WTF…………..

Har mormor begynt å skrive stygt? tenker du sikkert nå. På sett og vis gjør hun jo det, men det har sin årsak. Bussholdeplassen mormor bruker, når offentlig og kollektiv transport skal foretas, ligger ved ungdomsskolen. Der er det elever. Elevene bruker ord som mormor rødmer på ørene av. Men i dag har mormor lyst til å si noe mer enn hakkapellitta.  Så derfor …

Mormor er i en lesende periode for tiden. For tv byr på programmer mormor ikke vil se. På statskanalen ruller propaganda av ulik art og på nyhetskanaler fra andre land har Betty feiret Diamond Jubilee som regent, i både storm, stille og vått. Så leser mormor i stedet. Innimellom starter hun Skravlebøtta og titter etter om det skulle være noe av nyhetsinteresse der. Og det er det vel forsåvidt. Både blogger og annet.

Men det var egentlig ikke det som var poenget, her. Hun begynte å fundere litt på hva som skjer med de vakre ordene statsministeren sa, i etterkant av tragedien, som rammet i juli i fjor. «Vi skal møte dette med mer åpenhet og mer demokrati …» Om ikke ordrett sitert, så er meningen der, iallefall. Og etter et år, nesten, ser vi mindre åpenhet enn noen sinne.

Bloggere utøver selvsensur for ikke å støte, for det skal vi jo ikke. Og gir vel også uttrykk for det.  Men hvem eller hva er det vi ikke skal støte i denne sammenheng? spør jeg. Noen blir lei av å alltid skulle sensurere seg selv, som denne bloggeren. Han spør, rett ut, om hvor hans ytringsfrihet har tatt veien.

Og åpenheten i det offentlige rom blir stadig innsnevret ved at «man» stenger gater og streder for offentlig ferdsel, legger ytterligere restriksjoner på det såkalt politisk ukorrekte. Kontrollene av tanker og meninger ser man klarest i det som foregår i en rettssal. Der noen har full tilgang på «alles øyne og ører», mens andre bare skal refereres.

Demokratiet har noen grunnpilarer, ytringsfrihet, med de unntak som er lovfestet, er en av pilarene. Ytringsfrihet betyr, i alle fall for meg, at jeg må tåle å høre og lese ytringer jeg ikke liker, ikke er enig i og som jeg noen ganger finner motbydelige. Så sant de befinner seg i den «lovlige» sonen. Da er det opp til meg å vurdere hvilke svar jeg eventuelt vil gi. Hvilke argumenter jeg har for å motbevise. Men jeg kan ikke forlange av et medmenneske at det ikke skal ytre seg.

Alt er politikk, sier noen, selv sorg over sine døde kan og kanskje skal være del av en politikk? Jeg vet ikke, men denne artikkelen i VG  berører meg, på en måte. Det må være sårt for dem som har mistet en av sine, å bli ekskludert, selv om man snakker om å legge til rette. For samme hvordan man snur og vender på det. Det var mennesker som døde. Politikken består.  Men kanskje jeg leser aviser og blogger, som fanden leser bibelen?

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

26 kommentarer til WTF…………..

 1. Mariane sier:

  Mormor, Det er det samme der sker i Danmark – Jeg har endnu ikke stødt på ytringsfriheds berøvelse (puh et langt ord) Men det skulle ikke undre mig at der ville komme noget i samme retning som i Norge og Sverige – selvom vi praler af at vi stadig har vores ytringsfrihed. En ting skal du love mig og det er at du forbliver den du er for det er DET du er bedst til og det er DET jeg kan lide ved dig. Jeg har en blog «SynsPunktet» hvor jeg skriver og sådanne ting men endnu er der ingen der har fundet frem til den. Har de? Jeg ved det ikke for ingen har kommenteret – igen Vær den du er for det elsker jeg dig for!!!
  Mariane recently posted..Project 365 (05.06.2012)My Profile

  • mormor mormor sier:

   Mariane
   Jeg kan nok være annet tror jeg. Enn den jeg er. Og det er vel neppe noen som kan endre meg i dette henseende, for jeg skal og må ytre det jeg mener og jeg skal og må tåle det andre ytrer. Det er jo bare å innrømme mine medmennesker samme verdi som meg selv.
   Det ser ut til at det blir lengre og lengre mellom fagre ord og fager handling. Og det er ingen som blåser i fløyten, tror jeg.
   Nå må jeg inn på synspunktet for å se.
   Ha en god dag 🙂
   mormor recently posted..WTF…………..My Profile

 2. Frøken Fryd sier:

  Hakkapelitta? Husker du på å si det istedetfor å banne? Sånn til vanlig, mener jeg. *ler*
  Frøken Fryd recently posted..I tilfelle krigMy Profile

 3. Ege Denne sier:

  Sensur ja, eller som på noen nettsteder og blogger, ett slags politi, som kontrollerer alt hva noen sier og gjør, og mistenker alt og alle. Jeg tror mange har blitt mer kyniske, og paranoide, siden ifjor. Folk slipper frem all mistenkeliggjøring mye mer og lettere, enn positive og uskyldige ting. Jeg kan få lyst til å riste litt på folk.

  Men grunnen til at jeg kom her, var for å opplyse deg om at du har fått enda en award fra meg 😉 Som du selvfølgelig gjør hva du vil med 🙂
  Klemmer 🙂
  Ege Denne recently posted..Jeg er så takknemlig ♥ ♥ ♥ ♥ ..og liebster awardMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Ege
   Kjære snille du 🙂 Takk og takk og enda en gang takk.
   Jeg blir nesten for glad 🙂 (og litt innbilsk)

   Men tilbake til den hårde virkelighet. Det er sørgelig at det sies og skrives oppad stolper og nedad vegger om mer omsorg, åpenhet og demokrati, når det hele tiden stadig blir mindre av dem.

   Klem til to 🙂
   mormor recently posted..WTF…………..My Profile

 4. Finner ingen andre vettuge ord enn å si at jeg er enig med deg…
  sa en mormor til en annen
  Inger (mormoruniverset) recently posted..Blir ved min lest….My Profile

 5. Madam Ink sier:

  Er enig med deg, Mormor!
  Rart med slik data greier, en kan få mange rare påheng…
  Madam Ink recently posted..Teller på knappene.My Profile

 6. Starbear Starbear sier:

  WTF ❓ World Trade Foundation 😉

  Ha en kommersiell dag :mrgreen:
  Starbear recently posted..Ser du syner?My Profile

  • mormor mormor sier:

   Starbear.
   Det også, men den unge herremannen snakket ikke om handel, det kan jeg love deg 🙂
   Helt andre emne der.
   Ha en emnerik dag 🙂

 7. Cassandra Cassandra sier:

  mener jeg fikk med meg noe mumling et sted om noe ytringsfrihetgreier… men, men, det skal litt til å stoppe de som vil, mens de som ikke vil føler seg kneblet uansett.
  Men mer åpenhet og demokrati? Tja, det ble jo sagt av en politiker vet du…
  Cassandra recently posted..Teddy på BananamoonMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge