Stillhetens stemme

En setning Henning Mankell har lagt i en persons (Artur) munn, i «Kennedys Hjerne», sitter i meg: «Stillhetens stemme er den vakreste.» Og jeg nikker for meg selv, men tar et mentalt forbehold. Den gode stillhetens stemme er den vakreste. Den skjenker sjelen ro, hjertet glede og forstanden kunnskap.

Stillheten kan være ulik, ikke bare fra sted til sted, eller fra dag til dag, men stillheten kan endre innhold uventet. Et øyekast, en lyd eller et minne kan være nok. Den gode stillheten kan bli vanskelig, vond eller skremmende. Den vonde stillheten kan bli vakker.

Stillheten i et rom med en nylig avdød er merkelig. Den er tett, nesten berørbar og har et slør av sorg over seg. Den stillheten forteller så mye, om de siste tårene, ordene og og om åndedrettet som bare opphørte. En fortettet stillhet preget av uavvendelighet. Den kan likevel være vakker. Den stillheten kan ha en tone av triumf og gi en følelse av takknemlighet.

Stillheten i et ferdigsnakket ekteskap eller parforhold kan være god eller ikke. Den gode stillheten som bærer i seg brokker av tidligere sagte kjærlige ord, har en klang av gjensidighet og glede. Ord blir overflødige, for de er allerede sagt. Og stillheten kan synge om fortidige og fremtidige harmonier.

Stillheten kan begynne som god, men en uvelkommen lyd eller ord splitrer den og fra en harmoni skjærer den ut i en dissonans. Og tausheten knegår stillheten og gjør den plagsom.  Stillheten ruger som en ondskapsfull skapning, trommer mot de tilstedeværende.

Eller stillheten mellom to ukjente i et uvant miljø, hvor den bare er, nesten uten stemme. Nesten lydløs og klangløs. Flat. Kanskje ubekvem.

Stillheten ute i naturen er egentlig aldri taus. Vinden legger sine klangfarger til havets eller skogens stemme. Over vidda ligger en pustende og kanskje vennlig stillhet. Stillheten er egentlig aldri stille, som i fravær av lyd. Vi tror det, men det er ikke slik. Selv i et lydtett rom er ikke stillheten total, man hører sine egne hjerteslag og blodet som pulserer. Stillhetens stemme er aldri taus, hvordan den lyder? Det vet bare den som lytter.

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Fortellinger og annet rart og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

78 kommentarer til Stillhetens stemme

 1. gamle ugle sier:

  Dette var nydelig skrevet, så musikalsk. Stillheten er en del av musikken den også, pausene er så viktige, men kan bety så forskjellige ting, alt ettersom.
  Takk for teksten.
  Ønsker deg en god dag.
  gamle ugle recently posted..redselen, fornuften og kroppenMy Profile

 2. Rita sier:

  Dette var nydelig mormor. Du pirrer ens egne tanker. Stillhet for meg kan også være så mangt. Jeg kan godt like at det er stille. Man sier jo at man kan lytte til stillheten. Ingen ting gjør meg bedre enn å sittet ved sjøkanten en stille kveld og bare la tankene flyte. Det er godt for sjelen.

  Men de gangene stillheten er trykkende, f.eks når ting ikke er så bra her hjemme, nei den stillheten liker jeg ikke. Den er vond rett og slett.

  Så ja stillhet kan være så mye. Selv er jeg stille for tiden fordi jeg har fått stille lungebetennelse, da skal man ikke gjøre stort, ikke spinne rundt, ikke gå lange turer, ikke trene, men helst bare være stille.

  Varme tanker og en klem er herved sendt.
  Rita recently posted..MammahjerteMy Profile

 3. Hildegirl sier:

  Ønsker å kommentere, men har ikke like fine ord som deg i meg i dag. *pinlig stillhet oppstår* Ja, ja… flink er du, mormor, og vis. 🙂
  Hildegirl recently posted..Morgenstund og skravletidMy Profile

 4. Ege Denne sier:

  Og den stillheten som oppstår fordi man vet det ikke er forståelse og respekt hos de andre. Eller fordi man vet at noen vil motarbeide dine ønsker… Der kan det bli stillhet av behov for å verne om seg selv.. Klem
  Ege Denne recently posted..Google, må dere?My Profile

 5. Nydelig skrevet. Alle trenger stillhet en gang i blant.
  Ha en stille, god dag 🙂
  Inger (mormoruniverset) recently posted..Reisebrev fra Tenerife – del 3 – AktiviteterMy Profile

 6. Bente sier:

  Hm..Vakkert formulert.
  Takk 🙂
  Bente recently posted..Hva min Ms er?..My Profile

 7. willie sier:

  STILLA

  båror treng vind at dei kan bryta
  skreda treng storm at ho kan larma
  hjarta treng blod at det kan banka
  kjærleik treng deg
  at ho kan leva
  songar treng lydar -at dei klingar

  dauden treng inkje(ingenting)
  av daude lyder ingen songar
  dauden er den døve stilla
  som legg seg over kvar lått
  me nokonsinne lo
  saman

 8. Lammelåret sier:

  Har du lest «Stillhetens historie» av Merete Lindstrøm? Den handler om stillheten som ikke er god, stillhet og taushet.

  Anbefales!
  Lammelåret recently posted..Tiltak som forebygger fedmeutvikling og som gir et sunnere livMy Profile

 9. Her er det stille iallfall

  Ha en fin kveld 🙂
  Kamelrytterske recently posted..Grønne menner og langbente studinerMy Profile

 10. Bente sier:

  God morgen,kjære mormor.
  Jeg er bare innom,selv om det ikke er noen god morgen her idag 🙂
  Håper alt er bra på klagemuren..
  Frøya og jeg har sendt klemmer.
  Frøya sier: Det blir bedre.
  Bente recently posted..Hva min Ms er?..My Profile

 11. Ellen sier:

  Stilheden i et gammelt ægteskab er god – for min mand og mig.
  Stilheden i naturen er dejlig – og kan være larmende…
  Jeg elsker stilhed omkring mig – jeg er så privelegeret, at jeg aldrig har oplevet ond stilhed – ikke engang da min far døde.
  Hav en god og stille dag 🙂
  Ellen recently posted..Der er flere former for uanstændighedMy Profile

 12. Hanne Bente sier:

  Hej Mormor.
  Lige inde for at ønske dig en god og stille dag.
  Knus Hanne Bente ♥

 13. Madame sier:

  Jeg ønsker dig nogle gode stille dage, Mormor, det kan vi alle have brug for.
  Madame recently posted..Himmelsk fødselsdagMy Profile

 14. Hanne Bente sier:

  Godmorgen Mormor.
  Ønsker dig en god «stille» dag.
  Knus Hanne Bente ♥

 15. Donald sier:

  Stilheten kan ændre karakter – ja, det kan den. Det er forhåbentlig ikke sådan at du har opplevet en ubehagelig stilhet denne dagen? Håper du får en fin formiddag, og gleder mig til en kopp kaffe og lesning af noen av de innleggene som jeg har misset mens jeg arbeitet med bladoppsettning 🙂
  Donald recently posted..StrandetMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Donald
   Stillheten kan endre seg fort.
   Vakre bilder du har lagt ut.
   Som du ser, er jeg stille, en stund.
   For egen del er det ettertenksomhetens stillhet. Den har jeg sterkt behov for, akkurat nå 🙂
   Kos deg med kaffen og se på den nye dagen med milde øyne. 🙂
   mormor recently posted..Stillhetens stemmeMy Profile

 16. Jenny sier:

  Kloke ord om stillhet. Og om hva stillhet kan representere.

  God kaffelørdag!
  Jenny recently posted..Omsorgssvikt og fedmeMy Profile

 17. Fjellcoachen sier:

  Takk mormor :-). Jeg blir mer og mer glad i stillheten, oppsøker den oftere og henter krefter der. Men hvis den oppsøker meg, hender det at jeg opplever den som påtrengende likevel…
  Fjellcoachen recently posted..Over skyene er himmelen alltid blåMy Profile

 18. Så brytes igjen den stillheten du og andre har opplevd fra meg en stund, med denne lille kommentaren. Håper at denne stillheten brytes oftere og oftere fremover. 🙂

  Der fikk du i alle fall mine tanker til å ta en tur gjennom det stille temaet du spiller så vakkert på. Fine tanker som du har lekt deg så kreativt med, tanker som det fineste dikt. Håper denne natta ble så stille, at søvnen tar skikkelig tak og gir deg krefter for en ny dag i morgen. Med eller uten stillheten, slik du selv ønsker den. Etter nærmere ettertanke har nok stillheten blitt mer og mer satt pris på for meg også. For noen år siden sto et eller annet på nesen døgnet rundt, slik at stillheten aldri fikk skikkelig tak, slik som nå. Nå setter jeg mer og mer pris på den.

  Tusen takk for ei fin «servering» om stillh Se opp for menn, spesielt grønne, er mitt råd. Atter en gang en imponerende studie, og gjengitt på en levende og morsom måte. Men på et punkt har nok den unge blonde fruen med de lange ben vært en smule sløv med kontrollen, og det er den antyde mulige samarbeIdspartneren i den nevnte gate. Der er nok avstanden for stor i forhold til tro, lære og praksis at et slikt samarneide vanskelig ville ha lyktes. Tror jeg. Og mener vel ved mitt medlemsskap å kunne ha en viss forutsettning for å uttale meg, med FA også nikkende i bakgrunnen. Men det er min personlige synsing om dette, så det er sagt.

  Takker for en humoristisk og grundig gjennomgang av et så viktig tema for den menneskelige sikkerheten, som grønne menn er. Og til slutt ga tanken min meg et lite tips om hvorfor denne forskjellen på sikkerheten i et så snevert område av den ellers så rause byen. Kan det være noen som har tanker om for mange studenter, i den nevnte by? Uten tanke for at også blondiner, skjeggete menn som undertegnede og også mange andre ferdes i dette området. At de tankene faller inn for noen angående de nevnte menigheter, er vel kjent for de fleste. Jeg lar det henge der jeg, og tar kvelden. Eller natta. 🙂 God natt og en fin studiefri søndag. Eller tar jeg feil…? eten på en vakker og flott måte. God natt, men den er du vel snart ferdig med. 🙂
  Karl Halvorsen recently posted..VI ER ALLE KUNSTNEREMy Profile

 19. Madame sier:

  God søndag i stilheden, Mormor 🙂
  Madame recently posted..Lamaer i Humlebæk – og dagen i gårMy Profile

 20. Madam Ink sier:

  Stillheten ja.
  Å hvor god den er, av og til. Opplever den nå, alene oppe kun lyd fra kaffetrakteren og meg. De andre sover. Jeg vil også sove lenge i dag, søndag og det burde være mulighet for det, men kroppen vil ikke. Den vil starte på dagens rituale med jevnlige opphold på et hvis sted.
  Stillheten trenger inn i kroppen med sin ro og behagelighet, så jeg nyter den akkurat nå. Det er godt å ha denne stillheten og ikke de andre ubehagelige stillhetene.
  De beklemte, kalde, de avvisende- som snur ryggen til selv om de står rett foran deg og ser deg i øynene. Den stillheten vil jeg slippe i dag, jeg tror ikke jeg orker å forholde meg til den. Nå lar jeg min stillhet legge seg som et teppe rundt meg, beskytte meg, varme meg og lulle meg inn i dens trygghet. For det er det jeg ønsker akkurat nå.
  Tusen takk mormor, for at du minnet meg på at jeg ikke må glemne stillheten makt.
  Ha en fin søndag, mormor.
  Madam Ink recently posted..TillitMy Profile

 21. berit sier:

  jeg elsker stillhet.. og jeg våger å være i stillheten.. den gode og den vonde.. fordi den har noe å fortelle meg.. og jeg har lært meg å lytte.. og når jeg går derfra er jeg rik..

  jeg sender varme tanker mormor.. til din stillhet.. klæm
  berit recently posted..travle dager..My Profile

 22. Ønsker deg en fin søndag med masse ☼
  Savner deg og dine ord på klagemuren…
  Stille, varme tanker herfra 🙂
  Inger (mormoruniverset) recently posted..FjasMy Profile

 23. gamle ugle sier:

  God søndag mormor. Sender myk musikk til deg…
  gamle ugle recently posted..følelseskunnskapens treMy Profile

 24. Sirenia sier:

  Innom og ønsker Mormor en god dag,
  stille eller ikke 🙂

  Slike stille morgener som er her om dagen,
  er magiske, havet ligger flatt og sola varmer
  om enn ikke fullt så mye i dag
  var frost i natt igjen.

  Har vært stille på blogg noen dager jeg også,
  uten noen bestemt grunn,
  annet enn behovet for å være bare stille 🙂

  Stillhet er en luksus i dag,
  det er få steder med bare naturlyder,
  en må langt unna da.
  Tror mange frykter stillheten,
  fordi den er ukjent,
  bedre å omgi seg med uro,
  det vante.

  For meg er behovet for stillhet stort,
  inne å bare høre klokka tikke og pusen tasse,
  ute å bare høre vinden og bølgene.

  Stillhet med innestengte ord,
  er jo sånn passe,
  men noen er slik også,
  buser ut eller tier.
  Og av og til kan vi lese andres stillhet
  på deres fotsoldater
  det er jo småpussig når en forstår
  mekanismene.

  Krya på deg Mormor,
  gode tanker sendes 🙂
  Sirenia recently posted..Blog Hog har BursdagMy Profile

 25. Stillhet kan være bra for tanken noen ganger, andre ganger kan den bli øredøvende.
  Og noen ganger tingene sagt.
  Kamelrytterske recently posted..Ukritisk skepsis?My Profile

 26. Hanne Bente sier:

  Hej Mormor.
  Bare inde for at sig hej – ønsker dig en god «stille» dag.
  Håber at du er okay.
  Knus Hanne Bente ♥

 27. Saknar mormor i leselista mi. Du må jo ha lov å ha bloggfri, men eg håper det står bra til med deg. Ynskjer deg alt godt!
  marit elisebet totland recently posted..Kvardagen til ein statssekretær: Korleis leva med eit ansvar som andre kan måtte ta?My Profile

 28. Donald sier:

  Stillheten i et ferdigsnakket ækteskap – oh. Den ville jeg gerne oppleve.

  Jeg tror jeg ville snakke meget med dig om de ting, vi skal gøre i morgen, om de længsler, jeg har og om de ting, vi måske kan ændre. Om de mennesker, vi kender, og hvordan deres følelser måske ikke helt er de samme. Jeg tror egentligen at jeg ville blive glad for at læse op for dig – og mig selv – af Selma Lagerlöf, af John Irving, af Herman Melville, Hugo, Forster, Dickens. Jeg ville, hvis der var ekko, fortælle om min nyeste oppdagelse, som vedrører «kunstig» dialog i et drama eller en novelle. Den er kun interessant fordi der er en spænding mellem de to personer – og det er den fortælleren skal prøve at illustrere.

  Den godkendelse, der er i et ferdigsnakket ækteskap, den må søge ind i musikken.
  Donald recently posted..Dragevejr og Maage surfMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge