Mennesker og kontakt

Det menneskelig og kontakt i virkeligheten, det vil si fjes til fjes, er visst utgått på dato. Noen naturlige variabler er fortsatt der. Men det synes som om det den elektroniske, sosiale kontakten er viktigere. Fjesboka sjekkes, selv om man sitter i en kirke, er på konsert, møter venner til kaffe på en kaffebar. Smser sendes og mottas. Aviser leses. Man er i det hele ikke tilstede der, men et annet sted.

Liker vi ikke å møtes og å snakke sammen? Sjekk på nærmeste utested i lunsjen. Der sitter de, flere rundt samme bord, men de snakker ikke med hverandre. I stedet trykker de løs på smarte telefoner og er halvveis blinde og døve for det som foregår rundt dem, der og da. Sosialt? Eller er det snakk om avhengighet?

Eller i teatersalen hvor de smarte telefonene og de ikke fullt så smarte, lager lysshow blant publikum. Det tekstes og tastes. Men er ikke dette dårlig folkeskikk og nedlatende ovenfor dem som yter sitt på scenen? Liker de ikke stykket, kan de da bare gå? Eller er det snakk om avhengighet?

Under vielsen i kirken knipses det med mobiler, mange sjekker status i den virtuelle verdenen og bryr seg lite om dem som står foran alterringen. Hvorfor? Har det ikke skjedd om det ikke sendes ut i den elektroniske verdenen? Eller er det snakk om avhengighet?

Sist jeg var i begravelse, satt jeg ved siden av to som stadig dro frem og tastet løs på sine telefoner. Hvorfor kom de da i begravelsen og hvorfor kunne de ikke la telefonene være? Det går an å slå av mobile telefoner, eller er det glemt kunnskap? Eller er det snakk om avhengighet?

Hva lærer vi barna? De yngre, som skal leke med data fra de er to år gamle og skrytes hemningsløst av? Lærer de å omgås andre mennesker på en god måte? Eller lærer de at elektronikken alltid har forrang før det menneskelige? Eller er det snakk om avhengighet?

Hvordan skal man møte et annet menneske om man ikke kan annet enn å omgås virtuelt? Og er forakten for det menneskelig stigende? For meg virker det slik. Ta et eksempel: Pappa sitter ved lesebrettet eller pc’n. Lille Jonas prøver å påkalle pappas oppmerksomhet, men lykkes ikke, han får et elektronisk spill dyttet i hendene. Hva forteller pappa Jonas? Og dette er ikke noe «farfetched scenery», men en overvært hendelse. Skjer ikke så ofte? Er du småbarnsforelder? Tenk etter?

De alt mer vanlige kontaktene, menneske til menneske, ser ut til å være de som relaterer seg til vold og de som relaterer seg til sex. Voksne mennesker i mellom. De kan foreløpig ikke erstattes av den virtuelle verdenen. Men de øvrige, ser ut til å forsvinne. En mulig utvikling. Men er det en ønskelig utvikling? Eller er det snakk om avhengighet?

I så fall må det snart komme tilbud om avvenning, tror jeg. Eller?

Fra Dagbladet.

 

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Observasjoner - snapshots og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

18 kommentarer til Mennesker og kontakt

 1. Bente sier:

  Jeg tro ikke det har menneskelig kontakt har utgått på dato. Kanskje vi bare har utrolig mye mer zyber kontakt. Jeg kan bare snakke for meg,men det er fort å være innom sosiale medier,det koster lite krefter,og passer godt inni i rytmen min med hyppige pauser i løpet av dagen 😉
  Jeg synes det er helt utrolig uhøflig å ha på telefon i begravelser,eller teater eller liknende.
  Kanskje folk bare har blitt mer uhøflige?
  Bente recently posted..Hva min Ms er?..My Profile

  • mormor mormor sier:

   Bente
   Kanskje det?
   Jeg vet ikke, men jeg tror at man mister noe vesentlig om man tar vekk dette med å møtes ansikt til ansikt.
   Og «lettvintheten» sløver kanskje noen?
   Men jeg håper jeg er på ville veier.
   Ha en god dag 🙂
   mormor recently posted..Mennesker og kontaktMy Profile

 2. gamle ugle sier:

  Tror det er med elektroniske medier som med alt annet, det tar tid å finne ut hva man skal bruke det til, og hva ikke. Dessverre er presset om å kjøpe, kjøpe, det skapes kunstige behov, mer enn noensinne. Vi rekker ikke finne balansen i bruken vår. Og barn er prisgitt de voksne.

  Telefoner i begravelser, jeg grøsser. Rettet til å være utilgjengelig holder jeg også fast på. Det gjelder å være sterk og avgrensende. Det er vel det som er prøvesteinen kanskje, at det kreves så mye individuell avgrensning, samtidig som det er så mye som sniker seg inn til en stakkar.

  Men, som ganske fersk blogger må jeg si at denne kommunikasjonen har jeg undervurdert tidligere. Noen saker er det best å lufte pr. nett, ikke fjes til fjes. Det er noe med tid, avstand, at det nonverbale ikke er der i særlig stor grad og ev. anonymitet, under ansvar det også selvsagt.

  Men det kreves mye av den enkelte.
  gamle ugle recently posted..tett beskyttelseMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Gamle ugle.
   Denne formen for kommunikasjon, dette med blogging gir mye, men tar også mye. Tenker jeg. Den tar tid og oppmerksomhet. Gir muligheter til å slynge sine ord ut i et univers uten ansikter og stemmer. Deilig i mange tilfeller.

   Å beherske de nye mediene krever øvelse. Klart. Men om man ikke har retningslinjer for eget bruk, adopteres kanskje holdninger og vaner? Jeg grøsser når jeg ser såkalte venninner på kafé med barn og mobil. Der sitter de og taster løs mens barnet er utilsnakket og usett. Hva forteller det barnet og hva forteller de hverandre?
   At det er viktigere med de som ikke er der? At dingser og slikt er viktigere enn mennesker?
   Jeg bare undrer meg på hvorhen denne utviklingen fører oss.
   God ettermiddag 🙂
   mormor recently posted..Mennesker og kontaktMy Profile

   • gamle ugle sier:

    Jeg er jo enig med deg. Det å slynge ting og tang ut i ansiktsløse universer, ja det krever en godt internalisert etisk standard det.

    Jeg tenker også på tiden det tar. Og på det fragmenterte livet som jeg i alle fall opplever som økende. Det blir vanskelig å binde sammen, fordype seg, fokusere, hvile. Stakkars hjerne, tenker jeg noen ganger, og stakkars kropp i det store og hele.
    gamle ugle recently posted..tett beskyttelseMy Profile

 3. Folkeskikk kan vi jo fortsatt unne oss synes jeg. 😉 Men som ivring dingse-bruker må jeg si meg enig i at det kan bli litt mye. Ja, det blir som en slags avhengighet. Likevel er det godt å være uten noen ganger; jeg savnet ikke Facebook på båttur i Egypt for eksempel.
  Men jeg tror også vi prøver oss mye frem enda, som med all annen ny teknologi. Jeg har f.eks. valgt bort TV til fordel for et mer aktivt nettliv, fordi det gir meg kontakt med så mange spennende mennesker.

  • mormor mormor sier:

   Cathrine
   Å velge vekk TV synes jeg ikke er farlig 🙂 bare man ikke velger vekk mellommenneskelige forhold. Som å snakke med hverandre ansikt til ansikt.
   Jeg ser godt at for noen er det å leve livet (les holde kontakt) via virtuelle medier er lettere.
   Jeg er mer bekymret for at mange (som kan møte andre uten problemer) glemmer hvordan man gjør det eller aldri lærer det, som barn som har foreldre som ikke kan legge fra seg «den smarte» og faktisk prioriterer den fremfor barnet.
   Det er en hjelp å ha slike «dingser og duppeditter» men de må ikke ta fra oss livet, i den virkelige verden.
   Ha en god dag 🙂
   mormor recently posted..Mennesker og kontaktMy Profile

 4. Eg synest det er uhøfleg å vera mentalt saman med andre når nokon eigentleg er saman med meg. Det finnest unntakssituasjonar, men det må vera reglen. Det fysiske møtet har forrang.
  marit elisebet totland recently posted..Ord kan byggja bru – eller laga omvegarMy Profile

 5. Enig med deg!
  Og ordtaket: For lite og for mye forderver alt stemmer i denne dingse-data-duppeditt-verdenen også 🙂
  Inger (mormoruniverset) recently posted..Reisebrev fra Tenerife – del 1 – VærMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Inger
   Jeg synes det er uforskammet, noen ganger.
   Men det ser ut til at dette fenomenet brer seg, mer og mer.
   Alt med måte 🙂
   Ha en god dag 🙂

 6. Villkatta sier:

  Mobil i begravelse, verkeleg? Huff nei det skal ikkje skje.
  Ellers eg ei lita teknologisk nerd, men balanse lyt vere stikkordet.
  Det fysiske samværet kjem først!

  Ha ein fin kveld 🙂
  Villkatta recently posted..Ei glad-nerd med drakarMy Profile

 7. Lissen sier:

  Ja, dom mänskliga kontakterna är viktigast, speciellt när man är småbarnsförälder och ett föredöme.

  Ha en fin vecka och kram. // Lissen
  Lissen recently posted..När inte ens apelsiner och frisk luft hjälper.My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge