Pay it forward

Det er tittelen på en film som i utgangspunktet bygger på Meanders komedie «Misantropen». Budskapet i filmen er at man skal «gi det videre». I grunnen kan man koble kaosteorien til dette begrepet også. Du vet: «Når en sommerfugl slår med vingene i Tokyo …». For det finnes alltid berøringspunkter mennesker i mellom og hva den enkelte av oss gjør, påvirker andre. Så hvorfor ikke påvirke med noe bra og vennlig?

Det er mange måter å si dette på: «I dag deg, i morgen meg,» er vel en av dem. For de fleste av oss trenger en hjelpende hånd eller en skulder å hvile ved. I blant.

Synspunktet hos  Mariane finner du noen kloke ord om dette. Hos Hanne Bente vil du se at hun fremhever Mahatma Gandhis ord om omtanke. De fleste bloggene jeg er innom har omtanke og empati i sin holdning til medmennesker. Som Blondinen i Karavanseraiet (som liker Kierkegaard), hun med Lammelårtanker, særlig om barn og hun som formaner oss om å ikke følge Janteloven.

Så hva kan vi gjøre? Hver enkelt av oss? Det er ikke lett, alltid. Mistenksomheten sitter på lur. For man leser om folk som later som om de skal hjelpe og stikker av med kontokortet og pinkoden din. Og andre slike ting, som slett ikke er det minste hyggelig. «Stikk-innom-tiden» er nesten borte, da du kunne gå innom naboen og samtidig gi en hjelpende hånd om det var behov. Gamle damer og herrer blir oppfordret til å være på vakt ovenfor «hjelpsomme fremmede», barn skal passe seg for «Snille voksne, særlig menn» og samfunnet blir stadig kaldere. Og skal det hjelpes på noe vis, er det gjerne noe offentlig som skal trå til.

Men det er klar vi kan gjøre noe. Mye, tror jeg. Og det handler ikke alltid om å gi penger, men en hånd til å løfte vareposene for en som trenger det. Hjelp til å få en barnevogn av eller på trikken. Åpne en dør for den som har hendene fulle av rullatorer og handlenett. Være hyggelig mot kassadamen (selv om hun er sur). Et kompliment for noe man liker hos andre. Reise seg for en som trenger bussetet bedre enn meg selv. Og med et smil og et vennlig ord. Høflighet og vennlighet er oljen i hverdagens maskineri.

Kjenner du noen med barn, som trenger litt hjelp? En kinotur kan gi mamma og/eller pappa en liten pustepause. Eller en tur i parken for å spise is, det er stort sett en glede å være sammen med barn. Kjenner du en som kanskje ikke har det så greit med penger og er litt stolt av seg? Da kan vedkommende kanskje også føle seg ensom. Kanskje en liten invitasjon til et «kaffeslabberas» kan være bra? Et lite avbrekk i hverdagen? Plukke en bukett sommerblomster og gi til noen, kanskje den første du møter.

Dette er ting som IKKE koster penger. Men jeg regner med at du sikkert har noen fine idéer på lur. Så «Let’s pay i forward«, du er med på det? Og legg frem dine tanker om hva som kan gjøres. Vær så snill 🙂 ?

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Pay it forward

 1. Nett sier:

  Sådana små ting som jag kallar för vardagshjältar.. Man mår bra av att få hjälpa andra.
  Nett recently posted..På bioMy Profile

 2. Alvorligtalt sier:

  Jeg er så enig med deg og det er så godt å se at folk verdsetter slik i 2012.
  Jeg har det inntrykket av at folk har blitt mer egoistiske de siste årene. Har vi det for godt?
  En gang leste jeg en artikkel (husker ikke hvor eller hva den het, så jeg klarer ikke å finne den igjen) der noen hadde gjort en undersøkelse i Oslo. Undersøkelsen gikk ut på at en eldre dame la seg frivillig i grøfta (der det ofte gikk folk forbi) der hun lå helt stille uten å lage en lyd. Det skulle nemlig se ut som at noe stygt hadde hendt henne, noe de klarte å få til. Undersøkelsen gikk ut på at de skulle se hvor lang tid det tok før noen gikk bort til henne for å hjelpe. Alle som gikk forbi kastet et blikk på henne, men det tok lang tid (tror det ble flere timer, med noen pauser for damen, selvfølgelig) og mange mennesker gikk forbi uten å løfte en finger. Når det ENDELIG kom noen som ville hjelpe, ble vedkommende gjort oppmerksom på bløffen og belønnet med en liten sum penger. Hva er galt med folk?
  Jeg ble mobbet på skolen da jeg var yngre og det var flere ganger da voksne mennesker så hva som foregikk uten å gripe inn. Det er skammelig!
  Så til høflighet: Ikke for å sette meg selv i et godt lys, men jeg er veldig opptatt av å opptre høflig. Jeg har lært hjemme at man skal vise respekt for andre, slenge ut et lite smil litt her og der og være høflig og snill. Kardemommebyloven er en av mine favoritter og jeg prøver å leve etter den så godt det lar seg gjøre.
  Håper at mange som leser dette flotte innlegget ditt tenker litt over viktigheten av å «spre kjærlighet» ute i det offentlige rom.
  Takk for at du skrev om dette, Mormor 🙂

  • mormor mormor sier:

   Alvorlig talt
   Mistenksomheten har i alle fall økt.

   Verden er et fint sted og vi har vel ikke noe annet, så det er bedre at det er et hyggelig sted også.
   Så: Pay – it – forward 🙂
   HA en flott dag 🙂
   mormor recently posted..Pay it forwardMy Profile

 3. Ege Denne sier:

  Jeg har ikke fulgt med ser jeg.. Hm. Men jeg er med! 🙂 Og legger linken inn i innlegget mitt 🙂 Og kan tilføye den i siste post også, og flere andre faktisk når jeg tenker meg om?

  Klemmer klemmer klemmer 🙂
  Ege Denne recently posted..Post-kort fra Torrevieja #3My Profile

 4. mirapisani mirapisani sier:

  Ofte er jeg skrekkelig mistenksom mormor. Men overraskelsen ble stor når jeg oppdaget at de menneskene jeg reagerte på med mistenksomhet, var de samme som var det ovenfor meg.
  Det filosofiske spørsmålet om hvorfor jeg reagerte ulikt på nye mennesker hadde forfulgt meg i lang tid før jeg oppdaget kluet. 😀

  Pay it Forward er ingen dum tanke når den kommer inn som et positivt begrep.
  Filmen likte jeg også, men jeg måtte se den noen runder før jeg klarte å holde tråden.
  Krysser tanke over tanke. 🙂
  mirapisani recently posted..Dette øyeblikketMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Mirapisani
   Har man møtt for mange som ikke vil en godt, blir man gjerne det, tror jeg.
   Men mistenksomhet avler mistenksomhet. Og sanses 🙂
   Ikke alltid det er like beint med disse trådene 🙂
   Ha en god kveld 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge