Lettvinthetens pris?

Er det den vi begynner å betale nå? Kanskje? Når vi hele tiden skal ha det lettvint, når det meste skal være prefabrikert eller ikke fordrer grunnleggende viten, mister vi ikke noe? Kunnskap for eksempel? Håndlag? Forståelse?

Når alt skal være klikkbart, søkbart eller ferdiglaget, er det ikke noe som går tapt? Noen evner som ikke blir brukt? Viten som går i glemmeboken fordi den ikke videreføres til nye generasjoner?

Når unge mennesker (eldre kan det som regel) må strekke hånden etter kalkulatoren for å finne ut at 7×9=63 fordi de ikke forstår prinsippet bak multiplikasjon (ganger’n) er det fare på ferde. For matematikk krever forståelse, ikke bare evnen til å trykke på taster. Jeg vet at kalkulatorer finnes, men man bør jo kunne se om svarene man får er bort i staur og vegger.

Når kunnskapen om Ivar Aasen fra leste bøker blir erstattet av skjermbilder etter søk på Ivar Aasen, blir man kanskje lemfeldig og tenker at «hei, det er jo bare å søke på nytt», om man ikke skulle huske hva og hvem når det gjelder denne herren. Men hva da, når skjermen ikke er tilgjengelig og spørsmål om Ivar Aasens liv og levned stilles? Og hvor sikker er man på at det man husker er riktig? Og det bør ikke nødvendigvis være Ivar Aasen, men historiske hendelser, personer og flere byer i Belgia.

Når maten skal spises og nytes og alt kommer ferdig eller halvferdig i hus, hva har man lært om kosthold og tilberedelse av maten? Hva vet man om innholdet i maten? Hvordan lager man eggerøre? Kjøper ferdigristet?

Hvor ender samfunnet hen når man ikke klarer å regne uten hjelpemidler? Hva skjer når kunnskap og læring blir erstattet med klikk og søk? Og hvordan skal man vite at det man finner som svar på sine søk, er etterrettelig og viktig? Hva skjer med mennesket når det ikke lenger har kunnskap og ferdigheter i å lage mat til seg selv?  Man ser tegnene allerede.

Så spørsmålet blir: I vår iver etter å gjøre alt lettvint og tilsynelatende enkelt, har vi oversett noe? Er det lettvinthetens pris vi har begynt å betale?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

17 kommentarer til Lettvinthetens pris?

 1. gamle ugle sier:

  Så sant så sant. Lettvinthet ja, i tospann med et kunnskapssyn som preges av utvendighet.
  Dine eksempler synes jeg er konkrete og gode. I tillegg finnes det en masse innsikter som aldri får rom, og en mengde selvstendige tanker som knapt blir tenkt, på områder hvor dette er påkrevet, tror jeg.
  Og det bekymrer meg som gjerne vil fremme det å tenke selv, på basis av kunnskaper og innsikt.
  God kveld til deg.
  gamle ugle recently posted..bare gåMy Profile

 2. Bibbi sier:

  Lettvinter, kan det være en grunn til, at mange unge kjeder seg i dag, vil helst starte øverst på karrierestigen, bli glamormodell eller kjendis, eller at alt skal være tipp topp når man flytter for seg selv, eller er det nå jeg begynner å bli gammel og grinete?
  Bibbi recently posted..Er det noen som har erfaring med gruppeterapi mot sosial angst?My Profile

 3. Cassandra Cassandra sier:

  Hah, de tankene her har jeg gjort meg mange, mange ganger. Den teoretiske kunnskapen er nok klikkbar/søkbar, men hva hjelper det når de ikke lenger vet hva som skal til for å omsette den i praksis?

  Grunnleggende viten bør man ha. Uten den blir verden et merkelig sted… oi, verden er jo iferd med å bli et merkelig sted for mange av dagens unge… de tror at facebook er et sted hvor livet kan leves.

  En annen ting, barn i usa tror at kyllinger har seks bein – kyllinglår leveres i 6-pack! Og melka kommer ikke fra kua, men fra meieriet. Fisken er firkanta/rektangulær og alltid frossen.

  Det er skremmende hvordan utviklinga går fremover, jeg synes det er på tide å stoppe nå, skru tida litt tilbake. Kanskje ikke for bestandig, men i en periode.
  Cassandra recently posted..Teddy på BananamoonMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Cassandra
   Men er vi mange nok, som tenker disse tankene?
   Eller skal det komme en gigantisk kollaps før det forstås?
   Ikke vet jeg, men det skremmer 🙁
   Nå kanskje sove litt igjen, snart 🙂
   Ha en fin tirsdag 🙂
   mormor recently posted..Lettvinthetens pris?My Profile

 4. Madam Ink sier:

  ÅÅÅÅÅÅ Mormor, så sant , så sant.
  Derfor har jeg og far sjøl i huset landet på at det er viktig å oppdra egne avkom til å forstå at verden ikke leves i en pc, tv , mobil, søppelmat/micromat osv, som nevne over her
  Eget avkom er med på å lage maten fra bunnen av, altså på den gammeldagse måten og de nyter det.

  Skremmende bilde som tegnes blant mange unge…
  Madam Ink recently posted..SommerbloggingMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Madam Ink
   Det måtte bare ut, i går.
   Men det var vel det eneeste fornuftige jeg gjorde.
   Fint at ikke alle har latt seg rive med av denne bølgen 🙂
   Mormorklem og nyt ferien 🙂

 5. Mariane sier:

  Ryster på hovedet her, men er helt helt enig. Det samme sker i Danmark og jeg formoder at det sker overalt hvor hverdagen findes med computere og alt. I øjeblikket har vi studenterne kørende rundt i store lastbiler hyler og skriger som vilde dyr, for hvad? – Ikke for at demonstrere mod noget med for at fejre de er færdig med at gå i skole? – Hvad har de lært? I hvert fald ikke at opføre sig ordentligt og tage hensyn til andre, ejheller lært at læse eller skrive, for ikke at tale om hvordan de taler? Suk, Nej !! Det har ikke noget med at gøre at vi er blevet gamle, for det er vi jo ikke? Vi tænker og dermed er vi. Mormor, Ja vi er begyndt at betale den pris, desværre. Jeg ved vores børn ikke er blevet opdraget på den måde. Men der er alligevel sneget sig noget grimt ind et eller andet sted. *suk* – Tak for dit indlæg!
  Mariane recently posted..Project 365 ~ (02.07.2012)My Profile

  • mormor mormor sier:

   Mariane
   Det er nesten merkelig hvordan man har degradert kunnskap og læring. Og skremmende. Resultatet blir en katastrofe om man ikke ser at det må tas grep.
   Men man er vel reaksjonær, gammeldags og en skikkelig surpomp 🙂 når man hevder noe slikt.
   Feire at man har oppnådd noe er en ting, men jeg skjønner mindre og mindre…
   Ha en deilig dag 🙂 tross alt 🙂

 6. Årsaken er at vi har for god råd. Og når vi kan betale oss ut av alt, da blir lettvintheten en vane.
  Kamelrytterske recently posted..En tenkende blondines spørsmålMy Profile

 7. Tilbaketråkk: Det er moderne å være politisk korrekt | Karavanseraiet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge