Vold og slikt

Hvorfor hyller vi volden?

Denne blinde og destruktive hendelsen, som skader og dreper, heves tidvis til skyene av hverdagsmennesker, fanatikere, forfattere, filmskapere og stater.

Er det fordi vold assosieres med makt? Og makt vil de fleste ha.

Hos hverdagsmennesket møter vi volden både fysisk og psykisk.

Fysisk møter vi den som mishandling av medmennesker.

Familiebråk het det før, når politiet sto på døren etter at kone og barn hadde smakt never og andre instrumenter. I dag har betegnelsen blitt til vold i nære relasjoner og omfatter mer enn at «fatter’n var full og sint og banka mutter’n og brutter’n.». Alt fra drap, incest, kjønnslemlestelse og voldtekt kan omfattes av denne sekkebetegnelsen. Vi kan vel slenge på tvangsekteskap også.

Fysisk er også volden som rammer utenforstående i form av drap, mishandling, overfall, voldtekt og noen former for ran.

Hvem hyller dette? Tålmodighet, kjære leser.

Psykisk rammer volden kjente og ukjente. Ofte er det ektefeller og barn som kues, mobbes og trues til de ikke finner livet sitt verdt å leve. Eller klassekamerater og kolleger som mobbes og fryses ut i en verden av selvforakt og depresjon. Ran, hvor ingen fysisk skade er skjedd, er også vold. Disse som blir ranet hjemme blir fratatt sin trygghet i egne hjem. Blir et menneske ranet ute, i en gate eller park kan dette ha en virkning så sterk at bare det å trå over «dørstokkmila» blir uoverkommelig.

Det har vært en sjelelig voldtekt av disse menneskene. Hærverk, som å sprenge postkassen til en gammel dame, kaste inn vinduet hos en mann eller legge fra seg provoserende og fornærmende skriblerier på vegger er også en for for vold.

I de sosiale mediene herjer «mobbemonsteret». Ofte går man løs på en «person» fordi man mangler adekvate argumenter. Barn sender sjikanerende SMSer til hverandre. På fjesboka henges kjente og nesten ukjente ut med navn og bilde. I alle tilfeller er dette et overgrep og en voldshandling.

Fanatikeres voldsbruk kommer daglig til syne i aviser, på tv eller på nettet. Mord, massakrer, serievoldtekter og selvmordbombetokter finner man dagstøtt.

Disse hyller egen voldsbruk og oppfordrer proselytter til økt voldsbruk. Tro ikke at jeg bare henviser til muslimske fanatikere. Fanatikere av alle valører forherliger vold mot dem som ikke umiddelbart bøyer kne for deres synspunkter eller vilje.

Forfattere skriver om vold, utpensler og tydeliggjør alt av nedverdigende, skadelige og drepende handlinger man kan utføre mot sine medmennesker. Kriminalromaner av den blodtørstige sorten blir alt mer blodtørstig. Som det sies: Bare fantasien kan sette grenser.

Så, ja, en del forfattere forherliger vold. Og voldsbruk. Det vil jeg kalle å hylle.

Filmskapere, både av den dokumentariske typen: «Se her, dette skjedde der og der, disse gjorde det og det..» og andre, lager filmer hvor volden blir brukt. Den blir romantisert i krigsfilmer,  brukt som underholdning i science fiction-filmer hvor onde aliens kommer for å slakte stakkars jordboer (hvorfor regner man med at aliens er onde?) og i actionsfilmer hvor voldsscene følger voldsscene. Dette kan klart sees som en hyllest til vold. Kynismen i filmindustrien bruker volden for alt hva den er verdt og litt til.

Statens voldsbruk er både synlig og usynlig. Krig skal være unnskyldning for å bruke vold. Da skylder man folk og fedreland å gå ut og drepe. Drap er vold, selv om man har et mandat.

Politi og militærmakten bruker vold mot statens egne innbyggere i fall innbyggerne skulle være uenige i sittende makthaveres prioritering og vilje. Vi ser det klart i dagens situasjon i stater ved Afrikas nordkyst og innerst i Middelhavet.

Politiet er det eneste etaten som har lov til å bruke vold og det gjør de. Noen ganger kan voldsbruken synes overdreven og uforståelig, men innenlands i Norge, er politiet de eneste «som har lov». Hverken securitasser eller andre vektere har anledning (lovbestemt rett) til å bruke vold i forbindelse med sitt arbeid. At noen gjør det likevel er dessverre en kjensgjerning.

Den usynlige voldsbruken foregår ofte innen omsorg og er vel mer subtil, medisinering for å holde friske mennesker rolige. Det er også en form for vold å overse, ignorere og «glemme» mennesker som statlig og lokale etater gjør. Det er også en form for statlig voldsbruk å stigmatisere grupper og enkeltmennesker.

Lei av å høre om vold?

Da skal jeg foreta en kjapp oppsummering:

Til syvende og sist hyller alle volden, selv den mest ihuga pasifist, for vi hyller makten.

Hverdagsmennesket ved å bruke sin makt overfor medmennesker.

Fanatikeren ved å ville utslette alle som ikke tenker som seg.

Filmskaperen ved å omsette ord og fantasier til levende bilder, fritt tilgjengelig for en hver.

Forfatteren ved å skrive om unødig vold og legge til rette for bl.a. Film.

Staten er amoralsk (har ingen moralkodeks), stater er det og er derfor i en særstilling.

Eller har jeg tatt feil?

mormor

Om mormor

En liten, tidvis heller søvnløs mormor, med hang til bekymring. Kaffekopp i nærheten. Innehaver av svart belte i lesing. Kan ikke kommentere på Google +
Dette innlegget ble publisert i Allment, Helse og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Vold og slikt

 1. Starbear Starbear sier:

  M-M: Milde himmel… du er «en djevel» til å skrive, VET du egntlig det selv?? Ikke at du «bare» skriver, men som i dette innlegget: Du tar ALT «på kornet»! Å imøtegå deg på noe i dette innlegget, ville vært det rene sludder, for alt er gudsens sanning jo!

  Ergo tar du IKKE feil, så jeg tiltrer dine betraktninger uten motforestillinger. Selvsagt er det «kjedelig», blir jo ikke debatt da, men likevel… du skjønner, sant ja? 🙂

  • mormor mormor sier:

   STARBEAR.
   Søren heller. Så var jeg for mild. 🙁
   Jeg tror jeg forstår hva du mener. Det er en gruppe jeg har utelatt, men den kommer siden. Så har jeg da hatt noen år til å se på fenomenet også. Når det først er skrevet, blir det hele litt «puslete» og banalt. Men ondskap er ikke demonisk, bare banal.
   Ha en voldsfri aften. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge