Dokumenterbar kompetanse?

Jeg leser at det blir stadig vanskeligere for ufaglærte å få arbeid. De har ikke dokumenterbar kompetanse, sies det. Dokumenterbar kompetanse? Det ser ut til at man skal ha det for nesten alt. Man skal ha gjennomgått en formell utdannelse og fått stempel på at man kan. På alle slags områder. Er det virkelig nødvendig?

Renholdere skal ha stempel på sine ferdigheter. Lærer man ikke å gjøre rent gjennom barndom og ungdom lenger?

Det gir meg noen pussige bilder i hodet mitt:
A og B snakker etter endt eksamen:
A: « Den teorien var lei, jeg er litt spent på resultatet. Jeg tror jeg feilet grovt i gummihansker og vinduspuss. Den praktiske delen var lettere, selv om tralla laget litt krøll for meg. Hvor mange feil kan vi ha og fortsatt bli godkjent?»
B: «Teorien var grei nok den, selv om jeg var litt i tvil om jeg skulle nevne gammeldags husholdningssoda. Jeg tok den likevel med i: Rengjøring av glass, egenvalgt tema. Bare for å vise at jeg visste. Jeg hadde mer problemer med den praktiske delen. Det gikk helt galt med tørrmopping og nalbruk. Jeg tror jeg stryker.»

Eller for å være ansatt som menig i parkvesenet, for man må jo formalisere sin kompetanse i å rake og gå til hånde:

C og D etter endt teoriprøve:
C: «Hadde du løvrive på spørsmål 2? Jeg var i tvil om når jernriven skulle brukes, men jeg skrev noe om lufting av jord. Det er praktisk i morgen? Når trekker vi oppgaver? I dag? Klokka tre? Ja, da får jeg vel vente da.»
D: «På toern? Løvblåser, tror jeg. Skrev du noe om klypa og bruk? Jeg håper jeg får klipping av gress, det er jo bares å kjøre gressklipper’n? Vel? Ikke noe vedlikehold? Det fikser jeg ikke! Klokka tre, i auditoriet. Sees da»

Eller intern postombæring og lett arkivering, som gjerne ble lært underveis i all gåingen i korridorer og under veiledning i arkivet, før:

F og G før prøve:
F: «Tror du vi får utlevert kart over flere bygninger? Det hadde vært greit. Men nå vet jeg jo ikke hvor jeg kanskje kommer til å jobbe. Hm. Det blir sikkert no’ alfabetgreier i arkiveringa og inndelinger, husker du noen av kodene? Jeg er blåst, pugga i hele natt. Men husker ikke en dritt. Er det samme kodene i alle firmaer?»
G: «Nei, ikke noen kartgreier. Da måtte vi jo ha kart over hver jævla kontorblokk i hele byen da. Men indekseringen er visst viktig. Gjelder å legge rett post på rett sted. Men jeg kan ikke si jeg er er helt trygg på ulike inndelinger og koder. Huff, Godt det snart er over.»

 
Neimen om jeg vet om dette bare er sprøyt, men en ting er sikkert, man behøver ikke dokumenterbar kompetanse for å lede landet vårt. Så ufaglærte – bli politikere.

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Politikk -samfunn, Spøk - spørsmål - sport og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

22 kommentarer til Dokumenterbar kompetanse?

 1. sirenia sier:

  Morsomt dette 🙂
  Var det ikke Hernes som slo et slag eller to for alle kompetansene og deres betydning, så som livskompetanse, endringskompetanse osv, lite dokumenterbare dem.
  sirenia recently posted..Perfeksjonisten som fant den gyldne MiddelveienMy Profile

 2. Ege Denne sier:

  Ja, det kreves snart dokumentering av all livserfaring 😉 hehe Jeg fikk høre at jeg hadde mye å bidra med i jobbsammenheng, men da sa jeg:
  Hva hjelper vel det så lenge jeg ikke har papirer på utdanningen som blir krevd?? Og det hjelper ikke å søke på div jobber uten papirer. I allfall ikke psykolog osv…
  Ege Denne recently posted..Hvor er dette…?My Profile

 3. Mammut Mamma sier:

  Hei på deg mormor! Du blomstrer fremdeles ser jeg.. :-p
  Vi savner en «mormor» i livet vårt,
  så da er det så hyggelig å komme innom deg på besøk.
  ( Den eneste mormoren Lillemann vet om er den i filmen med Mormor og de 8 ungene…)
  Jeg føler meg litt skyldig når jeg leser fordi jeg prøver jo å skaffe meg «kompetansebevis» som dokumentasjon på alt jeg kan som jeg ikke har papirer på.. 😉

  Men nå når jeg ser pensumet jeg skal gå igjennom, så er det jammen mye jeg ikke kan også, så jeg gleder meg faktisk til å lære enda mer…føler liksom at jeg «lever» når hodet blir brukt til noe fornuftig…

  I dag er det strålende sommervær, så når jeg er ferdig på jobb om halvannen time, så skal jeg ut og nyte sola!

  Ha en flott helg!!
  Mammut Mamma recently posted..Trøtt, trøttare, trøttast…My Profile

  • mormor mormor sier:

   Mammut Mamma
   Still going? Godt å «se» deg 🙂
   Det er godt å kunne bruke hodet, det er aldri for sent å skaffe seg kunnskap.

   Dette ble skrevet fordi jeg leste om ufaglærte og kompetanse som ikke var «formelt bekreftet».
   Tok en liten tur for å se hva arbeidsgivere skrev og dermed kvernet det i hodet, igjen 🙂 Blir gjerne noe rart av den kverninga.

   Mormor er et privilegium, å være i alle fall. 🙂 Synes neste litt synd på dem som ikke har, snille vel og merke. 🙂

   Ha en flott lørdag 🙂
   mormor recently posted..Dokumenterbar kompetanse?My Profile

 4. Ellen sier:

  Der skal være plads til os alle, men når det er sagt, synes jeg alligevel, det er bekymrende mange, der ikke tager så meget som en lillebitte uddannelse. Vi skal bruge alle slags mennesker, men når der bliver for mange i en enkeltgruppe, begynder der at opstå problemer, desværre. Kan det mon være det, man forsøger at komme i forkøbet?
  Dine eksempler var altså meget morsomme 😀

  • mormor mormor sier:

   Ellen
   Det var en artikkel om ufaglærte som fanget min interesse.
   Det var ikke mengden av ufaglærte som var fokus, men kravet til dokumenterbar kompetanse. At det ble krevet «formell utdannelse» over en lav sko. I omtrent hva det skulle være 🙂 Og at selv dyktige arbeidsmennesker ble gående ledige, fordi deres kunnskaper ikke var «stemplet og dokumentert» av noen opplæringinstitusjon. 🙁
   Det er bekymringsfullt hvis det blir slik at gruppen uten dokumenterbar kompetanse blir den store, for ikke å snakke om den største. Uten kunnskap kommer man ikke langt. Og kunnskap er ikke tung å bære.

   Men man forlanger dokumenterbar kompetanse i renhold og i parkvesen (i alle fall noen), til og med om man skal være internt postbud, så jeg.

   Om det forgår på «min måte» vet jeg jo ikke, men det var det som dukket opp som bilder i hodet mitt 😆

   Ha en vakker lørdag 🙂
   mormor recently posted..Et Røros-rickMy Profile

 5. Er ikke så enkelt med for mye kompetanse heller 🙁
  Kamelryttersken recently posted..Regjeringen flytterMy Profile

 6. God kveld mormor !

  Den der var også tatt grundig på kornet! Jeg tenker på meg selv ; realskole, handelskole og maskinistskole…. ! Jeg har fått bruk for alle de kunnskaper jeg har tilegnet meg både med salg ,med praktisk arbeide som dreiing og forming. Produksjon, beregninger, teknikker, språk osv! Butikksjef, verksmester , informasjonssjef og produktsjef gjennom min år i jobb ! Etter det forsøk på grundervirksom som strandet på penger og deretter som selvstendig som var lite lønnsomt , men rimelig mye artig! til slutt taxisjåfør ! Mer enn 40 år med jobb som hadde med mennesker å gjøre…..

  Tatt på kornet ! 😆
  Freddy Stangnes recently posted..Når “staten” er kriminell!My Profile

 7. Cassandra Cassandra sier:

  Det skal litt til for meg å dokumentere mine kunnskaper, noe som ofte blir slitsomt om jeg prøver å søke en jobb. For hva kan jeg? Egentlig en hel masse, men ingenting som faller innenfor de vanlige studieretninger. Samfunnet er ikke lenger laget for oss som har en massiv realkompetanse å vise til, neida, alle skal ha x-antall år på et eller annet studiested for å kunne vise til at de kan noe…
  Jeg skjønner ikke helt dette jeg, men skal nå plage noen studieveiledere osv fremover…

  Sånn på kanten, en datalærer på et kjent studiested ba tynt om at jeg ikke skulle melde meg på flere kurser hos han… han hadde hatt meg på kurs i tre måneder og det var mer enn nok…
  Jeg plaget han fordi jeg kunne mer enn han… hørt sånt da gitt 😆
  Cassandra recently posted..Nye innstikkMy Profile

  • mormor mormor sier:

   Cassandra
   Stakkars, ikke flere kurs?
   Kanskje like greit om du satte ham i forlegenhet.
   Kanskje du skal ta et kurs i studieveiledning?

   Nei, uten stempel og diplom kan man visst bare gå og trekke en kald potet over seg.

   Ha en fin kveld 🙂
   mormor recently posted..BøkerMy Profile

   • Cassandra Cassandra sier:

    Jeg har knapt med tålmodighet når det gjelder kursing og sånt, og dermed blir jeg ofte et forferdelig vesen å ha tilstedeværende. Hittil så har jeg satset på sertifiseringer så jeg slipper kurs. Men etter at jeg oppdaga nettstudier så kanskje det blir litt papirer på meg også? 🙂
    Det er lov å håpe 😆
    Cassandra recently posted..Nye innstikkMy Profile

    • mormor mormor sier:

     Cassandra
     Alltid lov å håpe.
     Nettstudier må jo være midt i blinken, for deg.

     Ikke tålmod og være tekniske her?
     Tror jeg det jeg vil om…
     AH, lese ferdig før skriver: kursing og sånt.
     Jammen da så.

     Ha en fin kveld 🙂
     mormor recently posted..BøkerMy Profile

     • Cassandra Cassandra sier:

      Det å være tekniker her blir noe helt annet det, for det meste foregår tross alt på mail eller via pc. Men tro meg, de få som har forsøkt å ringe meg for å få assistanse med pc-relaterte problemer, dem har slitt litt. Det gjelder ikke her i hiet da, men andre steder jeg har support. Så jeg har forlengst skjønt at jeg aldri kan jobbe på en support avdeling med telefoner 😆
      Cassandra recently posted..Nye innstikkMy Profile

 8. mormor mormor sier:

  Cassandra
  Da trekker jeg den slutningen at du ikke ville trives som telefonselger.

  Ha en fin kveld 🙂
  mormor recently posted..BøkerMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge