Billie Holiday, sensasjonen.

Billie Holiday, født Eleanor Fagan den 17. april 1915 og fikk døpenavnet Elinore Harris ble en av jazzhistoriens største sangere. Moren var den 18 år gamle renholdersken Sara Julia «Sadie» Fagan. Faren var den 16 år gamle gitaristen Clarence Holiday. Foreldrene var ikke gift og bodde heller ikke sammen. Billie valgte sitt navn sterkt inspirert av skuespillerinnen Billie Dove. Billie var tvunget til å klare seg selv i gatene i Baltimore. Når hun var 11 år ble hun voldtatt av en nabo. Han ble dømt til 3 mnd. fengsel, men Billie ble også straffet. Hun ble sendt til House of the Good Shepherd for fargede jenter. Billie’s personlighet var ikke likt av nonnene og Billie uttalte at hun en gang ble stengt inne sammen med kroppen til en død pike en hel natt for å gi henne en lærepenge.

Sadie og Billie tjente penger ved å jobbe på bordeller. De ble begge arrestert og Billie som var 14 år påsto at hun var 21. Hun ble sendt til Welfare Island i 100 dager. I 1928 flyttet Billie med moren til Harlem. Billie kunne ikke noter og hadde heller ingen trening med å synge. På tross av dette deltok hun på lukkede klubber på natten og sang ved bordene for tips. Her møtte hun bl.a. Duke Ellington. Hun sang på en klub kalt Covent da en ung plateprodusent, John Hammond kom innom og ble fasinert av Billie Holiday. Han spleiset henne med Benny Goodman og Billie fikk sin første innspilling med Duke Ellington.
Louis Armstrong‘s agent, Joe Glaser ble hennes agent og var veldig streng med henne og satte henne bl.a. på diett for å gå ned i vekt. Hun hadde stor fremgang med mange innspillinger med han.

I 1937 døde faren hennes, noe hun tok svært tungt. Men hun kastet seg inn i jobb og bestemte seg for å dra på turnè med Count Basie Band. Som svarte musikere kunne de ikke bo på hoteller og moteller. De var prisgitt til å bo hos svarte familier. De kunne heller ikke spise der alle andre spiste, men var henvist til å innta måltider på baksiden av restauranter. De kunne heller ikke benytte seg av toaletter som hvite brukte.
I 1936 begynte hun å jobbe med Lester Young. Count Basie i 1937 og Artie Shaw i 1938. Hun ble den første svarte damen som opptrådte med et hvit band. Med dette ble raseskillet enda tydeligere. Bl.a. måtte hun ta vareheisen fremfor den ordinære heisen på hotellene. Dette opprørte henne så mye at hun sluttet i bandet.

Lester Young og Billie Holiday ble sjelevenner og betydde alt for hverandre og han døpte henne om til Lady Day. Billie kom tilbake til New York i rett tid og ble bedt til åpningen av
Cafè Society som var den første intigrerte nattklubben i New York. Klubben ble startet av Barney Josephson. Her ble Billie kontaktet av Abel Meeropol som lurte på om hun ville fremføre en sang han hadde skrevet. En sang om lynsjing.

Det var vanskelig for henne å fremføre denne låten og noen ganger utløste det raseri og opprør hos publikum. Hun ble kontaktet av J. Edgar Hoover som ba henne om å slutte å fremføre Strange Fruit. Dette ga hun blanke blaffen i og fremførte sangen oftere enn noen gang på tross av at hun ble truet av FBI agenter.

I 1941 giftet Billie seg med Jimmy Monroe. Han introduserte henne for opium. Forholdet ble kort men inspirerte til sangen Don’t Explain.

Billie Holiday hadde elskere av begge kjønn. Joe Guy var en av dem. Det tok kort tid før de begge ble avhengig av heroin. Hun begynte å opptre med lange hansker for å skjule stikkmerkene og møtte opp senere og senere på jobb. Joe ble også hennes dealer og hvis han ikke dukket opp med stoffet så ble hun i garderoben fremfor å gå på scenen. Hun tjente ca. 1000 dollar i uken og alt ble brukt til dop.
I 1946 fikk hun en rolle filmen New Orleans sammen med Louis Armstrong. Hele tiden reiste Joe Guy frem og tilbake for å forsyne Billie med heroin. Til slutt fikk Joe Glaser han svartelistet fra filmsettet. En stund etter at Billie kom tilbake til New York fikk Glaser henne til å legge seg inn på sykehus for avvenning. Der ble hun i 4 uker til det ble avslørt at sykesøsteren forsynte henne med dop. Etter dette opptrådte hun i Philadelphia. Når Bobby Tucker kom til hotellrommet hennes for å hente tingene til Billie så dukket politiet opp og endevendte rommet. De fant en strømpe med hvit pulver og Billie ble anholdt mens Tucker gikk fri. Hun ble dømt til 1 år og 1 dag og sendt til Alderson i Virginia. Hun ble løslatt på prøve med betingelsene at hun skulle bo hos Bobby Tucker og hans mor. Hun ble stoff-fri, men mistet retten til å synge på klubber der det ble servert alkohol.

Billie Holiday hadde ikke andre valg enn å opptre på de store scenene og ble booket inn på Carnegie Hall på en come back konsert. Det var helt utsolgt og det ble satt opp ekstra stoler på scenen. Etter dette traff hun John Levy som eide Club Ebony som påsto at han kunne ordne slik at hun kunne jobbe på klubber igjen. De ble elskere, men han var voldelig og mishandlet Billie i en så stor grad at vennene hennes stadig måtte lappe henne sammen. I San Francisco ble Billie og John Levy arrestert med opium. Hun skrev seg umidelbart inn på en klinikk der hun kunne drikke så mye hun ville. Hun ble dopfri for en stund og kunne derved møte i retten uten narkotika i systemet.

Hennes neste mann, Louis McKay var heller ingen engel. Billie var tiltrukket til brutale menn. I 1954 forlot hun USA og turnerte i Europa. Hun ble beryktet for å ødelegge hotellrom. I Paris stjal hun smykker fra en gullsmed og kom unna med det. I Frankriket kom hun på tv. Hjemme i statene skydde tv selskapene henne som pesten. Louis McKay overtalte henne til å skrive sin selvbiografi. Når denne kom ut ble advokatene nervøse. Hennes grove språk og avsløringer fikk mange på tåhev. Tallulah Bankhead som hadde hatt et forhold til Billie Holiday nektet for å kjenne henne etter at selvbiografien til Billie kom ut. Før boken kom ut ble Billie arrestert for 3. gang. Denne gangen for besittelse av heroin og kokain. Billie og McKay fikk prøvetid på 12 mnd. Men McKay fikk overtalt Billie til å gifte seg med han slik at hun ikke kunne vitne mot han under rettsaken. Han hadde allerede satt inn alle pengene hennes på sin egen konto og ble nå også mannen hennes i tillegg.

I 1957 ble hun invitert til å delta i tv med sin sjelevenn Lester Young.

Billie slet med avhengigheten sin og drakk uhorvelige mengder alkohol når hun ikke hadde tilgang på narkotika. Når dop var tilgjengelig hadde hun problemer med å finne steder på kroppen der hun kunne sette sprøyten. En etter en droppet plateselskapene henne, men hun klarte å overtale Ray Ellis til å jobbe med et nytt album. På tross av at hun skjelden møtte opp og Ray angret på å ha inngått samarbeidet ble Lady in Satin omsider ferdig.

I 1959 dro hun til London for å opptre i et tvshow. På dette tidspunktet var hun blitt paranoid og veldig ensom. Når hun kom tilbake til statene var Lester Young død. Dette slo henne hardt. Et par uker senere kollapset hun. Et sykehus nektet å ta imot henne, men ble lagt inn på Metropolitan Hospital med skrumplever. Her kom hun seg, men det ble funnet hvit pulver på rommet hennes og hun ble igjen arrestert og truet med fengsling hvis hun ikke navnga den som hadde forsynt henne med stoffet. Saken ble utsatt frem til at Billie’s helse skulle bli bedre. Men helsen ble verre og til slutt døde hun den 17. juli 1959.

 

mirapisani

Om mirapisani

Forvikla Nordlenning på avveie. Stor i kjæften og snar å springe.
Dette innlegget ble publisert i Barbeint på knuste drømmer, Billie Holiday, Døden kjærligheten og livet, Konsert, Ut av samfunnet inn i mennesket, Video og merket med , , . Bokmerk permalenken.

18 kommentarer til Billie Holiday, sensasjonen.

 1. mormor mormor sier:

  En av mine 🙂
  Kyss over hår. 🙂
  mormor recently posted..Om ikke annetMy Profile

 2. Leovi sier:

  Wonderful Billie Holiday, undoubtedly one of the queens of jazz !!!
  Leovi recently posted..Foto Abstracta 3389 Rodéame con tus brazos agotados por el dolor – Surround me with your arms exhausted by painMy Profile

 3. Monica o Jacob sier:

  Vilken sångerska 🙂

 4. Eva Trillian sier:

  Nu har jag lärt mig massor med nytt om en fantastisk sångerska! Tack!
  Eva Trillian recently posted..Frukt på burk?My Profile

  • mirapisani mirapisani sier:

   Jeg lærte meg også mye når jeg fant frem til disse opplysningene om hennes liv. Noe jeg ikke fikk med var at hun laget ca. 100 innspillinger og nye sanger i løpet av 5-6 år. En helt fantastisk bragd i og med at dette var i den tiden hun var avhengig av heroin. Hun vil ikke bli glemt. 🙂
   mirapisani recently posted..BogøyaMy Profile

 5. Nett sier:

  De blåa var scillor 🙂 Finns många olika av dem!
  Nett recently posted..Många dagar har gått..My Profile

 6. katerchen sier:

  leider kann man es NICHT hören..die GEMA bei uns hält es unter Verschuss..
  LG vom katerchen

 7. Eva sier:

  Nydelig stemme ho hadde! Synd at hun var så avhengig av rusmidler.

  Ha fine fridager fremover.

  Klem fra ho i nord.
  Eva recently posted..Pausen har vart lenge nok!My Profile

 8. Starbear Starbear sier:

  Informativt og vakkert Mira! 😀
  Starbear recently posted..Hatt en fin Himmelsprett folkens?My Profile

 9. Birthe sier:

  Fascinerende lesing om en GREAT sanger! Mye trist i livet hennes også.

  Ønsker deg en fin sommer :-))
  Birthe recently posted..Bli best med mental trening ~ Erik Bertrand LarssenMy Profile

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge