Realitetsbehandling i fremtidens helsevesen?

En mann kom til legevakten. Han trodde han hadde brukket benet. En smilende person i hvitt ga ham en bunke papirer og sa: «Vennligst fyll ut disse.» og gikk. Mannen hadde vondt og lurte på om noen kunne gi ham noe mot smertene. «Nei» sa en forbipasserende i hvitt, «Vi kan ikke begynne realitetsbehandling før alle papirer er utfylt og behandlet.»

Mannen sukket og så på papirbunken, ba om noe å skrive med og startet med utfyllingen av skjemaer og tilleggsforklaringer. Fødested var viktig, fødselsnummer enda viktigere og inntekt og skattekommune viktigst. Etter to timer var han ferdig. Da sto en annen hvitkledd der og rakte hånden ut etter papirene, leste raskt igjennom og sa: «På side 9 har du glemt å besvare noen spørsmål, gjør det, så kommer jeg igjen». Mannen fylt ut og den hvitkledde kom tilbake.

Hans spørsmål om litt mot smertene ble ikke besvart i hans favør. DET var ikke vedkommende i stand til å ta noen avgjørelse om, ble det sagt. Og vedkommende gikk.

Tiden tikket langsomt avsted. Han satt der. Så kom en annen til og forklarte at nå var papirene til behandling, det ville ikke ta så lang tid nå, kanskje bare en time. Men heller ikke denne personen kunne administrere smertestillende. Mannen ble litt arg og spurte om hva som skulle skje, han hadde vondt i et kanskje brukket ben, han hadde behov for å få det eventuelle bruddet lokalisert og smertestillende. Han hadde behov for behandling. «Realitetsbehandlingen kan ikke starte før alle papirer er behandlet og vurdert av staben,» fikk han til svar. Og vedkommende gikk.

Halvannen time tikket av sted. En ny person i hvitt kom og sa at gruppen var klar til å se ham og om han ville følge, dit. Mannen spurte om hva gruppen ville ham, om han ikke kunne få tatt røntgen og få gjort noe med bruddet han kanskje hadde? Et blankt blikk og en liten skuldertrekning var svaret han fikk, før han ble dyttet over i en rullestol og kjørt avsted til den andre siden av sykehuset. Og inn i et rom hvor femten mennesker var benket langs et langt bord. Personen som rullet ham inn, forsvant.

Personen som satt i midten, kremtet og sa: «I følge dine papirer har du influensa, det er et virus vi ikke kan gjøre noe med. Det blir sykemelding i tre dager. Hvile og febernedsettende i to dager, så er det nok over.»

Mannen så bestyrtet ut og sa at han hadde nok kanskje et brudd i benet og det var derfor han hadde oppsøkt legevakten. Han hadde spurt om smertestillende, røntgen og behandling, men ingen hadde vist tegn til å høre dette. Men alle hadde snakket om realitetsbehandling. Etter at alle papirer var gjennomgått.

«Det er nettopp dette du har mottatt, realitetsbehandling. Vi kan ikke lese noe om benbrudd i disse papirene.»

Fremtidens helsevesen?

Og som et lite Malapropos, fra NRK tekst-tv 06.10.2011:

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Helse og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Realitetsbehandling i fremtidens helsevesen?

 1. sirenia sier:

  Huff og huff og huff 🙂
  skremmende scenariet du beskriver godt her Mormor.
  Realitetsbehandling på den realitetsorienterte
  eller manglende r.o.? 😉
  sirenia recently posted..Blogging og OmdømmeMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Sirenia
   Det slo meg at helseforetakene begynner å bli litt vel administrativt topptungt. Det kunne jeg jo ikke la ligge, vet du. 🙂
   Og det som triller inn i hjernen, kommer fort ned på tastaturet.
   Veldig liten impulskontroll der.

   Jeg tror nok det var nifst lite realitetsorientering ute og gikk.

   Ha en fin kveld 🙂
   mormor recently posted..Realitetsbehandling i fremtidens helsevesen?My Profile

 2. Heia mormor

  Jeg må bare berømme deg for gode og klare innlegg ! Dette er nok en virkelighet for noen, men så gjelder det å ha en god fastlege som hindrer at slikt skjer! Det hadde heldigvis jeg da jeg fikk kreft….. !

  Det minner meg ellers om da jeg knuste frontruta på bilen min med ansiktet for mange år siden. Siden jeg ikke hadde vondt noe sted og bare skrubbsår på knærne så var alt sikkert bra. Røntgen var ikke nødvendig fant de ut og siden begge øynene var på plass var det sikker greit nok!

  1 år etter fikk jeg plager med allergi !

  Det viste seg mer enn 15 år etterpå at alt i nesa var slått skjevt og i Tromsø kunne de fortelle meg at jeg var det fjerde tilfelle som hadde blitt allergisk etter en slik smell ! Ennå 5-6 år etterpå fikk jeg spørsmål om jeg hadde vært i en ulykke fordi jeg hadde en skade på en nakkevirvel …..

  Det var det med å telle øya på folk ! 🙂
  Freddy Stangnes recently posted..I seks år har Jens Stoltenberg styrt!My Profile

 3. Cassandra Cassandra sier:

  Det er skummelt med sånne store administrativt topptunge hus. Tenk om det kommer et vindkast, da velter de lett.
  Ellers så kunne vel den historien din vært sannhet etter det jeg har hørt om av helsevesenet. Vi får håpe at vi er ved god helse om vi skulle komme på sykehuset!
  Cassandra recently posted..Jeg ER ond, virkelig ondMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Cassandra
   Man skal være frisk for å være syk 🙂
   Kommer inn, ikke så verst, kommer ut, vrak.
   Jeg er glad for at vi har sykehus og at det stort sett er dyktige folk der,
   men noen ganger er det for få som kan og for mange som skyfler papir rundt.

   Ha en fin dag 🙂
   mormor recently posted..Mannen i månenMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge