ADD/ADHD.

Denne teksten har jeg stjelt fra en Facebook-bruker. Jeg har lest mye og opplevd mye, men skjelden har jeg fått denne diagnosen beskrevet bedre.

Om det er èn ting som er sikkert; en person med ADD er vanskelig å elske. Man vet aldri hva man kan si og ikke si. Man tripper rundt på tærne, håper man ikke tråkker feil. For ett lite feilsteg og de eksploderer i emosjonelle følelser. Om det er sinne, gråt osv. er umulig å forutsi. Men en ting er sikkert; Du prøver alltid å unngå det. 
Personer som har ADD/ADHD sliter. Livet er mye vanskligere enn for «vanlige» personer. Alt er mye mer intenst og forsterket. Deres brilliante hjerne jobber konstant. Forestill deg å ha en karusell i tankene dine som aldri slutter å spinne.
ADD er en mystisk diagnose med motsetninger, for eksempel; Når det kommer til konsentrasjon, klarer ikke personer med ADD å konsentrere seg. Alt fra malingen på veggen til en hvordan trærene utenfor beveger seg i vinden kan være store distrasjoner. Men, når de først konsentrerer seg, er det som om de er i en transe. Det er nesten umulig å få kontakt. De konsentrerer seg mye lettere om det er ting de selv har valgt eller er noe de interesserer seg for.
Ekte kjærlighet er ubetinget. men ADD diagnosen setter virkelig kjærligheten på prøve. Uansett om det er ditt barn, kjæreste, bror eller søster, ADD-diagnosen setter alle forhold på prøve. Og den beste måten å leve med en person som har diagnosen er å lære seg å leve med og forstå den emosjonelle berg-og-dalbanen som ADD kommer med hele dagen, hver dag.
Med å forstå hva en person med ADD føler og tenker, vil hjelpe deg med å bli mer tålmodig, tolerant og medfølende. Ditt forhold til perosnen vil bli mer hyggelig og fredlig.
Dette er hva som skjer i hodet til en ADD/ADHD-person:
1. De har en aktiv hjerne.
En ADD-hjerne stopper ikke. Det finnes ingen av/på bryter. Det finnes ingen pause, den slapper aldri av. Dette fører også veldig ofte til søvnløse netter og problemer med å sove.
2. De lytter, men får ikke med seg hva som blir sagt.
En person med ADD ser på deg, hører dine ord, ser leppene bevege seg, men etter fem ord forflytter hjernen seg til en helt annen dimensjon. De hører fortsatt hva du sier, men de tenker på hvordan leppene dine beveger seg eller hvordan håret ditt er lagt. De hopper også gjerne inn og ut av samtaler. Jeg selv har ofte opplevd at jeg har svart på noe som ble sagt flere timer før, og temaet har endret seg rundt ti ganger før jeg kommer med et svar til det som ble sagt.
3. De har vanskeligheter med å holde seg i sporet.
Istedenfor å holde fokus på hva som er forran dem, vil de heller stirre på malingen på veggen. Det er som å gå igjennom en labyrint; De starter å gå en vei, men fortsetter å bytte retning hele tiden.
4. De blir lett engstlig.
Som dype tenkere, er de mer sensetiv til hva som skjer rundt dem. Være i en bråkete resturant kan høres ut som om de skulle stått fremst på en metallica konsert. Eller en trist nyhet kan få dem til å knekke totalt sammen.
5. De kan ikke konsentrere seg når de er emosjonelle.
Hvis det er noe som skjer i livet dems, noe som gjør dem lei seg, kan de ikke tenke på noe annet. Det er rett og slett umulig. Dette gjelder ikke bare arbeid og skole, men også helt vanlige samtaler kan være umulige.
6. De konsentrerer seg alt for intenst.
Når de først konsentrerer seg, er det akkurat som om de ikke eksisterer. Det er helt umulig å få kontakt med dem.
7. Det er ikke mulig for dem å styre følelsene sine.
Følelsene flyr rundt, helt ute av kontroll. De kan helt plutselig føle at alt går imot dem. Og de trenger ofte lengre tid på å samle seg og komme seg opp fra en depresiv episode.
8. De har verbale utbrudd.
Siden de er impulsive og sier ofte det de tenker uten å tenke igjennom det, kan de ofte si noe som de angrer på etterpå, eller som kanskje ikke kommer ut på den måten de mente. Det er nesten umulig for dem å forklare hva de har ment med en gang, de må ofte tenke igjennom det i lang tid, gjerne dager, før de kan komme tilbake og forklare det de mente. Dette er en av hovedgrunnene til at personer med ADD og ADHD ofte blir misforstått og havner i krangler.
9. De har ofte sosial angst.
Dette gjelder såklart ikke alle, men utrolig mange er redd for å drite seg ut. Si noe dumt eller reagere feil. De holder ofte følelsene inne, for å være sikker på at de ikke gjør eller sier noe feil. Hver minste lille kommentar på noe de har gjort som er feil eller blir konfrontert med noe kan føre til en totalt breakdown.
10. De tenker utenfor boksen.
En ganske så fantastisk ting med denne diagnosen er måten de tenker. De tenker på en helt annen måte enn andre, og finner løsninger som andre ikke engang hadde tenkt tanken på. De ser ting som andre ikke ser. De er rett og slett mer kreative.
11. De er utolmodig og urolig.
De blir lett irritert, vil at ting skal skje med en gang og konsant leker med telefonen, ruller med fingrene eller andre bevegelser som kan virke forstyrrende. En person med ADD trenger konstant bevegelse. Det er en beroligende Zen-aktivitet for dem.
12. De er fysisk sensetive.
En pen kan føles utrolig tung, og en type fiber som andre ikke reagerer på kan klø skikkelig. Sengen kan være klumpete og ubehagelig, og mat kan ha former som ingen andre ser. Litt som med prinsessen på erten. Jeg selv får ikke sove om det er en krøll på lakenet for eksempel.
13. De er rotete, men veldig organiserte.
Hauger er deres favorittmåte å organisere. De har ofte et system som ingen ande skjønner og ofte vil se på som utrolig rotete. Men de har et system på alt, det er bare ingen som ser det eller kan fatte og begripe hvordan det kan være et system i alt rotet.
14. De unngår valgmuligheter.
Det å velge er en helt umulig oppgave. De har ofte vanskeligheter med å fullføre en oppgave i tide fordi de ser så mange muligheter. Alt for ofte ender det med at de unngår å velge og heller legger vekk hele oppgaven. Dette er også ofte grunnen til at skole og jobb blir veldig vanskelig.
15. De kan ikke huske små, enkle oppgaver.
For eksempel å huske å kjøpe melk, komme på møter eller ta ut søppla er helt umulig å huske. Men på den andre siden; De husker alle datoer, telefonnumre, kommentarer eller quotes, dette kommer selvfølgelig an fra person til person. Men de kan ha 40 post-it lapper rundt om kring; speilet, lommeboken, telefonen osv. og fortsatt er det helt umulig å huske
.

Takk til Ann Elise som la inn dette innlegget i Ordstabling på Facebook. 😀

mirapisani

Om mirapisani

Forvikla Nordlenning på avveie. Stor i kjæften og snar å springe.
Dette innlegget ble publisert i Barbeint på knuste drømmer, Bjørnehiet, Hull i havet, Jævla staten, Utfordring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til ADD/ADHD.

 1. mormor mormor sier:

  Oj da. der var det mye kjent.
  Kyss over hår.
  mormor recently posted..Skap og skapningens herreMy Profile

 2. hm..
  Viktig tekst!
  Veit om ein som fekk diagonsen oppi skulealder og fekk medisin.
  Då vart han ikkje «sett» lenger i klasserommet.
  Ikkje enkelt..

  natta klem 🙂
  Refleksjon på livsvegen recently posted..Tett på vårenMy Profile

  • mirapisani mirapisani sier:

   En slektning har også denne diagnosen, men nekter å bli medisinert fordi det ville ta bort noe av han.
   Ikke enkelt nei.
   Klemmer Sigrid en god helg. 🙂
   mirapisani recently posted..Parkour.My Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge