Skammens penger

Ikke dem man stjeler eller manipulerer seg til. Ikke de pengene som stikkes inn på en konto for «utvist vennskap» eller «fordi det er «mine/våre mennesker, lag eller forbund». Det man kanskje kan kalle utrettmessige penger? Skammens penger kan nok være og er nok av dette slaget også. Men ikke disse skammens penger.

Det går debatter og det skrives leserinnlegg og kronikker om å motta penger fra NAV. Om rettmessige ytelser og om det noen synes er urettmessige ytelser. Fellesnevneren er TRYGD. Og når det ordet kommer på banen er det mange som har sitt å si. Antall kroner, begrunnelser, gjenytelser og så videre får sinnene i kok. Mitt også. Men jeg skal fortelle en liten historie. Den forteller noe om en kvinne og hennes følelser når det gjelder «penger fra NAV». Hun er en kjær venn og har gitt meg lov til å bruke hennes historie.

Det begynte med å være hustru og mor. Hjemmeværende hustru og mor. Hun hadde en formell utdannelse, litt utgått på dato, men brukbar nok, da boblen brast for så mange i 80-årene. Hennes mann ble arbeidsledig. Ja, han fikk arbeidsledighetstrygd, men inntektsreduksjonen gjorde at hun så seg etter arbeid, om ikke annet så en deltidsjobb. «For skammens penger skulle ikke komme i deres hus,» sa mannen. Han siktet til sosialstønad. Det var ille nok med arbeidsledighetstrygd og bakgrunnen for den, mente han Hun fikk arbeid, mannen også omsider. Ikke slik han ønsket, men arbeid. Og alt skulle være bare bra, ville man tro.

Og det var det, en stund. Barna dro ut av hjemmet, som barn gjør, når de er gamle nok. Selv om begge var i arbeid, tæret det å høre mannens misnøye med eget arbeidsforhold. Hun trivdes i sin, han trivdes ikke i sin. Etterhvert økte hun egen arbeidsbyrde og videreutdannet seg, samtidig. Litt i håp om at han også skulle «gjøre noe for å endre sin arbeidssituasjon». Dagen strakk plutselig ikke til, for henne. Hvilen kom ikke. Til slutt kom dagen hun var ferdig med sin etterutdannelse. Nye oppgaver ventet og hun gledet seg til å ta fatt. Gleden ble ikke så veldig langvarig. Hun møtte den berømmelige veggen.

Først kom sykemeldingen og dertilhørende sykepenger. Men helsen skrantet fortsatt etter tilmålt tid.. Hva skjer da?  Først var det rehabilitering som sto på tapetet. Ikke så vellykket at det gjorde noe. Så skulle hun attføres, til hva? Ikke visste hun og heller ikke andre. Arbeidstrening? Hun var vant til å arbeide, så arbeidstrening? Omskolering? Gjerne, men til hva? Der hvor hendene hennes kunne trenges, var hun ikke i stand til å ta i et tak. Hun prøvde, tappert, men dermed var det ned i kjelleren igjen.

Hun ville ikke være syk. Hun ville arbeide, hun ville så mye. Hun ville ikke ha skammens penger, som hun kalte uføretrygden. For det betød at hun ikke var brukbar, ikke dugde. Hun strittet i mot, ville ikke, prøvde det som prøves kunne. Naturlig nok resulterte det i at hun ikke ble bedre og trygdekvernen ble satt i gang. Ironisk sa hun at nå skulle hjerte og lever granskes, nyrene så de sikkert ikke på, for de var fulle av piss, likevel. Og kvernen malte langsomt og smertefullt. Mange, mange måneder og tårer senere kom hun og fortalte at nå, nå var hun erklært udugelig, unyttig og ikke brukbar. Hun var uføretrygdet.

Lenge ville hun ikke gå ut, møte mennesker eller delta i noe som helst. Til og med hjertebarnet Røde Kors skydde hun. For hun skammet seg. Skammet seg over at hun ikke kunne delta på lik linje med andre, mente hun. Selv om venner og andre prøvde å forklare at hennes deltagelse var like god, kanskje bedre nå, nyttet ingen innspill. Hun var stemplet, det kunne jo alle se. Ubrukelig og uføretrygdet sto skrevet over henne, var hennes argument. Og postmannen så utbetalingskortet fra NAV, så han visste sikkert hvor udugelig hun var. Og aviser og politikere tjatet om «alle disse uføretrygdede» og deres umåtelige byrde på statens budsjett. Og skammen vokste.

Før vi dro til sommerheimen i fjor kom hun på visitt og jeg ble glad. Det var noe hun ikke gjorde, til vanlig. En liten smilerynke hadde kommet igjen og hun var rakere i ryggen enn på lenge. Jeg bemerket det og hun sa at hun hadde fått brev fra NAV om at hun måtte ta kontakt grunnet tilstundende alderspensjon. «Først ble jeg om mulig enda surere,» sa hun, «ikke nok med at jeg var ubrukelig fra før, men nå skulle jeg jammen bli gammel også. Gubben sa at jeg fikk roe det ned og se det positive i det. Jeg var liksom ikke ufør lenger, bare gammel og det kan jeg jo ikke noe for.» Hun smilte og sa: «Jeg vet ikke om det er oppgradering eller hva, å bli alderspensjonist, men jeg føler meg mye lettere til sinns, nå.»

Hun skulle ikke lenger ta i mot skammens penger, det var nok det som var årsaken til bedring av psyken. Har du tenkt over at noen føler seg stigmatisert ved å bli trygdet, at det ikke er alle som jubler for å bli uføretrygdet? At noen faktisk ser på utbetalinger fra NAV som skammens penger?

Legger ved en lenke til Marias Metode. Det selvsagte i trygdedebatten.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Helse, Politikk -samfunn og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

32 kommentarer til Skammens penger

 1. God fortelling inn i kvardagen vår, mormor.
  For: Eg må nok også seia at eg som ville arbeida til eg blei 70, forlengst er begynt å sjå fram til å bli pensjonist, vanleg pensjonist.

  Men: Om litt er kaffen klar. Og livet er ikke det verste man har!
  marit elisebet totland recently posted..Tala taler: Færre uføre no enn førMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Marit Elisebet
   Livet er ikke det verste man har, men du verden så mange har noe negativt å si om det.
   Det er fortredelig at noen tror at man velger livet som ufør, men noen gjør øyensynlig det 🙁
   Ha en vakker dag 🙂 (og så flittig som du orker) 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 2. Det er meg igjen. Eg la ei lenke til innlegget ditt frå bloggen min, Håper det er greitt!
  marit elisebet totland recently posted..Tala taler: Færre uføre no enn førMy Profile

 3. Veldig god historie!
  Jeg er en av de som er ufør, og som gjerne ville ha jobbet isteden for å ha blitt syk for 6 år siden. Men jeg klarte ikke velge å være frisk. Jeg er glad for at dette landet har så flotte trygdeytelser, men jeg er lei meg for at enkelte stempler oss som udugelige… og i tillegg syns det er rart at vi kan gå ut blant folk og se ut til å fungere som vanlig. Men jeg har lært meg å leve med «skammen» – og går nå med rak rygg! Og har enda noen år igjen før jeg forhåpentligvis blir en enda stoltere pensjonist! Jippi 🙂
  Ha en god helg 🙂
  Inger (mormoruniverset) recently posted..Første sommerdag!My Profile

  • mormor mormor sier:

   Inger.
   Noen burde virkelig få prøvd seg som uførepensjonist, med alt det fører med seg. Da tenker jeg det hadde snudd i taleflommen.
   For det er ikke attråverdig å være syk, så syk at man ikke kan arbeide. Og å være syk sliter på en stakkar også.

   Jeg tror at det ordkskvalderet som kommer fra friske og oppegående mennesker legger sten til byrden, dessverre. En ting er at disse bare ser den som er uføretrygdet på gode dager, aldri ellers. (om de ikke er gift med en da)

   Jeg forstår min venninne, for nå er hun «bare gammel» og det forstår alle.
   Ha en flott dag 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 4. Bente sier:

  Fin historie.Og trist også.
  Jeg opplever ganske ofte at folk jeg ikke har truffet før,spør hav jeg jobber med. Når jeg sier at jeg er ufør,blir det stille. Litt ekkel stillhet. Jeg ser de er redde for å spørre,noen velger å gjette. Jeg har begynt å fort føye til at jeg jobber på skolen og polet i små stillinger..og at jeg fikk ms for femten år siden, ig at jeg ikke liker å går hjemme…..
  Jeg synes historien din er fin. Og trist. Og sann.
  Bente recently posted..Tretttisyv..My Profile

  • mormor mormor sier:

   Bente
   Den er så alt for sann for flere enn min venninne, tror jeg.
   Og å skulle forklare/stå til rette for hva man bruker dagene sine til er ikke riktig. Men for mange er identiteten sterkt knyttet til arbeid og om man da ikke er i arbeid på regulær basis, så «teller» man liksom ikke.
   Er man syk og uføretrygdet så er det noe som angår en selv, NAV og legen. Egentlig ingen fler.
   Selv om mange blander seg borti det.
   Jeg kjenner at jeg blir litt «ivrig» så jeg sier bare.
   Ha en vakker dag 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 5. lavina sier:

  Et flott innlegg om din venninne.. Men jeg føler det ikke som skammens penger.. Om noen spør meg jobber du, eller?? Nei, svarer jeg ble ufør grunnet fibromyalgi og hørselshemningen min og dessverre vil ingen ansette noen som hører dårlig.. Jeg skammer meg slett ikke, går med rak rygg og selvtilliten er det ikke noe i veien med! Om 10 år skal jeg si nei, jeg er pensjonist!!

  Ha en fin lørdag…
  lavina recently posted..Jeg lever…My Profile

  • mormor mormor sier:

   Lavina
   Noen mestrer og heldigvis er en av dem du.
   Hun gjorde ikke, men siden hun er «gammel» nå, har hun blitt rakere i ryggen. Men det er synd det er slik, for noen.
   Noe enkelt kanskje burde ta med seg, når de hyler som verst?

   Ha en fin dag 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 6. gamle ugle sier:

  Det er som om pendelen svinger, tilbake til tidligere tider. Skammen er kommet tilbake, og det sitter i pannen på de som er ofre for omstendigheter, sykdom m.m., som de selv umulig kunne verken ha forutsett eller forhindret.
  Det kreves sterk rygg til å være trygdemottaker.

  Jeg var bekymret da så mye av mening og verdighet skulle knyttes til arbeid. Jeg er ikke mindre bekymret nå.

  Sterk historie mormor. Håper riktig mange leser det, og gjerne de som trenger opplysning.
  gamle ugle recently posted..lørdagshelterMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Gamle ugle.
   Man kan jo håpe, men jeg vet ikke.
   Det føltes bare riktig å fortelle denne historien nå.
   Så er det gjort. Om noen tar noen lærdom, vet man aldri.
   Identitet er knyttet til så mye, også arbeid. Noen er arbeidet sitt og nesten ikke mer.
   Det kreves sterk rygg i tillegg til alt annet, for veldig mange.

   Ha en fin kveld 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 7. Ege Denne sier:

  Det er så mye som forbindes med skam. Mange mennesker har ett altfor snevert syn på livet. Alt skal være så perfekt, og dermed skjønner de ikke hvor vanskelig det faktisk er å være ufør. Legger linken inn under listen med Hm.. 🙂
  Ege Denne recently posted..Please follow me?My Profile

  • mormor mormor sier:

   Ege
   Mye uvitenhet ute og går og en del vrangvilje, + noen tror faktisk at det bare er å bestemme seg, så blir man uføretrygdet.
   Skulle tatt seg ut. Og så er det de som ikke vet eller vil vite om de forskjellige ytelsene og hva som kreves.
   Nå fikk du fart på mølla mi igjen.
   Ha en flott kveld og klem til to 🙂

 8. Bibbi sier:

  Jeg synes det er forståelig, at din venninne ser fram til å være en vanlig pensjonist.
  Debattene rundt trygd har tatt av etter min mening, og alle mottakere stemples i en pott.
  Nyansene mangler, og da blir det ille å motta trygd for enkelte.
  Selv tar jeg imot min trygd, og sier til meg selv, at denne fortjener jeg.
  Jeg fortjener den for all tort og svie jeg opplevde i yngre år, og langt inn i voksne år, der ingen ville høre, så da uføretrygden endelig kom, etter 15 år med Nav, pustet jeg lettet ut. En lang, lang «jobb» var over.
  Ha en god kveld.
  Bibbi recently posted..Hjelpen som gis har konsekvenser.My Profile

  • mormor mormor sier:

   Bibbi.
   Det ble et nytt menneske av henne forrige sommer. Hun er med i Røde Kors igjen, har rettet ryggen og blitt mer likt det mennesket jeg kjente en gang før.
   Men det er mange, tror jeg, som lider i tillegg, på grunn av disse «trygdedebatten», nettopp fordi det du skriver: » Alle hives inn i en sekk»

   Ha en nydelig lørdagskveld 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 9. Ma sier:

  Mår man dåligt och inte kan jobba ska man ha sjukpenning. Det är inget att skämmas för tycker jag. Skämmas kan man göra när man istället utnyttjar systmet och sjukskriver sig och låtsas vara sjuk fast man är fullt arbetsför. Då ska man skämmas. Man ska inte skämmas om verkligen behöver det sociala skyddsnätet. Men försöker man utnyttja det, Fy skämms i så fall….
  Ma recently posted..Snö? Nu?My Profile

  • mormor mormor sier:

   Ma
   Det er et svare leven i aviser for tiden om «late slabbedasker» og urettmessige penger og jeg vet ikke hva. Og alle puttes i en og samme sekk. Jeg tror bare det er barn og alderspensjonister som ikke er i den sekken.
   Er man syk, så er man syk, er man ufør og ikke kan jobbe, så er man det.
   Men det skrives og diskuteres oppad stolper og nedad vegger.
   Ha en fin kveld 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 10. Bra innlegg. Jeg velger å tro at de aller aller fleste som mottar en form for stønad gjør det fordi de er nødt, ikke fordi de ønsker det. Dessverre finnes det også noen i den andre kategorien, som ikke gidder jobbe og som utnytter systemet. Og når jeg hører et familiemedlem, håndverker i førtiåra, fortelle hva han mottar i trygd er det noe gæærnt. Han vil faktisk ha langt mindre utbetalt om han tok en vanlig jobb enn det han nå mottar fra NAV. Dette mennesket er i full vigør og oppfører garasje og annet hardt arbeid mens han er sykemeldt. Det er sånne historier som ødelegger for andre trygdemottakere med moralen i behold. Men jeg velger altså å tro at mennesker som din venn er i flertall.
  Elisabeth, Innerst i veien recently posted..Sees vi?My Profile

  • mormor mormor sier:

   Elisabeth
   Jeg tror også at min venninne er relativt representativ for de fleste, selv om de ikke ordlegger seg så direkte.
   Og så er det dette at alt, bortsett fra barn og alderspensjonister skyfles inn i samme sekk. Uten at noen tar bryet med å se at det er ulike mennesker og ulike bakgrunner det dreier seg om.
   Synd med slike som ditt familiemedlem, vedkommende er kanskje en av grunnene til at det blir så mye støy omkring trygder og rettigheter.
   Er man sykemeldt er man vel i utgangspunktet syk??
   Nå vet jeg ikke mer om denne saken enn du forteller meg, men det kan ikke være riktig, om han er i full vigør. Da er det ut av sykemelding og inn i arbeid.
   På den annen side, man vet ikke hva som feiler folk heller.

   Ha en fin kveld 🙂
   mormor recently posted..Skammens pengerMy Profile

 11. Det der er jo egentlig litt trist. At det skal være noe negativt forbundet med det å få hjelp og til ordet trygd.
  Personlig kjenner jeg litt på det når barnetrygda kommer på konto. Blir jo selvfølgelig en platt «sammenligning», men i nettbanken står det «trygd» og jeg syns ikke noe særlig om å ha det i historikken. Selv om det er noe alle får. Sært ja, men jeg kan skjønne tanken, eller følelsen til de i historien.
  Nina Elisabeth recently posted..TomorrowMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Nina Elisabeth.
   Det er noe med det ordet som får det til å krølle seg langs ryggen for noen.
   Hilse til dragelille og et hei til co.
   Vakker dag 🙂

 12. Starbear Starbear sier:

  Jeg vil heller tro at venninna di og hennes mann er av den «gamle skolen», da selve ordet «fattigkassa», (sosialen i dag), var i bruk, og da som et negativt begrep. Vår tids oppfatning er nok forbedret mht. dette, men noen sliter nok med «ettervirkninger» mht. alt som heter trygd fra gammelt av dessverre 🙁
  Starbear recently posted..Stadig tilbakevendende, vikarierende unnskyldninger!My Profile

  • mormor mormor sier:

   Starbear
   Hun fylt 67 forrige sensommer. Så de hadde kanskje et annet forhold til stønad og trygd?
   Men jeg tror det er ganske mange som henne, der ute.

   Ha en fin dag 🙂

 13. Madam Ink sier:

  Kjenner følelsene hennes – deler de nok. Vil så inderlig gjerne jobbe- slippe stempelet som ubrukelig. Slippe skammen, nedberdigheten i å ikke jobbe. For det var jo drømmen det da, der en satt på skolebenken og lærte som besatt for å kunne skaffe seg best mulig kompetanse for å gå ut i en drømme jobben en vær så heldig å få napp på. Må si det var tøft å tryne i arbeidslivet etter endt svangerskapspermisjon fordi en oppfylte drømmen om å bli mor.
  Og ble stemplet som ubrukelig att på til.
  Men ser nå lys i tunnelen! Jippi!
  Madam Ink recently posted..Helt fjern, eller ikke helt til stede?My Profile

 14. Cassandra Cassandra sier:

  Det finnes faktisk mennesker som velger et liv på grensa til det kriminelle for å unngå det «stempelet» det er å motta trygd. Eller som heller velger en livsstil som er mer til å dø av enn å leve av, for «sosialen» skal de ikke oppsøke.
  Begge deler burde vært unødvendig, men da bør man vel først få mer fornuftig i de politikerne som uttaler seg i vrange…. (jfr Erna)
  Cassandra recently posted..Pudderdåsa tar ferie 😉My Profile

  • mormor mormor sier:

   Cassandra
   Det er nok ikke alle som får med seg den biten, tror jeg.
   Og det blir ekstrabelastning på allerede syke mennesker.
   Ha en flott mandag :-9

 15. Kjempe godt innlegg ,og fine kommentarer.Mye eg kunne ha skrevet om dette,men i grunnen så har du sakt det meste,men kunne fortalt en historie om noen annen ,det skal eg gjere en annen dag,har en pusekatt her,som absolutt ikke liker eg sitter her da får den ikke oppmersomhet.Takker deg for kjempeinnlegg.
  Ønsker deg en riktig god natt:=) KLEM.:=)
  PS:Du ser vel att eg skriver blanding av nynorsk og bokmål,vet ikke lenger hvordan en skriver rett ,sorry,har glemt og skrive rett,har hatt 2hjerneslag så er ikke alltid eg hvet hvordan ordene skal skrives engang ,eg får litt noya av det.skulle kanskje begynt i 1 klasse igjen.He He.Men eg er glad eg er oppegående og så tar eg lett på dette men unnskylder meg hele tiden alikevelHvorfor? vet ikke.Sov Godt:)))Men eg blir nok liggendes og lese til 5-6 i natt og:=))
  gillisbloggen recently posted..fotokonkuranse – bilde av katten dinMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Magnhild
   Ikke gjør deg bekymringer om hva eller hvorfor.
   Så lenge du former ord, så er det vel godt?
   Ha en god natt og ta for den historeien en dag.
   Ha en god dag. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge