Gjøre ingenting, sa mormor

«Idag, bestemannen, i dag skal jeg gjøre ingenting,» forkynte mormor, over morgenkaffen ved kjøkkenbordet. «Hmmm,» sa den beste av oss. «Ingenting? Tror jeg ikke noe på.» «Skal mate Svanefar, ellers ikke noen ting!» Mormor var bestemt. «Bare sitte på kaffeplassen, med pute og kaffekopp og se på kjente ukjent som drar forbi og hoje: «God morgen». Vente på båter og tenke stygt om fortfortbåter.» Hun nikket for seg selv.

Etter en times tid på kaffeplassen, med tilhørende vinking og hojing, flyttet mormor ned på brygga med brødposen. Og ganske riktig, Svanefar kom, ikke lenge etter og ble matet og fikk dagens dose mormorsnakk. Det snakket går mest ut på å være forsiktig og ikke komme i veien for fortfortbåter og andre. Om Svanefar bryr seg? Tja, han spiser opp maten, men ellers vet jeg ikke.

Til å skulle gjøre ingenting, fikk mormor gjort masse. Ikke nok med at hun matet Svanefar og satt på kaffeplassen, hun fikk et aldri så lite ras. Det vokser brennenesler mange steder ved sommerheimen og mormor hadde brent seg, flere ganger. Så på med jakke, bukse og hansker, nå skulle brenneneslene vekk fra der mormor pleide å gå. Og dermed var det hele i gang.

pharmaWiki Brennenesle

Brenneneslene fikk sin bekomst og det var mye av dem. Etter som hun var i gang med markens grøde (mormor liker neslesuppe, men ikke å brenne seg) så hun på urtebedet sitt. Det hadde fått skader etter regnværet og trengte ettersyn. Utstyrt med separasjonsduk, planker, sag, hammer og spiker, skred mormor til verket.

I motsetning til dyktige damer (som Kamelryttersken) legger ikke mormor så store planer for det hun skal. Det blir gjerne litt etter innfallsmetoden. Mormor hadde funnet ut at alle som hadde greie på sånne ting, brukte separasjonsduk i bunnen av bedene sine. Det skulle hun bruke også og det var i grunnen hele planen hennes.

Etter en stund ropte hun på hjelp. Hun skulle dele den hersens duken og fingrene ville ikke bruke saks. Stanleykniven var søkk borte, så saks måtte det bli. Hun fikk hjelp til saksingen og var fornøyd med det. «Takk, Husj,» sa hun, «nå klarer selv.»

Etter bretting av hjørner og styr skulle hun neste fast denne duken til karmene på bedet. Det var lettere sagt enn gjort. For stiftene hun hadde tenkt å bruke, var også borte. «Hakkapellitta, bruker spiker,» sa mormor. Og spikret av hjertens lyst.

 

Det var ikke nok, hodene skled tvers igjennom duken… Mormor fant tegnestifter og prøvde, men da kunne hun ikke fylle på jord.

Ny idé, liste innvendig. Mormor målte og saget og hamret og banket og sto i. Den beste av oss sto også. og så på, han lurte på hva hun egentlig hadde tenkt. Og mormor forklarte. «Tja», sa den beste, «det burde gå, hvor mange blå fingre har du nå?» Men mormor hadde ingen blå fingre, da, bare et lite sagspor på tommelen.

Etter mye strev og noen utvalgte hakkapellittaer var hun ferdig. Og skulle ha jord i urtebedet sitt, men hvor var jorden? Heller ingen steder. «Spøker her,» sa mormor. «Ikke stifter, ikke Stanleykniv og nå? Ingen jord. Sinnagammelbestefaren begynt å spøke? Vil ikke mer. Nå gjøre absolutt ingenting. Bare furte, kanskje? Gå vekkmedseg, sinnagammelbestefar!»

Da gjenstår det å se om mormor blir ferdig med urtebedet sitt, denne sesongen. Kanskje?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Mormorlivet i sommerheimen og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Gjøre ingenting, sa mormor

 1. Bente sier:

  Jeg ble spesielt begeistret for vinking og hojing. Faktisk tror jeg kanskje enkelte burde vinke og hojie mer! Kos deg meg å gjøre ikke så mye..selv om du gjør mye.. 😉

  • mormor mormor sier:

   Bente
   Nå skal det ikke stikkes under stol at mormor i sommerheimen bedriver utrolig mye vinking og hojing.
   Til ukjente kjente i farten forbi og til totalt ukjente. 😆
   Mormor synes at alle skal ha et hyggelig god dag på veien eller sjøen.

   Mormor gjør passe etter dagsformen 🙂

   Klem til tre 🙂

 2. Ellen sier:

  Du er en kvinde efter mit hjerte 😉
  Uh, hvor jeg længes efter en tilværelse som din…
  Når du siger, du laver ingenting, laver du en masse – og hvis du har det lige som jeg, føler du heller ikke, du har lavet noget, men har alligevel fået udrettet en masse.
  Ups – det var vist meget dansk – forstår du hvad jeg mener?

  • mormor mormor sier:

   Ellen
   Ingen problemer med dansk og om jeg skulle finne et. spør jeg, dog.
   Har i grunnen ikke gjort noe, uten om at leve 😆
   Og livet her er vakkert, i regn som i sol.

   Hav en vakker aften 🙂

 3. Lammelåret sier:

  I morgen kan du gjøre ingenting en gang til, kan hende finner du jord i din ingenting-gjøren?

  • mormor mormor sier:

   Lammelåret
   Man vet aldri 😆
   Har snakket med snill man i byen (gidder ikke båte dit) han skal til folk utafor og tar med jord til mormor. Bless him
   I morgen skal mormor skåle i champagne for godt liv (hadde ikke i champagne i dag) og glede.

   Ha en vakker kveld 🙂

 4. Cassandra cassandra sier:

  Ingenting gjøre? Jo, jeg har det sånn jeg også, rart, men det er så lett å gjøre litt når været er bra 🙂 Og det lille litt kan fort bli mye litt det, liker det 🙂

 5. Starbear Starbear sier:

  Utrolig litemye du får gjort uten å gjøre noe… mektig imponert er jeg 😉

  Ha en ørkesløs natt :mrgreen:

  • mormor mormor sier:

   Starbear
   Det ene drar liksom det andre med seg, rart.
   Ha’kke fått fylt jord, men du skal se jeg får til det også 😆

   Ha en oppfylt natt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge