jobb, eller å kune ha et normaldt liv sjenerelt.

  Men nok syting og døming fra min side.

  Mormor takk for det du skrev, ikke mangen som kan sidet rett ut slik som du. Forset med det og ha en god natt

  • mormor mormor sier:

   Hei Lille rare meg.
   Jeg føler med deg. Jeg kan ikke si at jeg vet hvordan du har det, for det er det vel bare du som kan.
   Håper at dagene dine blir bedre.
   Vennlig hilsen mormor
   Ha en god dag 🙂

 111. Grafs sier:

  Til duerlat
  Da får jeg planlegge angsanfallene og depresjonsanfallene mine, så jeg kan jobbe. Ikke no problem det.

 112. Bea sier:

  Hei Mormor, flott blogg du har.
  Jeg er selv ufør 80% det var ikke noe jeg hadde lyst til men heldigvis så kan jeg jobbe litt i hverfall og det er jeg glad for. får selvtilliten ganske bra opp bare ved en liten jobb. jeg har jobbet på gatekjøkken, catering, servicesenter for eldre igjennom Arb med bistand og siste jobben jeg hadde var overgangsarb igjennom fontenehuset her jeg bor. mannen min mistet jobben i fjor fra follum (norske skog) fordi det ble lagt ned, nå til neste år får jeg kansje en ny overgangs arb plass. da jeg var ei lita jente ble jeg missbrukt, jeg var da 9 år gammel. da jeg var 13 og 16 . ble jg voldtatt av samme person. siste gang så ble jeg gravid, noe jeg desverre måtte ta bort siden det var en i fam min som var overgriper, og det sliter jeg med i dag. det psysiske er værre enn smertene. men jeg har kommet meg langt jeg har turt og begynne og gå ut igjen, snakke med mennesker og har et ganske bra liv. og ja jeg har alltid en god dialog med nav når jeg jobber små jobber. det er godt og ha noe og gå til, men jeg skjønner også de som ikke klarer, jeg var der selv. jeg gikk rundt før og trodde jeg levde men gjorde ikke det. jeg mener i hverfall at alle mennesker er like mye verd som alle andre. psyken min har blitt bedre har en fanntastisk mann som alltid har støttet meg. målet mitt er og ihverfall få en 50% deltids jobb. men nå snakker jeg for min egen del, har jeg ikke noe og gjøre så blir jeg sprø. og det er jeg sikkert ikke alene om 🙂 jeg har hørt mye dritt fra fam som mener jeg ikke har det vondt nok at jeg er for ung etc.. men min mormor som ble 101 var den som støttet meg og sto opp mot de som dro meg ned igjen. men jeg er stolt over at jeg har kommet så langt som jeg har i dag. jeg har klart så vidt og komme tilbake til arb livet og møte folk. livet er herlig 🙂

  • mormor mormor sier:

   Bea
   Velkommen hit
   En stor mormorklem til deg. Vondt å lese historien din, Godt å lese at det går fremover.
   Håper fremgangen fortsetter.
   Ha en GOD dag 🙂

 113. siskan sier:

  Duerlat. Du har min dypeste medfølelse for ditt tap av ressonemang og å tenke logisk ut fra de rettningslinjer som foreligger. ALDRI har jeg hørt en slik martyr som har det så vondt men ingen skjønner hvor vondt du har det og alle skal forstå at du er en helt som ikke er blitt uføretryggdet.

  Gud bruttle meg i barten du vet ikke mye om å være kronisk syk!

 114. Krisa sier:

  Ett veldig flott innlegg! Det er dessverre slik at mange har fordommer mot mennesker som er arbeidsuføre. Noen sykdommer/handicap er synlig, andre ikke. Og det er lett å dømme omslaget på boken. Når det er sagt, så er det mange som lider av samme sykdom/lidelse, og samtidig er arbeidsufør. Noen klarer å jobbe litt, andre ikke. Grunnen til det er at folk er forskjellige. Selv om diagnosen er den samme, så kan skaden ha ett helt annen utfall for den enkelte personen. Noen har kanskje mer smerter enn andre? Eller en helt annen alvorlighetsgrad? Vi mennesker er trossalt forskjellige.

  Jeg er selv arbeidsufør (ung ufør) og sliter veldig i hverdagen. Iom at jeg ble syk som 15 åring, har jeg ikke opparbeidet meg en arbeidsinntekt. Det vil si at jeg får minsteytelsen. Det er ikke særlig oppmuntrende å vite at jeg må leve på penger fra NAV resten av livet. Spesielt i en alder av 20. Selv om jeg er syk, så jobber jeg mot en utdannelse. Det er forstatt noe håp.
  I mitt tilfelle er sykdommen «usynlig». Det er ingen synlige handicap. Og folk undres også fordi jeg er en positiv og pratsom person. Jeg blir også mektig provosert når det kommer uttalelser om at arbeidsuføre er aktive i fritiden og at de heller kunne brukt tiden/energien til jobb. Det handler (i de aller fleste tilfeller) ikke om latskap.
  Tenk at du er ufør og ikke kan jobbe pga. fysiske/psykiske begrensninger. Uavhengig av sykdom/lidelse. Skal man da sitte hjemme, ligge i senga og synes synd på seg selv resten av livet? Man må faktisk gjøre det beste ut av situasjoen og finne noen lyspunkt. Er man i grei form den ene dagen, så kanskje man orker å dra på cafè, eller kino? Eller en sverigetur for å trekke ett eksempel. Slår det ingen en eneste tanke at alle mennesker har behov for ett sosialt liv? Det er spesielt nøvendig når man er syk og ikke omgås med andre mennesker på jobb! Skulle bare mangle at man pådro seg det psykiske ved siden av det fysiske! Eller evt. gjøre den psyiske situasjonen værre om man lider av en psykisk lidelse. Alle trenger ett sosialt liv. Ufør eller ikke. Og igjen. Det handler ikke om latskap. Det handler om å bruke den lille energien man har til overs hver dag, for å gjøre noe sosialt med venner og familie. Det er en rett alle har. Også synes jeg forsåvidt at folk er for flinke til å kritisere andre. De skulle bare visst hvor heldige dem er som kan leve et «normal» liv. Jeg bytter gjerne om det noen gang blir mulig!

 115. Robert. sier:

  Nå har jeg lest alle kommentarene til Duerlat, og må si jeg blir sjokkert.
  At noen kan være så trangsynt er for meg antagelig like fjernt som det at folk ikke kan jobbe er for denne skikkelsen.

  Mest imponert er jeg over denne personens meninger om å velge bort sosiale ting..

  Om du selv hadde blitt ufør, og sittet hjemme hver dag fordi du ikke kunne jobbe, du fikk ikke jobb fordi ingen ville ansette deg, og du ikke hadde noe annet enn matlaging, vasking og tenking å fylle dagene med, ville ikke DU også ønsket å gå ut for å møte venner innimellom?

  Ville du prioritert å sitte inne å skjule deg fra samfunnet slik at mennesker med dine holdninger slapp å bli minnet på at det finnes folk som utnytter systemet?

  For meg virker det som du har problemer, psykiske problemer.
  Du klarer jo ikke å akseptere at det finnes folk som har en lavere terskel for smerte enn det du har, og folk som kanskje er utmattet av å prøve og få til ting med smertene, og heller har valgt å bruke den lille energien de har igjen på å gjøre livet fortsatt verdt å leve.

  Ja for for mange er det slik.
  De prøver og prøver, får dårlig med penger, og uansett hva de prøver så får de ikke jobbe, ikke fordi de er for syke.. nei fordi systemet er slik det er.
  Det er ikke tilrettelagt for at syke skal kunne jobbe de dagene de orker, for så å kunne hvile de dagene de ikke klarer.

  Om det var overflod av arbeidsplasser hvor man bare kunne komme og gå slik man selv ønsket, så hadde de aller fleste med trygd arbeidet.

  JA det finnes de som utnytter systemet, tror du virkelig de som jobber ikke utnytter systemer når de har muligheten?

  Slutt å se på deg selv som en gud, Joda du er så flink så.. jobber selv om du har smerter.. Jeg har også smerter, de synes ikke og er i dine øyne å anse som innbilte.

  Det forandrer ikke det faktum at de er der, og at jeg må jobbe med de på en ukentlig basis for ikke å en dag ta mitt eget liv som følge.

  Det er langt flere enn deg i detta landet som har det vondt men som klarer seg i arbeid og sosiale sammenhenger, men du ser ikke de gå rundt å brautse seg, og skryte hemningsløst for så å rakke ned på alle de som ikke er like flinke!

  Du har et eksponeringsbehov som ikke kan tilfredsstilles ved å rakke ned på folk, hvorfor kan du ikke heller bare ta deg sammen å behandle mennesker med litt respekt?
  En vakker dag sitter du der selv, utmattet fordi din egen klokskap kom tilbake å bet deg i ræva, med de holdningene du presser på folk kan du ta deg faen på at du får akkurat det samme tilbake den dagen.

  • mormor mormor sier:

   Hei Robert.
   Velkommen hit.
   Sytemer er ofte viktigere enn mennesker, ser det ut til. Noen ganger.
   Hold på livet. Ikke gi det fra deg.
   Ønsker deg gode dager 🙂

  • LIR1966 sier:

   Bra det ikke bare er jeg som tenker sånn, – «right back at ya», lissom. Det kan fort komme en dag da DUERLAT kan trenge litt omtake og sympati fra andre men det er lite trolig han får det på dette forumet.. 🙂 Også lurer jeg på om arbeidsgiver til DUERLAT er klar over hvor mye tid vedkommende bruker her inne, – for det er ikke rart at DUERLAT kan ha vodt i både kropp og sjel da han kommer seg på jobb etter all tiden her inne. Merkelig at DUERLAT har kapasitet til å jobbe etter å brukt så mye av seg selv her inne, – ryggen bør være miste problemet, – hodet må jo også være et problem. Tviler på at DUERLAT er det man kan kalle en «gledesspreder» på jobb, vil vel tro at han er det vi ynder å kalle «gledesdreper»… Men det er klart, da man er så standhaftig og forbasket dyktig og pliktoppfyllende i tillegg til å være en skikkelig grinesbiter, så får det jo være med hverdagskosen vi andre ser rundt oss. La oss kose oss i førjulstida vi som evner å gjøre det, – med eller uten kroniske smerter og trygd!

 116. Tja?.. sier:

  Anbefaler alle å lese en artikkel i dn.no i dag. De skriver følgende:

  100 prosent jobb for alle som går på uføretrygd, men har såkalt restarbeidsevne. Det er medisinen de tre økonomene Steinar Holden, Knut Røed og Simen Markussen foreskriver for å få ned den bekymringsfulle veksten i uføretrygdede.I stedet for å motta trygd uten å jobbe, bør uføre være på jobb full tid og motta en blanding av lønn og trygd, alt etter hvor mye de er i stand til å jobbe, foreslår Røed & co.

  Det er ingen tvil om at noe bør gjøres for å få ned antall nordmenn som i stedet for å arbeide, tilbringer livet som passive trygdemottagere.

  Uføretrygd, arbeidsavklaringspenger og sykepenger legger nå beslag på fem prosent av verdiskapingen i Norge. Det er ille nok, og det skal bli verre. De trygdede skal bli flere og de yrkesaktive færre de kommende årene. Dessuten har fri arbeidsinnvandring fra EU-landene med påfølgende fri eksport av trygdeytelser, satt ekstra press på norske velferdsordninger.

  De fleste, enten de befinner seg til høyre eller til venstre i politikken, innser at situasjon ikke er bærekraftig.

  Men når konkrete løsninger skal diskuteres, forsvinner enigheten. Mens høyresiden har en tendens til å forklare høye trygdeutbetalinger med at arbeid ikke lønner seg, roper venstresiden opp om utstøtelsesmekanismer og brutalisering av arbeidslivet.

  I spørsmålet om uføretrygd har begge sider et poeng. Det er solid dokumentasjon for at generøse trygdeordninger skaper sitt eget behov. Sykefraværet i Norge ville garantert vært lavere dersom det ble kuttet i sykelønnen. På samme måte korresponderer antall uføretrygdede dårlig med andre mål på folkehelse. Det tyder på at mange som går på trygd, hadde vært i stand til å forsørge seg selv dersom de ble nødt til det.

  På den annen side er det også åpenbart at det finnes mindre rom i dagens arbeidsliv for lite produktive arbeidstagere enn det gjorde tidligere. Et skyhøyt norsk lønnsnivå skaper ikke bare problemer for eksportbedrifter, det skaper også trøbbel for lite produktive arbeidstagere.

  I forslaget til de tre økonomene bør derfor både høyre- og venstresiden finne noe av interesse.

  Kravet om hundre prosent arbeidstid vil selvsagt gjøre uføretrygd mindre interessant for dem som primært motiveres av mer fritid.

  Hvis en likevel må være på jobben, kan en like godt jobbe med full betaling.

  Les også
  – Vi har forsøkt nesten alt – unntatt det som faktisk virker
  11.12.2012 – 05:33
  Og de som er syke, kan bli friskere av å beholde en tilknytning til arbeidslivet selv om de ikke er i stand til å jobbe for fullt.

  Det store problemet er hvem som skal ansette dem. I teorien skal uføre kunne være lønnsomme ansettelser og derfor være attraktive arbeidstagere. Men det er i teorien. I virkeligheten er det ikke vanskelig å se for seg at ansatte med lav jobbmotivasjon eller større eller mindre helseplager er temmelig usikre kort å satse på for næringslivet selv om staten tar deler av regningen.

  Forskerne tror også interessen fra privat sektor vil være begrenset. De foreslår derfor at kommunene skal ta imot dem som ikke greier å få seg jobb andre steder.

  Hvorfor kommunene, spør KS-leder Sigrun Vågeng. Hun peker på at det allerede er altfor mange som jobber deltid i kommunene og at sykefraværet er høyere i kommunal sektor enn andre steder. Det kommunene ønsker seg er ikke flere vernede arbeidsplasser, men mer høyt utdannet og faglært arbeidskraft.

  Å få flere uføre ut i arbeid er en god tanke. Men det krever at noen er villig til å ansette dem.

  Les også: Vil ha uføre på jobb i full tid

  Hvor har det blitt av oljepengene våre: – De har gått med i dragsuget